TISDAG 17 JULI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Sune firar 60 år på Norconsult!

Som femtonåring på femtiotalet var kaffekokning hans huvudsakliga arbetsuppgift.
Idag är han bland annat rådgivande konsult för projekt i nya Karlastaden. Sune Mentor har en unik position på Norconsult efter hela 60 år i bolaget.

Hans första kontakt med hos Göteborgs Förorters Intresseförening (som företaget då hette) var som prao 1958, varpå han fick frågan att börja arbeta när skolan var slut. Han tackade ja och har sedan dess, med undantag för lumpen, varit kvar på företaget i 60 år. Han har under tiden hunnit arbetat med det mesta inom området infrastruktur. Utbildad till väg- och vatteningenjör via Göteborgs Stads aftonskola kunde han tidigt tillämpa sina kunskaper i praktiken, men fick också prova på uppdrag utanför sitt kompetensområde.

- Ingenting var omöjligt, även om man egentligen inte kunde något i början så fick man göra saker ändå, berättar Sune. Jag har hakat på de erbjudanden jag fått. Man kan göra vad som helst - har man inte kunskaper får man skaffa dem, menar han.

Variationen verkar vara en stark anledning till att Sune har trivts på Norconsult. Under karriären har han bland annat arbetat i 37 olika kommuner och 27 olika privata beställare samt varit involverad i 50 olika cirkulationsplatser. Han hävdar därför att han inte har haft samma jobb hela tiden. Uppdragen, arbetsplatserna och beställarna har förändrats mycket sedan 1958.

- Nu jobbar jag mest med gatu- och ledningsprojekt men jag har gjort allt möjligt genom åren, förklarar Sune. Om det inte är alltför stora objekt ansvarar jag för det mesta. Allt från förfrågningsunderlag och projektering till uppdragsledning, fortsätter han.

En annan återkommande faktor är Norconsults företagsanda. Han beskriver den i termer av gemenskap, frihet att utforma sitt eget arbete, en positiv företagsledning och goda relationer till kollegor och beställare. Att han har flera jämnåriga kollegor kvar på företaget kan inte vara en tillfällighet, det måste ju bero på någonting menar han.

Än har han inte bestämt sig för att gå i pension ”på riktigt”, han skriver numera avtal ett år i taget där nästa deadline är 1 april 2019.

- När datumet närmar sig har jag oftast varit involverad i ett projekt som jag inte vill lämna ifrån mig. Ett exempel är ett mindre projekt i Mölndal som har pågått i närmare tjugo år, där jag i ett svagt ögonblick sa att jag skulle jobba tills projektet blir klart. Då var jag redan pensionär. Snart är projektet färdigställt, och då kan jag inte skylla på det längre.

Ljot Strömseng
VD
ljot.stromseng@norconsult.com
+46 10 141 80 34
2018-07-09
Viktor Hanson och Arkitema skapar koncepthus i KL-träDalakrafts snabbladdare ingår i Clevers laddnätverkSkandinaviens största hissautomatsystemVVS-grossisten Dahl etablerar ny butik i UddevallaStrömindikeringsplint med Push-in anslutning och frånskiljareLedande aktörer inom entreprenörskap möts i VästsverigeSiemens förnyar elnätets ”motorvägar” – affären värd en halv miljard De ska hitta lösningar för att magasinera grundvatten på Gotland Innovativa säkerhets­lösningar med Komatsu Komvision och ISO5006:2017
2018-07-06
Clockwork tar steget och blir rikstäckandeBAGA söker säljare till Stockholm och norra SvealandReguity Group AB förvärvar Digital Aktiebok från UC ABÖrestadskyl total­entreprenör för ett nytt kyl- och fryslager åt Svensk Caters ABHr Björkmans Entrémattor förvärvar Stockholms Hyr-TvättKompletta klassrumspaket gör oss bäst i klassen Best Transport satsar på livsviktiga tempererade transporterVad är skillnaden mellan studier på universitet och yrkeshögskola?Nu kan du ansöka om bygglov digitaltRaise Reach medverkar på mässan för alternativa investeringarNordic Waterproofings förvärv av Veg Tech AB är genomförtFörsta hjullastaren från CLAAS är såld i SverigeFöreningslivet behöver moderniseras och digital­iseras för att engagera ungaEn truck för alla tillfällen
2018-07-05
Trelleborg fokuserar på tekniska genombrott i sitt utbyggda FoU-centerPeab bygger om ledamotshuset i StockholmDet blir allt svårare att skydda ditt varumärke på egen handPeab Asfalt får stort uppdrag i Norvik Hamn, NynäshamnParker lanserar P1F, helt ny ISO15552-klassad pneumatikcylinderMastbyte påverkar radiomottagningen från TåsjöSpänningsaggregat med längre livslängd än någonsin!Återvunnen plast ger stora miljövinster för WexnetFord Mustang Bullitt är på plats under Goodwood Festival of SpeedRiksbanken, banker och börserna profilerar sig inom kryptovalutorCombitech tar över hela norska WatchcomKvikkac visar upp sin prisvinnande innovation On-Rails på Västgård game fair Sopra Steria öppnar nytt kontor i ÖstersundRegeringen måste göra det lättare att starta egetSolcellsenergi får Högskolans elräkning till 0Nöjda kunder hos Proton Lighting i VärnamoÄr BankID säkert?Renault testar autonoma mobilitetstjänster för allmänhetenKarlstad i topp tio för hållbara transporter 2018Lätt för småföretagare att bli digitala Ointresse för ekonomi hos unga ger negativa konsekvenser senare i livetWästbygg Projektutveckling satsar på fler ungdoms­bostäder MTD-gruppen levererar Apoteas varor direkt hem Fujitsu förenklar katastrofåterställning med nästa generations ETERNUS Snapshot Manager
2018-07-04
Hur utvecklar man en hållbar uthyrningsverksamhet med miljötänk?WAGO TOPJOB® S DIN-skenmonterade kopplingsplintPeab renoverar bostäder i HelsingborgNCC renoverar och säkrar dammanläggning i HallandPrevas tecknar avtal med OMV (Norge) ASBilmarknaden juni 2018Regeringen satsar på kompetensutveckling inom AI Hur riggar vi en hållbar industriutveckling i hela landet?Ny CFO hos teknik- och industriserviceleverantören Bilfinger Energimyndigheten ger stöd till Preems och Vattenfalls planerade vätgasfabrik i GöteborgRagn-Sells och LKAB utvinner mineraler ur gruvavfall Sveriges myndigheter skapar förvirring kring elens klimatpåverkanSäkerhetsrummet skyddar värdefullt livsmedel26 miljoner kronor till projekt för att öka ekologisk produktion och konsumtion
Annonser