ONSDAG 23 MAJ 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vägen mot en hållbar framtid

Så gör Polarbröd världen lite godare
Polarbrödskoncernen vill skapa möjligheter att leva gott och sunt, nu och i generationer. Med en lång tradition av norrländskt entreprenörskap och handlingskraft gör Polarbröd mer än bara bröd, för att skapa möjligheter till en uthållig försörjning, idag och i framtiden. Under 2017 togs flera viktiga steg på vägen och juni i år når företaget full potential med tågtransporter.

Polarbrödskoncernen presenterar nu 2017 års hållbarhetsredovisning, ett bevis på hur företaget ständigt jobbar mot en hållbar framtid. Vägen till en hållbar försörjning är lång, men resan är påbörjad.

– Att årligen sammanställa de nyckeltal vi använder för att mäta och följa upp vårt arbete ger oss en bra överblick över var vi befinner oss på resan mot uthållig försörjning, säger Carina Roos, Stabs- och hållbarhetschef på Polarbröd.

Under 2017 antog Polarbröd som första livsmedelsföretag Fossilfritt Sveriges utmaning att ha 100 % fossilfria transporter 2030 men med målet att nå dit senast 2022. Polarbröd har jobbat för detta mål sedan 2012 och planerar att använda olika lösningar för att nå dit. En central del av lösningen är järnväg och där togs ett stort steg under året.

Under 2017 utformades samarbetet med speditören DB Schenker om att alla transporter, så långt det är möjligt, ska gå med tåg. Eftersom rälsen inte leder hela vägen till butik kan den maximala omställningen till tåg uppgå till 80 % av alla utgående transporter. Ett mål som uppnås den 1 juni 2018. Samtliga transporter från Norrland till söder om Gävle kommer då att ske med tåg.

Andra områden där Polarbröd jobbar för uthållig försörjning innefattar bland annat omställningen till hållbara material och råvaror, en frysmetod som minimerar svinn och en elförsörjning från egna vindkraftverk.

Polarbröds ambition är att ha helt fossilfria förpackningar. Vid årsskiftet var 91 % av påsarna tillverkade av plast baserad på den förnybara råvaran sockerrör. Omställningen till 100 % sockerrörspåsar beräknas vara klar under 2018.

Genom att nyttja naturens egen färskhållning fryses brödet in direkt efter gräddning. På så vis bevaras färskheten, den goda smaken och alla näringsämnen — helt utan konserveringsmedel. Infrysning av bröd möjliggör att baka långa serier, med mindre energiåtgång och spill. Från bagerierna transporteras brödet till lokala fryslager runt om i Sverige i en omsorgsfull, obruten fryskedja. Allt för att minimera svinn och optimera färskhet.

Polarbrödskoncernen investerade under 2013 - 2015 närmare 160 miljoner i att bygga fyra
vindkraftverk. Syftet med investeringen är att producera lika mycket förnybar el som verksamheten använder sig av och genom denna betydande satsning ta ett större hållbarhetsansvar än att som tidigare köpa förnybar el från andra elproducenter. Vårt sätt att leva idag får inte förstöra framtida generationers möjligheter. Genom att inte nöja sig med att köpa grön el, utan att ta det ett steg lägre tar Polarbrödskoncernen ansvar för klimat och miljö.

Polarbrödskoncernen är ett norrländskt familjeföretag med 372 anställda – 49 procent kvinnor och 51 procent män. Koncernen består av Polarbrödsgruppen och två dotterkoncerner; Polarbröd och Polarrenen. Polarbrödsgruppen stöttar koncernens verksamheter och ägare med specialistkunskap och arbetar med att ställa om till uthållig försörjning. Polarbröd bakar och marknadsför goda och sunda bröd- produkter på ett hållbart sätt från Norrland till världen. Polarrenen arbetar med förnybar energi, fastigheter och leasing. Polarkraft producerar, under ett normalår, el från vindkraft motsvarande våra bageriers förbrukning.

Kristin Simonsson
Kommunikatör
kristin.simonsson@polarbrod.se
+46 10 450 60 24
+46 70 577 85 57
2018-05-21
Balco tecknar order för ombyggnation av balkonger utanför StockholmTomas Hedman Strömhielm blir ny försäljningschef på XL-BYGGNya besiktningsregler gäller för gasdrivna bilarPreem tillsätter ny chef för Supply & TradingAB Golv & Tak är i framkant i Västerås med sitt hållbarhetsarbeteNola Inside Swedish Design ICFF i New York
2018-05-18
Design utmanar teknik när ICS kommer till Trä & TeknikKONE lanserar nytt totalkoncept för installation av hiss i hisslösa husVolvo Cars tar bort engångs­artiklar i plast.Rekordmånga ansluter sig till Övik Energis fibernät 2018DEFA introducerar en ny medlem i Ledge-familjenABS Wheels öppnar laddstationer för ElbilarQamcom utvecklar teknik för självkörande bilarSverige är först i Europa med nya hjullastaren Cat 986KSmeg vinner Red Dot Awards för fjärde året i rad.Flygbolaget BRA vill flyga Sundsvall - Göteborg med start inom två veckorFörskola byggs på Lidls takCity Gross inför digitala kvittonNy tiltrotator från Rototilt med smarta styrsystemet ICSBASF bringar dagsljus i mörkretSusanne Holmström blir ny VD på NetOnNetNytt kontor för expansiva 2SecureStororder till Siemens – sex gasturbiner till nytt kraftverk i PanamaGreentech för framtidens smarta stadNy batteridriven kompressor pumpar bildäck på under en minut!Yes för ett jämlikt entre­prenörskapVad ska man tänka på vid inköp av lås- och passersystem?Silikondetaljer till din applikation - ett material för många användningsområdenNya rutiner för beställning av märkningsutrustning för djurES Equipment säljer sin egen uppfinning över hela världen
2018-05-17
Maskinerna intar Solvalla 31 maj till 2 juniAhlsell förvärvar svensk distributör inom verktyg och förnödenheterPeab hyr ut till Actic i UlriksdalLernia instiftar Nya journalistpriset för journalistik i SverigeJapanska teknikgiganten Ricoh går in i samarbete med ColoreelUnik teknik för nästa generations fjärrstyrning av lastbilar Maria Mattsson Mähl – Årets kvinnliga Gasell 2018PoG Woody Bygghandel AB fortsätter att växa och satsa!Stötdämpande golv minskar fallskador med sextio procentI Lidköping finns ett ökat intresse av solelLätt att hitta rätt drivlösningKopplingsapparater för högspänningNorconsult vinner ramavtal kring åtgärdsvalsstudierBRA erbjuder Nextjets resenärer från Göteborg ombokning för 498 kronorSmygprovkörning av Mercedes nya elbil Två IT-projekt vid Karlstads universitet får finansiering från Internetstiftelsen3D-teknik och nytt visningscenter lyfter fram samhällsplaneringNy teknik och nya möjlig­heter i husetNy hållbarhetschef på Svenska RetursystemNextjet ansöker om konkursStockholmsekonomin faller till den lägsta nivån på fem årWycore etablerar bolag i HongkongPressträff om vindkraft­transporter 2018-2019Pelletsmarknaden i Sverige ökade under 2017Dacia firar 10 år i SverigeBCA bygger transportnät för fordonstransporter till och från SverigeInspirationsplattform för kvinnor inom IT lanseras i Helsingborg Indol växlar upp med tre nya modellerEric Lundberg ny VD för Kjell & Company
2018-05-16
Ljusa idéer för industri och butikToyota tar automation till nya höjder Ahlsell offentliggör ett MTN-program med en ram om 5 000 MSEK
Annonser