ONSDAG 17 OKTOBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Sverigepremiär för eldriven 25-tonnare

En 25-tons eldriven bandgrävare från PON visas på Svenska Maskinmässan på Solvalla.
Världens första elektriska 25-tons bandgrävare kommer till Sverige.
Maskinen har utvecklats I Norge av Pon Equipment tillsammans med Caterpillar.
Nu premiärvisas den på Svenska Maskinmässan, 31 maj-2 juni på Solvalla.

När Svenska Maskinmässan kommer tillbaka till Solvalla för andra gången finns cirka 110 utställare på plats. Det är betydligt fler än för två år sedan när mässan lanserades. Och det händer mycket i branschen.

– Vi kommer att få se mycket nytt inom olika drivkoncept, exempelvis eldrift, hybrider och andra metoder för att minska bränsleförbrukningen, säger Björn Bäckström, VD på Maskinleverantörerna.

Ett exempel är en helt ny eldriven bandgrävare på 25 ton som Pon visar upp på mässan. Maskinen, som är en traditionell dieseldriven maskin har konverterats till eldrift. Dieselmotorn och tanken har tagits bort och istället ersatts av batterier och en elmotor. Ändå levererar den samma prestanda i 5-7 timmar på en laddning.

– Det här är ett initiativ från Pon Equipment i Norge, där det finns en stor efterfrågan på eldrift i städerna. Det ska bli fantastiskt kul att få visa denna på mässan, säger Joakim Lundberg, som är mässansvarig på Pon Equipment AB.
Pon som var med redan för två år sedan blev så nöjda med konceptet att det i år valt att flytta över sitt fokus till Svenska Maskinmässan.

– Svenska Maskinmässan är den mässa där vi lägger vårt stora fokus, säger Joakim Lundberg.
I första hand gillar han arenan, Solvalla, som är både kompakt och ligger bra.

– På Solvalla kan du enkelt ta dig igenom mässområden både en och flera gånger, vilket gör arenan väldigt bra för besökarna. Och för oss som utställare också, såklart.
Årets stora satsning för Pon Equipment är Caterpillars nya linje grävmaskiner som kallas Next Generation. Två modeller visas på mässan, CAT 320 och CAT 323.

– Det här är den största lanseringen Caterpillar har gjort på över 25 år på grävmaskinsidan, vilket är oerhört spännande. Detta är maskiner som sätter en ny standard i branschen och hittills har det varit ett stort tryck och intresse, så blir väldigt roligt att få visa upp dom på mässan.

Svenska Maskinmässan har snabbt etablerat sig som den viktigaste mötesplatsen för branschen, med alla maskinleverantörer på plats.

– Vi gjorde ett försök för två år sedan att starta en egen mässa som vi själva ville ha den, och både besökare och utställare, blev väldigt förtjusta, säger Björn Bäckström.

När mässan nu kommer tillbaka är redan flera rekord slagna och Björn Bäckström hoppas på fler.

– Senast hade vi 11 000 besökare, i år räknar jag med betydligt fler.

Svenska Mässan Mässor och Möten AB

2018-10-12
Makita lanserar kolborstfri grästrimmer på 18VSnart öppnar Besikta Bilprovning i HaningeNUUK XL – En stor nyhet!Intressanta föreläsningar på ScanpackME-skolan flyttar till Stortorget i ÖrebroRekordstor elproduktion i Malmös största solcellsanläggningByggstart för ny hamnterminal i Göteborgs hamnTestvinnande och premiumklassade rengöringsmedlet nu hos MekonomenFullfölj arbetet med stärkt studie- och yrkesvägledningBilMånsson i Halmstad blir ny Jaguar Land Rover-återförsäljareNästa generations Wi-Fi: ASUS Lanserar 802.11ax (Wi-Fi 6) router på svenska marknaden Den första stora 18V - vinkelslipen med två batterierEaton Sverige växlar upp – anställer elva personer John Söderberg utsedd till tillförordnad VD för Sweden Green Building Council
2018-10-11
Se till att flödesväxlingarna går smidigt och säkert med den här nya Mixproof-ventilen med tre hus konstruerad för hygieniska processerUnderhållsstopp på Stora Ensos fabrik i SkoghallSKF levererar den senaste generationen online system till BillerudKorsnäsFörsta Polestar Space öppnar i Norge under 2019Årets Isabellestipendiat är utsedd - plåtslagaren Mathilda banar väg för fler!Färdiga badrumsmoduler förkortar byggtidInwido och Niko integrerar Elitfönsters system i Niko Home Control​NTEX förvärvar AR ForwardingMustang RTR med 900 hästkrafter blev först med att drifta legendariska NordschleifeSnart öppnar Besikta Bilprovning på VälaABAX ingår ramavtal med NokasPanasonic flyttar produktion av värmepumpar till Europa Nytänkande i grafitgrått har Sverigepremiär på ElmiaInstalco får uppdrag hos SVTJohanna Lakso blir ny VD på Power CircleLogent utvecklar bemanningsaffären och erbjuder Strategisk BemanningBest Transport lanserar utbildning i kundbemötandeMed ett helhetsgrepp ökar säkerheten på höjdTeknik från spelvärlden revolutionerar samhällsplaneringenHilti går in på rörpressmarknaden med löften om pålitlighet och enkel hanteringProducent av dataservrar använder Non-Drip koppling till kylningEngcon lanserar ny sorteringsgrip för minigrävare – möter stor efterfrågan från marknadenGasum förvärvar resten av SkangasVeoneer introducerar superdator2018 års deltagare i Female Leader Engineer klaraSandbäckens utför sprinklerinstallationerna i Torp köpcentrumM3 Bygg erhåller stor samverkansentreprenad åt Svenska Bostäder i Husby
2018-10-10
Billigare emballage till Visma medlemmarHåll ordning på den manuella smörjningen! Sverige laddar för svenskt rekord i VM i TimbersportsBesiktningstekniker till Opus i HalmstadBiogasbolaget och Svealandstrafiken tecknar avtal Pressinbjudan till Persontrafik 2018 "Dagens ErP-direktiv för fläktar fungerar och bör inte förändras"Svenska Retursystem nominerat till Miljöstrategipriset 2018Han är Årets byggchef 2018Robusta antenner för industrins behovSophos Intercept X – nu med integrerat skydd för arbetsstationerPernilla Helmersson i Snåret: ”Översiktsplanen i sin traditionella form är död”Skanska Fastigheter hyr ut 4 400 kvm i Sthlm New Creative Business SpacesSchneider Electric lanserar två nya kompakta motorskyddsbrytare upp till 37 kWConsid optimerar norsk friluftsjättes digitala närvaro Derome och Bovieran inleder nytt samarbeteAhlsells valberedning inför årsstämman 2019Ackumulatortank nytt steg mot fossilfri fjärrvärmeNy vd för Protons provningsverksamhetPressinbjudan: Möt framtidens förpackningar på Scanpack 2018 Nya Merlo Multifarmer 40.9 kommer till Elmia Lantbruk
Annonser