ONSDAG 17 OKTOBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Timrå slåss om fabrik för smarta muggar

En smart pappmugg kan göra miljarder plastlock onödiga.
Nu coachar BizMaker entreprenörerna som letar placering för sin pilotfabrik. Och Timrå är en av tre aktuella orter.

I början av maj träffade BizMakers affärsrådgivare Matts Nyman, Maria Wiik och Anna Nordlander en startup med en ovanligt stark innovation i bagaget:

En patenterad variant av engångsmugg i papp för exempelvis kaffe där muggen viks och automatiskt blir till ett lock. Produkten är både hållbar och komposterbar, därmed blir locken av plast till take away-muggar onödiga.

Och det är inga små volymer det handlar om.

- I hela världen används varje år 600 miljarder muggar för hot drinks med plastlock. Då varje lock väger tre gram handlar det om närmare två miljoner ton mindre plast, säger Matts Nyman, chef för affärsutveckling på BizMaker.

Eftersom locken görs av hållbar skogsråvara i stället för oljebaserad plast är miljövinsterna stora.

BizMakers uppgift är att hjälpa entreprenörerna att hitta ett optimalt produktionssätt och få ut produkten på marknaden. Intresset från flera stora kaffekedjor är redan stort, enligt Matts Nyman.

Entreprenörerna, som vill vara anonyma i det här skedet, ser stora fördelar med samarbetet med BizMaker.

- Vi är otroligt tacksamma över dem hjälp vi får från BizMaker. Så många fantastiska människor och otroligt träffsäker kompetens på samma ställe är som en dröm för oss, säger de.

Även om "muggen" är patenterad väntas den bli kopierad av konkurrenter. Därför gäller det nu att bygga en testanläggning för produktionen så snabbt som möjligt. Och där står valet står mellan Timrå, Strömsbruk och Norrköping.

- Självklart hoppas jag att det blir Timrå. Det är oerhört roligt att vi lyckas attrahera den här typen av startups till vår region, säger Matts Nyman.

Under dagen genomfördes besök hos fyra företag för att titta på lokaler samt ett möte med representanter för Timrå kommun, Almi och Norrlandsfonden.

- En sådan här företagsetablering skulle vara mycket positiv för oss. Den bevisar att Timrå har stor attraktionskraft och är en bra kommun att driva företag i, säger Christian Söderberg, näringslivschef på Timrå kommun.

Med på BizMakers workshop med entreprenörerna var även representanter för skogsbranschen, bland andra Holmen.

- Entreprenörerna pitchade sin idé med full energi för oss i höstas och sedan dess är vi med och stöttar killarna på deras resa. Om några innovatörer kan lyckas med det här så jag övertygad om att det är de, säger Stefan Söderberg, försäljningschef på Holmenägda Iggesund Paperboard.

Kontakt:
Matts Nyman, affärsområdeschef BizMaker
070 604 00 52, matts.nyman@bizmaker.se
2018-10-12
Makita lanserar kolborstfri grästrimmer på 18VSnart öppnar Besikta Bilprovning i HaningeNUUK XL – En stor nyhet!Intressanta föreläsningar på ScanpackME-skolan flyttar till Stortorget i ÖrebroRekordstor elproduktion i Malmös största solcellsanläggningByggstart för ny hamnterminal i Göteborgs hamnTestvinnande och premiumklassade rengöringsmedlet nu hos MekonomenFullfölj arbetet med stärkt studie- och yrkesvägledningBilMånsson i Halmstad blir ny Jaguar Land Rover-återförsäljareNästa generations Wi-Fi: ASUS Lanserar 802.11ax (Wi-Fi 6) router på svenska marknaden Den första stora 18V - vinkelslipen med två batterierEaton Sverige växlar upp – anställer elva personer John Söderberg utsedd till tillförordnad VD för Sweden Green Building Council
2018-10-11
Se till att flödesväxlingarna går smidigt och säkert med den här nya Mixproof-ventilen med tre hus konstruerad för hygieniska processerUnderhållsstopp på Stora Ensos fabrik i SkoghallSKF levererar den senaste generationen online system till BillerudKorsnäsFörsta Polestar Space öppnar i Norge under 2019Årets Isabellestipendiat är utsedd - plåtslagaren Mathilda banar väg för fler!Färdiga badrumsmoduler förkortar byggtidInwido och Niko integrerar Elitfönsters system i Niko Home Control​NTEX förvärvar AR ForwardingMustang RTR med 900 hästkrafter blev först med att drifta legendariska NordschleifeSnart öppnar Besikta Bilprovning på VälaABAX ingår ramavtal med NokasPanasonic flyttar produktion av värmepumpar till Europa Nytänkande i grafitgrått har Sverigepremiär på ElmiaInstalco får uppdrag hos SVTJohanna Lakso blir ny VD på Power CircleLogent utvecklar bemanningsaffären och erbjuder Strategisk BemanningBest Transport lanserar utbildning i kundbemötandeMed ett helhetsgrepp ökar säkerheten på höjdTeknik från spelvärlden revolutionerar samhällsplaneringenHilti går in på rörpressmarknaden med löften om pålitlighet och enkel hanteringProducent av dataservrar använder Non-Drip koppling till kylningEngcon lanserar ny sorteringsgrip för minigrävare – möter stor efterfrågan från marknadenGasum förvärvar resten av SkangasVeoneer introducerar superdator2018 års deltagare i Female Leader Engineer klaraSandbäckens utför sprinklerinstallationerna i Torp köpcentrumM3 Bygg erhåller stor samverkansentreprenad åt Svenska Bostäder i Husby
2018-10-10
Billigare emballage till Visma medlemmarHåll ordning på den manuella smörjningen! Sverige laddar för svenskt rekord i VM i TimbersportsBesiktningstekniker till Opus i HalmstadBiogasbolaget och Svealandstrafiken tecknar avtal Pressinbjudan till Persontrafik 2018 "Dagens ErP-direktiv för fläktar fungerar och bör inte förändras"Svenska Retursystem nominerat till Miljöstrategipriset 2018Han är Årets byggchef 2018Robusta antenner för industrins behovSophos Intercept X – nu med integrerat skydd för arbetsstationerPernilla Helmersson i Snåret: ”Översiktsplanen i sin traditionella form är död”Skanska Fastigheter hyr ut 4 400 kvm i Sthlm New Creative Business SpacesSchneider Electric lanserar två nya kompakta motorskyddsbrytare upp till 37 kWConsid optimerar norsk friluftsjättes digitala närvaro Derome och Bovieran inleder nytt samarbeteAhlsells valberedning inför årsstämman 2019Ackumulatortank nytt steg mot fossilfri fjärrvärmeNy vd för Protons provningsverksamhetPressinbjudan: Möt framtidens förpackningar på Scanpack 2018 Nya Merlo Multifarmer 40.9 kommer till Elmia Lantbruk
Annonser