ONSDAG 17 OKTOBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vägen mot en hållbar framtid

Så gör Polarbröd världen lite godare
Polarbrödskoncernen vill skapa möjligheter att leva gott och sunt, nu och i generationer. Med en lång tradition av norrländskt entreprenörskap och handlingskraft gör Polarbröd mer än bara bröd, för att skapa möjligheter till en uthållig försörjning, idag och i framtiden. Under 2017 togs flera viktiga steg på vägen och juni i år når företaget full potential med tågtransporter.

Polarbrödskoncernen presenterar nu 2017 års hållbarhetsredovisning, ett bevis på hur företaget ständigt jobbar mot en hållbar framtid. Vägen till en hållbar försörjning är lång, men resan är påbörjad.

– Att årligen sammanställa de nyckeltal vi använder för att mäta och följa upp vårt arbete ger oss en bra överblick över var vi befinner oss på resan mot uthållig försörjning, säger Carina Roos, Stabs- och hållbarhetschef på Polarbröd.

Under 2017 antog Polarbröd som första livsmedelsföretag Fossilfritt Sveriges utmaning att ha 100 % fossilfria transporter 2030 men med målet att nå dit senast 2022. Polarbröd har jobbat för detta mål sedan 2012 och planerar att använda olika lösningar för att nå dit. En central del av lösningen är järnväg och där togs ett stort steg under året.

Under 2017 utformades samarbetet med speditören DB Schenker om att alla transporter, så långt det är möjligt, ska gå med tåg. Eftersom rälsen inte leder hela vägen till butik kan den maximala omställningen till tåg uppgå till 80 % av alla utgående transporter. Ett mål som uppnås den 1 juni 2018. Samtliga transporter från Norrland till söder om Gävle kommer då att ske med tåg.

Andra områden där Polarbröd jobbar för uthållig försörjning innefattar bland annat omställningen till hållbara material och råvaror, en frysmetod som minimerar svinn och en elförsörjning från egna vindkraftverk.

Polarbröds ambition är att ha helt fossilfria förpackningar. Vid årsskiftet var 91 % av påsarna tillverkade av plast baserad på den förnybara råvaran sockerrör. Omställningen till 100 % sockerrörspåsar beräknas vara klar under 2018.

Genom att nyttja naturens egen färskhållning fryses brödet in direkt efter gräddning. På så vis bevaras färskheten, den goda smaken och alla näringsämnen — helt utan konserveringsmedel. Infrysning av bröd möjliggör att baka långa serier, med mindre energiåtgång och spill. Från bagerierna transporteras brödet till lokala fryslager runt om i Sverige i en omsorgsfull, obruten fryskedja. Allt för att minimera svinn och optimera färskhet.

Polarbrödskoncernen investerade under 2013 - 2015 närmare 160 miljoner i att bygga fyra
vindkraftverk. Syftet med investeringen är att producera lika mycket förnybar el som verksamheten använder sig av och genom denna betydande satsning ta ett större hållbarhetsansvar än att som tidigare köpa förnybar el från andra elproducenter. Vårt sätt att leva idag får inte förstöra framtida generationers möjligheter. Genom att inte nöja sig med att köpa grön el, utan att ta det ett steg lägre tar Polarbrödskoncernen ansvar för klimat och miljö.

Polarbrödskoncernen är ett norrländskt familjeföretag med 372 anställda – 49 procent kvinnor och 51 procent män. Koncernen består av Polarbrödsgruppen och två dotterkoncerner; Polarbröd och Polarrenen. Polarbrödsgruppen stöttar koncernens verksamheter och ägare med specialistkunskap och arbetar med att ställa om till uthållig försörjning. Polarbröd bakar och marknadsför goda och sunda bröd- produkter på ett hållbart sätt från Norrland till världen. Polarrenen arbetar med förnybar energi, fastigheter och leasing. Polarkraft producerar, under ett normalår, el från vindkraft motsvarande våra bageriers förbrukning.

