TISDAG 21 AUGUSTI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vägen mot en hållbar framtid

Så gör Polarbröd världen lite godare
Polarbrödskoncernen vill skapa möjligheter att leva gott och sunt, nu och i generationer. Med en lång tradition av norrländskt entreprenörskap och handlingskraft gör Polarbröd mer än bara bröd, för att skapa möjligheter till en uthållig försörjning, idag och i framtiden. Under 2017 togs flera viktiga steg på vägen och juni i år når företaget full potential med tågtransporter.

Polarbrödskoncernen presenterar nu 2017 års hållbarhetsredovisning, ett bevis på hur företaget ständigt jobbar mot en hållbar framtid. Vägen till en hållbar försörjning är lång, men resan är påbörjad.

– Att årligen sammanställa de nyckeltal vi använder för att mäta och följa upp vårt arbete ger oss en bra överblick över var vi befinner oss på resan mot uthållig försörjning, säger Carina Roos, Stabs- och hållbarhetschef på Polarbröd.

Under 2017 antog Polarbröd som första livsmedelsföretag Fossilfritt Sveriges utmaning att ha 100 % fossilfria transporter 2030 men med målet att nå dit senast 2022. Polarbröd har jobbat för detta mål sedan 2012 och planerar att använda olika lösningar för att nå dit. En central del av lösningen är järnväg och där togs ett stort steg under året.

Under 2017 utformades samarbetet med speditören DB Schenker om att alla transporter, så långt det är möjligt, ska gå med tåg. Eftersom rälsen inte leder hela vägen till butik kan den maximala omställningen till tåg uppgå till 80 % av alla utgående transporter. Ett mål som uppnås den 1 juni 2018. Samtliga transporter från Norrland till söder om Gävle kommer då att ske med tåg.

Andra områden där Polarbröd jobbar för uthållig försörjning innefattar bland annat omställningen till hållbara material och råvaror, en frysmetod som minimerar svinn och en elförsörjning från egna vindkraftverk.

Polarbröds ambition är att ha helt fossilfria förpackningar. Vid årsskiftet var 91 % av påsarna tillverkade av plast baserad på den förnybara råvaran sockerrör. Omställningen till 100 % sockerrörspåsar beräknas vara klar under 2018.

Genom att nyttja naturens egen färskhållning fryses brödet in direkt efter gräddning. På så vis bevaras färskheten, den goda smaken och alla näringsämnen — helt utan konserveringsmedel. Infrysning av bröd möjliggör att baka långa serier, med mindre energiåtgång och spill. Från bagerierna transporteras brödet till lokala fryslager runt om i Sverige i en omsorgsfull, obruten fryskedja. Allt för att minimera svinn och optimera färskhet.

Polarbrödskoncernen investerade under 2013 - 2015 närmare 160 miljoner i att bygga fyra
vindkraftverk. Syftet med investeringen är att producera lika mycket förnybar el som verksamheten använder sig av och genom denna betydande satsning ta ett större hållbarhetsansvar än att som tidigare köpa förnybar el från andra elproducenter. Vårt sätt att leva idag får inte förstöra framtida generationers möjligheter. Genom att inte nöja sig med att köpa grön el, utan att ta det ett steg lägre tar Polarbrödskoncernen ansvar för klimat och miljö.

Polarbrödskoncernen är ett norrländskt familjeföretag med 372 anställda – 49 procent kvinnor och 51 procent män. Koncernen består av Polarbrödsgruppen och två dotterkoncerner; Polarbröd och Polarrenen. Polarbrödsgruppen stöttar koncernens verksamheter och ägare med specialistkunskap och arbetar med att ställa om till uthållig försörjning. Polarbröd bakar och marknadsför goda och sunda bröd- produkter på ett hållbart sätt från Norrland till världen. Polarrenen arbetar med förnybar energi, fastigheter och leasing. Polarkraft producerar, under ett normalår, el från vindkraft motsvarande våra bageriers förbrukning.

Kristin Simonsson
Kommunikatör
kristin.simonsson@polarbrod.se
+46 10 450 60 24
+46 70 577 85 57
2018-08-16
Smart teknik ger små­företagare en smidigare vardagNy CTO till MatsmartNina Starck - Ny tf design- och produktchef för WallVision SverigeHyundai utvecklar framtidens ljudsystem för bilarWistrand biträder vid försäljningen av Bensin & Rörtjänst i Göteborg ABUnit4 utser ny VD för Sverige och FinlandRafed Elbasam - ny affärschef på ArconaStabil marknadsandel i Saab-affären trots minskad försäljningNy VD i OutnorthÖresundskraft tar ställning i plastfråganInicio antagna till Reach for Change AcceleratorHandbok för smarta hantverkareStolta spårvagnar – en konstmanifestation för allas lika värdeAutoexperten öppnar nya anläggningar i samarbete med KvdbilMiljörivarna stärker sin position genom partnerskap med Drive700 000 användare - SolidSport spränger ny gränsDags för konferens eller kick-off?Beckmans Designhögskola nyrekryterar till programmet Visuell kommunikationDags att digitalisera era fraktbokningar!Lokal fjärrvärme inspirerar internationelltMässorna du inte får missa. Föranmäl dig och få fritt inträde!Så får du bidrag till elbilsladdning genom KlimatklivetSparbanksgruppen på väg mot sina målSJ lanserar ny rösttjänst för Google AssistentSjälvkörande lastbil från Mercedes-Benz på ELMIA Spoon öppnar kontor i NordnorgeÅrjäng är nästa hållplats för Nettbuss Bus4You
2018-08-15
STOREBRO Machine Tools AB säljer maskiner från tyska SPINNERNya material & ytbeläggningar gör entré i våra badrumTre byggnader nominerade till årets TräbyggnadsprisMälarenergi byter ut alla elmätare i regionen.Ny platschef i BranäsSmarta elnät – Reviderad standard för gränssnitt för nätdriftNytt ramavtal med Svevia för asfaltsbeläggningWürth Group stänger första halvåret 2018 med en försäljning på 6,8 miljarder EuroÖstersundsföretag tilldelas kvalitetspris av HusqvarnaMidroc och Serneke utvecklar ny stadsdelUtbyggnaden av Norrköpings hamn fortsätterArkitema får rikstäckande avtal med Akademiska HusTimecut rekryterar ny VD från Svensk FastighetsförmedlingMolninvesteringarna ökar kraftigt – och IaaS mest av allaSensata Crydoms nya 45 mm breda statiska reläer för 45 & 60 A ACBesök oss på elmia lastbil 2018Ny yh-utbildning inom sportdesign i ÅrePeab Asfalt erhåller nytt uppdrag i Ludvika
2018-08-14
Kungen besöker Trä & Teknik på Svenska MässanNyskapande fjäder i självvärmande nappflaska Scantruck laddar för Elmia Lastbil Ny medlem i koncernledningen på InterrollDen lilla stegmotor­styrningen SMCI33 är till stor hjälp vid maskinoptimering20 augusti sista ansökan för Nordic Edtech AwardsPetzl DUO S - Ny ljusstark jägarlampaInnovation som grunden till framgång!Tack för en lyckad maskinmässa på SolvallaHitachis storsäljare på Entreprenad LiveFrida Ronge blir ambassadör för hållbart fiskeAltia i nytt samarbete med Hernö GinSvenska priser på Mercedes V6-pickupHumanoid robot senaste medarbetaren på TUITid att uppgradera din gamla spänningsreferens till Fluke 732C/ 734CStörre avrop gällande infotainment till kollektivtrafikenSå mycket mer än det "gamla visitkortet" av papper
Annonser