SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Trelleborg lanserar unikt tätningsmaterial för dynamiska applikationer

Trelleborg lanserar unikt elektriskt ledande PTFE-baserat tätningsmaterial för dynamiska applikationer
Trelleborg Sealing Solutions lanserar Turcon®MC1 och Turcon®MC2, de enda polytetrafluoreten-baserade (PTFE) och elektriskt ledande material anpassade för användning i fjäder- och elastomeraktiverade tätningar.

Tätningar och bussningar i dessa material är utvecklade för att ge tillförlitlig elektrisk ledning mellan rörliga delar.

― Turcon® MC1 och Turcon® MC2 är unika och utvecklade specifikt för användning i fjäder- och elastomeraktiverade tätningar, liksom bussningar, och för att möta den starka efterfrågan från marknaden när det gäller elektrifierad drift, e-mobilitet, sensorer och IoT lösningar, säger Konrad Saur, Vice President Innovation & Technology, på Trelleborg Sealing Solutions.

― Ledande elastomerer finns, men dessa används huvudsakligen i statiska applikationer, medan de ledande, formsprutade plastmaterialen som finns har låg flexibilitet och är mindre lämpade för tätningsanvändning och för installation i slutna spår, säger Soeren Roepstorff, Development Manager, på Trelleborgs tillverkningsenhet i Helsingör, Danmark, där de nya materialen utvecklats.

― Turcon®MC1 och Turcon®MC2 möter våra kunders behov av ledande plastmaterial som fungerar effektivt och säkert som tätningar och bussningar i dynamiska applikationer. Konstruktörer kan med dessa material dra nytta av ett stort utbud av avancerade PTFE-baserade tätningsgeometrier och alla de fördelar det innebär i applikationer som kräver elektrisk ledning i ett hydraulsystem eller i till exempel en elektrisk motor, avslutar Soeren Roepstorff.

Ofylld PTFE är en utmärkt isolator med resistivitet på omkring 2x10+17 Ohm-cm. För att PTFE-kompositer ska kunna leda elektricitet måste ledande fyllmedel tillsättas, och dessa måste kunna förbindas med PTFE-matrisen. Historiskt sett har de enda ledande PTFE-baserade materialen varit blandningar med kolfyllning över ett visst tröskelvärde.

Det faktum att elektrisk ledning uppnåddes i dessa kolfyllda PTFE-baserade material var rent slumpmässigt och elektrisk resistans var inte det primära tekniska kravet. Turcon®MC1 och Turcon®MC2 skiljer sig på så vis att de är specifikt utvecklade för elektrisk ledning i dynamiska applikationer vilket innebär optimal tätningsfunktion i dessa lösningar.

Elektriskt ledande tätningsmaterial används i flera viktiga applikationer:

• Bland det värsta som kan hända ett flygplan är att det träffas av blixten men lite mindre traumatiskt är den ackumulering av statisk elektricitet som sker när planet flyger genom luften. Elektriskt ledande tätningar i till exempel landningsställ garanterar att elektricitet försvinner på ett säkert sätt.

• Överföring av elektrisk laddning i mellanrummet mellan två komponenter kan förorsaka gnistor eller läckström i maskiner och system, till exempel i elektriska motorer. Det kan resultera i punktangrepp på hårdvaran och förkolning av smörjmedel och fett. Genom att använda elektriskt ledande tätningar eller bussningar jordas systemet genom att en tydlig överföring skapas mellan två komponenter och problem med korrosion kan undvikas.

• Ibland krävs att en signal skickas till eller från en sensor i ett system. Den här signalöverföringen kan åstadkommas genom användandet av elektriskt ledande tätningar eller bussningar som skapar en tydlig överföring för signalen och gör det möjligt för systemtillverkare att utveckla mer komplexa system som omfattar aspekter av artificiell intelligens (AI) utan att addera elektriska kretsar.

För att påvisa Turcon®MC1 och Turcon®MC2 elektriska ledningsförmåga så har materialen genomgått grundliga tester i Trelleborgs egna labb, inklusive vid en särskild testrigg som simulerar verkliga betingelser. Resultaten visade att Turcon®MC1 och Turcon®MC2 hade obetydlig torr kontaktresistens (mycket ledande), även vid lågt kontakttryck och vid drift i olja var motståndet också lågt vilket innebär hög ledningsförmåga.

Turcon® MC1 är ett medelfyllt material för dynamiska applikationer som kräver medel till hög ledningsförmåga, medan Turcon® MC2 är ett högfyllt material för dynamiska applikationer som kräver hög ledningsförmåga.

