MÅNDAG 19 MARS 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tillförlitlighet i öppna system

Internationell vägledning om tillförlitlighet i öppna system på remiss.
Vad är öppna system? Ett öppet system är ett system vars gränser, funktioner och struktur förändras med tiden, genom åldring, förslitning eller ombyggnader eller kanske till följd av nya regelverk, och som kan beskrivas olika ur synvinklar. Det kan finnas finns faktorer utifrån, som man inte har kontroll över eller ens känner till, som kan ha avgörande inflytande på systemets tillförlitlighet och tillgänglighet.


Varför startades projektet?
Efter Fukushima har det i Japan kommit fram önskemål om att man på något sätt borde ha riktlinjer för hur man hanterar sådana okända parametrar när man bedömer tillförlitligheten hos utrustningar och system. Alla system är ju i någon mening öppna och det vore värdefullt att i en standard beskriva en metod att hantera dessa frågor. Därför föreslog japanerna ett nytt arbete om detta i IEC, den internationella organisationen för standardisering på elområdet.

Varför inom IEC?
Att det blev IEC och inte ISO, beror på att IEC genom en överenskommelse med ISO har hand om övergripande standardisering vad gäller tillförlitlighet och angränsande områden. Den föreslagna standarden bygger också vidare på den internationella IEC 60300-1, som också fastställts som svensk standard SS-EN 60300-1, Tillförlitlighetsverksamhet – Del 1: Riktlinjer för ledning och tillämpning.

Varför är den aktuell nu?
Förslaget till IEC 62853, Open systems dependability, är ute på allmän remiss till 17 juli 2017 och kan, med beteckningen 56/1734/CDV, beställas utan kostnad här från SEK Svensk Elstandard. Den som vill, kan via en länk från samma sida läsa förslaget och lämna sina kommentarer direkt på nätet. Inkomna synpunkter går vidare till den kommitté inom SEK, SEK TK 56, som är svensk spegelkommitté för arbetet inom IEC.

Vad innehåller förslaget?
Förslaget är uppbyggt kring fyra olika metoder, som bygger på var sitt sätt att betrakta det öppna systemet. Det är en process för att bygga samförstånd (consensus building), en för ansvarsfrågor (accountability achievment), en för hantering av reaktioner och åtgärder vid fel och olyckor (failure response) och en för att ta hand om förändringar (change accomodation). Plus en inledande beskrivning av problemet och några avslutande flödesscheman och exempel, bl a ett för smarta elnät.

Vad händer sedan?
Kommittén IEC TC 56, Dependability, behandlar sedan de synpunkter som lämnas av motsvarande spegelkommittéer i olika länder, i Sverige alltså SEK TK 56, Tillförlitlighet. De ligger sedan till grund för ett reviderat förslag. Kanske är det då moget för den sista, formella röstningen. Den färdiga internationella standarden IEC 62853 antas sedan förmodligen också som europeisk standard, vilket betyder att den ska fastställas utan ändringar i 34 europeiska länder. I Sverige fastställs den då som svensk standard SS-EN 62853 av SEK Svensk Elstandard som är en av de tre svenska standardiseringsorganisationerna.

Vad är SEK TK 56?
SEK TK 56 är en teknisk kommitté som samlar de svenska företag, myndigheter, högskolor och organisationer som är intresserade av att delta och bidra till arbetet med att skriva internationella standarder som behandlar tillförlitlighet ur olika aspekter. Se mer om SEK TK 56 här. Resultaten fastställs sedan också som svensk standard av SEK Svensk Elstandard.
Några andra standarder inom området?

Aktuella standarder är t ex SS-EN 62740 om grundorsaksanalys (RCA) och SS-EN 61703 med matematiska uttryck för funktionssäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och underhållssäkerhet. Se preview på dem här respektive här. Och, som sagt, SS-EN 60300-1, Tillförlitlighetsverksamhet - Del 1: Riktlinjer för ledning och tillämpning. Se preview på den här. Bland pågående projekt finns också en revision av ISO/IEC 31010 med metoder för riskbedömning.

