LÖRDAG 23 MARS 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tips från GROHEs VVS-expert: Så skyddar du ditt hem från vattenskador under semestern

Under julhelgerna reser många svenskar i väg på såväl utlandssemester som släktträffar.
Men före en vistelse på annan ort kan det vara bra att förbereda hemmet för att undvika otrevliga överraskningar. Under 2017 drabbades nämligen över 57 000 hushåll i Sverige av vattenskador. GROHE har därför listat tio tips från VVS-experten för att upptäcka och förebygga vattenskador inför semestern.

Att åtgärda en vattenskada är ofta både tidskrävande och kostsamt. Under 2017 drabbades 57 000 svenska hushåll av vattenskador till ett värde av 2,3 miljarder kronor. Det visar statistisk från Svensk Försäkring, försäkringsföretagens branschorganisation. Vattenläckor är ofta svåra att hitta själv. Särskilt under semestertider kan det redan vara försent innan skadan upptäcks.

Världsledande sanitetsaktören GROHE arbetar aktivt med att utveckla innovativa och smarta produkter som både larmar om och förebygger vattenskador. GROHE Sense Guard är ett exempel på en sådan innovation. En vattenfelsbrytare som upptäcker även de minsta läckor och då automatiskt slår av vattnet. Den varnar även för kranar som glömts på, höga fuktnivåer samt frost. Om olyckan skulle vara framme varnar appen GROHE ONDUS och det går att stänga av vattnet till hushållet direkt i appen.

– Det är nästan fyra gånger vanligare att en vattenskada inträffar i bostaden än skador från brand och åska. Trots detta har de flesta en eller flera brandvarnare i hemmet medan vattenfelsbrytare fortfarande är en mer ovanlig syn, säger Christina Holmberg, Marketing Manager på GROHE Sverige.

Enligt GROHE finns det dock enkla åtgärder att ta till för att förebygga och upptäcka vattenskador även i hushåll som inte har en vattenfelsbrytare. Till exempel är det viktigt att vara uppmärksam på synliga läckor i rör och under handfat, sprickor i kakel, torra silikontätningar samt fuktfläckar på väggar eller tak. Sämre luft och dålig lukt kan också vara en indikation på vattenskador som lett till mögel.

Tio tips från GROHEs VVS-expert till den som ska resa iväg i jul:

1. Kontrollera rören
Titta noga under vask och handfat då rören ibland läcker så lite att det knappt märks. Bara några små droppar per dag kan på sikt göra stora skador.

2. Leta efter sprickor
Åtgärda genast sprickor och glipor i kakel eller klinker.

3. Byt ut silikontätningar
Ersätt alltid gamla, torra och slitna silikontätningar med nya.

4. Rengör golvbrunnen
Rengör regelbundet golvbrunn i badrum och källare.

5. Använd tvätt- och diskmaskinen rätt.
Kör dem bara när någon är hemma och vaken. Installera läckageskydd om sådan saknas.

6. Fuktfläckar
Titta efter fuktfläckar i tak och på väggar.

7. Dålig lukt
Dålig lukt är många gånger ett tecken på mögel.

8. Borra helst inte i kakel
Behövs det så var noga med att fylla hålet med våtrumssilikon innan skruven sätts fast.

9. Stäng av vattnet
Framförallt vid en längre resa eller vistelse från hemmet.

10. Installera en vattenfelsbrytare.
En vattenfelsbrytare kan automatiskt slå av vattnet i hushållet och varnar vid läckage.

Läs mer om GROHE Sense Guard här: www.grohe.se/sv_se/smarthome/sense-guard/
2019-03-18
Första Circle K-stationen med IONITY:s supersnabbladdare är öppnad i Strömstad E6 Matchningen måste fungera mycket bättreAPC by Schneider Electric ställer ut på årets Dustin-mässa!Artificiell intelligens – här för att stannaFinja förenklar beräkningen av Mursystem ExaktPsykisk ohälsa och arbetsmiljöfrågor diskuteras på SSG Säkerhetskonferens 2019Pressinbjudan: Hur kommer vi att interagera med autonoma system i framtiden?Ny global standard sätter pris på miljöförstöringenFörsta generationen batteridriven kombimaskinAddMobile lanserar smart lås till byggbranschenNelson Automotive byter namn till AvistudBoKlok får förstärkning från Skanska Polen via utbytesprogramMercedes levererar första elektriska transportbilen till svenska kunderSigma Technology utsett till ett av Sweden's Best Managed Companies 2019Engcon får pris som ett av Sveriges bäst skötta företagEnzymex produkt EcoCoat skapade ett enkelt och smidigt samarbeteTrender och inspiration när Vårmässan i Malmö fyllde 20 år
2019-03-15
Cranab köpte sju Matrix på ett brädeHur ett litet projekt gör världen till en bättre platsEasyPark utsedda till ett av Sveriges mest välskötta företagClaremont stärker helhetserbjudandet inom E-handel med ny VDJM förvärvar fastighet i Fålhagen, UppsalaVi skapar järnvägshistoria med OstlänkenStabilt och starkt resultatTomas Hansson har utsetts till ny vd i SamtransTrimble presenterar Tekla 2019 BIM-programvarulösningarMedaretarengagemang skapar förbättringar för terminalenAxfood fasar ut engångsartiklar av plastJernbro stärker sin kompetens med nytt förvärvAP-batterier från STIHL får högre kapacitet och ny design Global tillverkare av land- och luftburna transport­medel tecknar ramavtal med KeyManÄpple- och apelsinrester kan bli ätbar bioplastVIVAB och Veidekke inleder samarbete inför byggnation av nytt vattentorn i Varberg Tolv företag utses till 2019 Sweden’s Best Managed CompaniesSvenska cleantechbolag startar utsläppsfri taxitjänst i IndienEkolog får Umeå kommuns vetenskapliga pris 2019GKN ledde delegation från SAI i Sveriges riksdagMOHV Halmstad är Årets KontorTeracom har slutfört förvärvet av Net1
2019-03-14
Vikten av att gå en plastsvetsutbildning hos GPAArval: Stark organisk tillväxt 2018Vi vill effektivisera byggbranschenNy simulator prövar trafikmiljö för fotgängareNy antenn för snabbare fordonsroutrarDen medvetna maskinenNya program och ett nytt, unikt utbildningskoncept i Högskolan i Halmstads utbud nästa år HiKOKI satsar vidare på kraft och ergonomiMakita lanserar batteridriven 12V luftpump triflex® R 3D-kabelkedja för robotapplikationerStora Enso investerar S:t Eriks hållbara Ecofog – en del av Årets Bygge 2019?NCC bygger 111 lägenheter åt Riksbyggen i Täby ParkHenkels process hjälper ölfatstillverkare höja produktkvaliteten.Nytt techbolag ska dubblera värdet på Sveriges fastighetsbeståndFounders Alliance har glädjen att presentera finalisterna till Årets Unga Entreprenör 2019Laddbox på köpet vid beställning av elbil – laddar 80 procent snabbare än standardladdningKGK Workshop erbjuder renare luft på jobbetCancerframkallande rök ignoreras på arbetsplatserNy marknads- och kommunikationschef på Schneider Electric i Sverige
2019-03-13
Tioårsjubilerande SMV Verktyg växer Den industrialiserade världen står inför en akut brist på arbetskraftBesiktningstekniker till Opus i Kumla
Annonser