För mer information eller högupplösta bilder, kontakta:
Ann-Marie RIngqvist – Marketing & Communications, Trelleborg Sealing Solutions Sweden AB
Epost: ann-marie.ringqvist@trelleborg.com
Om Trelleborg Sealing Solutions och Trelleborg Group
Trelleborg Sealing Solutions är en av världens ledande utvecklare, tillverkare o leverantör av precisionstätningar, bussningar och formgjutna polymerkomponenter. Affärsområdets fokus är att matcha de mest krävande behoven hos kunder inom flyg, fordon och generell industri och göra det lättare för kunder att uppnå kostnadseffektiva, hållbara lösningar. Det globala nätverket omfattar mer än 25 tillverkningsenheter och över 50 marknadsbolag. www.tss.trelleborg.com
Trelleborg är en världsledare inom specialutvecklade polymerlösningar som tätar, dämpar och skyddar kritiska applikationer i krävande miljöer. De innovativa lösningarna accelererar kundernas utveckling på ett hållbart sätt. Trelleborgkoncernen omsätter cirka 34 miljarder kronor och har verksamhet i ett 50-tal länder. Koncernen består av fem affärsområden: Trelleborg Coated Systems, Trelleborg Industrial Solutions, Trelleborg Offshore & Construction, Trelleborg Sealing Solutions och Trelleborg Wheel Systems. Trelleborgaktien har sedan 1964 varit noterad på börsen, och listas på Nasdaq Stockholm, Large Cap. www.trelleborg.com
Kontaktinformation

Trelleborg Sealing Solutions Sweden AB

Postadress
Box 5046
55005 Jönköping
Besöksadress
Huskvarna­vägen 62
55005 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556204-8370
Grundat: 1980
Anställda: 27
Trelleborg Sealing Solutions är en global utvecklare, tillverkare och leverantör av precisionstätningar, lager och formgjutna detaljer. Vår omfattande produktportfölj av tätningar i elastomerer, silikon, termoplaster, PTFE och kompositer omfattar tätningar till flygplan, specialtillverkade tätningar och packningar, hydrauliska kolv- och kolvstångstätningar, avstrykare och slitringar, komponenter i flytande silikon, mekaniska yttätningar, O-ringar, pneumatiska tätningar, tätningar för rotation, rör och slangar i silikon samt statiska tätningar.
Våra lösningar återfinns i applikationer inom ett stort antal marknadssegment:
• Flyg
• Lantbruk och skogsbruk
• Fordon
• Processindustri
• Entreprenad och gruvutrustning
• Livsmedelsindustri
• Medicinteknik
• Tillverknings- och maskinutrustning
• Marina lösningar
• Olja och gas
• Förnybar energi och kraftproduktion
• Sanitet och uppvärmning
• Halvledare

Vi är globala. På Trelleborg Sealing Solutions erbjuder vi våra kunder lokal teknisk kompetens och lokal kundservice i kombination med de unika resurser, erfarenheter och kompetenser som en global leverantör besitter. Våra 600 tekniker arbetar lokalt i 50 länder, över hela världen.
Vi är även stolta över att kunna erbjuda unika verktyg som gör arbetslivet enklare för våra kunder. Våra tjänster bidrar till att förenkla en lång rad processer, från applikations- och designsupport till anskaffning, tillverkning, montering och logistik.

Digitala verktyg: Vi erbjuder en rad digitala verktyg och mobila tjänster som gör det enklare för en konstruktör att välja rätt tätning. Följande digitala tjänster och mobila appar finns i vårt utbud:
• e-utbildning i tätningsteknik
• Materialsök och kemisk kompatibilitet
• O-ringsberäkning
• CAD-service
• Sealing Solutions Configurator
• e-katalog med en interaktiv tjänst för offerter
• Mobila appar för tekniker

Det svenska marknadsbolaget har 27 anställda och är strategiskt beläget i Jönköping sedan 1980.
Trelleborg Sealing Solutions är en verksamhet inom Trelleborg koncernen.

Företagets tjänster/produkter

Produkter: Tätningar & Packningar

Certifieringar

ISO 9001:2015 – ISO/TS 16949:2009

Kontakter

Henrik Florby
Sales & Marketing Manager
036-34 15 18
070-775 22 33

Filmer

Trelleborg Sealing Solutions - Your Partner for Sealing Technology

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN