MÅNDAG 21 JANUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tips från GROHEs VVS-expert: Så skyddar du ditt hem från vattenskador under semestern

Under julhelgerna reser många svenskar i väg på såväl utlandssemester som släktträffar.
Men före en vistelse på annan ort kan det vara bra att förbereda hemmet för att undvika otrevliga överraskningar. Under 2017 drabbades nämligen över 57 000 hushåll i Sverige av vattenskador. GROHE har därför listat tio tips från VVS-experten för att upptäcka och förebygga vattenskador inför semestern.

Att åtgärda en vattenskada är ofta både tidskrävande och kostsamt. Under 2017 drabbades 57 000 svenska hushåll av vattenskador till ett värde av 2,3 miljarder kronor. Det visar statistisk från Svensk Försäkring, försäkringsföretagens branschorganisation. Vattenläckor är ofta svåra att hitta själv. Särskilt under semestertider kan det redan vara försent innan skadan upptäcks.

Världsledande sanitetsaktören GROHE arbetar aktivt med att utveckla innovativa och smarta produkter som både larmar om och förebygger vattenskador. GROHE Sense Guard är ett exempel på en sådan innovation. En vattenfelsbrytare som upptäcker även de minsta läckor och då automatiskt slår av vattnet. Den varnar även för kranar som glömts på, höga fuktnivåer samt frost. Om olyckan skulle vara framme varnar appen GROHE ONDUS och det går att stänga av vattnet till hushållet direkt i appen.

– Det är nästan fyra gånger vanligare att en vattenskada inträffar i bostaden än skador från brand och åska. Trots detta har de flesta en eller flera brandvarnare i hemmet medan vattenfelsbrytare fortfarande är en mer ovanlig syn, säger Christina Holmberg, Marketing Manager på GROHE Sverige.

Enligt GROHE finns det dock enkla åtgärder att ta till för att förebygga och upptäcka vattenskador även i hushåll som inte har en vattenfelsbrytare. Till exempel är det viktigt att vara uppmärksam på synliga läckor i rör och under handfat, sprickor i kakel, torra silikontätningar samt fuktfläckar på väggar eller tak. Sämre luft och dålig lukt kan också vara en indikation på vattenskador som lett till mögel.

Tio tips från GROHEs VVS-expert till den som ska resa iväg i jul:

1. Kontrollera rören
Titta noga under vask och handfat då rören ibland läcker så lite att det knappt märks. Bara några små droppar per dag kan på sikt göra stora skador.

2. Leta efter sprickor
Åtgärda genast sprickor och glipor i kakel eller klinker.

3. Byt ut silikontätningar
Ersätt alltid gamla, torra och slitna silikontätningar med nya.

4. Rengör golvbrunnen
Rengör regelbundet golvbrunn i badrum och källare.

5. Använd tvätt- och diskmaskinen rätt.
Kör dem bara när någon är hemma och vaken. Installera läckageskydd om sådan saknas.

6. Fuktfläckar
Titta efter fuktfläckar i tak och på väggar.

7. Dålig lukt
Dålig lukt är många gånger ett tecken på mögel.

8. Borra helst inte i kakel
Behövs det så var noga med att fylla hålet med våtrumssilikon innan skruven sätts fast.

9. Stäng av vattnet
Framförallt vid en längre resa eller vistelse från hemmet.

10. Installera en vattenfelsbrytare.
En vattenfelsbrytare kan automatiskt slå av vattnet i hushållet och varnar vid läckage.

Läs mer om GROHE Sense Guard här: www.grohe.se/sv_se/smarthome/sense-guard/
2019-01-15
Produktionsrekord på Renovas avfallskraft­värmeverk i SävenäsNCC bygger spårvagnsdepå i LundWillhem kan återigen vinna pris för sin serviceRobin Wallenius tar hem årets InfrastipendiumHärjeåns investerar 157 miljoner i elnätetVäxande krav på logistiken – storsatsning på Biltemas centrallager Låg vibrationsnivå och extremt snabb kapning med nya kapskivorTyréns gör strategisk rekrytering inom infrastrukturDahl förstärker ledningen av VVS-divisionenMISAB blir ABT VästFöretagsforskarskolan firar tio år och fortsätter sikta uppåtNy teknik för diabetespatienterZurface etablerar sig i SverigeVolvo Car Sverige förändrar ledningsgruppenNu börjar kärnkraft bli populärt igenNet Insight utsett till Karriärföretag 2019Mattias Wäne blir ny vd på HertzJonas Hernborg ny VD för Elitfönster ABEU ger dispens för att lindra bristen på utsädeDå öppnar nya Rejmes Bil i FalkenbergSveriges Arkitekter har nominerat nyckelfria Ohboy till Bostadspriset 2018Colliers gör uthyrning i BoråsFyra IT-experter tar Webstep till UppsalaStabilotherm AB byter namn till Pergite Outdoor AB och växlar upp den digitala närvaron
2019-01-14
Peab utför mark- och grundläggningsarbeten för nytt värmeverk i UppsalaUniteam storsatsar i StockholmWimab Evenemang ny huvudsponsor till Företagardagarna 2019Sh bygg, sten och anläggning förvärvar EnergigrävarnaNytt affärssystem förenklar kundernas vardagRealgymnasiet i Norrköping satsar på programmerings­vecka för över 200 eleverGeoredundans mellan egna datacenter skapar tryggare kunderTeknikprodukter startar samarbete med PXL SealsFyrfasen Energi vinner upphandling med NP3Secify AB får ny VDBevego välkomnar ny AO-chef för Teknisk Isolering. Smart analysverktyg som förbättrar driften i många branscherNytt rekord för Volkswagen – levererade fler bilar än någonsin tidigareINGO öppnar automatstation i BengtsforsPeter Ervasalo har utsetts till vd för DHL Express Sverige
2019-01-11
Exakt tryckövervakning i anläggningar och rörledningarPeab bygger hyreslägenheter i HelsingborgPanasonic förnyar sitt TOUGHBOOK-kontrakt med telekomjätten Proximus Skanska bygger universitetsbyggnad i Cullowhee, NC, USA för cirka 570 miljoner kronorHär Livestreamar Logistikpodden för framtidens logistik Utökat sortiment av STANLEY FATMAX laseravståndsmätareSödra vill inspirera unga tjejer till att bli framtidens ingenjörerEtt rent nöje för jämna ytorHur mycket kan vi egentligen lägga på minnet?Best Transport trendspanar inför 2019Ökad försäljning för femte året i rad för Lexus i EuropaGår mot prisrekord i 2019Rekordvolymer av sågade trävaror för MIMAB och APM TerminalsSå påverkar AI framtiden för ingenjörerMarcus Nilsson blir ny affärsområdeschef för Veidekke AnläggningMidsona ställer om till fossilfria transporter med Transportinitiativet
2019-01-10
En värdefull regel för att välja rätt fräsverktygKasta loss för vridspjällsventilen GEMÜ 480 VictoriaTänk smart använd HARTKlaravik når ny milstolpe: auktioner för över en miljard under 2018Återvinningsföretaget Remeo går i bräschen för cirkulär ekonomiPorttelefonen är bara början på våra smarta hem Castellum uppför ny anläggning för Mekonomen i Malmö
Annonser