ONSDAG 19 JUNI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tryckreglerad vakuumteknik sparar energi

Ett längre test visade på avsevärda energibesparingar med Buschs nya R 5 RA 0760 A PLUS lamellvakuumpump.
IAC Group AB, underleverantör till fordonsindustrin, använder en ny lamellvakuumpump för produktion av instrumentpaneler till olika Volvomodeller. Vakuumpumparnas integrerade tryckreglering medger behovsstyrd drift, vilket gav en lägre energikostnad per månad på över 50 procent.

IAC Group är en global leverantör till fordonsindustrin med fler än 50 produktionsanläggningar och 22 000 anställda. På anläggningen i Göteborg tillverkar 650 anställda huvudsakligen instrumentpaneler och invändiga dörrpaneler åt Volvo och levererar dem just-in-time direkt till Volvos produktionslinje.

Fram tills nu har IAC använt två traditionella lamellvakuumpumpar för ett lamineringssystem för tillverkning av instrumentpaneler (fig. 1). Vakuumpumparna var oreglerade och kördes permanent i treskift, fem dagar i veckan. Vakuumet håller delarna till instrumentpanelen på plats i formen. Varje vakuumpump var utrustad med en 15 kWs motor vilket innebär att den årliga effektförbrukningen uppgick till omkring 120 000 kWh. De två vakuumpumparna hade gått i 30 år och det var dags för en allmän översyn av pumparna alternativt byte mot helt nya pumpar. Underhållschef Markel Jordansson bad Busch Vacuum Pumps and Systems ta fram en praktisk och kostnadseffektiv lösning. Buschs vakuumexperter rekommenderade den nyutvecklade R 5 PLUS pumpen (fig. 2).

R 5 RA 0760 A PLUS är en oljesmord lamellvakuumpump – en robust vakuumteknik, beprövad i industrin under många decennier. En av de stora fördelarna med lamellteknik är att effektförbrukningen minskar när trycket sjunker. Den högsta effektförbrukningen infaller mellan atmosfärstryck (startfasen) och en vakuumnivå på 300 mbar. Inom det faktiska driftintervallet på 30 till 40 mbar förbrukar vakuumpumpen bara omkring 70 procent av nominellt motorvärde.

Den nya produkten från Busch är utrustad med ett integrerat styrsystem som standard. Beroende på trycket ger systemet en exakt reglering mot förinställd vakuumnivå eller en fast kapacitet med angivet varvtal. Markel Jordansson beslöt sig för att testa denna vakuumpump under några månader. I denna specifika process säkerställer en tryckreglerad drift att det specificerade börtrycket på 30 mbar vid vakuumpumpen bibehålls oberoende av den faktiska kapacitet som krävs i de olika processtegen.

Under produktionsprocessen på lamineringssystemet, som producerar ca. 200 instrumentpaneler varje dag, var det så gott som omöjligt att på förhand fastställa det faktiska kapacitetsbehovet av vakuum. Totalt åtta processteg utförs på systemet. Dessa är inte inbördes synkroniserade och kräver olika kapacitet. Tidigare krävdes en vakuumnivå på 40 mbar direkt vid formen för att hålla fast de isatta formgjutna delarna. Eftersom vakuumförsörjningen inte är installerad direkt på lamineringssystemet uppstår läckage i den längre vakuumledningen. Detta innebär att vakuumpumpen behöver tillhandahålla en vakuumnivå på 30 mbar.

När R 5 PLUS togs i drift, gick det att via pumpens display att avläsa det erforderliga varvtalet och därmed kapacitetsbehovet. En vakuumnivå på 30 mbar programmerades. Man insåg snabbt att kapacitetsbehovet varierar mycket beroende på processtegen och att vakuumpumpen kompenserar för detta genom att kontinuerligt anpassa varvtalet. Den inbyggda PLC:n registrerar driftrelaterade data som alltid är tillgängliga via displayen (fig. 3). Informationen kan avläsas med det inbyggda minneskortet eller skickas till systemstyrningen eller till andra externa enheter. Underhållschef Markel Jordansson har också aktiverat Eco-läget som automatiskt stänger av vakuumpumpen när processen inte kräver något vakuum. När processen återupptas startar vakuumpumpen automatiskt och anpassas efter det erforderliga varvtalet. Detta är särskilt energisparande under korta produktionsavbrott. Under tidigare liknande förhållanden körde de tidigare pumparna kontinuerligt med 100 procent effekt. IAC har själva gjort mätningar och beräknat energibesparingspotentialen och kan påvisa att nya R 5 PLUS lamellvakuumpump sparar 8 400 euro per år i energikostnader.

