TISDAG 21 AUGUSTI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Timrå slåss om fabrik för smarta muggar

En smart pappmugg kan göra miljarder plastlock onödiga.
Nu coachar BizMaker entreprenörerna som letar placering för sin pilotfabrik. Och Timrå är en av tre aktuella orter.

I början av maj träffade BizMakers affärsrådgivare Matts Nyman, Maria Wiik och Anna Nordlander en startup med en ovanligt stark innovation i bagaget:

En patenterad variant av engångsmugg i papp för exempelvis kaffe där muggen viks och automatiskt blir till ett lock. Produkten är både hållbar och komposterbar, därmed blir locken av plast till take away-muggar onödiga.

Och det är inga små volymer det handlar om.

- I hela världen används varje år 600 miljarder muggar för hot drinks med plastlock. Då varje lock väger tre gram handlar det om närmare två miljoner ton mindre plast, säger Matts Nyman, chef för affärsutveckling på BizMaker.

Eftersom locken görs av hållbar skogsråvara i stället för oljebaserad plast är miljövinsterna stora.

BizMakers uppgift är att hjälpa entreprenörerna att hitta ett optimalt produktionssätt och få ut produkten på marknaden. Intresset från flera stora kaffekedjor är redan stort, enligt Matts Nyman.

Entreprenörerna, som vill vara anonyma i det här skedet, ser stora fördelar med samarbetet med BizMaker.

- Vi är otroligt tacksamma över dem hjälp vi får från BizMaker. Så många fantastiska människor och otroligt träffsäker kompetens på samma ställe är som en dröm för oss, säger de.

Även om "muggen" är patenterad väntas den bli kopierad av konkurrenter. Därför gäller det nu att bygga en testanläggning för produktionen så snabbt som möjligt. Och där står valet står mellan Timrå, Strömsbruk och Norrköping.

- Självklart hoppas jag att det blir Timrå. Det är oerhört roligt att vi lyckas attrahera den här typen av startups till vår region, säger Matts Nyman.

Under dagen genomfördes besök hos fyra företag för att titta på lokaler samt ett möte med representanter för Timrå kommun, Almi och Norrlandsfonden.

- En sådan här företagsetablering skulle vara mycket positiv för oss. Den bevisar att Timrå har stor attraktionskraft och är en bra kommun att driva företag i, säger Christian Söderberg, näringslivschef på Timrå kommun.

Med på BizMakers workshop med entreprenörerna var även representanter för skogsbranschen, bland andra Holmen.

- Entreprenörerna pitchade sin idé med full energi för oss i höstas och sedan dess är vi med och stöttar killarna på deras resa. Om några innovatörer kan lyckas med det här så jag övertygad om att det är de, säger Stefan Söderberg, försäljningschef på Holmenägda Iggesund Paperboard.

Kontakt:
Matts Nyman, affärsområdeschef BizMaker
070 604 00 52, matts.nyman@bizmaker.se
2018-08-16
Rafed Elbasam - ny affärschef på ArconaStabil marknadsandel i Saab-affären trots minskad försäljningNy VD i OutnorthÖresundskraft tar ställning i plastfråganInicio antagna till Reach for Change AcceleratorHandbok för smarta hantverkareStolta spårvagnar – en konstmanifestation för allas lika värdeAutoexperten öppnar nya anläggningar i samarbete med KvdbilMiljörivarna stärker sin position genom partnerskap med Drive700 000 användare - SolidSport spränger ny gränsDags för konferens eller kick-off?Beckmans Designhögskola nyrekryterar till programmet Visuell kommunikationDags att digitalisera era fraktbokningar!Lokal fjärrvärme inspirerar internationelltMässorna du inte får missa. Föranmäl dig och få fritt inträde!Så får du bidrag till elbilsladdning genom KlimatklivetSparbanksgruppen på väg mot sina målSJ lanserar ny rösttjänst för Google AssistentSjälvkörande lastbil från Mercedes-Benz på ELMIA Spoon öppnar kontor i NordnorgeÅrjäng är nästa hållplats för Nettbuss Bus4You
2018-08-15
STOREBRO Machine Tools AB säljer maskiner från tyska SPINNERNya material & ytbeläggningar gör entré i våra badrumTre byggnader nominerade till årets TräbyggnadsprisMälarenergi byter ut alla elmätare i regionen.Ny platschef i BranäsSmarta elnät – Reviderad standard för gränssnitt för nätdriftNytt ramavtal med Svevia för asfaltsbeläggningWürth Group stänger första halvåret 2018 med en försäljning på 6,8 miljarder EuroÖstersundsföretag tilldelas kvalitetspris av HusqvarnaMidroc och Serneke utvecklar ny stadsdelUtbyggnaden av Norrköpings hamn fortsätterArkitema får rikstäckande avtal med Akademiska HusTimecut rekryterar ny VD från Svensk FastighetsförmedlingMolninvesteringarna ökar kraftigt – och IaaS mest av allaSensata Crydoms nya 45 mm breda statiska reläer för 45 & 60 A ACBesök oss på elmia lastbil 2018Ny yh-utbildning inom sportdesign i ÅrePeab Asfalt erhåller nytt uppdrag i Ludvika
2018-08-14
Kungen besöker Trä & Teknik på Svenska MässanNyskapande fjäder i självvärmande nappflaska Scantruck laddar för Elmia Lastbil Ny medlem i koncernledningen på InterrollDen lilla stegmotor­styrningen SMCI33 är till stor hjälp vid maskinoptimering20 augusti sista ansökan för Nordic Edtech AwardsPetzl DUO S - Ny ljusstark jägarlampaInnovation som grunden till framgång!Tack för en lyckad maskinmässa på SolvallaHitachis storsäljare på Entreprenad LiveFrida Ronge blir ambassadör för hållbart fiskeAltia i nytt samarbete med Hernö GinSvenska priser på Mercedes V6-pickupHumanoid robot senaste medarbetaren på TUITid att uppgradera din gamla spänningsreferens till Fluke 732C/ 734CStörre avrop gällande infotainment till kollektivtrafikenSå mycket mer än det "gamla visitkortet" av papperBilfinger fortsätter arbetet med att certifiera sina projektledareSträngbetong levererar brobalkar till ny bro i HärnösandFem fastighetsutvecklare kraftsamlar för Luleås framtidDigitalisering förbättrar vården50 år med fjärrvärme i TranåsStark orderingång förbättrade orderstocken
Annonser