TORSDAG 17 JANUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Sverigepremiär för eldriven 25-tonnare

En 25-tons eldriven bandgrävare från PON visas på Svenska Maskinmässan på Solvalla.
Världens första elektriska 25-tons bandgrävare kommer till Sverige.
Maskinen har utvecklats I Norge av Pon Equipment tillsammans med Caterpillar.
Nu premiärvisas den på Svenska Maskinmässan, 31 maj-2 juni på Solvalla.

När Svenska Maskinmässan kommer tillbaka till Solvalla för andra gången finns cirka 110 utställare på plats. Det är betydligt fler än för två år sedan när mässan lanserades. Och det händer mycket i branschen.

– Vi kommer att få se mycket nytt inom olika drivkoncept, exempelvis eldrift, hybrider och andra metoder för att minska bränsleförbrukningen, säger Björn Bäckström, VD på Maskinleverantörerna.

Ett exempel är en helt ny eldriven bandgrävare på 25 ton som Pon visar upp på mässan. Maskinen, som är en traditionell dieseldriven maskin har konverterats till eldrift. Dieselmotorn och tanken har tagits bort och istället ersatts av batterier och en elmotor. Ändå levererar den samma prestanda i 5-7 timmar på en laddning.

– Det här är ett initiativ från Pon Equipment i Norge, där det finns en stor efterfrågan på eldrift i städerna. Det ska bli fantastiskt kul att få visa denna på mässan, säger Joakim Lundberg, som är mässansvarig på Pon Equipment AB.
Pon som var med redan för två år sedan blev så nöjda med konceptet att det i år valt att flytta över sitt fokus till Svenska Maskinmässan.

– Svenska Maskinmässan är den mässa där vi lägger vårt stora fokus, säger Joakim Lundberg.
I första hand gillar han arenan, Solvalla, som är både kompakt och ligger bra.

– På Solvalla kan du enkelt ta dig igenom mässområden både en och flera gånger, vilket gör arenan väldigt bra för besökarna. Och för oss som utställare också, såklart.
Årets stora satsning för Pon Equipment är Caterpillars nya linje grävmaskiner som kallas Next Generation. Två modeller visas på mässan, CAT 320 och CAT 323.

– Det här är den största lanseringen Caterpillar har gjort på över 25 år på grävmaskinsidan, vilket är oerhört spännande. Detta är maskiner som sätter en ny standard i branschen och hittills har det varit ett stort tryck och intresse, så blir väldigt roligt att få visa upp dom på mässan.

Svenska Maskinmässan har snabbt etablerat sig som den viktigaste mötesplatsen för branschen, med alla maskinleverantörer på plats.

– Vi gjorde ett försök för två år sedan att starta en egen mässa som vi själva ville ha den, och både besökare och utställare, blev väldigt förtjusta, säger Björn Bäckström.

När mässan nu kommer tillbaka är redan flera rekord slagna och Björn Bäckström hoppas på fler.

– Senast hade vi 11 000 besökare, i år räknar jag med betydligt fler.

Svenska Mässan Mässor och Möten AB

2019-01-11
Marcus Nilsson blir ny affärsområdeschef för Veidekke AnläggningMidsona ställer om till fossilfria transporter med Transportinitiativet
2019-01-10
En värdefull regel för att välja rätt fräsverktygKasta loss för vridspjällsventilen GEMÜ 480 VictoriaTänk smart använd HARTKlaravik når ny milstolpe: auktioner för över en miljard under 2018Återvinningsföretaget Remeo går i bräschen för cirkulär ekonomiPorttelefonen är bara början på våra smarta hem Castellum uppför ny anläggning för Mekonomen i MalmöCES 2019: BMW visar upp den dolda tekniken i framtidens interiörOptidev bakom tekniken för PostNords SameDayKeyMan bland Sveriges mest framgångsrika företagPensionärer är de företagare som håller landsbygden vid livIT-bolaget expanderar i Uppsala med ny våningPiteEnergi skapar förutsättningar för ett smartare PiteåStor invigning i GällivareSara Brandt blir ny vice vd på Almi FöretagspartnerSågen som inte darrar av att anta en utmaningActibump framgångsrikt i Australien Ny VD ska vidareutveckla ProcuratorVolkswagen bildar nytt företag inom grön el och laddningslösningar
2019-01-09
Dubbelt jubileum i Swecons utrustningsverkstad i Eskilstuna Bin-picking direkt från pall med PhotoneoNästa steg inom affärsutveckling: digital transformation med människan i centrumBAGA på VA Tour Sweden 2019Låsbart smörjmunstyckeUtökat urval av manöverdon och diametermått för reglerventil GEMÜ 567 BioStar controlHjälper proffsbyggare med utbildning!Bridgestones bästa år som leverantör av originaldelar Ny axialfläkt utvecklat för tuffa applikationsförhållanden i kyltornNya Opel Zafira Life sätter ny standard i klassen33 procent fler uppkopplade prylar 2018Kramp och Söderberg & Haak utvecklar sitt samarbeteJaguaren släpps lös i HalmstadEnergikrav på byggnader kan strida mot klimatlagenElbilen är klimatsmart - åtminstone på lång siktInternationellt samarbete gör Derome starkareScantruck får nytt agentur för amerikanska saxliftarLG berättar om ett bättre liv med hjälp av AI under CES 2019-keynotePressinbjudan: Jordbruksverkets livsmedelsseminarium om hållbar lönsamhetFastighetsmäklarkedjan HusmanHagberg flyttar in i Jönköping.Fredrik Johanson lämnar VD-rollen inom Woody BygghandelÄr VR-headsets och AR-glasögon nästa teknikskifte för hjälpmedel?
2019-01-08
Besiktningstekniker till Opus Bilprovning i BoråsVolvo Cars satte nytt försäljningsrekord 2018; nådde milstolpen 600 000 sålda bilarmySwecon gör maskinägandet lättare hos BellmansNu tar vi nästa stegFörsta lastbilen har rullat igenom APM Terminals nya självservice portLars Westman blir ny affärsområdeschef för RO-Gruppen i StockholmTestbädd ger ringar på vattnet för energiforskningen på ChalmersSvevia växer i Skåne - köper AB Bröderna HallSmart City Sweden plattformen är redo att dras igångEva Kimborn Heivert utsedd till ny VD för Circle K Sverige ABVi testar Framtidens rekrytering och klipper CV:tBristvätten bidrog med 1,9 miljoner kronor till BrisSpänningsfylld världspremiär: Volkswagen visar mobil laddningsstation för elbilarPunktligare avgångar för en attraktiv järnväg Nu är Energikontor Väst en del av InnovatumNy förhandlingschef för LivsmedelsföretagenFörvärv inom industri stärker Assemblin i norrExtend hjälper Altered spara vatten i hela världenMiljoner till ny metod att identifiera växtplankton
Annonser