SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Svenskt HealthTech-bolag skapar coronafria miljöer

De två senaste månaderna har antalet anmälda covid-19 fall fördubblats på landets fabriker, enligt Arbetsmiljöverket.
När Sverige nu lättar på restriktionerna blir det allt viktigare att skapa smittsäkra arbetsplatser. I samband med att Lantmäteriet nyligen påbörjade årets översyn av riksgränsen till Norge fanns det stora utmaningar med att utföra fältarbetet på grund av smittoläget. Men med hjälp av Coronafree, en helhetslösning som binder samman vårdgivare, labb och tekniska verktyg, har de kunnat skapa coronafria miljöer och samtidigt fått bättre möjligheter att resa mellan landsgränserna.

Bakom Coronafree står det svenska HealthTech-bolaget Giddir som tillsammans med IBM, laboratorieföretaget Eurofins och representanter från WHOs expertgrupp utvecklat en digital plattform och metod för utfärdandet av digitala Covid-19-intyg.

– Vi har skapat en automatiserad process för att spara tid, minimera manuell administration och öka produktiviteten i att utfärda friskintyg. På så sätt blir det enklare att skapa vad vi kallar coronafria miljöer.

Det finns ett behov av att möjliggöra effektivare lösningar även framöver då vården har en fortsatt tung belastning och utmaningarna kring provtagningskapaciteten kvarstår, säger Jonathan Söderström, VD och produktansvarig på Giddir AB.

Genom att vårdgivare utbildar ett företags befintliga personal i att korrekt utföra covid-19-tester kan proverna skickas direkt från företaget till labbanalys, så att en legitimerad läkare slutligen kan utfärda ett friskintyg. Giddirs plattform är byggd för att effektivt och GDPR-säkrat kommunicera direkt med labbet och vårdgivarens journalsystem, vilket förenklar läkarens arbete med utfärdandet av intygen.

Slutanvändarna får därmed en snabb och säker tillgång till sina intyg via Coronafree-appen.

Lantmäteriet har på så sätt lyckats skapa coronafira miljöer och utfört fältarbetet utan oväntade avbrott. Dessutom har resorna mellan Sverige och Norge genomförts utan några större hinder.

– Giddirs lösning har varit en enorm tillgång för oss. Genom att skapa coronafria bubblor för våra arbetsteam har vi kunnat säkerställa att de inte smittar varandra när de reser, bor och arbetar tillsammans. Det känns viktigt att skapa en trygg arbetsmiljö för våra medarbetare, där de slipper oroa sig för Covid-19. Under hela fältarbetsperioden ser vi till att bubblorna hålls intakta även mellan våra arbetsteam, samtidigt som vi följer Folkhälsomyndighetens regler, säger Michael Munter, projektledare på Lantmäteriet Giddir har ett nära samarbete med IBM och är del av IBMs acceleratorprogram, vilket ger tillgång till både flexibla molntjänster såväl som affärskunnande, för att hantera utmaningarna kring interoperabiliteten mellan länder och deras olika system, vilket har varit en avgörande faktor i att skapa en helhetslösning som funkar även utanför Sverige. Giddirs lösning är produktionssatt i IBM Cloud för att möjliggöra en stabil och global leverans.

När Sverige och Europa nu går mot lättade restriktioner blir den här typen av lösningar allt viktigare.

– De vårdgivare som använt sig av vår lösning har kunnat effektivisera sin verksamhet och tillhandahålla en högre volym av friskintyg åt sina kunder. Även om det hittills använts i en mindre skala på grund av de restriktioner som funnits är Cornafree en applicerbar lösning för att säkra större evenemang, arbetsplatser och ett högre tryck på resandet länder emellan. Genom coronafria miljöer kan vi minska smittspridningen och skapa förutsättningar för en tryggare återöppning av samhället, säger Jonathan Söderström.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN