SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vasa Vind driftsätter en av Sveriges största vindparker

Vindparken i jämtländska Åskälen, förvaltad av Vasa Vind åt den holländska pensionsförvaltaren APG – och för vilken Modity är samarbetspartner för den fysiska balansen – är äntligen redo att driftsättas.
Parken är en av Sveriges största och väntas på egen hand producera 930 GWh årligen, och upp emot 1,1 TWh tillsammans med Vasa Vinds övriga två parker i området.

– Det känns väldigt bra att vad som kan kallas flaggskeppet för Vasa Vind äntligen kan komma i drift. Alla som arbetar på Vasa Vind har arbetat stenhårt med stort engagemang under hela den här processen, och att tillsammans med dem äntligen komma i mål med projektet känns fantastiskt, säger Annette Eriksson, VD på Vasa Vind.

– När parken är i full drift så räknar vi med att den producerar upp emot 930 GWh årligen. Tillsammans med våra andra anläggningar i området förväntar vi oss kunna producera omkring 1,1 TWh per år, vilket motsvarar närmre 60 000 eluppvärmda villor med en genomsnittlig årlig energiförbrukning om cirka 20 000 kWh. När vi fick klartecken att bygga parken såg den ut att bli Sveriges största. Tack vare den explosionsartade expansionen av vindkraft i Sverige de senaste åren finns det numera ett par andra parker som är större, vilket endast är positivt.

– Vi på Modity är mycket glada över att parken äntligen driftsätts, både i egenskap av samarbetspartner i projektet och som entusiaster för förnybar elproduktion. Att få vara en del av ett projekt av den här omfattningen är något vi är stolta över, och vi ser fram emot att hjälpa till i arbetet att maximera parkens fulla potential, säger Tord Rixborn, affärsutvecklingsdirektör på Modity.

Sverige har en enorm potential för vindkraft, och den senaste tidens kraftiga vindkraftsutbyggnad är fortfarande bara början. Vinden har en viktig roll att fylla som förnybar elproduktionsresurs, när industrin och fordonsflottan elektrifieras för att bromsa klimatförändringarna.

– Vindparken och dess produktion kommer att fylla en jätteviktig funktion i det svenska energisystemet redan från driftsättningen och under lång tid framöver. Det är på grund av att vi bygger dessa större parker som gör att vi kan lita på vår förnybara produktion i takt med att den blir en allt större andel av den totala elproduktionen framöver, säger Annette.

Annette Eriksson lyfter att vindkraftsutbyggnaden väntas dämpas något de kommande åren, delvis beroende på att elcertifikatmarknaden har uppfyllt sitt syfte – men även att tillståndsprocesserna för byggnation av vindkraftverk och parker är långdragna.

– Om vi vill stimulera utbyggnaden av förnybar elproduktion finns ett behov av att vi får till enklare processer, till exempel i samband med tillståndsansökan. Det är idag väldigt enkelt att överklaga vindkraftsprojekt, vilket riskerar att marknadens aktörer drar sig för att investera tid och resurser i att bidra till utbyggnaden.

– Idag är det så pass billigt att bygga att det egentligen enbart krävs att marknaden genererar ett hyggligt elpris för att investeringen ska bli god. Däremot, om elpriset blir alldeles för lågt kan det bli så att man drar sig för att investera i parker som dessa. Parkerna som byggs kan inte heller vara för små, då kostnaderna för elnätsanslutningarna gör att investeringen inte blir lönsam.

Modity är sedan 2017 strategisk partner avseende den fysiska handeln och balansansvaret för vindparken.

– Vi har jättestora förväntningar på Modity och vad deras team kommer att kunna bidra med. Att ha en erfaren och kompetent samarbetspartner är en förutsättning för att arbetet ska fortgå så friktionsfritt som möjligt. Jag känner till bolaget mycket väl och att de är i framkant i branschen. Deras erfarenhet av att hantera just denna typ av uppdrag gör mig trygg i att vi som ägare inte behöver ägna många tankar åt den biten, utan kan fokusera på vårt, säger Annette.

– Ett bra samarbete som präglas av god kommunikation är fundamentalt i detta. Fysiska obalanser kan kosta väldigt mycket pengar i olika tider och att hantera balansen på rätt sätt kommer bli än viktigare i framtiden. Just därför känns det extra tryggt att ha en partner som Modity, som både har långsiktigheten och förmågan att snabbt agera i en föränderlig energibransch.

– Vi har under flera år lärt känna varandra och förstå vilka kritiska delar och önskemål som finns hos respektive bolag. Det känns därför både spännande och tryggt att samarbetet nu går in i produktionsfasen, säger Tord Rixborn.

– Jag själv går i pension i samband med att vi driftsätter parken i Åskälen, men Vasa Vinds ambition har varit och kommer fortsätta att vara, att producera vindparker den här storleken till institutionella ägare. Målsättningen är att hålla en konsekvent utveckling och producera en park likt denna var tredje år.

Tord Rixborn
Affärsutvecklingsdirektör
tord.rixborn@modity.se
0706 - 87 46 95

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-10
Proton Technology blir nu Cotec LabsFem skäl att automat­isera avtalsskrivandetFortsatt låg IPO-aktivitet i Sverige och globaltHur påverkar kontoret fysisk och mental hälsaDoxas styrelseordförande avböjer omval
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
2024-04-08
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
2024-04-04
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web
2024-04-03
Samarbetet Clip-Lok SimPak och Wing Lift™Hallå där Jens KjellssonDen osynliga hjälten Välj rätt grävskopa AMIC Group förvärvar Tramo ETV och Unitrafo