SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Värmland i unikt samarbete med Kanada för att stärka bioekonomin

Paper Province besökte Kanada för att träffa nyckelaktörer i branschen och knyka kontakter för samarbete.
Tillsammans med flera nyckelaktörer i Värmland breddar Paper Province vyerna för att stärka den skogliga bioekonomin globalt. Genom att inleda ett samarbete med kanadensiska aktörer ska forskning, erfarenhet och kunskap delas.

I slutet av oktober besökte Paper Province Thunder Bay och Montreal, två av Kanadas främsta städer inom skoglig bioekonomi. Med fanns RISE (Research Institutes of Sweden), Region Värmland, Sting Bioeconomy, Business Värmland, Karlstads universitet och Näringslivssamverkan i Kristinehamn. Målet är att starta ett samarbete som kan gynna regionerna.

Kanada är det enda landet som exporterar mer papper, massa och sågade trävaror än Sverige. De är också starka inom innovation och forskning. Den svenska marknaden är dock mer mogen för nya skogsprodukter och vassare på skogsproduktion. Med det sagt finns det helt klart kunskap att utbyta.

– Det finns väldigt mycket vilja och behov av att hjälpa varandra. Jag upplever inte att det finns någon rädsla för att dela med sig av kunskap. Det var öppet mellan oss och det känns som att möjligheterna är stora, säger Per Tomani från RISE som initierade resan.

Det veckolånga besöket startade i Thunder Bay. Där besöktes bland annat det lokala universitetet, Lakehead University - som forskar mycket kring lignin, ”trädets klister” som bland annat kan användas för att ta fram biodrivmedel och kolfiber. Resan avslutades med ett besök i Montreal.

Mötet mellan nyckelaktörerna är startskottet på vad Paper Province hoppas kunna mynna ut i ett starkt samarbete mellan regionerna, som kan gynna omställningen till fossilfritt i båda delarna av världen.

– Jag kan se ett framtida samarbete med Lakehead University. Framförallt att de är så duktiga på lignin, där känner jag att vi behöver öka vår kompetens – speciellt då vi har LignoCity nära och är duktiga på bestrykning. Kan vi få ihop det finns många spännande projekt att se fram mot, säger Gunilla Carlsson Kvarnlöf, universitetslektor på Karlstads universitet.

Det är en uppfattning hon delar med Pedram Fatehi professor vid Lakehead University:

– Det finns en stor potential för samarbete som kan ge goda effekter. Lakehead och Karlstads universitet är liknande i storlek och kan komplettera varandra.

För att följa upp möjligheterna planeras ett besök till Värmland i vår.

FÖR MER INFORMATION KONTAKTA:
Malin Hildén
Kommunikatör Paper Province
m.hilden@paperprovince.com
+46 (0)702-19 08 98

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN