SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Teleskoplastare – ett perfekt val för skidanläggningen

En teleskoplastare är den ultimata maskinen för en skidanläggning. Den klarar branta sluttningar, höga lyfthöjder och tar sig fram lika smidigt sommar som vinter.
– Mångsidigheten och smidigheten var avgörande för oss, berättar Niclas Ohlslöf, fastighet- och sportchef på Ramundbergets skidanläggning som investerat i en Merlo MF 40.9CS.

Den första snön har just fallit i Ramundberget första veckan i september och inom kort ska anläggningens Merlo MF 40.9CS få på sina kedjeförsedda vinterdäck. Maskinen används för ett stort antal arbetsuppgifter på skidanläggningen, allt från att lyfta upp personal i personkorg för att serva skidliftar och lyktstolpar till att bära material upp för fjället och ploga snö.

– Mångsidigheten var bland det viktigaste för oss. Det är svårt att ta sig fram med maskiner på våra branta sluttningar och trånga ytor så vi behövde en smidig maskin med bra kapacitet och det har vi hittat i Merlo MF 40.9 CS, fortsätter Niclas Ohlslöf.

Under sommaren har det byggts cykelleder på fjället och stora mängder grus har behövt transport. Med hjälp av en traktorkärra har Merlon dragit upp 8 ton grus samtidigt som den burit 3 ton i skopa 300 höjdmeter upp för fjället. Med trepunktslyften har den också använts med en slaghack för att klippa gräs på ruffen på anläggningens golfbana.

I mars i år levererades maskinen, men redan i december förra året fick Ramundberget en lånemaskin från AB Hüllert Maskin.

– Det var en Merlo 50.8-modell och den räckte inte riktigt till. Nio meters räckvidd passar oss bra, den hade gärna fått nå ett par meter till men ska man ha den räckvidden blir maskinen för stor istället. Vi klarar av att göra underhållsarbete på höga höjder på ett säkert och godkänt sätt, säger Niclas Ohlslöf.

Merlon har ersatt både en JCB409 som användes för att ta sig fram på de trånga ytorna och den större Volvo L60 som användes på större ytor.

– Både motormässigt och kapacitetsmässigt är den jämförbar med vår större hjullastare. Vi valde att göra oss av med båda hjullastare och satsa fullt ut på teleskoplastaren. Skulle vi behöva en hjullastare vid något tillfälle kan vi hyra in en istället, säger Niclas Ohlslöf.

Maskinen har lockat intresse från andra skidanläggningar i trakten och redan efter en kort tids körning var Ramundbergs maskinförare idel positiva.

– Vi har verkligen hittat rätt maskin i Merlo MF40.9CS för våra behov, säger Niclas Ohlslöf.

– Dessutom är den grön och matchar vår nya hybridpistmaskin. Hållbarhet har under många år varit viktigt för Ramundberget och även om hjullastaren vi använde var från 2018 så känns det bra att vi har en maskin som uppfyller de senaste miljökraven.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sara Jenkins
Marknadskommunikatör
sara.jenkins@hullert.se
0701937308

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN