SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Verktygsväxlare ökar flexibiliteten

Effektivt utnyttjande av industrirobotar kräver verktygsväxlare, det visar erfarenheterna från den nya karossanläggningen på Scania i Oskarshamn.
Vid val av leverantör är kvalitet och support avgörande faktorer.

På Scanias anläggning i den svenska kuststaden Oskarshamn tillverkas samtliga hytter för lastbilskoncernens europamarknad. Fem verkstäder arbetar i sekvens, pressning, kaross, grundmålning, täcklack och montering.

Hösten 2016 startades den nya karossfabriken upp, 33 000 kvadratmeters golvyta. De helt nya modellerna S och R tillverkas här, inte en plåt är densamma som i de tidigare. Anläggningen är en av Europas modernaste. Arbetsmiljön är lugn, luften ren, säkerheten hög, ljudnivån låg.

Den höga graden av robotisering är inte bara en förutsättning för Scanias produktionsvolymer och ekonomisk hållbarhet utan också för deras erkänt höga och jämna kvalitet. Jörgen Boman, robotspecialist på Scania:

– Karossanläggningens 288 robotar är alla bestyckade med RSPs verktygsväxlare, antingen automatiska eller MQC. Produktionskapaciteten har dubblerats.

De 172 automatiska växlarna består uteslutande av modellen TC480, utformad för laster upp till 500 kg och vridmoment motsvarande 5000 Nm. Modulariteten är långtgående och bestyckningen kan innefatta allt från materialhantering till limning och punktsvets. Förkortningen MQC står för Manual Quick Changer, vilka används för att underlätta manuella verktygsbyten.

Vid valet av verktygsväxlare var kvalitet och tillgång till service och support viktiga faktorer. Jörgen Boman konstaterar:

– Under två år körde vi en test med en 480-växlare, inget behövde åtgärdas. Från RSP har vi tillgång till utbildning och snabb support. Om vi kör sönder något har vi en reservdel inom fyra timmar med taxi. Service och supportverksamhet är starka kort.

– Dessutom är våra tidigare anläggningar bestyckade med RSPs verktygsväxlare.

Varför används verktygsväxling? Det uppenbara svaret är att det möjliggör att mer arbete kan utföras av färre robotar och därmed krävs lägre investeringar. Men effekterna är mer långtgående än så:

– Automatiska växlare sparar plats, ytterligare robotar kräver större yta. Utan verktygsväxling krävs också mer hantering vilket i sin tur leder till fler fixturer, större avstånd, fler överlämningsställen, etcetera. Det blir som en snöboll som rullar, växer och växer.

Under 2011 påbörjade Scania arbetet med att utforma den nya karossanläggningen. En arbetsgrupp från olika delar av företaget med kompletterande kompetenser tillsattes.

– Vi frågade oss vilken utrustning som skulle behövas för att producera den nya karossen, olika alternativ övervägdes. Vilka robotar krävs? Hur ska de vara bestyckade? Under arbetets gång förändras saker. Vi frågade oss också var leverantörerna fanns, om vi tidigare fått bra support, finns svensk representant?

Och slutsatsen ifråga om verktygsväxling?

– Vi kör på RSP än en gång, avslutar Jörgen Boman.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Adress: Isolatorv. 4, SE-721 37 Vasteras, Sweden
Telefon: +46(0)21 816600
Fax: +46(0)21 816601
Epost: contact@rsp.eu.com
Kontaktinformation

Robot System Products in Scandinavia AB

Postadress
Isolator­vägen 4
72137 Västerås
Besöksadress
Isolator­vägen 4
72137 Västerås
Region
Västerås
Västmanlands län
Sverige
Organisationsnummer:
556643-8841
Grundat: 2003
Anställda: 20
Välkommen till RSP AB!

EXPERTER PÅ KRINGUTRUSTNING FÖR ROBOTAR

Robot System Products utvecklar, tillverkar och säljer kringutrustning till industrirobotar.
RSP har ett flertal unika produkter såsom verktygsväxlare och svivlar och kan erbjuda helhetslösningar för de flesta robotinstallationer. Våra produkter ökar robotarnas flexibilitet, säkerhet och effektivitet.
Vi är ett globalt företag och finns representerade i över 20 länder genom dotterbolag och säljagenter.
Vårt huvudkontor ligger i Västerås, Sverige.

Vårt produktsortiment innefattar:
- Verktygsväxlare
- Svivlar
- Svivelväxlare
- CiRo
- Gripdon
- Kablagepaket
- Ventilenheter
- Kompletta verktygssystem
- Verktygsställ


Välkommen att kontakta oss!

Senaste annonser från Robot System Products in Scandinavia AB

Se alla företagets 5 annonser »

Certifieringar

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015 – RoHS Declaration

Kontakter

Henrik Hofström
021816630

Filmer

Företagspresentation

Företagspresentation
RSP Tool Systems for robots
The RSP Tool Systems add-in for RobotStudio
CiRO Tool System Installation

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
CERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföring
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN