SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Verkstäder uppmanas hjälpa bilägare som är oroliga för brandrisk!

Bo Ericsson, vd Sveriges Fordonsverkstäders Förening.
Verkstäder anslutna till Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, uppmanas hjälpa oroliga BMW- och Volvo-ägare att kontrollera om bilen finns med i riskgruppen för dieselbilar som kan börja brinna.

För att kunna göra detta måste verkstaden kontrollera om det finns någon återkallelse (recall) på bilen från biltillverkaren. Finns det en avisering om återkallelse ska bilägaren anmodas att uppsöka en märkesverkstad och få bilen åtgärdad.

Biltillverkarna har ett produktansvar där en produkt som sätts på marknaden måste vara säker och inte får riskera att orsaka personskada. För att förebygga skadefall, ska biltillverkaren utan dröjsmål återkalla en bil som inte är säker för bilägaren. Detta förutsätter dock att bilägaren kommer tillbaka med bilen till tillverkaren för åtgärd.

– Vi vet att många av de dieselbilar som nu befinner sig i farozonen för att börja brinna har bytt ägare flera gånger. I samband med att bilägaren besöker sin fria verkstad för att få hjälp har det visat sig att nuvarande ägare inte fått något ”recall-brev”, säger Bo Ericsson, vd för SFVF.

De senaste larmrapporterna om risken för brand i dieselmodeller från BMW och Volvo gäller bilar som är tillverkade 2010 och framåt. Problemet är att det kan bildas sot och oförbränt bränsle som kan antändas och orsaka en motorbrand.

Enligt biltillverkarnas egna uppgifter omfattas 48 000 BMW-bilar och 85 000 Volvobilar i Sverige.

För verkstäder som vid service inte använder sig av biltillverkarnas egna system för respektive märke kan SFVF rekommendera Digital-servicebook.com som erbjuder tillgång till OE-data. Via detta system kan verkstaden kontrollera fabrikskamper och auktionskontroller för respektive märke i samband med att de här bilarna servas.

– Det är ju självklart att ägare av dieselbilar är oroliga och de ska naturligtvis kunna få information vid service om deras bilar varit återkallade eller inte. Vi vill inte se att några allvarliga olyckor inträffar på grund av att en bil inte återkallats, säger Bo Ericsson på SFVF.

SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, är Nordens största bilbranschförening och representerar över 2 200 seriösa medlemsföretag. Våra medlemmar består av professionella service-, däck-, glas- och skadeverkstäder, bil-, husbil- och husvagnhandlare samt rekonditioneringsföretag för personbilar och lastbilar.

SFVF samverkar med myndigheter, departement och organisationer på den svenska bileftermarknaden. Vi bevakar, informerar, är med och påverkar regler, lagar och övergripande beslut i branschen för att förbättra villkoren både för bilägare och våra medlemsföretag.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening är medlem i den europeiska samarbetsorganisationen för bilhandel och bilverkstäder, CECRA, samt driver genom samarbetet AFCAR kampanjen för bilägarnas och verkstädernas rättigheter, Rigth-to-Repair Campaign, förkortat R2RC.­­

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-22
Xellas nya byggblock presenteras på NordbyggJames Hardie ställer ut på NordbyggAllt fler svenskar väljer second handKraftig spridning av falska uppdateringarZEISS presenterar mät­tekniklösningar på Elmia
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd