SÖNDAG 26 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vinnaren av Female Leader Engineer 2018 är utsedd!

Female Leader Engineer är ett program som riktar sig till kvinnliga civilingenjörsstudenter som vill leda människor.
Programmet fungerar även som en urvalsprocess för att utse årets Female Leader Engineer, vilket är den av deltagarna som tydligast utmärkt sig i sitt sätt att leda människor. Vinnaren av Female Leader Engineer får ett egendesignat traineeprogram på tre av våra partnerföretag, och alla deltagare får genom programmet chans till personlig utveckling samt en nära kontakt med företagen. Årets partnerföretag är: Ericsson, Fortum, Sandvik, Scania, Skanska, SSAB och Stora Enso och Volvo Cars.

Syftet med programmet är att skapa en plattform för kvinnliga ingenjörer och industribolag att träffas, synliggöra kvinnliga ingenjörer som förebilder inom ledarskap samt att utveckla och uppmuntra kvinnliga studenter inför framtida ledarroller.

Den 21 november utsågs Anna Berggrentill Female Leader Engineer 2018. Anna läser Industriell Ekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan och tar examen i juni nästa år. Hon brinner för ledarskap och att utveckla människor, och har under programmets gång utmärkt sig i sitt sätt att leda och kommunicera. Anna har en bakgrund inom teater, och i rollen som regissör för I-Spexet på KTH fick hon kombinera sina erfarenheter från teatern med sitt intresse för ledarskap. Hon har även utvecklat en förståelse för industrins tekniska utmaningar efter att under flera somrar jobbat i olika roller på två av Sveriges största industribolag.

Juryns motivering lyder:

Årets vinnare har varit en stark kandidat genom hela processen. Hon är en självklar ledare som vi har lätt för att se i en chefsroll på något av partnerbolagen. Ingen i juryn skulle bli förvånad om hon en vacker dag har någon av de riktigt höga ledarpositionerna inom deras respektive bolag. Hon är retoriskt stark och inser vikten av att engagera medarbetare för att nå uppsatta mål. Hon brinner för att genom människor utveckla teknik och lösningar. Hon är rak och tvekar inte att ta beslut när situationen kräver det. Samtidigt är hon medveten om sina styrkor och vet redan nu vad hon behöver fortsätta utveckla för att bli en fullfjädrad ledare. Med sin genomtänkta presentation och trygga framtoning golvade hon juryn. 2018 års vinnare av Female Leader Engineer är Anna Berggren!

I år sökte hundra kvinnliga civilingenjörer från Kungliga Tekniska Högskolan, Chalmers Tekniska Högskola, Lunds Tekniska Högskola, Tekniska Högskolan vid Linköpings universitet, Luleå Tekniska Universitet och Uppsala universitet till Female Leader Engineer. Female Leader Engineers Project and Talent Manager har sedan i samarbete med styrelsen valt ut tjugo deltagare till höstens program. Deltagarna har förutom att genomgå bland annat personlighets- och logiska tester och kompetensbaserade intervjuer, fått chans till personlig utveckling tillsammans med Kvinnokompetensen som är vår partner i ledarskapscoaching. Deltagarna har även fått insyn i partnerbolagens verksamhet och kultur genom exklusiva besök på företagen. Baserat på tidigare moment i urvalsprocessen utsågs tio finalister som fick presentera sig närmare för alla partnerföretag.

Så här säger Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall om vikten av att öka andelen kvinnliga medarbetare på företaget:

”För oss på Stora Enso är det viktigt att rekrytera de bästa kandidaterna om vi på ett framgångsrikt sätt ska utvecklas vidare som innovativt företag inom förnybara och hållbara material. Mångfald och inte minst jämställdhet är en grundförutsättning för att bygga en kultur som präglas av innovation och hållbarhet. Satsningen på Female Leader Engineer är en viktig del i vår kompetensförsörjning och vårt jämställdhetsarbete. Vi behöver få fler kvinnor att se skogsindustrin som en framtidsbransch och vi måste tveklöst öka andelen kvinnor i vår verksamhet”, säger Per Lyrvall, Sverigechef Stora Enso.

