MÅNDAG 22 APRIL 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Undervattensrobotar kan lokalisera gifttunnor i Östersjön

Vidareutveckling av samarbetande autonoma undervattensfarkoster skulle enligt Mikael Ekström, docent i robotik vid MDH, kunna lokalisera kvicksilvertunnorna utanför Sundsvall på ett mycket mer kostnadseffektivt sätt än nuvarande förslag.
Genom en omfattande undersökning ska riskerna med de drygt 23 000 kvicksilvertunnorna som dumpats i havet utanför Sundsvall utredas, enligt SVT nyheter och Aktuellt den 8 april. Undersökningen beräknas kosta upp till 32 miljoner kronor. Det innebär dock inte att företagen accepterar ansvaret för tunnorna.

Det är Länsstyrelsen i Västernorrland som har pekat ut ansvariga företag för den omfattande dumpningen av tunnorna med kvicksilverhaltigt innehåll. Enligt rapporten måste också en stor del av tunnorna lokaliseras. Bara en bråkdel av de drygt 23 000 tunnorna har hittats.

Flera juridiska processer pågår för att fastställa ansvaret. Enligt SVT är det ingen som vill riskera att få ett ansvar för tunnorna och historiskt sett har det ofta varit staten som fått betala för den här typen av gamla miljösynder.

Mikael Ekström, docent i robotik vid MDH, forskar på undervattensrobotik kopplat till FN:s globala mål nr 14; Hav och marina resurser.

– Jag forskar på samarbetande undervattensfarkoster som skulle kunna kartlägga och hitta säkra sätt att bärga tunnorna.

Statens Geologiska Undersökning, SGU, gjorde den första undersökningen av området 2008. Sedan dess har regering och länsstyrelse uppvaktats. Förslaget som lagts fram för att lokalisera och bärga tunnorna medför stora kostnader eftersom dykare och fartyg krävs.

– Ett mer kostnadseffektivt sätt, som även kan användas vid minröjning, är att använda samarbetande autonoma undervattensrobotar, säger Mikael Ekström.

Problemet, fortsätter han, är att intresset för utvecklingen av robotarna har varit svalt.

– Vi vill göra något, men har tyvärr inte några pengar för den fortsatta forskningen. Vi behöver utveckla metoder och sensorer för att bygga säkra robotar, säger Mikael Ekström.

Kostnaden för tillverkningen av en sådan robot är marginell. Den hamnar på 100 000–200 000 kronor per robot att jämföras med till exempel minröjning som med traditionella metoder som kostar cirka 200 000 kronor per timme.

En stor del av summan på 32 miljoner kronor som lokaliseringen av gifttunnorna har beräknats till borde kunna läggas på utveckling av autonoma undervattensfarkoster, menar Mikael Ekström. Efter ett EU-projekt om undervattensrobotar som tog slut i somras och i brist på pengar har forskningen sedan dess stått helt stilla.

– Det är mycket viktigt att vi hittar säkra metoder för att ta upp tunnorna som innehåller både kvicksilver och andra tungmetaller.

Att vidareutveckla autonoma undervattensfarkoster skulle också kunna innebära att vi kan använda dem till att lokalisera sjunkna vrak som läcker olja längs våra kuster, både svenska och tyska sjöminor i Östersjön och mycket annat skräp som behöver tas omhand.

– Tidigare har det funnits en mentalitet av att ”syns det inte så finns det inte” och ”havet är stort”. Vi har varit fruktansvärt.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-04-15
Optimerad avjämningsbalk från RototiltMer AI på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign
2019-04-12
Rototilt breddar redskapsprogrammet med kraftfulla rivtänderNy försäljningsdirektör på Volvo Car SverigeNCC får miljardorder för över 200 bostäder på ny ö i Köpenhamn 150 000 bilar riskerar körförbud 1 majVerizon presenterar ny IT-säkerhetsrapport kring insiderhot – så skyddar du din organisationVolvo Cars börjar tillverka XC40 vid fabriken i kinesiska Luqiao där fler märken byggsKobelco visar upp automatiserad grävmaskin och Engcon tiltrotator på BaumaNu öppnar Skansen Baltic Sea Science Center!Stor del av svensk järnmalm bildades i vulkaniska processerMarknadens mest snabborrande och hållbara stegborrNya klimatsmarta batteridrivna häcksaxar för en praktfull häckSchneider Electrics svenska vd tillträder ny roll med ansvar för norra Europa Stor satsning på kompetensutveckling av yrkesverksammaEuropeiska MOTOMAN-robotar rullar ut från fabriken i SlovenienSydsvenskt konsortium testar framtidens elvägarNordisk plastindustri förenas i unik paneldebatt på Plastteknik Nordic.Monitor storsatsar i Sydostasien – anställer fler i SverigeRasmus Linge ny vd för CS LogisticsAlmi Invest investerar i EasyServIKEA är Sveriges mest hållbara varumärke 2019Så går det till att besikta en motorcykelCell PT® - för säker infästning i nya lätta designmaterialSeavus talare på konferens - AI-dagen: AI som stöd för verksamheten, 22 majRekordresultat för BygmakoncernenAnn Krumlinde ny styrelseledamot i VäderstadSopmaskiner från Optimal fortsätter vara en succé på marknadenKungen besökte Apotea i MorgongåvaMitsubishi Outlander PHEV: Sveriges populäraste laddhybrid
2019-04-11
Maximera effekten till hydrauliktillbehör med ADX från CEJNFörvaring gasflaskor – så uppfyller du regler och kravJan Ridfeldt ny vd och koncernchef på Umeå Energi ABLyckad lansering av The Gothenburg Gateway ​Ny standard för miljökostnader – utvecklad i Göteborg Fem stjärnor til Range Rover EvoquePaetronics byter namn till VehcoHög kvalitet på alla forskarutbildningar på Högskolan VästEOS firar 30 år av passion för industriell 3D-printing Världens snabbaste vätgassensor bäddar för ren energiHyundai lanserar privatleasing för sina populära miljö- och familjebilarTarget 3001! - En lättanvänd PCB-mjukvara - Just nu påskrabatt 20% Jernbro förlänger livslängden för styr- och drivsystem med nytt driftsäkerhetsavtalRyobis unika Plattrensare - Rengör uteplatsen blixtsnabbtMaskinExpo nästa för Elise 900 – batteridriven kompaktlastare
2019-04-10
CEJNs Multi-X GII Hydrauliska Multi Koppplingar - Bättre, Starkare, LättareAnders Lindström, lokförare och instruktör, berättar om ett omväxlande arbete OPTIWARE och SICK i IIoT samarbete för ”plug and play”-uppkoppling av tillverkningsmaskinerABB:s snabbladdare bidrar till ett grönare GöteborgVolvo Cars på Techno Classica: Art Deco i rörelse med Volvo PV36Äntligen är Industrimagasinet våren 2019 här!Summ Road Show IBS QMS & TeamcenterNIS-direktivet är IT-chefernas bästa vänBäckebron - Sågverket som älskar det extra krångligaEllevio och Power Circle gör gemensam sak för framtidens elnätKonsultbolaget Exsitec på plats 2 i Powered by People Svenska företaget Blixt Tech vann i internationella tävlingen Startup Energy TransitionABAX blir partner med Hitachi och levererar komplett IoT-lösning till bygg- och entreprenad-branschenMiljardprojekt för digitalisering av europeisk industriEnergibesparingar och reducerat underhållsbehov med fläktväggsapplikation i stor biograf i SingaporeSchneider Electrics Easy UPS 3S nominerad i Elfack Design Award
Annonser