TORSDAG 17 JANUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Timrå slåss om fabrik för smarta muggar

En smart pappmugg kan göra miljarder plastlock onödiga.
Nu coachar BizMaker entreprenörerna som letar placering för sin pilotfabrik. Och Timrå är en av tre aktuella orter.

I början av maj träffade BizMakers affärsrådgivare Matts Nyman, Maria Wiik och Anna Nordlander en startup med en ovanligt stark innovation i bagaget:

En patenterad variant av engångsmugg i papp för exempelvis kaffe där muggen viks och automatiskt blir till ett lock. Produkten är både hållbar och komposterbar, därmed blir locken av plast till take away-muggar onödiga.

Och det är inga små volymer det handlar om.

- I hela världen används varje år 600 miljarder muggar för hot drinks med plastlock. Då varje lock väger tre gram handlar det om närmare två miljoner ton mindre plast, säger Matts Nyman, chef för affärsutveckling på BizMaker.

Eftersom locken görs av hållbar skogsråvara i stället för oljebaserad plast är miljövinsterna stora.

BizMakers uppgift är att hjälpa entreprenörerna att hitta ett optimalt produktionssätt och få ut produkten på marknaden. Intresset från flera stora kaffekedjor är redan stort, enligt Matts Nyman.

Entreprenörerna, som vill vara anonyma i det här skedet, ser stora fördelar med samarbetet med BizMaker.

- Vi är otroligt tacksamma över dem hjälp vi får från BizMaker. Så många fantastiska människor och otroligt träffsäker kompetens på samma ställe är som en dröm för oss, säger de.

Även om "muggen" är patenterad väntas den bli kopierad av konkurrenter. Därför gäller det nu att bygga en testanläggning för produktionen så snabbt som möjligt. Och där står valet står mellan Timrå, Strömsbruk och Norrköping.

- Självklart hoppas jag att det blir Timrå. Det är oerhört roligt att vi lyckas attrahera den här typen av startups till vår region, säger Matts Nyman.

Under dagen genomfördes besök hos fyra företag för att titta på lokaler samt ett möte med representanter för Timrå kommun, Almi och Norrlandsfonden.

- En sådan här företagsetablering skulle vara mycket positiv för oss. Den bevisar att Timrå har stor attraktionskraft och är en bra kommun att driva företag i, säger Christian Söderberg, näringslivschef på Timrå kommun.

Med på BizMakers workshop med entreprenörerna var även representanter för skogsbranschen, bland andra Holmen.

- Entreprenörerna pitchade sin idé med full energi för oss i höstas och sedan dess är vi med och stöttar killarna på deras resa. Om några innovatörer kan lyckas med det här så jag övertygad om att det är de, säger Stefan Söderberg, försäljningschef på Holmenägda Iggesund Paperboard.

Kontakt:
Matts Nyman, affärsområdeschef BizMaker
070 604 00 52, matts.nyman@bizmaker.se
2019-01-11
Marcus Nilsson blir ny affärsområdeschef för Veidekke AnläggningMidsona ställer om till fossilfria transporter med Transportinitiativet
2019-01-10
En värdefull regel för att välja rätt fräsverktygKasta loss för vridspjällsventilen GEMÜ 480 VictoriaTänk smart använd HARTKlaravik når ny milstolpe: auktioner för över en miljard under 2018Återvinningsföretaget Remeo går i bräschen för cirkulär ekonomiPorttelefonen är bara början på våra smarta hem Castellum uppför ny anläggning för Mekonomen i MalmöCES 2019: BMW visar upp den dolda tekniken i framtidens interiörOptidev bakom tekniken för PostNords SameDayKeyMan bland Sveriges mest framgångsrika företagPensionärer är de företagare som håller landsbygden vid livIT-bolaget expanderar i Uppsala med ny våningPiteEnergi skapar förutsättningar för ett smartare PiteåStor invigning i GällivareSara Brandt blir ny vice vd på Almi FöretagspartnerSågen som inte darrar av att anta en utmaningActibump framgångsrikt i Australien Ny VD ska vidareutveckla ProcuratorVolkswagen bildar nytt företag inom grön el och laddningslösningar
2019-01-09
Dubbelt jubileum i Swecons utrustningsverkstad i Eskilstuna Bin-picking direkt från pall med PhotoneoNästa steg inom affärsutveckling: digital transformation med människan i centrumBAGA på VA Tour Sweden 2019Låsbart smörjmunstyckeUtökat urval av manöverdon och diametermått för reglerventil GEMÜ 567 BioStar controlHjälper proffsbyggare med utbildning!Bridgestones bästa år som leverantör av originaldelar Ny axialfläkt utvecklat för tuffa applikationsförhållanden i kyltornNya Opel Zafira Life sätter ny standard i klassen33 procent fler uppkopplade prylar 2018Kramp och Söderberg & Haak utvecklar sitt samarbeteJaguaren släpps lös i HalmstadEnergikrav på byggnader kan strida mot klimatlagenElbilen är klimatsmart - åtminstone på lång siktInternationellt samarbete gör Derome starkareScantruck får nytt agentur för amerikanska saxliftarLG berättar om ett bättre liv med hjälp av AI under CES 2019-keynotePressinbjudan: Jordbruksverkets livsmedelsseminarium om hållbar lönsamhetFastighetsmäklarkedjan HusmanHagberg flyttar in i Jönköping.Fredrik Johanson lämnar VD-rollen inom Woody BygghandelÄr VR-headsets och AR-glasögon nästa teknikskifte för hjälpmedel?
2019-01-08
Besiktningstekniker till Opus Bilprovning i BoråsVolvo Cars satte nytt försäljningsrekord 2018; nådde milstolpen 600 000 sålda bilarmySwecon gör maskinägandet lättare hos BellmansNu tar vi nästa stegFörsta lastbilen har rullat igenom APM Terminals nya självservice portLars Westman blir ny affärsområdeschef för RO-Gruppen i StockholmTestbädd ger ringar på vattnet för energiforskningen på ChalmersSvevia växer i Skåne - köper AB Bröderna HallSmart City Sweden plattformen är redo att dras igångEva Kimborn Heivert utsedd till ny VD för Circle K Sverige ABVi testar Framtidens rekrytering och klipper CV:tBristvätten bidrog med 1,9 miljoner kronor till BrisSpänningsfylld världspremiär: Volkswagen visar mobil laddningsstation för elbilarPunktligare avgångar för en attraktiv järnväg Nu är Energikontor Väst en del av InnovatumNy förhandlingschef för LivsmedelsföretagenFörvärv inom industri stärker Assemblin i norrExtend hjälper Altered spara vatten i hela världenMiljoner till ny metod att identifiera växtplankton
Annonser