TISDAG 22 MAJ 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Timrå slåss om fabrik för smarta muggar

En smart pappmugg kan göra miljarder plastlock onödiga.
Nu coachar BizMaker entreprenörerna som letar placering för sin pilotfabrik. Och Timrå är en av tre aktuella orter.

I början av maj träffade BizMakers affärsrådgivare Matts Nyman, Maria Wiik och Anna Nordlander en startup med en ovanligt stark innovation i bagaget:

En patenterad variant av engångsmugg i papp för exempelvis kaffe där muggen viks och automatiskt blir till ett lock. Produkten är både hållbar och komposterbar, därmed blir locken av plast till take away-muggar onödiga.

Och det är inga små volymer det handlar om.

- I hela världen används varje år 600 miljarder muggar för hot drinks med plastlock. Då varje lock väger tre gram handlar det om närmare två miljoner ton mindre plast, säger Matts Nyman, chef för affärsutveckling på BizMaker.

Eftersom locken görs av hållbar skogsråvara i stället för oljebaserad plast är miljövinsterna stora.

BizMakers uppgift är att hjälpa entreprenörerna att hitta ett optimalt produktionssätt och få ut produkten på marknaden. Intresset från flera stora kaffekedjor är redan stort, enligt Matts Nyman.

Entreprenörerna, som vill vara anonyma i det här skedet, ser stora fördelar med samarbetet med BizMaker.

- Vi är otroligt tacksamma över dem hjälp vi får från BizMaker. Så många fantastiska människor och otroligt träffsäker kompetens på samma ställe är som en dröm för oss, säger de.

Även om "muggen" är patenterad väntas den bli kopierad av konkurrenter. Därför gäller det nu att bygga en testanläggning för produktionen så snabbt som möjligt. Och där står valet står mellan Timrå, Strömsbruk och Norrköping.

- Självklart hoppas jag att det blir Timrå. Det är oerhört roligt att vi lyckas attrahera den här typen av startups till vår region, säger Matts Nyman.

Under dagen genomfördes besök hos fyra företag för att titta på lokaler samt ett möte med representanter för Timrå kommun, Almi och Norrlandsfonden.

- En sådan här företagsetablering skulle vara mycket positiv för oss. Den bevisar att Timrå har stor attraktionskraft och är en bra kommun att driva företag i, säger Christian Söderberg, näringslivschef på Timrå kommun.

Med på BizMakers workshop med entreprenörerna var även representanter för skogsbranschen, bland andra Holmen.

- Entreprenörerna pitchade sin idé med full energi för oss i höstas och sedan dess är vi med och stöttar killarna på deras resa. Om några innovatörer kan lyckas med det här så jag övertygad om att det är de, säger Stefan Söderberg, försäljningschef på Holmenägda Iggesund Paperboard.

Kontakt:
Matts Nyman, affärsområdeschef BizMaker
070 604 00 52, matts.nyman@bizmaker.se
2018-05-18
Nya rutiner för beställning av märkningsutrustning för djurES Equipment säljer sin egen uppfinning över hela världen
2018-05-17
Maskinerna intar Solvalla 31 maj till 2 juniAhlsell förvärvar svensk distributör inom verktyg och förnödenheterPeab hyr ut till Actic i UlriksdalLernia instiftar Nya journalistpriset för journalistik i SverigeJapanska teknikgiganten Ricoh går in i samarbete med ColoreelUnik teknik för nästa generations fjärrstyrning av lastbilar Maria Mattsson Mähl – Årets kvinnliga Gasell 2018PoG Woody Bygghandel AB fortsätter att växa och satsa!Stötdämpande golv minskar fallskador med sextio procentI Lidköping finns ett ökat intresse av solelLätt att hitta rätt drivlösningKopplingsapparater för högspänningNorconsult vinner ramavtal kring åtgärdsvalsstudierBRA erbjuder Nextjets resenärer från Göteborg ombokning för 498 kronorSmygprovkörning av Mercedes nya elbil Två IT-projekt vid Karlstads universitet får finansiering från Internetstiftelsen3D-teknik och nytt visningscenter lyfter fram samhällsplaneringNy teknik och nya möjlig­heter i husetNy hållbarhetschef på Svenska RetursystemNextjet ansöker om konkursStockholmsekonomin faller till den lägsta nivån på fem årWycore etablerar bolag i HongkongPressträff om vindkraft­transporter 2018-2019Pelletsmarknaden i Sverige ökade under 2017Dacia firar 10 år i SverigeBCA bygger transportnät för fordonstransporter till och från SverigeInspirationsplattform för kvinnor inom IT lanseras i Helsingborg Indol växlar upp med tre nya modellerEric Lundberg ny VD för Kjell & Company
2018-05-16
Ljusa idéer för industri och butikToyota tar automation till nya höjder Ahlsell offentliggör ett MTN-program med en ram om 5 000 MSEKÖkat stöd för IoT i Dell Boomis integrationsplattformVattenfall påbörjar byggandet av en av Sveriges största vindkraftsparkerInstrumenta AB – ett vasst utvecklingsföretag i PartilleSvensk miljöteknik lockar hela världenGarmin® presenterar Varia Vision™ in-sight displayDe nya lättviktsmästarnaTelia utökar fibersatsning i Lund via förvärvStabil och anrik 70-åring firar hela åretIngram Micro LEASE – låser upp nya affärsmöjligheterLignin nytt supergrönt bränsle för bränslecellOrkla Foods Sverige höjer ambitionen och serverar en ny hållbarhetsstrategi Tyskt pappersbruk väljer Ragn-Sells returpapperKia introducerar 48V mildhybridDrev.se väljer Orio Logistics som partnerHultafors Group förvärvar Johnson Level & Tool Mfg. Co., Inc.Accelerator-bolaget Sellamigo vinnare i pitch-tävlingVDL får leverera 25 elled­bussar till Umeås stadstrafik
2018-05-15
Sverigepremiär för eldriven 25-tonnarePeab bygger akutmottagning på Sunderby sjukhus i LuleåÄntligen utrymme för att växa vidare!Fokus 2018: Smart IndustriNCC bygger trähöghus i ÖrebroStora Enso lanserar biokompositer som förnybar ersättning för plastStålindustrin deltar på Havs- och VattenforumSchneider Electric lanserar ny serie motorskyddsbrytareAssemblin rekryterar från SwecoJan Kilström lämnar Green CargoCBRE GWS ser kraftig tillväxt och anställer försäljningschef
Annonser