TISDAG 22 MAJ 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Sverigepremiär för eldriven 25-tonnare

En 25-tons eldriven bandgrävare från PON visas på Svenska Maskinmässan på Solvalla.
Världens första elektriska 25-tons bandgrävare kommer till Sverige.
Maskinen har utvecklats I Norge av Pon Equipment tillsammans med Caterpillar.
Nu premiärvisas den på Svenska Maskinmässan, 31 maj-2 juni på Solvalla.

När Svenska Maskinmässan kommer tillbaka till Solvalla för andra gången finns cirka 110 utställare på plats. Det är betydligt fler än för två år sedan när mässan lanserades. Och det händer mycket i branschen.

– Vi kommer att få se mycket nytt inom olika drivkoncept, exempelvis eldrift, hybrider och andra metoder för att minska bränsleförbrukningen, säger Björn Bäckström, VD på Maskinleverantörerna.

Ett exempel är en helt ny eldriven bandgrävare på 25 ton som Pon visar upp på mässan. Maskinen, som är en traditionell dieseldriven maskin har konverterats till eldrift. Dieselmotorn och tanken har tagits bort och istället ersatts av batterier och en elmotor. Ändå levererar den samma prestanda i 5-7 timmar på en laddning.

– Det här är ett initiativ från Pon Equipment i Norge, där det finns en stor efterfrågan på eldrift i städerna. Det ska bli fantastiskt kul att få visa denna på mässan, säger Joakim Lundberg, som är mässansvarig på Pon Equipment AB.
Pon som var med redan för två år sedan blev så nöjda med konceptet att det i år valt att flytta över sitt fokus till Svenska Maskinmässan.

– Svenska Maskinmässan är den mässa där vi lägger vårt stora fokus, säger Joakim Lundberg.
I första hand gillar han arenan, Solvalla, som är både kompakt och ligger bra.

– På Solvalla kan du enkelt ta dig igenom mässområden både en och flera gånger, vilket gör arenan väldigt bra för besökarna. Och för oss som utställare också, såklart.
Årets stora satsning för Pon Equipment är Caterpillars nya linje grävmaskiner som kallas Next Generation. Två modeller visas på mässan, CAT 320 och CAT 323.

– Det här är den största lanseringen Caterpillar har gjort på över 25 år på grävmaskinsidan, vilket är oerhört spännande. Detta är maskiner som sätter en ny standard i branschen och hittills har det varit ett stort tryck och intresse, så blir väldigt roligt att få visa upp dom på mässan.

Svenska Maskinmässan har snabbt etablerat sig som den viktigaste mötesplatsen för branschen, med alla maskinleverantörer på plats.

– Vi gjorde ett försök för två år sedan att starta en egen mässa som vi själva ville ha den, och både besökare och utställare, blev väldigt förtjusta, säger Björn Bäckström.

När mässan nu kommer tillbaka är redan flera rekord slagna och Björn Bäckström hoppas på fler.

– Senast hade vi 11 000 besökare, i år räknar jag med betydligt fler.

Svenska Mässan Mässor och Möten AB

2018-05-18
Nya rutiner för beställning av märkningsutrustning för djurES Equipment säljer sin egen uppfinning över hela världen
2018-05-17
Maskinerna intar Solvalla 31 maj till 2 juniAhlsell förvärvar svensk distributör inom verktyg och förnödenheterPeab hyr ut till Actic i UlriksdalLernia instiftar Nya journalistpriset för journalistik i SverigeJapanska teknikgiganten Ricoh går in i samarbete med ColoreelUnik teknik för nästa generations fjärrstyrning av lastbilar Maria Mattsson Mähl – Årets kvinnliga Gasell 2018PoG Woody Bygghandel AB fortsätter att växa och satsa!Stötdämpande golv minskar fallskador med sextio procentI Lidköping finns ett ökat intresse av solelLätt att hitta rätt drivlösningKopplingsapparater för högspänningNorconsult vinner ramavtal kring åtgärdsvalsstudierBRA erbjuder Nextjets resenärer från Göteborg ombokning för 498 kronorSmygprovkörning av Mercedes nya elbil Två IT-projekt vid Karlstads universitet får finansiering från Internetstiftelsen3D-teknik och nytt visningscenter lyfter fram samhällsplaneringNy teknik och nya möjlig­heter i husetNy hållbarhetschef på Svenska RetursystemNextjet ansöker om konkursStockholmsekonomin faller till den lägsta nivån på fem årWycore etablerar bolag i HongkongPressträff om vindkraft­transporter 2018-2019Pelletsmarknaden i Sverige ökade under 2017Dacia firar 10 år i SverigeBCA bygger transportnät för fordonstransporter till och från SverigeInspirationsplattform för kvinnor inom IT lanseras i Helsingborg Indol växlar upp med tre nya modellerEric Lundberg ny VD för Kjell & Company
2018-05-16
Ljusa idéer för industri och butikToyota tar automation till nya höjder Ahlsell offentliggör ett MTN-program med en ram om 5 000 MSEKÖkat stöd för IoT i Dell Boomis integrationsplattformVattenfall påbörjar byggandet av en av Sveriges största vindkraftsparkerInstrumenta AB – ett vasst utvecklingsföretag i PartilleSvensk miljöteknik lockar hela världenGarmin® presenterar Varia Vision™ in-sight displayDe nya lättviktsmästarnaTelia utökar fibersatsning i Lund via förvärvStabil och anrik 70-åring firar hela åretIngram Micro LEASE – låser upp nya affärsmöjligheterLignin nytt supergrönt bränsle för bränslecellOrkla Foods Sverige höjer ambitionen och serverar en ny hållbarhetsstrategi Tyskt pappersbruk väljer Ragn-Sells returpapperKia introducerar 48V mildhybridDrev.se väljer Orio Logistics som partnerHultafors Group förvärvar Johnson Level & Tool Mfg. Co., Inc.Accelerator-bolaget Sellamigo vinnare i pitch-tävlingVDL får leverera 25 elled­bussar till Umeås stadstrafik
2018-05-15
Peab bygger akutmottagning på Sunderby sjukhus i LuleåÄntligen utrymme för att växa vidare!Fokus 2018: Smart IndustriNCC bygger trähöghus i ÖrebroStora Enso lanserar biokompositer som förnybar ersättning för plastStålindustrin deltar på Havs- och VattenforumSchneider Electric lanserar ny serie motorskyddsbrytareAssemblin rekryterar från SwecoJan Kilström lämnar Green CargoCBRE GWS ser kraftig tillväxt och anställer försäljningschef
Annonser