TISDAG 22 MAJ 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tillförlitlighet i öppna system

Internationell vägledning om tillförlitlighet i öppna system på remiss.
Vad är öppna system? Ett öppet system är ett system vars gränser, funktioner och struktur förändras med tiden, genom åldring, förslitning eller ombyggnader eller kanske till följd av nya regelverk, och som kan beskrivas olika ur synvinklar. Det kan finnas finns faktorer utifrån, som man inte har kontroll över eller ens känner till, som kan ha avgörande inflytande på systemets tillförlitlighet och tillgänglighet.


Varför startades projektet?
Efter Fukushima har det i Japan kommit fram önskemål om att man på något sätt borde ha riktlinjer för hur man hanterar sådana okända parametrar när man bedömer tillförlitligheten hos utrustningar och system. Alla system är ju i någon mening öppna och det vore värdefullt att i en standard beskriva en metod att hantera dessa frågor. Därför föreslog japanerna ett nytt arbete om detta i IEC, den internationella organisationen för standardisering på elområdet.

Varför inom IEC?
Att det blev IEC och inte ISO, beror på att IEC genom en överenskommelse med ISO har hand om övergripande standardisering vad gäller tillförlitlighet och angränsande områden. Den föreslagna standarden bygger också vidare på den internationella IEC 60300-1, som också fastställts som svensk standard SS-EN 60300-1, Tillförlitlighetsverksamhet – Del 1: Riktlinjer för ledning och tillämpning.

Varför är den aktuell nu?
Förslaget till IEC 62853, Open systems dependability, är ute på allmän remiss till 17 juli 2017 och kan, med beteckningen 56/1734/CDV, beställas utan kostnad här från SEK Svensk Elstandard. Den som vill, kan via en länk från samma sida läsa förslaget och lämna sina kommentarer direkt på nätet. Inkomna synpunkter går vidare till den kommitté inom SEK, SEK TK 56, som är svensk spegelkommitté för arbetet inom IEC.

Vad innehåller förslaget?
Förslaget är uppbyggt kring fyra olika metoder, som bygger på var sitt sätt att betrakta det öppna systemet. Det är en process för att bygga samförstånd (consensus building), en för ansvarsfrågor (accountability achievment), en för hantering av reaktioner och åtgärder vid fel och olyckor (failure response) och en för att ta hand om förändringar (change accomodation). Plus en inledande beskrivning av problemet och några avslutande flödesscheman och exempel, bl a ett för smarta elnät.

Vad händer sedan?
Kommittén IEC TC 56, Dependability, behandlar sedan de synpunkter som lämnas av motsvarande spegelkommittéer i olika länder, i Sverige alltså SEK TK 56, Tillförlitlighet. De ligger sedan till grund för ett reviderat förslag. Kanske är det då moget för den sista, formella röstningen. Den färdiga internationella standarden IEC 62853 antas sedan förmodligen också som europeisk standard, vilket betyder att den ska fastställas utan ändringar i 34 europeiska länder. I Sverige fastställs den då som svensk standard SS-EN 62853 av SEK Svensk Elstandard som är en av de tre svenska standardiseringsorganisationerna.

Vad är SEK TK 56?
SEK TK 56 är en teknisk kommitté som samlar de svenska företag, myndigheter, högskolor och organisationer som är intresserade av att delta och bidra till arbetet med att skriva internationella standarder som behandlar tillförlitlighet ur olika aspekter. Se mer om SEK TK 56 här. Resultaten fastställs sedan också som svensk standard av SEK Svensk Elstandard.
Några andra standarder inom området?

Aktuella standarder är t ex SS-EN 62740 om grundorsaksanalys (RCA) och SS-EN 61703 med matematiska uttryck för funktionssäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och underhållssäkerhet. Se preview på dem här respektive här. Och, som sagt, SS-EN 60300-1, Tillförlitlighetsverksamhet - Del 1: Riktlinjer för ledning och tillämpning. Se preview på den här. Bland pågående projekt finns också en revision av ISO/IEC 31010 med metoder för riskbedömning.