Det finns ytterligare energibesparingar att göra genom processoptimering. Vakuumpumpen kan nu finjusteras tack vare kontinuerlig registrering av sluttrycket och effektförbrukningen i kombination med ett flertal andra parametrar. Från början krävdes exempelvis 30 mbar arbetstryck direkt vid formen, men efter några veckor bekräftades att 40 mbar var fullt tillräckligt för denna tillämpning. Vid lägre specificerat arbetstryck arbetar vakuumpumpen med lägre varvtal och en ännu lägre energiförbrukning kan uppnås.

En annan stor fördel för IAC är de märkbart lägre bullernivåerna med nya R 5 PLUS jämfört med de äldre vakuumpumparna som användes tidigare. Båda de äldre lamellvakuumpumparna hade ljudnivåer på 79 dB, vilket gjorde det omöjligt att föra ett samtal i pumprummet, säger Markel Jordansson. Vid maximalt varvtal avger R 5 PLUS endast 70 dB.

Efter avslutad testperiod var IAC övertygade om att R 5 PLUS är den optimala vakuumpumpen för denna tillämpning.
Kontaktinformation
Postadress
Växthus­vägen 2
43533 Mölnlycke
Besöksadress
Växthus­vägen 2
43533 Mölnlycke
Region
Härryda
Västra Götalands län
Sverige
Orgnr:
556198-1308
Grundat: 1978
Anställda: 18
Välkommen till Busch Vakuumteknik!

Busch Vacuum Pumps and Systems är en av världens största tillverkare av vakuumpumpar, fläktar och kompressorer. Vårt produktutbud omfattar lösningar för vakuum- och övertrycksteknik inom alla industrisegment.

Buschs produktutbud har världens största urval inom industriell vakuumteknik. Vi kan dra fördel av mer än 50 års erfarenhet från tillverkning av vakuumpumpar och lågtryckspumpar.

Vårt företag grundades 1963. Med 60 dotterföretag i 42 länder och försäljningsrepresentanter i fler än 30 länder kan vi ge goda råd och praktisk support till våra kunder på plats.

Alla våra produkter finns tillgängliga med olika tillval och avancerade finesser för att passa ett stort urval av tillämpningar så att våra kunder kan dra fördel av den bästa och mest kostnadseffektiva lösningen. Vi utvärderar ständigt våra aktiviteter i syfte att vidmakthålla högsta standard och vi fortsätter att utveckla nyskapande teknologi som definierar framtiden vad gäller tillämpningar inom vakuumsystem.

Vårt huvudkontor är beläget i Maulburg (Tyskland), där vår tyska huvudfabrik ligger. Maulburg är också hemvist för vår tyska försäljningsorganisation. Busch har även produktionsanläggningar i Schweiz, Storbritannien, Tjeckien, Korea och USA. Busch-gruppen är ett familjeägt företag som leds av familjen Busch.

Buschs arbetsstyrka med fler än 3 000 anställda i hela världen innefattar många specialister inom kemi, mekanik och service. Med vårt globala servicenätverk erbjuder vi våra kunder strömlinjeformad service inom vakuumpumpar och vakuumsystem. Buschs servicetekniker och ingenjörer konstruerar och underhåller vakuumsystem i jordens alla hörn och inom många industrisegment – från oljeutvinning till havs i Arktiska havet till livsmedelsförpackning i Patagonien.

Våra fabriker använder det senaste inom tillverkningsteknik, maskiner och utrustning. Våra kvalitetsstyrningsprocedurer överträffar DIN EN ISO 9001-kraven och ger alla nödvändiga certifieringar för att möta de specifika kraven från alla våra kunder.

Välkommen att kontakta oss på Busch Vakuumteknik, vi finns i Mölnlycke, Stockholm och Uppsala.

Säljkontor Stockholm
Telefon: 08-511 755 00

Servicecenter Öst & Nord
Vaksala Eke, SE-755 94 Uppsala
Telefon: 018-470 14 30


Certifieringar

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015

Kontakter

Irene Jepsen
Marknad
031-338 00 80
Göran Johansson
+46 31 338 00 86

Filmer

Busch Vakuumteknik AB

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-06-14
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med BygmastipendietFord reflekterar över 20 års hållbarhetsarbete i sin årliga rapportEn konferens som gav mersmakÅrets billigaste elveckaSmidig rundstrålande i fler utförandenHelt ny Boeing 777 Freighter utökar DHL:s interkontinentala flottaVolkswagen-koncernen planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i EuropaPrototyper i världsklass med skarpt know-howPremiär för SAS nya långdistansplan
2019-06-13
Volvo Cars och Uber presenterar produktionsbil som är redo för självkörandeBrist på byggställningar bakom rekordförsäljningCEJNs snabbkopplingar med NFC-identifiering för motorprovningMora CNC har investerat i sin 5:e Biglia svarvSkanska säljer kontorsprojektet Juvelen i Uppsala till Vasakronan för drygt 560 miljoner kronor Söderberg & Haak växer med generalagentur för BomagAliaxis avyttrar sin keramiska verksamhet till kyocera fineceramicsNy Augmented Reality funktion i Solid Edge ger bättre visualisering av design och underlättar samarbeten.Rejlers flyttar in i Midrocs fastighet The Edge, MalmöMaskinia visar upp hela sitt breda sortimentVeras första uppdragKlart för byggstart av batterifabrikenFjärrstyrning av autonoma fordon möjligt tack vare 5G-nätetSnabbare fuktmätning underlättar handeln med trädbränsleBlåkläder producerar med hjälp av solenVolkswagen investerar i NorthvoltIT-säkerhet i industrinFem Instalcobolag i gemensamt uppdrag i VästeråsVälj säsongens hållbara och skönaste T-shirtsBella Hedbom från Einar Mattsson nominerad till Årets unga fastighetskvinna
2019-06-12
Nomo lanserar tillsammans med premiumtillverkaren NTN-SNR, KIZEI - det första plåttätade sfäriska rullagret på marknaden. ABB Azipod® elektriska framdrivningssystem kan spara 1,7 miljoner dollarVi söker en servicetekniker till VästkustenABS Wheels utökar serien med transportfälgar Här är nya BMW 3-serie Touring – snart som plug-in hybridSmart uppvärmning av bussar sparar energi motsvarande två vindkraftverkRekordhögt intresse för ingenjörsyrket bland tjejerPlus X Award tilldelas Uponor S-Press PLUS Många fördelar med intelligent uppvärmningFinja lanserar garageprojekt med rörliga arbetsanvisningar och DIY-beskrivningThermotech - ny leverantör till RörvikshusFullständig elektrifiering är inom räckhåll – och billigare än man kan troDePalma Workwer i samarbete med Beijer byggmaterial Deutz-Fahr specialutgåva 6215 TTV WARRIOR, ett perfekt verktyg för alla uppdragSäljstart för nya Volkswagen Passat – mer digital, mer komfortabel och mer utrustadQTF ställer ut på Skånes Energiting 2019Peter Sjödahl ny vd för Woody-kedjanFujitsu sjösätter AI-baserad tjänst för minskade utsläpp till sjöss Serneke bygger bostadsrätter i Sorgenfri i Malmö
2019-06-11
Komatsu bandschaktare schaktar krossmaterial i StockholmSnowflakes nya marknadsplats för datautbyte ska bryta ner databarriärer Vagnar för kontor & konferensrumCEJNs guide till kopplingar för olika testmiljöer
Annonser