MÅNDAG 10 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Svenskarna vill ha grönare arbetsplatser

Nu vill svenskarna se grönare arbetsplatser, skolor och kvarter.
Växterna ska vara luftrenande och bidra till en god inomhusmiljö. 8 av 10 söker sig till naturen för avkoppling och det tas sticklingar som aldrig förr. Det är några av slutsatserna som kan dras av Plantagens årliga rapport ”Växttrender”.

För sjunde året i rad presenterar Plantagen rapporten ”Växttrender”, tidigare Trädgårdsbarometern, som består av en kvalitativ undersökning och en konsumentundersökning. Växttrender 2018 har tagits fram tillsammans med HUI Research och i årets undersökning deltog drygt tusen personer samt fyra väletablerade trendspanare: Stefan Nilsson, Lotta Ahlvar, Emma Priwin och Eva Sahlin.

Enligt årets undersökning önskar nästan hälften av svenskarna mer grönska på sin arbetsplats och skola.

- Har man växter inom synhåll på arbetsplatsen ökar produktiviteten och sjukfrånvaron minskar, säger Eva Sahlin, som har forskat om gröna miljöer och rehabilitering av långtidssjukskrivna.

Inte föga förvånande visar undersökningen att de som mest av allt önskar sig grönare bostadskvarter, är boende i lägenhet utan balkong eller terrass. Intresset för växter som ger bättre inomhusmiljö är också något som intresserar de som bor i storstäder.

Hela 46 procent av alla svaranden uppger att de är intresserade av växter som bidrar till en god inomhusmiljö. De som är mest intresserade av detta är de mellan 22 och 35 år (54 procent).

8 av 10 söker sig ibland eller ofta till naturen för avkoppling.

Störst är intresset att söka upp grönska och natur bland familjer med barn där 39 procent uppger att de gör detta ofta.

41 procent av de som ofta söker sig till naturen för avkoppling köper också i större utsträckning luftrenande växter.

- Att pyssla, påta, dra upp sticklingar och odla trädliknande saker ger oss en rofylldhet och frånkoppling från det uppkopplade, säger Stefan Nilsson, trendspanare.

Svenskarna fortsätter även att plocka in naturen inomhus. Nästan varannan svensk har fler än 10 växter i sitt hem och antalet levande växter i svenska hushåll tenderar att öka marginellt. Det allra vanligaste är att ha mellan 11 till 20 växter hemma (26 procent). De växterna som enligt experterna tar större plats inne i hemmen, är träden.

- Det här med enbart krukväxter i fönster är förbi, växterna har flyttat in i hemmen och tagit en större roll i våra hem, säger Emma Priwin, inredningsexpert på Hemnet.

Närmare hälften av alla svaranden (46 procent) tar sticklingar ibland eller ofta. Majoriteten som tar sticklingar gör det för att det är roligt att föröka växter. En fjärdedel tar sticklingar för att växten har stor känslomässig betydelse för dem.

- Allt liv är utvecklat från mikroorganismer och vi har ett känslomässigt band till allt levande. Man får belöning av att sätta en stickling, säger Eva Sahlin.

Rapporten Växttrender 2018 finns att läsa i sin helhet här: bit.ly/2lXrUy8

Malin Sellström
Marknadskoordinator Plantagen
malin.sellstrom@plantagen.se
072 - 350 74 79
2018-12-05
Pressinbjudan: KTH-studenter har skapat robot som tar lyrorJaguar I-PACE - Årets Elbil 2018 Sh bygg passerar en miljard kronor i omsättning
2018-12-04
ABB fortsätter expansionen inom Gör-det-själv-marknadenCNC Software lanserar ny hemsida för Mastercam-användare Midroc förvärvar företag inom instrumentmontagePanasonic lanserar nya robusta 4K-displayer i storformatultraFLOW – Snabbkopplingen för vätskekylning till kraftelektronikNCC bygger om olycksdrabbad väg för närmare en halv miljardInnovativ Pennförpackning För Mångsidig PackningsproduktÅrets julgåva till naturenKartläggning av drivmedel i Sveriges kommuner: få privatägda elbilar Träffa CaCharge på Evolve ArenaEC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärandeINGO har öppnat ny automatstation i ArvikaWürth ökar tillgängligheten och servicen till kunderna – lanserar ny säljkanalDAF har hittat den äldsta DAF-lastbil som fortfarande är i drift kommersielltSå här förbereder du en stålyta för målning eller lackering på bästa sätt!VBN Components fick tyskt innovationsprisSEKs medarbetare Joakim Grafström tilldelades Elsäkerhetspriset 2018Nytt reningsverk ger bättre hälsa för befolkningen i Bolivia
2018-12-03
LMT Group stärker sin plattform – förvärvar PLM GroupVolvo Car Sverige stärker ställningarna i novemberSiemens levererar flytande kraftverkKorrigerad räckvidd och ändrat namn – Kia e-NiroReact Risk Advisory expanderar till BaltikumFinska seniorer testade prototyperebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligenceDe Sydsvenska hamnarna – Viktiga för hela Sveriges näringslivFredrik Häggström utses till ny VD för Elektrosignal InfraNu öppnar förhandsbokningen av elbilen BMW iX3Interroll presenterar ny matning till företagets Crossbelt SorterÅrets största motorhändelse bjuder återigen på tre mässor under samma tak!Makita lanserar batteridriven metallcirkelsåg på 18VRobert Dahlgren förlänger med PWR Racing som presenterar ny huvudpartnerGroupe PSA och Toyota utökar det långsiktiga samarbetet i EuropaIKEA ökar takten för att bli klimatpositiv 2030 Lions Club på besök i båtproduktionenMånga och ofta samverkande korrosionsproblem i skogsindustrin
2018-11-30
Vi söker en besiktningstekniker till Vinsta (Vällingby)Panasonic lanserar en robust Toughpad-lösning för smidiga pass- och ID-kontroller3DVerkstan och 3D Center samarbetar om att sälja HPs Multi Jet Fusion-lösningar Kunder inom byggsektorn utser NCC som bäst i branschen på hållbarhetUtökat soritment av tryckgivare från SucoKIMO AB har öppnat upp ett nytt lager i StockholmSkanska utvecklar ny logistikanläggning för PostNord i HelsingborgRamirent levererar när NCC bygger vårdboende åt Attendo Care i Ronneby​Biljettförsäljningen öppen till Bilsportgalan 2019Lantmännen Agroetanol och Scania har invigt världens första ED95-lastbil för tyngre transporterHur du blir bättre på att behålla kunder med digital serviceLedare: Cirkulär ekonomi – en verklig möjlighetStudsvik anlitar DVel som leverantör av nya mätsystem Vår transportledning utökar med två ess!SaltX grundare och CTO utses till Årets Tekniker 2018Bernats Bil blir Upplands Motor Kia Niro EV vald till Årets FamiljebilKan lönearbetet bli överflödigt i ljuset av den nya ai-tekniken?Toyota Traigo80 – elektrisk motviktstruck får German Design Award 2019Binero Group lanserar Binero.Cloud – en svensk, säker och klimatsmart molntjänst 2300 besökare när Derome invigde ny husfabrikSå maxar du affärerna på nätet
2018-11-29
Peab bygger kontors- och bostadshus i Jyväskylä i Finland
Annonser