TORSDAG 17 JANUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vägen mot en hållbar framtid

Så gör Polarbröd världen lite godare
Polarbrödskoncernen vill skapa möjligheter att leva gott och sunt, nu och i generationer. Med en lång tradition av norrländskt entreprenörskap och handlingskraft gör Polarbröd mer än bara bröd, för att skapa möjligheter till en uthållig försörjning, idag och i framtiden. Under 2017 togs flera viktiga steg på vägen och juni i år når företaget full potential med tågtransporter.

Polarbrödskoncernen presenterar nu 2017 års hållbarhetsredovisning, ett bevis på hur företaget ständigt jobbar mot en hållbar framtid. Vägen till en hållbar försörjning är lång, men resan är påbörjad.

– Att årligen sammanställa de nyckeltal vi använder för att mäta och följa upp vårt arbete ger oss en bra överblick över var vi befinner oss på resan mot uthållig försörjning, säger Carina Roos, Stabs- och hållbarhetschef på Polarbröd.

Under 2017 antog Polarbröd som första livsmedelsföretag Fossilfritt Sveriges utmaning att ha 100 % fossilfria transporter 2030 men med målet att nå dit senast 2022. Polarbröd har jobbat för detta mål sedan 2012 och planerar att använda olika lösningar för att nå dit. En central del av lösningen är järnväg och där togs ett stort steg under året.

Under 2017 utformades samarbetet med speditören DB Schenker om att alla transporter, så långt det är möjligt, ska gå med tåg. Eftersom rälsen inte leder hela vägen till butik kan den maximala omställningen till tåg uppgå till 80 % av alla utgående transporter. Ett mål som uppnås den 1 juni 2018. Samtliga transporter från Norrland till söder om Gävle kommer då att ske med tåg.

Andra områden där Polarbröd jobbar för uthållig försörjning innefattar bland annat omställningen till hållbara material och råvaror, en frysmetod som minimerar svinn och en elförsörjning från egna vindkraftverk.

Polarbröds ambition är att ha helt fossilfria förpackningar. Vid årsskiftet var 91 % av påsarna tillverkade av plast baserad på den förnybara råvaran sockerrör. Omställningen till 100 % sockerrörspåsar beräknas vara klar under 2018.

Genom att nyttja naturens egen färskhållning fryses brödet in direkt efter gräddning. På så vis bevaras färskheten, den goda smaken och alla näringsämnen — helt utan konserveringsmedel. Infrysning av bröd möjliggör att baka långa serier, med mindre energiåtgång och spill. Från bagerierna transporteras brödet till lokala fryslager runt om i Sverige i en omsorgsfull, obruten fryskedja. Allt för att minimera svinn och optimera färskhet.

Polarbrödskoncernen investerade under 2013 - 2015 närmare 160 miljoner i att bygga fyra
vindkraftverk. Syftet med investeringen är att producera lika mycket förnybar el som verksamheten använder sig av och genom denna betydande satsning ta ett större hållbarhetsansvar än att som tidigare köpa förnybar el från andra elproducenter. Vårt sätt att leva idag får inte förstöra framtida generationers möjligheter. Genom att inte nöja sig med att köpa grön el, utan att ta det ett steg lägre tar Polarbrödskoncernen ansvar för klimat och miljö.

Polarbrödskoncernen är ett norrländskt familjeföretag med 372 anställda – 49 procent kvinnor och 51 procent män. Koncernen består av Polarbrödsgruppen och två dotterkoncerner; Polarbröd och Polarrenen. Polarbrödsgruppen stöttar koncernens verksamheter och ägare med specialistkunskap och arbetar med att ställa om till uthållig försörjning. Polarbröd bakar och marknadsför goda och sunda bröd- produkter på ett hållbart sätt från Norrland till världen. Polarrenen arbetar med förnybar energi, fastigheter och leasing. Polarkraft producerar, under ett normalår, el från vindkraft motsvarande våra bageriers förbrukning.

