ONSDAG 20 JUNI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Swerea inviger nytt EMC-labb

Bättre arbetsmiljö och tillgänglighet för kunderna står i fokus när Swerea IVF inviger nytt EMC-labb i Mölndal.
”Att öka kompetensen hos de anställda på det enskilda företaget kring EMC-tester är vårt huvudmål och då är det extra viktigt att de trivs i våra lokaler”, säger Hans Grönqvist, ansvarig för EMC-verksamheten.

EMC-laboratoriet är ett så kallat Pre-compliance labb och hit kan företag själva komma och testa produkter under utveckling för att säkerställa att produkterna uppfyller EMC-direktivet och andra standarder. Det nya labbet har större lokaler, bättre tillgänglighet och ventilation.

Peter Siljehov och Jan Lewerentz fick den stora äran att inviga det nya labbet. De kommer från CPAC Systems AB del av Volvo Group, och utvecklar elektronikprodukter för bl a den marina sektorn och den tunga fordonsindustrin.

– Det är värdefullt att vi som ingenjörer som arbetar med elektronikutveckling själva kan komma hit och testa produkter på prototypstadiet utan lång väntetid eller att det kostar en förmögenhet, säger Jan.

– Ja vi är ju medlemmar i EMC-nätverket och besöker labbet i Mölndal runt 10-12 gånger per år, så extra kul med nya lokaler. Vi har tillbringat många timmar här under åren och byggt upp en viktig kompetens som företaget har nytta av, fyller Peter i.

Laboratoriet i Mölndal är bara ett av de tre EMC-labb som Swerea IVF driver. De två andra finns i Nacka och Arlöv. Tillträde till labben har företag som är medlemmar i Swerea IVFs EMC-nätverk och har personal som genomgått nödvändig utbildning. Tester som kan utföras är:

• Utstrålad emission (till 6 GHz)
• Ledningsbunden emission
• Tålighet mot Burst upp till 4 kV (snabba transienter)
• Tålighet mot Surge upp till 4 kV (åskskydd)
• Tålighet mot ESD upp till 30 kV (elektrostatisk urladdning)
• Tålighet mot ledningsbundna kontinuerliga störningar
• Tålighet mot påstrålat fält (till 1 GHz).

I huvudsak är labben byggda för tester enligt CISPR 32, som är den vanligaste standarden, men investeringar har också gjorts för att kunna testa enligt CISPR 25, vilken är vanligt förekommande i fordonssammanhang.

Förutom EMC-provning finns på Swerea IVF också utrustningar och kompetens inom SEM, EDS, SAM och TEM för mikroanalys, klimatkammare för temperaturcykling och miljötestning samt specialutrustning för vibrationsprovning och mekanisk chocktestning av t.ex. elektriska lödfogar samt mikrofokusröntgen.

– Det viktiga för all provning är dock inte att vi har utrustningen som behövs, utan att vi även har kompetensen att analysera resultaten, avslutar Hans och välkomnar fler företag att kontakta Swerea IVF för olika typer av tester och provningar.
2018-06-15
Gott samarbete med Eon underlättade arbetetForskning i framkant när lärosäten samarbetarIT i vården på Östersunds sjukhusInfraröd strålning kortar torkprocessen vid papperstillverkningKraftigare statiska reläer i storlek 22,5 mm bredd från Crydom Hager Group och AUDI i samarbetar kring hemma­nätverk för billaddningInvigning av holländsk chartersatsning till Skellefteå.FlixBus blir världens första bussoperatör integrerad till Google Assistant Som partner till OEM-industrin kan ebm-papst erbjuda en unik breddFramtidens självkörande fordon kräver nya skyddssystemBAB är ny samarbetspartner till Derome FörvaltningSTIHL HSA 56 bäst i test bland batteridrivna häcksaxarAlzinova erhåller stärkt patentskydd för ALZ-101 och grundteknologin i USAVattenfall vinner FAR:s pris - Bästa redovisning av hållbarhet Forskare från 20 länder deltar på internationell konferens Readly satsar på tillväxt – rekryterar ny Chief Growth OfficerAkzoNobel Specialty Chemicals bygger demonstrationsanläggningAvancerad elektronik i nya transportbilar
2018-06-14
Falck väljer HCL för stort förändringsprojekt med heltäckande infrastukturtjänsterForskningssamarbete för minskade utsläppSmart Connected AssemblySwecon fortsätter som titelsponsor till Rallycross-VM i HöljesNCC och Byggnads regioner överens om landsomfattande löneavtalNästan 700 000 deltog i årets skräpjaktBest Transport och NLX går sammanEaton och Ingram Micro inleder samarbete Ökande e-handel förändrar våra städerSvenskt initiativ till klimatsmart persontransportDigitaliseringen skapar tillväxt för AM System Full fart i torkskåpsfabriken Framtidens maskinförare utbildas i Skellefteå!AQ Groups grundare Claes Mellgren och P-O Andersson är klara för världsfinalen i entreprenörskapKlartecken för att skörda på ekologiska fokusarealer och viss trädaJönköpingsregionen ska bli bäst på digitaliseringÖver 500 nya biogasfordon på vägarnaGateway för Profibus till ProfinetSkånes universitetssjukhus delar ut 22,3 miljoner kronor till forskare Volvo CE testar banbrytande 5G-teknikVart tionde svenskt företag ID-kapatWint och Avida lanserar ny finansieringslösning för småföretag500 DAF XF-lastbilar till Girteka LogisticsEltel Networks Oy och Kubicom inleder samarbeteBatterimaterial för framtidens elfordonNy ledning hos snabbväxande startupFem dagar med heta branschfrågorTelia startar partnerprogram för 5GMay the laser ALC 8 be with you! Alltid!Svevia värnar om broarbetare med ny metodWästbygg och Förbo bygger hyresrätter i MölnlyckeFörsta "spadtaget" för 188 hyresrätter i HelsingborgMångsidig driftslarmsändare
2018-06-13
Ny digital teknik utvecklar verksamheten i StorbritannienNordic Truckcenter lanserar TRP – Truck & trailer parts i SverigeRekordutdelning till svensk hjärnforskningSAS och Apollo förnyar samarbetsavtalInternationell elvägs­konferens demonstrerar unik elvägVIRTA blir partnerföretag i Power CircleKGK lanserar verkstads­inredning tillsammans med Kamasa ToolsTrollhättan levererar till rymden − igenKalmar Energi lämnar pelletsmarknaden och rustar för framtiden Intelligenta kartor hjälper robotar att hitta i ditt hemDatscha har redan anställt 6 av 10 utvecklare i Luleå
Annonser