Kristin Simonsson
Kommunikatör
kristin.simonsson@polarbrod.se
+46 10 450 60 24
+46 70 577 85 57
2018-10-12
Makita lanserar kolborstfri grästrimmer på 18VSnart öppnar Besikta Bilprovning i HaningeNUUK XL – En stor nyhet!Intressanta föreläsningar på ScanpackME-skolan flyttar till Stortorget i ÖrebroRekordstor elproduktion i Malmös största solcellsanläggningByggstart för ny hamnterminal i Göteborgs hamnTestvinnande och premiumklassade rengöringsmedlet nu hos MekonomenFullfölj arbetet med stärkt studie- och yrkesvägledningBilMånsson i Halmstad blir ny Jaguar Land Rover-återförsäljareNästa generations Wi-Fi: ASUS Lanserar 802.11ax (Wi-Fi 6) router på svenska marknaden Den första stora 18V - vinkelslipen med två batterierEaton Sverige växlar upp – anställer elva personer John Söderberg utsedd till tillförordnad VD för Sweden Green Building Council
2018-10-11
Se till att flödesväxlingarna går smidigt och säkert med den här nya Mixproof-ventilen med tre hus konstruerad för hygieniska processerUnderhållsstopp på Stora Ensos fabrik i SkoghallSKF levererar den senaste generationen online system till BillerudKorsnäsFörsta Polestar Space öppnar i Norge under 2019Årets Isabellestipendiat är utsedd - plåtslagaren Mathilda banar väg för fler!Färdiga badrumsmoduler förkortar byggtidInwido och Niko integrerar Elitfönsters system i Niko Home Control​NTEX förvärvar AR ForwardingMustang RTR med 900 hästkrafter blev först med att drifta legendariska NordschleifeSnart öppnar Besikta Bilprovning på VälaABAX ingår ramavtal med NokasPanasonic flyttar produktion av värmepumpar till Europa Nytänkande i grafitgrått har Sverigepremiär på ElmiaInstalco får uppdrag hos SVTJohanna Lakso blir ny VD på Power CircleLogent utvecklar bemanningsaffären och erbjuder Strategisk BemanningBest Transport lanserar utbildning i kundbemötandeMed ett helhetsgrepp ökar säkerheten på höjdTeknik från spelvärlden revolutionerar samhällsplaneringenHilti går in på rörpressmarknaden med löften om pålitlighet och enkel hanteringProducent av dataservrar använder Non-Drip koppling till kylningEngcon lanserar ny sorteringsgrip för minigrävare – möter stor efterfrågan från marknadenGasum förvärvar resten av SkangasVeoneer introducerar superdator2018 års deltagare i Female Leader Engineer klaraSandbäckens utför sprinklerinstallationerna i Torp köpcentrumM3 Bygg erhåller stor samverkansentreprenad åt Svenska Bostäder i Husby
2018-10-10
Billigare emballage till Visma medlemmarHåll ordning på den manuella smörjningen! Sverige laddar för svenskt rekord i VM i TimbersportsBesiktningstekniker till Opus i HalmstadBiogasbolaget och Svealandstrafiken tecknar avtal Pressinbjudan till Persontrafik 2018 "Dagens ErP-direktiv för fläktar fungerar och bör inte förändras"Svenska Retursystem nominerat till Miljöstrategipriset 2018Han är Årets byggchef 2018Robusta antenner för industrins behovSophos Intercept X – nu med integrerat skydd för arbetsstationerPernilla Helmersson i Snåret: ”Översiktsplanen i sin traditionella form är död”Skanska Fastigheter hyr ut 4 400 kvm i Sthlm New Creative Business SpacesSchneider Electric lanserar två nya kompakta motorskyddsbrytare upp till 37 kWConsid optimerar norsk friluftsjättes digitala närvaro Derome och Bovieran inleder nytt samarbeteAhlsells valberedning inför årsstämman 2019Ackumulatortank nytt steg mot fossilfri fjärrvärmeNy vd för Protons provningsverksamhetPressinbjudan: Möt framtidens förpackningar på Scanpack 2018 Nya Merlo Multifarmer 40.9 kommer till Elmia Lantbruk
Annonser