SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ventilationsmontör – yrket som äntligen får en utbildning

Utbildningen för ventilationsmontörer genomgår just nu en välkommen förändring, eller ska vi säga tillkomst.
För egentligen har det aldrig tidigare erbjudits en komplett montörsutbildning. Magnus Karlqvist, ventilationslärare på PVF Teknikcentrum i Katrineholm, ser ett stort behov och är en av dem som välkomnar utvecklingen.

Trots att ventilationsbranschen länge har efterfrågat fler utbildade ventilationsmontörer, och att ventilationsteknik har gått från självdrag till komplexa FTX-system som kräver både styr och injustering, har det saknats en renodlad montörsutbildning. Via gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram har PVF Teknikcentrum sedan många år utbildat ventilationsplåtslagare, med fokus på tillverkning.

Men nu blir ventilationsmontör en egen inriktning inom gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram. Förhoppningen är att höja kompetensen hos blivande montörer och därmed statusen för yrket.

Relevant utbildning

Magnus Karlqvist är lärare med inriktning mot ventilation och byggnadsplåtslageri. Sedan fyra år arbetar han på PVF Teknikcentrum och är en av dem som blir en viktig kugge i den kommande ventilationsmontörsutbildningen.

– Montörsdelen har hamnat efter och det behövs en kvalitetshöjning. Personal med god kompetens och utbildning i yrket efterfrågas både av företagen, beställare och slutkund, konstaterar Magnus.

Han är övertygad om att PVF Yrke & Utbildning som organisation och branschskolan PVF Teknikcentrum kan säkerställa att ventilationsmontörer får en relevant utbildning, och han ser fram emot att få bredda skolans utbud.

Magnus ser många fördelar med just branschskolan. Han menar att eleverna har möjlighet till ett större fokus när allt handlar om plåtslageri och ventilation.

– Det eleverna brukar uppskatta mest är att allt som vi jobbar med här är verklighetstroget, både montageplatser och ritningar ser ut som på bygget. Under praktiken lär de sig mycket, men har kanske inte fått se så mycket av ritning, inköp, beställning, måttning och styckning, vilket vi kan lära ut här, säger han.

Tillverkar på beställning

Historiskt har det varit svårare att uppmärksamma och marknadsföra ventilationsyrket än plåtslagaryrket. Kanske för att utvecklingen har gått snabbt, och att yrkesdefinitionen har varit otydlig och under ständig förändring. Arbetsuppgifterna inom byggnadsplåtslageri och ventilationsmontage ligger i dag väldigt långt ifrån varandra. Magnus påpekar dock att det fortfarande finns många plåtslageriföretag som är både ”plåt och vent”, speciellt på mindre orter.

– Ventilationskanalerna kan köpas färdiga, men anpassning och specialdelar behöver fortfarande tillverkas och vissa ventilationsfirmor har som huvudsyssla att tillverka på beställning. Så även om monteringsdelen i utbildningen växer behöver vi fortsätta att lära ut ventilationsplåtslageri, tillägger han.

Utbildningsrådgivare

I samband med starten av den nya inriktningen ventilationsmontör på VVS- och fastighetsprogrammet, utökar PVF sina egna satsningar för att kunna utbilda ännu fler inom ventilation. Just nu pågår rekrytering av en utbildningsrådgivare som helt ska fokusera på ventilation och se till att branschen, skolor, kommuner, arbetsförmedlingen med flera samarbetar kring utbildningsmöjligheter och kan säkerställa att vi får fram fler utbildade ventilationsmontörer.

– På plåtsidan har vi ju länge haft en sådan typ av tjänst, vilket har fungerat mycket bra och vi har god kontakt med bland annat skolor och kommuner. Ökar intresset för ventilationsmontörsyrket med hjälp av branschens ansträngningar måste vi se till att det finns utbildningsplatser, så att de som får upp ögonen för yrket kan hitta en utbildning. Här spelar en utbildningsrådgivare en stor roll, både i avseende att hjälpa skolor att komma i gång med utbildningen och delta i projekten för att öka intresset för yrket, förklarar Magnus.

Goda förutsättningar

Magnus tycker för övrigt att det finns mycket bra att hämta från arbetet med att sprida kunskap om plåtslageriutbildningarna, exempelvis via yrkesambassadörer och deltagande i Yrkes-SM. Men till att börja med ser Magnus och kollegorna på Teknikcentrum fram emot att få ta tag i själva montörsutbildningarna.

– Målet är att vara i gång i höst, men vissa skolor har redan börjat och skickar nu förfrågningar till oss. Det känns väldigt kul och här finns som sagt mycket goda förutsättningar att skapa en riktigt bra montörsutbildning, avslutar Magnus.

Text: David Olsson
Foto: PVF Yrke & Utbildning
Publicerad: 2021-03-02
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #2.2021)

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-17
Nytt AI-verktyg ska öka lönsamhetenTECEs nya Smart Home-system: energieffektivtWästbygg Gruppen avyttrar logistikfastighetByggelement öppnar ny fabrik Trimble's connected For­est Management System
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa