TISDAG 16 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Undervattensrobotar kan lokalisera gifttunnor i Östersjön

Vidareutveckling av samarbetande autonoma undervattensfarkoster skulle enligt Mikael Ekström, docent i robotik vid MDH, kunna lokalisera kvicksilvertunnorna utanför Sundsvall på ett mycket mer kostnadseffektivt sätt än nuvarande förslag.
Genom en omfattande undersökning ska riskerna med de drygt 23 000 kvicksilvertunnorna som dumpats i havet utanför Sundsvall utredas, enligt SVT nyheter och Aktuellt den 8 april. Undersökningen beräknas kosta upp till 32 miljoner kronor. Det innebär dock inte att företagen accepterar ansvaret för tunnorna.

Det är Länsstyrelsen i Västernorrland som har pekat ut ansvariga företag för den omfattande dumpningen av tunnorna med kvicksilverhaltigt innehåll. Enligt rapporten måste också en stor del av tunnorna lokaliseras. Bara en bråkdel av de drygt 23 000 tunnorna har hittats.

Flera juridiska processer pågår för att fastställa ansvaret. Enligt SVT är det ingen som vill riskera att få ett ansvar för tunnorna och historiskt sett har det ofta varit staten som fått betala för den här typen av gamla miljösynder.

Mikael Ekström, docent i robotik vid MDH, forskar på undervattensrobotik kopplat till FN:s globala mål nr 14; Hav och marina resurser.

– Jag forskar på samarbetande undervattensfarkoster som skulle kunna kartlägga och hitta säkra sätt att bärga tunnorna.

Statens Geologiska Undersökning, SGU, gjorde den första undersökningen av området 2008. Sedan dess har regering och länsstyrelse uppvaktats. Förslaget som lagts fram för att lokalisera och bärga tunnorna medför stora kostnader eftersom dykare och fartyg krävs.

– Ett mer kostnadseffektivt sätt, som även kan användas vid minröjning, är att använda samarbetande autonoma undervattensrobotar, säger Mikael Ekström.

Problemet, fortsätter han, är att intresset för utvecklingen av robotarna har varit svalt.

– Vi vill göra något, men har tyvärr inte några pengar för den fortsatta forskningen. Vi behöver utveckla metoder och sensorer för att bygga säkra robotar, säger Mikael Ekström.

Kostnaden för tillverkningen av en sådan robot är marginell. Den hamnar på 100 000–200 000 kronor per robot att jämföras med till exempel minröjning som med traditionella metoder som kostar cirka 200 000 kronor per timme.

En stor del av summan på 32 miljoner kronor som lokaliseringen av gifttunnorna har beräknats till borde kunna läggas på utveckling av autonoma undervattensfarkoster, menar Mikael Ekström. Efter ett EU-projekt om undervattensrobotar som tog slut i somras och i brist på pengar har forskningen sedan dess stått helt stilla.

– Det är mycket viktigt att vi hittar säkra metoder för att ta upp tunnorna som innehåller både kvicksilver och andra tungmetaller.

Att vidareutveckla autonoma undervattensfarkoster skulle också kunna innebära att vi kan använda dem till att lokalisera sjunkna vrak som läcker olja längs våra kuster, både svenska och tyska sjöminor i Östersjön och mycket annat skräp som behöver tas omhand.

– Tidigare har det funnits en mentalitet av att ”syns det inte så finns det inte” och ”havet är stort”. Vi har varit fruktansvärt.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser