TISDAG 17 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Sydvatten inviger ny råvattenledning och stänger av pump efter 20 år i drift

Per Johansson, produktionschef på Ringsjöverket, stänger av pumpen som varit i drift i över 20 år. Foto: Sydvatten
Idag släpptes vattnet på i den nya råvattenledning som byggts mellan Bolmentunnelns mynning och Ringsjöverket. Ledningen har byggts för att skapa redundans och leveranssäkerhet till de 500 000 Skåningar som får vatten från sjön Bolmen. Vattnet i den nya ledningen rinner med självfall vilket innebär att Sydvatten kan stänga av en pump som varit i drift dygnet runt i över 20 år. Energibesparingen för pumpavstängningen motsvarar 2,5 miljoner kilowattimmar och 2 miljoner kronor/år.

”Den nya råvattenledningen är ett led i en omfattande översyn av Sydvattens totala produktions- och kapacitetsmöjligheter. Vi bygger för framtiden och för att säkerställa att västra Skånes befolkning även i framtiden ska känna sig trygga med att deras kranvatten håller högsta kvalitet” säger Jörgen Johansson, VD på Sydvatten.

Den 2,5 mil långa råvattenledningen är ett av Sydvattens största projekt. Ledningen korsar 20 vattendrag och 10 vägar. Runt 60 markägare har berörts av arbetat och stor hänsyn har tagits till hur ledningen skulle dras för att påverkan på markerna skulle bli så liten som möjligt. Det har krävts ett hundratal myndighetsprövningar längs sträckningen - kring fornminne, biotopskydd, artskydd med mera.

”Det känns härligt att vi kan ta ledningen i drift efter drygt tre års byggtid. Två riktigt stora utmaningar har varit att korsa Rönne å och Södra stambanan.” säger Lars Balkfors, projektledare på Sydvatten.

Syftet är att komplettera den råvattenledning som sedan 1987 leder Bolmenvatten från Bolmentunnelns slut vidare till Ringsjöverket. Den befintliga ledningen försörjer en halv miljon människor men det har saknats redundans. Den gamla ledningen har nu dubblerats för att förbättra driftsäkerheten. Den nya råvattenledningen möjliggör även för bolaget att i framtiden leda Bolmenvatten till Vombverket för att ytterligare stärka redundans och driftsäkerhet i det regionala försörjningssystemet. Råvattenledningen har byggts som ett partneringprojekt mellan Sydvatten och entreprenören PEAB.

Att bygga råvattenledningen med självfall var en självklarhet i planeringen av ledningen. Energibesparingen på 2,5 miljoner kilowattimmar följer Sydvattens strategiska hållbarhetsplan där en viktig del är att bygga hållbart för att skapa förutsättningar för nästa generation.

För mer information vänligen kontakta

Sandra Nordström, kommunikatör, sandra.nordstrom@sydvatten.se / 010-515 10 13

Sydvatten AB är ett kommunägt företag som producerar dricksvatten till 900 000 invånare i Skåne. Bolaget bildades 1966 och är i dag en av Sveriges största dricksvattenproducenter. Sydvatten äger och driver Bolmentunneln, de två vattenverken Ringsjöverket och Vombverket samt huvudledningssystemet för distributionen av dricksvatten. Genom samarbetet i Sydvatten kan de 17 delägarkommunerna garantera sina invånare, skolor, sjukhus och företag en säker, hållbar och kostnadseffektiv dricksvattenförsörjning.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-10
Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i SveviaRyobi lanserar flexibel lödning på ONE+batteri!Sydkoreanskt intresse för svensk fjärrvärmeteknik
2019-09-05
Kompetensförsörjning på agendan när Berendsen fick besökDu kommer väl?Leax ser affärsmöjligheter med Subcontractor ConnectPåminnelse pressinbjudan: Robotkonferens för tillverkningsindustrins framtidRedo för oljespill? Läs spillguidens ABCKom ihåg att förpackningen är en del av produkten!Schneider Electric utökar Easy UPS 3-serien Derome och Riksbyggen tecknar rikstäckande ramavtal​Hydroscand fyller 50 årHelhetslösningar från Weber
Annonser