TORSDAG 18 OKTOBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Svenskarna vill ha grönare arbetsplatser

Nu vill svenskarna se grönare arbetsplatser, skolor och kvarter.
Växterna ska vara luftrenande och bidra till en god inomhusmiljö. 8 av 10 söker sig till naturen för avkoppling och det tas sticklingar som aldrig förr. Det är några av slutsatserna som kan dras av Plantagens årliga rapport ”Växttrender”.

För sjunde året i rad presenterar Plantagen rapporten ”Växttrender”, tidigare Trädgårdsbarometern, som består av en kvalitativ undersökning och en konsumentundersökning. Växttrender 2018 har tagits fram tillsammans med HUI Research och i årets undersökning deltog drygt tusen personer samt fyra väletablerade trendspanare: Stefan Nilsson, Lotta Ahlvar, Emma Priwin och Eva Sahlin.

Enligt årets undersökning önskar nästan hälften av svenskarna mer grönska på sin arbetsplats och skola.

- Har man växter inom synhåll på arbetsplatsen ökar produktiviteten och sjukfrånvaron minskar, säger Eva Sahlin, som har forskat om gröna miljöer och rehabilitering av långtidssjukskrivna.

Inte föga förvånande visar undersökningen att de som mest av allt önskar sig grönare bostadskvarter, är boende i lägenhet utan balkong eller terrass. Intresset för växter som ger bättre inomhusmiljö är också något som intresserar de som bor i storstäder.

Hela 46 procent av alla svaranden uppger att de är intresserade av växter som bidrar till en god inomhusmiljö. De som är mest intresserade av detta är de mellan 22 och 35 år (54 procent).

8 av 10 söker sig ibland eller ofta till naturen för avkoppling.

Störst är intresset att söka upp grönska och natur bland familjer med barn där 39 procent uppger att de gör detta ofta.

41 procent av de som ofta söker sig till naturen för avkoppling köper också i större utsträckning luftrenande växter.

- Att pyssla, påta, dra upp sticklingar och odla trädliknande saker ger oss en rofylldhet och frånkoppling från det uppkopplade, säger Stefan Nilsson, trendspanare.

Svenskarna fortsätter även att plocka in naturen inomhus. Nästan varannan svensk har fler än 10 växter i sitt hem och antalet levande växter i svenska hushåll tenderar att öka marginellt. Det allra vanligaste är att ha mellan 11 till 20 växter hemma (26 procent). De växterna som enligt experterna tar större plats inne i hemmen, är träden.

- Det här med enbart krukväxter i fönster är förbi, växterna har flyttat in i hemmen och tagit en större roll i våra hem, säger Emma Priwin, inredningsexpert på Hemnet.

Närmare hälften av alla svaranden (46 procent) tar sticklingar ibland eller ofta. Majoriteten som tar sticklingar gör det för att det är roligt att föröka växter. En fjärdedel tar sticklingar för att växten har stor känslomässig betydelse för dem.

- Allt liv är utvecklat från mikroorganismer och vi har ett känslomässigt band till allt levande. Man får belöning av att sätta en stickling, säger Eva Sahlin.

Rapporten Växttrender 2018 finns att läsa i sin helhet här: bit.ly/2lXrUy8

Malin Sellström
Marknadskoordinator Plantagen
malin.sellstrom@plantagen.se
072 - 350 74 79
2018-10-12
Onepartnergroup Logistics och Cross Nordic Logistics går samman och bildar Reach LogisticsMöt Malin – vår HR-chef som är både hjärta och hjärna personifieradVR-glasögon med Basler Dart-kamera visualiserar byggnader innan de är byggdaSlangExpress växer kraftfullt i GöteborgMakita lanserar kolborstfri grästrimmer på 18VSnart öppnar Besikta Bilprovning i HaningeNUUK XL – En stor nyhet!Intressanta föreläsningar på ScanpackME-skolan flyttar till Stortorget i ÖrebroRekordstor elproduktion i Malmös största solcellsanläggningByggstart för ny hamnterminal i Göteborgs hamnTestvinnande och premiumklassade rengöringsmedlet nu hos MekonomenFullfölj arbetet med stärkt studie- och yrkesvägledningBilMånsson i Halmstad blir ny Jaguar Land Rover-återförsäljareNästa generations Wi-Fi: ASUS Lanserar 802.11ax (Wi-Fi 6) router på svenska marknaden Den första stora 18V - vinkelslipen med två batterierEaton Sverige växlar upp – anställer elva personer John Söderberg utsedd till tillförordnad VD för Sweden Green Building Council
2018-10-11
Se till att flödesväxlingarna går smidigt och säkert med den här nya Mixproof-ventilen med tre hus konstruerad för hygieniska processerUnderhållsstopp på Stora Ensos fabrik i SkoghallSKF levererar den senaste generationen online system till BillerudKorsnäsFörsta Polestar Space öppnar i Norge under 2019Årets Isabellestipendiat är utsedd - plåtslagaren Mathilda banar väg för fler!Färdiga badrumsmoduler förkortar byggtidInwido och Niko integrerar Elitfönsters system i Niko Home Control​NTEX förvärvar AR ForwardingMustang RTR med 900 hästkrafter blev först med att drifta legendariska NordschleifeSnart öppnar Besikta Bilprovning på VälaABAX ingår ramavtal med NokasPanasonic flyttar produktion av värmepumpar till Europa Nytänkande i grafitgrått har Sverigepremiär på ElmiaInstalco får uppdrag hos SVTJohanna Lakso blir ny VD på Power CircleLogent utvecklar bemanningsaffären och erbjuder Strategisk BemanningBest Transport lanserar utbildning i kundbemötandeMed ett helhetsgrepp ökar säkerheten på höjdTeknik från spelvärlden revolutionerar samhällsplaneringenHilti går in på rörpressmarknaden med löften om pålitlighet och enkel hanteringProducent av dataservrar använder Non-Drip koppling till kylningEngcon lanserar ny sorteringsgrip för minigrävare – möter stor efterfrågan från marknadenGasum förvärvar resten av SkangasVeoneer introducerar superdator2018 års deltagare i Female Leader Engineer klaraSandbäckens utför sprinklerinstallationerna i Torp köpcentrumM3 Bygg erhåller stor samverkansentreprenad åt Svenska Bostäder i Husby
2018-10-10
Billigare emballage till Visma medlemmarHåll ordning på den manuella smörjningen! Sverige laddar för svenskt rekord i VM i TimbersportsBesiktningstekniker till Opus i HalmstadBiogasbolaget och Svealandstrafiken tecknar avtal Pressinbjudan till Persontrafik 2018 "Dagens ErP-direktiv för fläktar fungerar och bör inte förändras"Svenska Retursystem nominerat till Miljöstrategipriset 2018Han är Årets byggchef 2018Robusta antenner för industrins behovSophos Intercept X – nu med integrerat skydd för arbetsstationerPernilla Helmersson i Snåret: ”Översiktsplanen i sin traditionella form är död”Skanska Fastigheter hyr ut 4 400 kvm i Sthlm New Creative Business SpacesSchneider Electric lanserar två nya kompakta motorskyddsbrytare upp till 37 kWConsid optimerar norsk friluftsjättes digitala närvaro Derome och Bovieran inleder nytt samarbeteAhlsells valberedning inför årsstämman 2019
Annonser