Genom funktionen preview i SEK Shop kan vem som helst för varje standard från SEK Svensk Elstandard fritt och utan kostnad ladda hem och ta del av förord, eventuell inledning, innehållsförteckning och det avsnitt som beskriver standardens syfte och omfattning.
2018-05-18
Nya rutiner för beställning av märkningsutrustning för djurES Equipment säljer sin egen uppfinning över hela världen
2018-05-17
Maskinerna intar Solvalla 31 maj till 2 juniAhlsell förvärvar svensk distributör inom verktyg och förnödenheterPeab hyr ut till Actic i UlriksdalLernia instiftar Nya journalistpriset för journalistik i SverigeJapanska teknikgiganten Ricoh går in i samarbete med ColoreelUnik teknik för nästa generations fjärrstyrning av lastbilar Maria Mattsson Mähl – Årets kvinnliga Gasell 2018PoG Woody Bygghandel AB fortsätter att växa och satsa!Stötdämpande golv minskar fallskador med sextio procentI Lidköping finns ett ökat intresse av solelLätt att hitta rätt drivlösningKopplingsapparater för högspänningNorconsult vinner ramavtal kring åtgärdsvalsstudierBRA erbjuder Nextjets resenärer från Göteborg ombokning för 498 kronorSmygprovkörning av Mercedes nya elbil Två IT-projekt vid Karlstads universitet får finansiering från Internetstiftelsen3D-teknik och nytt visningscenter lyfter fram samhällsplaneringNy teknik och nya möjlig­heter i husetNy hållbarhetschef på Svenska RetursystemNextjet ansöker om konkursStockholmsekonomin faller till den lägsta nivån på fem årWycore etablerar bolag i HongkongPressträff om vindkraft­transporter 2018-2019Pelletsmarknaden i Sverige ökade under 2017Dacia firar 10 år i SverigeBCA bygger transportnät för fordonstransporter till och från SverigeInspirationsplattform för kvinnor inom IT lanseras i Helsingborg Indol växlar upp med tre nya modellerEric Lundberg ny VD för Kjell & Company
2018-05-16
Ljusa idéer för industri och butikToyota tar automation till nya höjder Ahlsell offentliggör ett MTN-program med en ram om 5 000 MSEKÖkat stöd för IoT i Dell Boomis integrationsplattformVattenfall påbörjar byggandet av en av Sveriges största vindkraftsparkerInstrumenta AB – ett vasst utvecklingsföretag i PartilleSvensk miljöteknik lockar hela världenGarmin® presenterar Varia Vision™ in-sight displayDe nya lättviktsmästarnaTelia utökar fibersatsning i Lund via förvärvStabil och anrik 70-åring firar hela åretIngram Micro LEASE – låser upp nya affärsmöjligheterLignin nytt supergrönt bränsle för bränslecellOrkla Foods Sverige höjer ambitionen och serverar en ny hållbarhetsstrategi Tyskt pappersbruk väljer Ragn-Sells returpapperKia introducerar 48V mildhybridDrev.se väljer Orio Logistics som partnerHultafors Group förvärvar Johnson Level & Tool Mfg. Co., Inc.Accelerator-bolaget Sellamigo vinnare i pitch-tävlingVDL får leverera 25 elled­bussar till Umeås stadstrafik
2018-05-15
Sverigepremiär för eldriven 25-tonnarePeab bygger akutmottagning på Sunderby sjukhus i LuleåÄntligen utrymme för att växa vidare!Fokus 2018: Smart IndustriNCC bygger trähöghus i ÖrebroStora Enso lanserar biokompositer som förnybar ersättning för plastStålindustrin deltar på Havs- och VattenforumSchneider Electric lanserar ny serie motorskyddsbrytareAssemblin rekryterar från SwecoJan Kilström lämnar Green CargoCBRE GWS ser kraftig tillväxt och anställer försäljningschef
Annonser