Genom funktionen preview i SEK Shop kan vem som helst för varje standard från SEK Svensk Elstandard fritt och utan kostnad ladda hem och ta del av förord, eventuell inledning, innehållsförteckning och det avsnitt som beskriver standardens syfte och omfattning.
2018-03-14
Skanska säljer kontorsfastighet i Malmö för cirka 1 miljard kronorArtvise Kundtjänst till Strängnäs kommunMotomanroboten för samarbete överträffar kravenNya digitala tidreläer från CrouzetHilti fortsätter att satsa på sin verktygsserviceNy säkerhetschef på NokasSkapa, expandera och förbättra din verksamhet med VanderbiltRiksbyggen ingår samarbetsavtal med JM EntreprenadVarning i god tidNya lamellrondeller för ytkonditionering med vinkelslipTornstaden bygger modernt äldreboende på ÖckeröSverigepremiär för nya Toro Titan HD-serienStålproduktionen minskade i februari 2018
2018-03-13
Lesjöfors tillverkar musik (!) för brittiska NationalteaternNordic Paper Åmotfors utökar vibrationsövervakning med HD-teknologi på PM6Miljövänligt val att renovera teleskopskyddOrder på 105 MSEK till OCS från världsledande inom fordonsindustrinMiljöhänsyn sätter fart på byggandet i träNy prognos Q2: Rejält minskad sysselsättning i byggbranschenNy prognos Q2: Ökad sysselsättning inom tillverkningsindustrinUppstickare firar fem år med ElgigantenHenrik Granström ny VD för snabbväxande 24StorageNy VD och koncernchef till C.A.G MOHV Kungsholmen välkomnar ny delägareInvigning av ny industriutbildning i AlingsåsKarin van der Salm ny vd på GryaabFörsta spadtaget för nya bostäder i Täby parkNy generalsekreterare för Friskis&SvettisLesjöfors Automotive AB blev Årets leverantör 2017Daloc tidiga med CE-certifiering av branddörrarInlandsbanans vd nominerad till Årets samhällsbyggareTekniska verken välkomnar nytt lagförslag om vattenkraftPrecision med grön laserteknik från FLEXGarvat designföretag valde modern stil med RingUpNya Ford Fiesta ST levererar körglädje med hjälp av avancerad teknikGrävarbeten i Tannefors för en framtidssäker infrastrukturMarkus sköter sitt företag med hjälp av smarta lösningar från RingUpTarasso utser Dženana Poljo till ny VDNy väg förbättrar trafikflödet i VälsvikenPatrik Philipsson ny försäljningsdirektör på ITS NordicResultat enligt plan för MittSverige Vatten & Avfalls bolagFramtiden AB fortsätter klättraSkanska investerar cirka 580 miljoner kronor, i nytt kontorsprojekt i Oslo, NorgeNorrlänningar flitigast i landet med att använda svenskt byggmaterialGjut unika och kreativa skapelser med weber vitbetongWihlborgs + Fintechbolag = Säkrare samhälleDENIOS lanserar nytt utdragbart kemikalieskåp för maximerad förvaringIRC AB levererar säkerhetslösning till läkemedelsföretagIRC AB i Björbo ingår i ett partnerskap med tyska Hartmann & König AG.
2018-03-12
Skolbesök ska locka unga till industrin Mekom utökar och omorganiserar för att bättre möta efterfråganLVD offentliggör stor beställning av unik synchro-form kantpressAudi, Italdesign och Airbus visar flygande elbilen Pop.Up Next i GeneveEU-anpassning av skördemaskiner kan ge svensk humleproduktionNu blir det möjligt för alla att flyga med 100 procent biobränsleHela Sverige kan flyga grönt på svensk skogSju av tio småföretagare vill se större satsningar på digitaliseringNy HR-chef stärker HSBs nya nationella organisationTailor Store får ny vdWebsteps omsättning ökar med 21% i SverigeNorrköping är en av landets mest digitala kommunerWinGroup utnämner Rickard Lindqvist till VD
Annonser