Kristin Simonsson
Kommunikatör
kristin.simonsson@polarbrod.se
+46 10 450 60 24
+46 70 577 85 57
2019-01-11
Marcus Nilsson blir ny affärsområdeschef för Veidekke AnläggningMidsona ställer om till fossilfria transporter med Transportinitiativet
2019-01-10
En värdefull regel för att välja rätt fräsverktygKasta loss för vridspjällsventilen GEMÜ 480 VictoriaTänk smart använd HARTKlaravik når ny milstolpe: auktioner för över en miljard under 2018Återvinningsföretaget Remeo går i bräschen för cirkulär ekonomiPorttelefonen är bara början på våra smarta hem Castellum uppför ny anläggning för Mekonomen i MalmöCES 2019: BMW visar upp den dolda tekniken i framtidens interiörOptidev bakom tekniken för PostNords SameDayKeyMan bland Sveriges mest framgångsrika företagPensionärer är de företagare som håller landsbygden vid livIT-bolaget expanderar i Uppsala med ny våningPiteEnergi skapar förutsättningar för ett smartare PiteåStor invigning i GällivareSara Brandt blir ny vice vd på Almi FöretagspartnerSågen som inte darrar av att anta en utmaningActibump framgångsrikt i Australien Ny VD ska vidareutveckla ProcuratorVolkswagen bildar nytt företag inom grön el och laddningslösningar
2019-01-09
Dubbelt jubileum i Swecons utrustningsverkstad i Eskilstuna Bin-picking direkt från pall med PhotoneoNästa steg inom affärsutveckling: digital transformation med människan i centrumBAGA på VA Tour Sweden 2019Låsbart smörjmunstyckeUtökat urval av manöverdon och diametermått för reglerventil GEMÜ 567 BioStar controlHjälper proffsbyggare med utbildning!Bridgestones bästa år som leverantör av originaldelar Ny axialfläkt utvecklat för tuffa applikationsförhållanden i kyltornNya Opel Zafira Life sätter ny standard i klassen33 procent fler uppkopplade prylar 2018Kramp och Söderberg & Haak utvecklar sitt samarbeteJaguaren släpps lös i HalmstadEnergikrav på byggnader kan strida mot klimatlagenElbilen är klimatsmart - åtminstone på lång siktInternationellt samarbete gör Derome starkareScantruck får nytt agentur för amerikanska saxliftarLG berättar om ett bättre liv med hjälp av AI under CES 2019-keynotePressinbjudan: Jordbruksverkets livsmedelsseminarium om hållbar lönsamhetFastighetsmäklarkedjan HusmanHagberg flyttar in i Jönköping.Fredrik Johanson lämnar VD-rollen inom Woody BygghandelÄr VR-headsets och AR-glasögon nästa teknikskifte för hjälpmedel?
2019-01-08
Besiktningstekniker till Opus Bilprovning i BoråsVolvo Cars satte nytt försäljningsrekord 2018; nådde milstolpen 600 000 sålda bilarmySwecon gör maskinägandet lättare hos BellmansNu tar vi nästa stegFörsta lastbilen har rullat igenom APM Terminals nya självservice portLars Westman blir ny affärsområdeschef för RO-Gruppen i StockholmTestbädd ger ringar på vattnet för energiforskningen på ChalmersSvevia växer i Skåne - köper AB Bröderna HallSmart City Sweden plattformen är redo att dras igångEva Kimborn Heivert utsedd till ny VD för Circle K Sverige ABVi testar Framtidens rekrytering och klipper CV:tBristvätten bidrog med 1,9 miljoner kronor till BrisSpänningsfylld världspremiär: Volkswagen visar mobil laddningsstation för elbilarPunktligare avgångar för en attraktiv järnväg Nu är Energikontor Väst en del av InnovatumNy förhandlingschef för LivsmedelsföretagenFörvärv inom industri stärker Assemblin i norrExtend hjälper Altered spara vatten i hela världenMiljoner till ny metod att identifiera växtplankton
Annonser