FREDAG 19 OKTOBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Sveriges nya forskningsfartyg Svea sjösatt

Nyligen sjösattes Sveriges och SLU:s nya forskningsfartyg Svea och lades till vid kajen i Armonvarvet i Vigo i nordvästra Spanien.
Nu återstår flera månaders arbete vid kaj innan skeppsbygget är helt klart. Så här långt följs tidsplanen och överlämningen av Svea till SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, beräknas ske i maj 2019.

Fram till sjösättningen har det nya forskningsfartyget, som kommer att bli Sveriges största, byggts i en hall. Att bygga under tak har flera fördelar, inte minst med tanke på att Vigo är en av Spaniens mest regnrika städer. Men nu är fartyget så stort att det behövs mer utrymme.

– Det är alltid spännande när ett fartyg ska sjösättas, säger Åke Dagnevik, chefsförhandlare med omfattande erfarenhet av fartygsbyggen. När Svea väl låg vid kaj på kvällen var det många som var både glada och lättade.

Nu fortsätter bygget av Svea vid kaj. Det handlar om att allt från stora partikelfilter, laboratorier och kranar till servrar, kabeldragning och inredning ska komma på plats.

– Nu i början av augusti kommer styrhytten att lyftas ombord och sättas på plats, berättar Anders Englund från konsultföretaget Saltech, projektledare för bygget av Svea. Då kommer fartyget att se ut som det ska utifrån. En hel del arbete återstår men som arbetet har gått hittills är jag trygg med att vi kommer att kunna följa tidplanen även framöver.

Representanter för Havs- och vattenmyndigheten, SMHI, Sjöfartsverket och arkitektkontoret Spridd fanns också på plats vid sjösättningen. Sjöfartsverket kommer att ansvara för fartygets besättning och drift, SMHI kommer – precis som SLU – att använda Svea för miljöanalys, Havs- och vattenmyndigheten är den ansvariga myndigheten för havsmiljöanalys i Sverige och Spridd har arbetat med inredningen av fartyget som kommer att vara arbetsplats för nästan 30 expeditionsdeltagare och besättningsmän.

Det slutgiltiga leveransdatumet har flyttats fram drygt två veckor då en omfattande tilläggsbeställning har gjorts för att stärka säkerheten mot intrång. Det är ett avancerat skalskydd som ska på plats för att leva upp till höga krav på säker datahantering.

Innan Svea överlämnas till SLU i den kommande hemmahamnen Lysekil i början av maj 2019 ska det färdiga fartyget testas utförligt. Bland annat kommer ljudmätningar att utföras i Norge.

Fakta:
Bilder och film från sjösättningen finns tillgängligt på www.slu.se/forskningsfartyg

R/V Svea kommer att bli Sveriges största och modernaste forskningsfartyg. Fartyget kommer att bli 69,5 meter långt, 15,8meter brett och ha en dödvikt på 3 420 ton i avgångskondition.

Förutom att vara extremt tystgående kommer Svea bland annat att ha två sänkkölar för ekolod, sidopropellrar för att kunna hålla en exakt position, strömmätare och en så kallad ferrybox, som kontinuerligt mäter bland annat vattentemperatur och salthalt, samt specialdesignade laboratorier för fiskhantering, vattenanalyser och datahantering.

