TORSDAG 21 MARS 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vår utveckling för att nå visionen om järnvägslogistik i världsklass

För oss på Green Cargo omfattar hållbarhet en helhetssyn på ansvarsfullt företagande.
Vi är en hållbar logistikpartner och ett samarbete med oss ska ge våra kunder en trygg vetskap om att deras transporter utförs på ett säkert sätt och med minimal miljöpåverkan. Det är viktigt för oss att utveckla våra tjänster tillsammans med våra kunder. Ett steg i detta var att samla ett 20-tal av våra kunder i det forum som vi genomförde för drygt sex månader sedan – Customer Advisory Board.

Lyckat event med nya insikter

För oss gav dagen många nya insikter genom de dialoger vi hade. De som medverkade deltog med stort engagemang och gav kloka inspel till vår utveckling för att nå visionen om järnvägslogistik i världsklass. Tillsammans hade vi ett antal diskussionspunkter om nya möjliga koncept och tekniska lösningar, vi fick återkoppling och synpunkter på den järnvägslogistik vi bedriver och vi förstod än mer hur kundbehovet ser ut idag och varför. Allt som sades under dagen dokumenterades och utifrån detta har vi dragit viktiga slutsatser. De nyckelinsikter vi tog med oss, utan inbördes prioriterad ordning, var:

⦁Ange alltid ETA* vid bokning och NETA** vid störningar eller avvikelser. Förbättra och utveckla informationen om var transporten befinner sig.
⦁Redovisa ledig kapacitet i planerade tågavgångar.
⦁Digitalisera väsentliga informationsflöden. Från order till faktura, öka spårbarhet och uppföljning, samla data för förbättrad underhållsplanering.
⦁Vagnutveckling i samverkan med berörda parter för tillförlitligare och mer tillgänglig fordonsflotta.
⦁Förbättra och utveckla befintliga logistiklösningar, hantera volymvariationer effektivare samt skapa möjlighet att snabbt starta nya transportbehov för ökad flexibilitet.
⦁Säkerställ kvaliteten genom korrekta ledtider för att kund ska kunna optimera och planera sin logistikkedja.

För oss var eventet mycket lyckat och det gav oss många kloka inspel. Insikterna tjänar som inspirationskälla och målbild och de ger oss viktig information kring var och hur investeringar behöver genomföras. Men vad har vi då gjort?

Tillförlitliga transporter

TÖA är en applikation som mäter och övervakar passagen över en specifik kontrollpunkt och stämmer av den mot förutbestämda tider. Med vetskap om förseningsavvikelse kan vi skicka ett sms, till den eller de kunder som berörs, om att transporten är sen. Denna applikation har funnits ett tag och behöver förbättras, automatiseras samt anpassas till fler transportupplägg. Detta är en del i att kunna utveckla en väl fungerade applikation för att fastställa ETA framöver.

Tillförlitliga transporter kräver ett robust järnvägssystem. Inom ramen för det branschgemensamma arbetet TTT, Tillsammans för tåg i tid, är vi inom Green Cargo aktiva inom flera av de åtta så kallade effektområdena. Vi vet att vi både behöver arbeta systematiskt med att minska den delen av opunktligheten som vi själva åsamkar, men också kroka arm med Trafikverket och övriga tågoperatörer för att komma till rätta med helheten.

Innovativa lösningar för lok, vagn och fordonsunderhåll

I samråd med kunder har vi olika vagnutvecklingsprojekt på gång.

⦁Under december kommer vi att ha tio nya rundvirkesvagnar på plats. Vagnarna är så kallade containervagnar med ny lastutrustning anpassat för timmer.
⦁Under första halvan av 2019 kommer ett 30-tal nya rundvirkesvagnar som är anpassade för att ta mer volym per tågmeter. Jämfört med dagens vagn kan vi öka volymkapaciteten för kunden med upp till 40 procent per vagnmeter.
⦁Från och med 2020 kommer vi även ha ett 40-tal nya vagnar som är utrustade med skivbromsar. Till skillnad mot den bromsfunktion som normalt finns på våra vagnar idag orsakar inte skivbromsen samma slitage på hjulskivan vilket i sin tur leder till att vi förlänger livslängden på hjulen. Skivbromsen gör också att vi minskar förbifartsbuller och kan dessutom köra snabbare.

Vi är även engagerade i ett projekt som ser över möjligheten att införa automatkoppel som även har automatisk anslutning av tryckluft på godsvagnar. Idag är det en manuell hantering som med denna teknik skulle kunna effektiviseras.

Flera olika typer av detektorer har installerats av Trafikverket. Omkring 200 av dessa finns i dag utplacerade längs det svenska järnvägssystemet. Detektorernas primära syfte är att skydda spåranläggningen från att skadas på grund av defekta fordon. Trafikverket har också utrustat banan med RFID-avläsare som kan identifiera fordonsindividen genom att läsa av fordonens RFID‑brickor. Green Cargo får automatiskt information från dessa detektorer och använder registrerade värden tillsammans med vår programvara för proaktivt underhåll. Genom att sätta egna larmvärden samt analysera de värden som systemet ger, kan vi i ett tidigt läge identifiera hjulskador som utvecklats över tid, till exempel utmattningsskador på hjulens löpytor samt ojämnt slitna löpytor (orunda hjul). Detta ger oss ökat utrymme för välplanerade underhållsåtgärder och minimerar risken för produktionsstörningar.

