ONSDAG 22 AUGUSTI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Svenskarna vill ha grönare arbetsplatser

Nu vill svenskarna se grönare arbetsplatser, skolor och kvarter.
Växterna ska vara luftrenande och bidra till en god inomhusmiljö. 8 av 10 söker sig till naturen för avkoppling och det tas sticklingar som aldrig förr. Det är några av slutsatserna som kan dras av Plantagens årliga rapport ”Växttrender”.

För sjunde året i rad presenterar Plantagen rapporten ”Växttrender”, tidigare Trädgårdsbarometern, som består av en kvalitativ undersökning och en konsumentundersökning. Växttrender 2018 har tagits fram tillsammans med HUI Research och i årets undersökning deltog drygt tusen personer samt fyra väletablerade trendspanare: Stefan Nilsson, Lotta Ahlvar, Emma Priwin och Eva Sahlin.

Enligt årets undersökning önskar nästan hälften av svenskarna mer grönska på sin arbetsplats och skola.

- Har man växter inom synhåll på arbetsplatsen ökar produktiviteten och sjukfrånvaron minskar, säger Eva Sahlin, som har forskat om gröna miljöer och rehabilitering av långtidssjukskrivna.

Inte föga förvånande visar undersökningen att de som mest av allt önskar sig grönare bostadskvarter, är boende i lägenhet utan balkong eller terrass. Intresset för växter som ger bättre inomhusmiljö är också något som intresserar de som bor i storstäder.

Hela 46 procent av alla svaranden uppger att de är intresserade av växter som bidrar till en god inomhusmiljö. De som är mest intresserade av detta är de mellan 22 och 35 år (54 procent).

8 av 10 söker sig ibland eller ofta till naturen för avkoppling.

Störst är intresset att söka upp grönska och natur bland familjer med barn där 39 procent uppger att de gör detta ofta.

41 procent av de som ofta söker sig till naturen för avkoppling köper också i större utsträckning luftrenande växter.

- Att pyssla, påta, dra upp sticklingar och odla trädliknande saker ger oss en rofylldhet och frånkoppling från det uppkopplade, säger Stefan Nilsson, trendspanare.

Svenskarna fortsätter även att plocka in naturen inomhus. Nästan varannan svensk har fler än 10 växter i sitt hem och antalet levande växter i svenska hushåll tenderar att öka marginellt. Det allra vanligaste är att ha mellan 11 till 20 växter hemma (26 procent). De växterna som enligt experterna tar större plats inne i hemmen, är träden.

- Det här med enbart krukväxter i fönster är förbi, växterna har flyttat in i hemmen och tagit en större roll i våra hem, säger Emma Priwin, inredningsexpert på Hemnet.

Närmare hälften av alla svaranden (46 procent) tar sticklingar ibland eller ofta. Majoriteten som tar sticklingar gör det för att det är roligt att föröka växter. En fjärdedel tar sticklingar för att växten har stor känslomässig betydelse för dem.

- Allt liv är utvecklat från mikroorganismer och vi har ett känslomässigt band till allt levande. Man får belöning av att sätta en stickling, säger Eva Sahlin.

Rapporten Växttrender 2018 finns att läsa i sin helhet här: https://bit.ly/2lXrUy8

Malin Sellström
Marknadskoordinator Plantagen
malin.sellstrom@plantagen.se
072 - 350 74 79
2018-08-16
Världsnyhet på Trä & TeknikUppgraderad Polestarmjukvara ger ökat vridmoment till bakhjulen i AWD-bilarGibbsCAM® 13 förhandsvisas på IMTS 2018Kraftig ökning i antalet affärsresor på AirbnbNCC bygger Laröds nya skola utanför HelsingborgASUS Zenbook S är nu lanserad i SverigeFujitsu presenterar fyra nya CELSIUS arbetsstationer för krävande arbetsuppgifterArktisk hälsoforskning i Umeå prisas internationelltUtnyttja er data för smartare inköpSTIHL introducerar ny innovativ röjsele i proffsklassenHandheld utökar sitt avtal med världens ledande paketleveransföretagLC utvecklar och bygger för Ebrex i ÖrebroNy forskning kan ge ökad förståelse för schizofreniEitech vinner fortsatt förtroende att bistå Ellevio i ännu ett kraftstationsprojektUniversalmassa för infästning i murverk och betongVill hjälpa verkstäder bli mer hållbaraMovingo blir giltig för resor med Tåg i BergslagenSmart teknik ger små­företagare en smidigare vardagNy CTO till MatsmartNina Starck - Ny tf design- och produktchef för WallVision SverigeHyundai utvecklar framtidens ljudsystem för bilarWistrand biträder vid försäljningen av Bensin & Rörtjänst i Göteborg ABUnit4 utser ny VD för Sverige och FinlandRafed Elbasam - ny affärschef på ArconaStabil marknadsandel i Saab-affären trots minskad försäljningNy VD i OutnorthÖresundskraft tar ställning i plastfråganInicio antagna till Reach for Change AcceleratorHandbok för smarta hantverkareStolta spårvagnar – en konstmanifestation för allas lika värdeAutoexperten öppnar nya anläggningar i samarbete med KvdbilMiljörivarna stärker sin position genom partnerskap med Drive700 000 användare - SolidSport spränger ny gränsDags för konferens eller kick-off?Beckmans Designhögskola nyrekryterar till programmet Visuell kommunikationDags att digitalisera era fraktbokningar!Lokal fjärrvärme inspirerar internationelltMässorna du inte får missa. Föranmäl dig och få fritt inträde!Så får du bidrag till elbilsladdning genom KlimatklivetSparbanksgruppen på väg mot sina målSJ lanserar ny rösttjänst för Google AssistentSjälvkörande lastbil från Mercedes-Benz på ELMIA Spoon öppnar kontor i NordnorgeÅrjäng är nästa hållplats för Nettbuss Bus4You
2018-08-15
STOREBRO Machine Tools AB säljer maskiner från tyska SPINNERNya material & ytbeläggningar gör entré i våra badrumTre byggnader nominerade till årets TräbyggnadsprisMälarenergi byter ut alla elmätare i regionen.Ny platschef i BranäsSmarta elnät – Reviderad standard för gränssnitt för nätdriftNytt ramavtal med Svevia för asfaltsbeläggningWürth Group stänger första halvåret 2018 med en försäljning på 6,8 miljarder EuroÖstersundsföretag tilldelas kvalitetspris av HusqvarnaMidroc och Serneke utvecklar ny stadsdelUtbyggnaden av Norrköpings hamn fortsätterArkitema får rikstäckande avtal med Akademiska HusTimecut rekryterar ny VD från Svensk FastighetsförmedlingMolninvesteringarna ökar kraftigt – och IaaS mest av allaSensata Crydoms nya 45 mm breda statiska reläer för 45 & 60 A ACBesök oss på elmia lastbil 2018Ny yh-utbildning inom sportdesign i ÅrePeab Asfalt erhåller nytt uppdrag i Ludvika
Annonser