Kontaktpersoner:
Anders Englund, projektledare, anders.englund@saltech.se, +46 (0)8-735 85 35
Åke Dagnevik, chefsförhandlare, ake.dagnevik@slu.se, +46 (0)702-09 44 04
Lasse Thorell, chef för SLU:s fartygsenhet, lasse.thorell@slu.se, +46 (0)18-67 15 07
Johan C Thorburn, kommunikatör, johan.thorburn@slu.se, +46 (0)18-67 21 93
2018-10-16
Siemens på SKYDD: Rätt integrerad säkerhetslösning spar pengar och miljöGripdonet PGN-plus-P från SCHUNK nu också i explosionsskyddat utförande Ett steg närmre mot mer hållbara asfalttransporterPressinbjudan: Logistik & Transport 2018Stjärnorna på företagarhimlen: Vem blir Årets Företagare i Sverige 2018?DAF presenterar en ny kollektionMiljörivarna fortsätter sin tillväxtresa Innovativa material från kemiindustrin en förutsättning för hållbara förpackningarNorton lanserar nya slipduksrullar och –arkVD håller låda #11 - Let's talk!Ekstrands presenterar ytterdörrar i ek panelKundanpassad träpall säkrar godsetNy kampanj ska minska antalet pågrävda elledningarGreen Cargo testkör de nya Transmontanaloken
2018-10-15
VBN Components firar 10 år av materialutvecklingErgonomisk fatkärra för ex-zonerNy Toughbook-studie hjälper post- och logistikföretag att möta framtidens utmaningarVolvo Cars tillåter HVO100 för taxibolagen i SverigeInbjudan till Stora Ensos media och analytiker webbsändningar den 26 oktober 2018ABB:s Robotikstipendium tilldelas forskarstudent vid MDHSkanska tecknar tilläggskontrakt för projekt i Nashville, USA, för USD 59 M, cirka 534 miljoner kronorFinja lanserar rörliga arbetsanvisningar i 3D om badrumsrenoveringnorelem förankrar säkerheten med nya lastbärande öglor och skruvarVTI utvecklar effektivare halkbekämpningCTC lanserar ny större varvtalsstyrd bergvärmepumpHär är storsäljaren framför alla – baklampan du aldrig behöver byta utSvevia bygger om trafikplats HedentorpNärmare 10 000 besökte årets Scanautomatic och ProcessTeknikTMF i siffror & TMF:s marknadsrapport från Trä- och MöbelföretagenHager fortsätter bredda produktportföljenFlest miljardföretag i elinstallationsbranschenebm-papst bygger ny produktionsanläggning i KinaUpplands Motor stärker marknadsteametScanDraft erbjuder utbildning inom helfoliering i Göteborg Nu storsatsar Hitachis verktygsverksamhet under nytt varumärke Derome blir Superföretag för femte året i radCramo AB i nytt samarbete med Veidekke Entreprenad AB​Fem nya specialmaskiner lanserade av Hitachi
2018-10-12
3000 ton salt, krångelfritt och snabbt lossatFramtidens passerkort är ett mikrochip i handenOnepartnergroup Logistics och Cross Nordic Logistics går samman och bildar Reach LogisticsMöt Malin – vår HR-chef som är både hjärta och hjärna personifieradVR-glasögon med Basler Dart-kamera visualiserar byggnader innan de är byggdaSlangExpress växer kraftfullt i GöteborgMakita lanserar kolborstfri grästrimmer på 18VSnart öppnar Besikta Bilprovning i HaningeNUUK XL – En stor nyhet!Intressanta föreläsningar på ScanpackME-skolan flyttar till Stortorget i ÖrebroRekordstor elproduktion i Malmös största solcellsanläggningByggstart för ny hamnterminal i Göteborgs hamnTestvinnande och premiumklassade rengöringsmedlet nu hos MekonomenFullfölj arbetet med stärkt studie- och yrkesvägledningBilMånsson i Halmstad blir ny Jaguar Land Rover-återförsäljareNästa generations Wi-Fi: ASUS Lanserar 802.11ax (Wi-Fi 6) router på svenska marknaden Den första stora 18V - vinkelslipen med två batterierEaton Sverige växlar upp – anställer elva personer John Söderberg utsedd till tillförordnad VD för Sweden Green Building Council
2018-10-11
Se till att flödesväxlingarna går smidigt och säkert med den här nya Mixproof-ventilen med tre hus konstruerad för hygieniska processerUnderhållsstopp på Stora Ensos fabrik i SkoghallSKF levererar den senaste generationen online system till BillerudKorsnäsFörsta Polestar Space öppnar i Norge under 2019
Annonser