Framtida lösning för ökad transparens

I vår portfölj med projekt som vi kommer att initiera framöver finns en applikation för tydligare bokningsöversikt.Applikationen ska effektivt kunna synliggöra ledig kapacitet i våra tåg, löpande för de kommande två veckorna. Applikationen ökar transparensen och ska kunna användas av våra kunder för att snabbt kunna boka in transporter. En första pilot är framtagen men vi behöver sätta en tydligare process, bättre förvaltning och ytterligare utveckla lösningen innan den kan sjösättas.

Slutligen vill jag passa på att tacka alla kunder och andra samarbetspartners för det gångna året och önska er alla en skön och fridfull jul och ett gott nytt år!

Richard Kirchner, Marknadsdirektör på Green Cargo

Green Cargo AB

2019-03-15
Axfood fasar ut engångsartiklar av plastJernbro stärker sin kompetens med nytt förvärvAP-batterier från STIHL får högre kapacitet och ny design Global tillverkare av land- och luftburna transport­medel tecknar ramavtal med KeyManÄpple- och apelsinrester kan bli ätbar bioplastVIVAB och Veidekke inleder samarbete inför byggnation av nytt vattentorn i Varberg Tolv företag utses till 2019 Sweden’s Best Managed CompaniesSvenska cleantechbolag startar utsläppsfri taxitjänst i IndienEkolog får Umeå kommuns vetenskapliga pris 2019GKN ledde delegation från SAI i Sveriges riksdagMOHV Halmstad är Årets KontorTeracom har slutfört förvärvet av Net1
2019-03-14
Vikten av att gå en plastsvetsutbildning hos GPAArval: Stark organisk tillväxt 2018Vi vill effektivisera byggbranschenNy simulator prövar trafikmiljö för fotgängareNy antenn för snabbare fordonsroutrarDen medvetna maskinenNya program och ett nytt, unikt utbildningskoncept i Högskolan i Halmstads utbud nästa år HiKOKI satsar vidare på kraft och ergonomiMakita lanserar batteridriven 12V luftpump triflex® R 3D-kabelkedja för robotapplikationerStora Enso investerar S:t Eriks hållbara Ecofog – en del av Årets Bygge 2019?NCC bygger 111 lägenheter åt Riksbyggen i Täby ParkHenkels process hjälper ölfatstillverkare höja produktkvaliteten.Nytt techbolag ska dubblera värdet på Sveriges fastighetsbeståndFounders Alliance har glädjen att presentera finalisterna till Årets Unga Entreprenör 2019Laddbox på köpet vid beställning av elbil – laddar 80 procent snabbare än standardladdningKGK Workshop erbjuder renare luft på jobbetCancerframkallande rök ignoreras på arbetsplatserNy marknads- och kommunikationschef på Schneider Electric i Sverige
2019-03-13
Tioårsjubilerande SMV Verktyg växer Den industrialiserade världen står inför en akut brist på arbetskraftBesiktningstekniker till Opus i KumlaNytt ABK-supplement för smidigare och tydligare Construction Management-upphandlingarLimac FormPlast slår ett slag för miljösmarta och närproducerade plastprodukterCamfils luftfilter från Trosa - globala på ISH Frankfurt 2019Volkswagen-koncernen planerar för 22 miljoner elbilar på tio årGrönt ljus för självkörande transporter på allmän vägFull fart framåt!Makita lanserar 2 st 18V värmejackor​Omställning Energisverige på årets Power Circle Summit – Är det evolution eller revolution som gäller?Märsta Förenade vill inte vara en del av dödsstatistiken! Engcon lanserar ny serie lågflödeskrävande markvibratorer för grävmaskiner – kan drivas via tiltrotatornNy generation batterier optimerar trädgårdssysslornaNya företag satsar på MaskinExpoFords nya appar gör det lätt att hitta rätt i trafikenTuffare konkurrens kräver ökad standardiseringBRA lanserar sin första klass: BRA Miljö ClassPanasonic lanserar ett nytt Aquarea-sortiment med R32Pressinbjudan: Artificial intelligence SeminarISH 2019: GROHE formar framtiden inom vatten med rekordmånga innovationer5G blir en revolution för oss alla
2019-03-12
Unik Cadillac såldes för 1,3 miljoner på auktionDags att börja fräsa gängor istället för att skära gängorMultiFLOW luft- & vätskepistolSKF inviger nytt kompetenscenter för digitalisering av industrin Minimera din maskins stilleståndDEFA – inte bara laddstolpar – även utbildningGripsystem för battericeller Högpresterande Edge Data Center för smarta koncept inom transport och logistik
Annonser