ONSDAG 22 AUGUSTI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Sveriges nya forskningsfartyg Svea sjösatt

Nyligen sjösattes Sveriges och SLU:s nya forskningsfartyg Svea och lades till vid kajen i Armonvarvet i Vigo i nordvästra Spanien.
Nu återstår flera månaders arbete vid kaj innan skeppsbygget är helt klart. Så här långt följs tidsplanen och överlämningen av Svea till SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, beräknas ske i maj 2019.

Fram till sjösättningen har det nya forskningsfartyget, som kommer att bli Sveriges största, byggts i en hall. Att bygga under tak har flera fördelar, inte minst med tanke på att Vigo är en av Spaniens mest regnrika städer. Men nu är fartyget så stort att det behövs mer utrymme.

– Det är alltid spännande när ett fartyg ska sjösättas, säger Åke Dagnevik, chefsförhandlare med omfattande erfarenhet av fartygsbyggen. När Svea väl låg vid kaj på kvällen var det många som var både glada och lättade.

Nu fortsätter bygget av Svea vid kaj. Det handlar om att allt från stora partikelfilter, laboratorier och kranar till servrar, kabeldragning och inredning ska komma på plats.

– Nu i början av augusti kommer styrhytten att lyftas ombord och sättas på plats, berättar Anders Englund från konsultföretaget Saltech, projektledare för bygget av Svea. Då kommer fartyget att se ut som det ska utifrån. En hel del arbete återstår men som arbetet har gått hittills är jag trygg med att vi kommer att kunna följa tidplanen även framöver.

Representanter för Havs- och vattenmyndigheten, SMHI, Sjöfartsverket och arkitektkontoret Spridd fanns också på plats vid sjösättningen. Sjöfartsverket kommer att ansvara för fartygets besättning och drift, SMHI kommer – precis som SLU – att använda Svea för miljöanalys, Havs- och vattenmyndigheten är den ansvariga myndigheten för havsmiljöanalys i Sverige och Spridd har arbetat med inredningen av fartyget som kommer att vara arbetsplats för nästan 30 expeditionsdeltagare och besättningsmän.

Det slutgiltiga leveransdatumet har flyttats fram drygt två veckor då en omfattande tilläggsbeställning har gjorts för att stärka säkerheten mot intrång. Det är ett avancerat skalskydd som ska på plats för att leva upp till höga krav på säker datahantering.

Innan Svea överlämnas till SLU i den kommande hemmahamnen Lysekil i början av maj 2019 ska det färdiga fartyget testas utförligt. Bland annat kommer ljudmätningar att utföras i Norge.

Fakta:
Bilder och film från sjösättningen finns tillgängligt på https://www.slu.se/forskningsfartyg

R/V Svea kommer att bli Sveriges största och modernaste forskningsfartyg. Fartyget kommer att bli 69,5 meter långt, 15,8meter brett och ha en dödvikt på 3 420 ton i avgångskondition.

Förutom att vara extremt tystgående kommer Svea bland annat att ha två sänkkölar för ekolod, sidopropellrar för att kunna hålla en exakt position, strömmätare och en så kallad ferrybox, som kontinuerligt mäter bland annat vattentemperatur och salthalt, samt specialdesignade laboratorier för fiskhantering, vattenanalyser och datahantering.

Kontaktpersoner:
Anders Englund, projektledare, anders.englund@saltech.se, +46 (0)8-735 85 35
Åke Dagnevik, chefsförhandlare, ake.dagnevik@slu.se, +46 (0)702-09 44 04
Lasse Thorell, chef för SLU:s fartygsenhet, lasse.thorell@slu.se, +46 (0)18-67 15 07
Johan C Thorburn, kommunikatör, johan.thorburn@slu.se, +46 (0)18-67 21 93
2018-08-16
Världsnyhet på Trä & TeknikUppgraderad Polestarmjukvara ger ökat vridmoment till bakhjulen i AWD-bilarGibbsCAM® 13 förhandsvisas på IMTS 2018Kraftig ökning i antalet affärsresor på AirbnbNCC bygger Laröds nya skola utanför HelsingborgASUS Zenbook S är nu lanserad i SverigeFujitsu presenterar fyra nya CELSIUS arbetsstationer för krävande arbetsuppgifterArktisk hälsoforskning i Umeå prisas internationelltUtnyttja er data för smartare inköpSTIHL introducerar ny innovativ röjsele i proffsklassenHandheld utökar sitt avtal med världens ledande paketleveransföretagLC utvecklar och bygger för Ebrex i ÖrebroNy forskning kan ge ökad förståelse för schizofreniEitech vinner fortsatt förtroende att bistå Ellevio i ännu ett kraftstationsprojektUniversalmassa för infästning i murverk och betongVill hjälpa verkstäder bli mer hållbaraMovingo blir giltig för resor med Tåg i BergslagenSmart teknik ger små­företagare en smidigare vardagNy CTO till MatsmartNina Starck - Ny tf design- och produktchef för WallVision SverigeHyundai utvecklar framtidens ljudsystem för bilarWistrand biträder vid försäljningen av Bensin & Rörtjänst i Göteborg ABUnit4 utser ny VD för Sverige och FinlandRafed Elbasam - ny affärschef på ArconaStabil marknadsandel i Saab-affären trots minskad försäljningNy VD i OutnorthÖresundskraft tar ställning i plastfråganInicio antagna till Reach for Change AcceleratorHandbok för smarta hantverkareStolta spårvagnar – en konstmanifestation för allas lika värdeAutoexperten öppnar nya anläggningar i samarbete med KvdbilMiljörivarna stärker sin position genom partnerskap med Drive700 000 användare - SolidSport spränger ny gränsDags för konferens eller kick-off?Beckmans Designhögskola nyrekryterar till programmet Visuell kommunikationDags att digitalisera era fraktbokningar!Lokal fjärrvärme inspirerar internationelltMässorna du inte får missa. Föranmäl dig och få fritt inträde!Så får du bidrag till elbilsladdning genom KlimatklivetSparbanksgruppen på väg mot sina målSJ lanserar ny rösttjänst för Google AssistentSjälvkörande lastbil från Mercedes-Benz på ELMIA Spoon öppnar kontor i NordnorgeÅrjäng är nästa hållplats för Nettbuss Bus4You
2018-08-15
STOREBRO Machine Tools AB säljer maskiner från tyska SPINNERNya material & ytbeläggningar gör entré i våra badrumTre byggnader nominerade till årets TräbyggnadsprisMälarenergi byter ut alla elmätare i regionen.Ny platschef i BranäsSmarta elnät – Reviderad standard för gränssnitt för nätdriftNytt ramavtal med Svevia för asfaltsbeläggningWürth Group stänger första halvåret 2018 med en försäljning på 6,8 miljarder EuroÖstersundsföretag tilldelas kvalitetspris av HusqvarnaMidroc och Serneke utvecklar ny stadsdelUtbyggnaden av Norrköpings hamn fortsätterArkitema får rikstäckande avtal med Akademiska HusTimecut rekryterar ny VD från Svensk FastighetsförmedlingMolninvesteringarna ökar kraftigt – och IaaS mest av allaSensata Crydoms nya 45 mm breda statiska reläer för 45 & 60 A ACBesök oss på elmia lastbil 2018Ny yh-utbildning inom sportdesign i ÅrePeab Asfalt erhåller nytt uppdrag i Ludvika
Annonser