TISDAG 11 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vinnaren av Female Leader Engineer 2018 är utsedd!

Female Leader Engineer är ett program som riktar sig till kvinnliga civilingenjörsstudenter som vill leda människor.
Programmet fungerar även som en urvalsprocess för att utse årets Female Leader Engineer, vilket är den av deltagarna som tydligast utmärkt sig i sitt sätt att leda människor. Vinnaren av Female Leader Engineer får ett egendesignat traineeprogram på tre av våra partnerföretag, och alla deltagare får genom programmet chans till personlig utveckling samt en nära kontakt med företagen. Årets partnerföretag är: Ericsson, Fortum, Sandvik, Scania, Skanska, SSAB och Stora Enso och Volvo Cars.

Syftet med programmet är att skapa en plattform för kvinnliga ingenjörer och industribolag att träffas, synliggöra kvinnliga ingenjörer som förebilder inom ledarskap samt att utveckla och uppmuntra kvinnliga studenter inför framtida ledarroller.

Den 21 november utsågs Anna Berggrentill Female Leader Engineer 2018. Anna läser Industriell Ekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan och tar examen i juni nästa år. Hon brinner för ledarskap och att utveckla människor, och har under programmets gång utmärkt sig i sitt sätt att leda och kommunicera. Anna har en bakgrund inom teater, och i rollen som regissör för I-Spexet på KTH fick hon kombinera sina erfarenheter från teatern med sitt intresse för ledarskap. Hon har även utvecklat en förståelse för industrins tekniska utmaningar efter att under flera somrar jobbat i olika roller på två av Sveriges största industribolag.

Juryns motivering lyder:

Årets vinnare har varit en stark kandidat genom hela processen. Hon är en självklar ledare som vi har lätt för att se i en chefsroll på något av partnerbolagen. Ingen i juryn skulle bli förvånad om hon en vacker dag har någon av de riktigt höga ledarpositionerna inom deras respektive bolag. Hon är retoriskt stark och inser vikten av att engagera medarbetare för att nå uppsatta mål. Hon brinner för att genom människor utveckla teknik och lösningar. Hon är rak och tvekar inte att ta beslut när situationen kräver det. Samtidigt är hon medveten om sina styrkor och vet redan nu vad hon behöver fortsätta utveckla för att bli en fullfjädrad ledare. Med sin genomtänkta presentation och trygga framtoning golvade hon juryn. 2018 års vinnare av Female Leader Engineer är Anna Berggren!

I år sökte hundra kvinnliga civilingenjörer från Kungliga Tekniska Högskolan, Chalmers Tekniska Högskola, Lunds Tekniska Högskola, Tekniska Högskolan vid Linköpings universitet, Luleå Tekniska Universitet och Uppsala universitet till Female Leader Engineer. Female Leader Engineers Project and Talent Manager har sedan i samarbete med styrelsen valt ut tjugo deltagare till höstens program. Deltagarna har förutom att genomgå bland annat personlighets- och logiska tester och kompetensbaserade intervjuer, fått chans till personlig utveckling tillsammans med Kvinnokompetensen som är vår partner i ledarskapscoaching. Deltagarna har även fått insyn i partnerbolagens verksamhet och kultur genom exklusiva besök på företagen. Baserat på tidigare moment i urvalsprocessen utsågs tio finalister som fick presentera sig närmare för alla partnerföretag.

Så här säger Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall om vikten av att öka andelen kvinnliga medarbetare på företaget:

”För oss på Stora Enso är det viktigt att rekrytera de bästa kandidaterna om vi på ett framgångsrikt sätt ska utvecklas vidare som innovativt företag inom förnybara och hållbara material. Mångfald och inte minst jämställdhet är en grundförutsättning för att bygga en kultur som präglas av innovation och hållbarhet. Satsningen på Female Leader Engineer är en viktig del i vår kompetensförsörjning och vårt jämställdhetsarbete. Vi behöver få fler kvinnor att se skogsindustrin som en framtidsbransch och vi måste tveklöst öka andelen kvinnor i vår verksamhet”, säger Per Lyrvall, Sverigechef Stora Enso.

Såhär säger Martin Lindqvist, VD på SSAB, om företagets medverkan i Female Leader Engineer:

"Jämställdhet är en avgörande fråga för alla företag och vi vill vara en förebild inom industrin. Vi arbetar aktivt för att öka andelen kvinnliga chefer och där är vårt partnerskap med Female Leader Engineer ett av flera viktiga initiativ. Framtiden för stålindustrin är väldigt spännande och det har varit väldigt roligt att få möjligheten att visa det för några av Sveriges främsta ingenjörsstudenter", säger Martin Lindqvist, vd på SSAB.

Årets 10 finalister i Female Leader Engineer var:

Tove Arrelid, Chalmers Tekniska Högskola

Sofia Alexandersson, Chalmers Tekniska Högskola

Linda Wäppling, Chalmers Tekniska Högskola

Beatrice Boström, Kungliga Tekniska Högskolan

Anna Berggren, Kungliga Tekniska Högskolan

Mathilda Lundeberg, Kungliga Tekniska Högskolan

Sofia Tollander, Kungliga Tekniska Högskolan

Sara Ågren, Linköpings universitet

Marika Arvidsson, Lunds Tekniska Högskola

Carolina Holmberg, Lunds Tekniska Högskola

Årets 20 deltagare i Female Leader Engineer var:

Tove Arrelid, Chalmers Tekniska Högskola

Maja Arvidsson, Chalmers Tekniska Högskola

Sofia Alexandersson, Chalmers Tekniska Högskola

Linda Wäppling, Chalmers Tekniska Högskola

Beatrice Boström, Kungliga Tekniska Högskolan

Anna Berggren, Kungliga Tekniska Högskolan

Mathilda Lundeberg, Kungliga Tekniska Högskolan

Sofia Tollander, Kungliga Tekniska Högskolan

Sara Vaghult, Linköping universitet

Lina Rosberg, Linköping universitet

Josefin Ek, Linköping universitet

Rebecca Stark, Linköping universitet

Sara Ågren, Linköping universitet

Beatrice Partain, Linköping universitet

Sofia Andersson, Luleå Tekniska Universitet

Clara Danielsson, Luleå Tekniska Universitet

Marika Arvidsson, Lund Tekniska Högskola

Carolina Holmberg, Lund Tekniska Högskola

Hanna Lycken, Uppsala universitet

Clara Engman, Uppsala universitet

Ansökan till nästa 2019 års omgång av Female Leader Engineer öppnar hösten 2019.
2018-12-06
Consids leveranskvalitet i topp enligt kundernaHelt nya Toyota RAV4 beställningsbar i SverigeMöt Bill Gates Factfullness-hjältinna: Anna Rosling Rönnlund på Stora Infradagen den 25 januari50 biogasdrivna Mercedes-Benz till Stockholms sophämtningFlest elbränder i äldre bostäderStockholm först ut i Sverige med fossilfria hemleveranserFord presenterar lösning som förutser var trafikolyckor kan inträffaSolel i bussbatterier kapar topparna och gör elnätet smartareEva Persson Fondak får forskningsbidragStefan Gesing utsedd till ny CFO på GROHEMått på cirkularitet testat på produkterMakita lanserar en ny borrskruvdragare och en ny slagborrmaskin på 18V
2018-12-05
Fingerfärdiga räknare från KüblerSkanska säljer utvecklingsprojektet Bergskvadraten i NorrköpingKabelindustrin stärks i nytt samarbeteSvensk försäljningsstart för nya Toyota Corolla Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknaderHögskolan ska kompetensutveckla specialister i basindustrinIKEA belönar medarbetare med en miljard kr10% av veckans vara till Rädda Barnen fram till julAutoexperten Sverige AB och KG Knutsson Verkstad AB blir medlemmar i MRFMatpriserna måste höjas med minst 5 procent för att hantera konsekvenserna av sommarens torkaSå påverkar sjöfarten ÖstersjönMigrationsverket hindrar ABB-ingenjören Ali Omumi från att komma tillbaka till SverigeKONE tecknar nytt avtal med Sveriges största fastighetsbolagMälarenergi certifierade på nytt inom Schysst elhandelMeningsfullt arbete och innovation ger Väderstad toppbetygExperten tipsar, så får du ett hållbart företag 2019Så fungerar digital förmedling av maskin- och transporttjänsterPressinbjudan: KTH-studenter har skapat robot som tar lyrorJaguar I-PACE - Årets Elbil 2018 Sh bygg passerar en miljard kronor i omsättning
2018-12-04
ABB fortsätter expansionen inom Gör-det-själv-marknadenCNC Software lanserar ny hemsida för Mastercam-användare Midroc förvärvar företag inom instrumentmontagePanasonic lanserar nya robusta 4K-displayer i storformatultraFLOW – Snabbkopplingen för vätskekylning till kraftelektronikNCC bygger om olycksdrabbad väg för närmare en halv miljardInnovativ Pennförpackning För Mångsidig PackningsproduktÅrets julgåva till naturenKartläggning av drivmedel i Sveriges kommuner: få privatägda elbilar Träffa CaCharge på Evolve ArenaEC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärandeINGO har öppnat ny automatstation i ArvikaWürth ökar tillgängligheten och servicen till kunderna – lanserar ny säljkanalDAF har hittat den äldsta DAF-lastbil som fortfarande är i drift kommersielltSå här förbereder du en stålyta för målning eller lackering på bästa sätt!VBN Components fick tyskt innovationsprisSEKs medarbetare Joakim Grafström tilldelades Elsäkerhetspriset 2018Nytt reningsverk ger bättre hälsa för befolkningen i Bolivia
2018-12-03
LMT Group stärker sin plattform – förvärvar PLM GroupVolvo Car Sverige stärker ställningarna i novemberSiemens levererar flytande kraftverkKorrigerad räckvidd och ändrat namn – Kia e-NiroReact Risk Advisory expanderar till BaltikumFinska seniorer testade prototyperebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligenceDe Sydsvenska hamnarna – Viktiga för hela Sveriges näringslivFredrik Häggström utses till ny VD för Elektrosignal InfraNu öppnar förhandsbokningen av elbilen BMW iX3Interroll presenterar ny matning till företagets Crossbelt SorterÅrets största motorhändelse bjuder återigen på tre mässor under samma tak!
Annonser