SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stort rekryteringsbehov till motorbranschen på Gotland

Under den kommande treårsperioden behöver 46 personer anställas inom motorbranschen på Gotland och konsekvenserna kan bli allvarliga för näringslivet och hela samhället om man inte hittar personal.
Nationellt handlar det om 5300 personer på tre år. Det visar Transportföretagens nya rapport ”Tempen på motorbranschen på Gotland”.

Enligt rapporten anser 80 procent av företagen på Gotland, som har försökt att rekrytera att de har haft svårt att hitta personal. Nationellt sett anser 6 av 10 av de företag som haft ett anställningsbehov att det har varit svårt att rekrytera och personalbristen kan komma att få samhällsekonomiska konsekvenser. Störst efterfrågan är det på tekniker och mekaniker –2 100 tekniker och nära 800 mekaniker behöver anställas de närmaste tre åren.

”Ska motorbranschen liksom hela transportnäringen växa hållbart, behöver kompetensförsörjningen vara tillförlitlig. Det är avgörande att företagen kan anställa personal och personer med rätt kompetens och utbildning”, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Samtidigt visar rapporten att andelen kvinnor i motorbranschen ökar med nära 15 procent sedan 2018. Totalt är 8 procent av de anställda i de undersökta yrkena kvinnor.

”Motorbranschen har under senare år moderniserats och genomgått stor förändring genom teknikutveckling och digitalisering. Det gör branschen mera attraktiv och skapar dessutom ökad jämställdhet. Fler behöver få kännedom om detta särskilt nu när gymnasievalet står öppet.

Motorbranschen erbjuder goda karriärmöjlighet, möjlighet att arbeta utomlands och att få vara med om den spännande teknikutveckling som sker”, säger Caj Luoma.

Elever som gått ut gymnasieskolans fordons- och transportprogram är hett eftertraktade på arbetsmarknaden och får i regel jobb direkt efter examen. Drygt hälften av studenterna från fordons- och transportprogrammet har en etablerad ställning på arbetsmarknaden redan ett år efter avslutade gymnasiestudier. Det är den högsta siffran bland alla gymnasieprogram.

”För att branschen ska kunna växa och utvecklas behövs politiska satsningar som stärker rekryteringsmöjligheterna, som fler utbildningsplatser och integrerad körkortsutbildning”, avslutar Caj Luoma.

Vad behövs för att förbättra förutsättningarna att kunna rekrytera?

• Vi vill se långsiktiga och offentliga satsningar som bidrar till att förändra bilden av yrkesutbildningar.
• Utbildningskvaliteten behöver stärkas.
• Antalet platser inom yrkesvuxenutbildningen måste öka.
• Integrerad körkortsutbildning för elever i gymnasieskolan och även CSN till C- och D-körkort.

För mer information eller för intervjuer kontakta Ebba Fredin, pressansvarig Transportföretagen 0730-447120 eller ebba.fredin@transportforetagen.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd