LÖRDAG 23 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Svenskarna vill ha grönare arbetsplatser

Nu vill svenskarna se grönare arbetsplatser, skolor och kvarter.
Växterna ska vara luftrenande och bidra till en god inomhusmiljö. 8 av 10 söker sig till naturen för avkoppling och det tas sticklingar som aldrig förr. Det är några av slutsatserna som kan dras av Plantagens årliga rapport ”Växttrender”.

För sjunde året i rad presenterar Plantagen rapporten ”Växttrender”, tidigare Trädgårdsbarometern, som består av en kvalitativ undersökning och en konsumentundersökning. Växttrender 2018 har tagits fram tillsammans med HUI Research och i årets undersökning deltog drygt tusen personer samt fyra väletablerade trendspanare: Stefan Nilsson, Lotta Ahlvar, Emma Priwin och Eva Sahlin.

Enligt årets undersökning önskar nästan hälften av svenskarna mer grönska på sin arbetsplats och skola.

- Har man växter inom synhåll på arbetsplatsen ökar produktiviteten och sjukfrånvaron minskar, säger Eva Sahlin, som har forskat om gröna miljöer och rehabilitering av långtidssjukskrivna.

Inte föga förvånande visar undersökningen att de som mest av allt önskar sig grönare bostadskvarter, är boende i lägenhet utan balkong eller terrass. Intresset för växter som ger bättre inomhusmiljö är också något som intresserar de som bor i storstäder.

Hela 46 procent av alla svaranden uppger att de är intresserade av växter som bidrar till en god inomhusmiljö. De som är mest intresserade av detta är de mellan 22 och 35 år (54 procent).

8 av 10 söker sig ibland eller ofta till naturen för avkoppling.

Störst är intresset att söka upp grönska och natur bland familjer med barn där 39 procent uppger att de gör detta ofta.

41 procent av de som ofta söker sig till naturen för avkoppling köper också i större utsträckning luftrenande växter.

- Att pyssla, påta, dra upp sticklingar och odla trädliknande saker ger oss en rofylldhet och frånkoppling från det uppkopplade, säger Stefan Nilsson, trendspanare.

Svenskarna fortsätter även att plocka in naturen inomhus. Nästan varannan svensk har fler än 10 växter i sitt hem och antalet levande växter i svenska hushåll tenderar att öka marginellt. Det allra vanligaste är att ha mellan 11 till 20 växter hemma (26 procent). De växterna som enligt experterna tar större plats inne i hemmen, är träden.

- Det här med enbart krukväxter i fönster är förbi, växterna har flyttat in i hemmen och tagit en större roll i våra hem, säger Emma Priwin, inredningsexpert på Hemnet.

Närmare hälften av alla svaranden (46 procent) tar sticklingar ibland eller ofta. Majoriteten som tar sticklingar gör det för att det är roligt att föröka växter. En fjärdedel tar sticklingar för att växten har stor känslomässig betydelse för dem.

- Allt liv är utvecklat från mikroorganismer och vi har ett känslomässigt band till allt levande. Man får belöning av att sätta en stickling, säger Eva Sahlin.

Rapporten Växttrender 2018 finns att läsa i sin helhet här: bit.ly/2lXrUy8

Malin Sellström
Marknadskoordinator Plantagen
malin.sellstrom@plantagen.se
072 - 350 74 79
2019-02-19
De jobbar med högteknologiskt hantverkNya funktioner lanserade i vår CAD-servicePeab bygger kontor och bostäder i LinköpingNu är vi på plats på LogiMat 2019! Världspremiär för holografisk artificiellt intelligent mässvärd Snart rullar eldriven sopbil på Göteborgs gator ”Samarbeten är det viktigaste för att skapa ett fossilfritt 2045”Väderstad ser fram mot SIMAAutomation stärker svensk industris konkurrenskraftRenta expanderar och öppnar ny depå i Hässleholm!ITAB och Logent inleder långsiktigt partnerskapConsid stänger ännu ett rekordår – miljarden i sikteUppkopplad byggplatsSubaru VIZIV Adrenaline ConceptErlandsson Bygg och Ramirent i värdefullt säkerhetssamarbeteUppdaterad hemsida för Norton Clipper reservdelarDet är nödvändigt med ökad samverkanKraftig utbyggnad av vindkraft kan ge lägre elpriserSiemens uppdaterar sin NX-programvara med artificiell intelligens och maskininlärningOpel flyttar huvudkontoret till MalmöSCA först ut att testa flishugg som ger mindre spill
2019-02-18
Så kommer modern datadelning att förändra SaaSÖppet hus 14 mars i SollentunaHexagon håller event i södra SverigeProcurator i Örnsköldsvik i virtuellt showroomFord släpper ST-version av nya FocusNCC:s nya huvudkontor blir en hållbar byggnad i Solna EC-fläktar för stormarknader sätter ny standard för både säkerhet och energieffektivitetNya innovativa och smarta soptunnor på plats i StrömstadFree2move och IBM utbildar fastighetsbranschen om IoT och AISCA hade Grand Opening av Östrand och Zert var där!Johanna Osbeck ska Utveckla Sigmas Verksamhet inom Inbyggda SystemSRS lanserar ny halvpall tillverkad av kasserade pallarSchneider Electric vinner designpris för kabelvinda Mitsubishi premiärvisar 2020 års ASX på bilsalongen i GenèveÖkat fokus på Saab-affären och LogistikHållbarhet i fokus på Norje Smidesfabrik
2019-02-15
Panasonic förbättrar leveranstiderna för TOUGHBOOK Upptäck värmeutveckling i tidSkanska bygger ny grundskola i KarlstadLiten, billig och smartPeab startar bostadsrättsskola på flera språkCarlstad Machinetools inleder samarbete med Siemens Finans!DHL Express Sverige har tilldelats utmärkelsen Top Employer för femte året i rad Nowaste Logistics satsar på autonoma truckarShuttlesystem för förbättrad lagerhanteringFortsatt tillväxt och kraftig lönsamhetsförbättringHär är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare 2019”!Ett välvt tillskott i Strands-familjenStadens transporter ska vara fossilfria senast 2030Så mycket påverkar hemleveranser köpbeslutetHenkel visar hållbar teknologi på Scandinavian Coating 2019Armatec utvecklas och har förstärkt med nya medarbetareMLT´s unika kamerasystem Iris M tar sig nu även in på pappersbruken i Sverige.Lindab öppnar Innovation Hub i HelsingborgElmia belönar framgångsrika utställare med nytt prisHilti levererar den saknade biten i inventariehanteringspussletSkattemedel ska användas effektivtVolkswagen släpper designskiss på kommande T-Roc R
2019-02-14
Safe Control fördubblar sin kapacitet för dragprovningNu släpps KIMOs nya Utbildningskoncept Lunch & Learn!ABB Sveriges vd tilldelas medalj från H.M. Konungen
Annonser