Såhär säger Martin Lindqvist, VD på SSAB, om företagets medverkan i Female Leader Engineer:

"Jämställdhet är en avgörande fråga för alla företag och vi vill vara en förebild inom industrin. Vi arbetar aktivt för att öka andelen kvinnliga chefer och där är vårt partnerskap med Female Leader Engineer ett av flera viktiga initiativ. Framtiden för stålindustrin är väldigt spännande och det har varit väldigt roligt att få möjligheten att visa det för några av Sveriges främsta ingenjörsstudenter", säger Martin Lindqvist, vd på SSAB.

Årets 10 finalister i Female Leader Engineer var:

Tove Arrelid, Chalmers Tekniska Högskola

Sofia Alexandersson, Chalmers Tekniska Högskola

Linda Wäppling, Chalmers Tekniska Högskola

Beatrice Boström, Kungliga Tekniska Högskolan

Anna Berggren, Kungliga Tekniska Högskolan

Mathilda Lundeberg, Kungliga Tekniska Högskolan

Sofia Tollander, Kungliga Tekniska Högskolan

Sara Ågren, Linköpings universitet

Marika Arvidsson, Lunds Tekniska Högskola

Carolina Holmberg, Lunds Tekniska Högskola

Årets 20 deltagare i Female Leader Engineer var:

Tove Arrelid, Chalmers Tekniska Högskola

Maja Arvidsson, Chalmers Tekniska Högskola

Sofia Alexandersson, Chalmers Tekniska Högskola

Linda Wäppling, Chalmers Tekniska Högskola

Beatrice Boström, Kungliga Tekniska Högskolan

Anna Berggren, Kungliga Tekniska Högskolan

Mathilda Lundeberg, Kungliga Tekniska Högskolan

Sofia Tollander, Kungliga Tekniska Högskolan

Sara Vaghult, Linköping universitet

Lina Rosberg, Linköping universitet

Josefin Ek, Linköping universitet

Rebecca Stark, Linköping universitet

Sara Ågren, Linköping universitet

Beatrice Partain, Linköping universitet

Sofia Andersson, Luleå Tekniska Universitet

Clara Danielsson, Luleå Tekniska Universitet

Marika Arvidsson, Lund Tekniska Högskola

Carolina Holmberg, Lund Tekniska Högskola

Hanna Lycken, Uppsala universitet

Clara Engman, Uppsala universitet

Ansökan till nästa 2019 års omgång av Female Leader Engineer öppnar hösten 2019.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-21
Redskaparna premiärvisar stödkantläggare på MaskinExpoNytt sortiment av diamantklingor hjälper dig att kapa som en superhjälte och känna dig oövervinnerlig! Världspremiär för självkörande lastbil – med belysning från StrandsUtvecklare växlar upp med ny serie cylindriska kugghjul av plast Astra Hybrid från Idromatic ger högtryck och ånga på MaskinExpoCatrinelunds Gård går på djupet med gps-lösningar från Ag LeaderMagnus Hall ny ordförande för Eurelectric100 procent koldioxidfritt i alla större norska städer​Finjas golv ger elever en stabil grund att stå påRobot med känsla för skrotHastig ökning av gastankstationer för tung trafik i SverigeEnergiEngagemangs VD utsedd till årets företagarePiteå kommun satsar på elbussar
2019-05-20
CompuLab presenterar UCM-iMX8M-Mini Hemma hos Värmlands största spannmålsbondeVi hjälper Vitacon att hjälpa urinblåsepatienter.Ny online-auktion med Hilco IndustrialOEM Automatic presenterar världens första SIL 2/PLd radarsystemMatavfall lyfter flyget i ÖstersundDHL Express lanserar sin första regelbundna helautomatiska och intelligenta leveransservice via drönare i KinaSuccé-helg hos Märsta Förenade 4-5/5Andelen fossilt minskar i transportsektorn Tänker JAFO på miljön?Hon blir regionchef för Wästbygg AB i StockholmKompakta centrifugalfläktar för ventilationssystem med krav på höga tryck Power Circle i Almedalen​Mählers lanserar kraftfull sopvals för lastbil och hjullastare“Vi måste alltid kunna hålla oss rullande”Swegon vinner Stora Inneklimatpriset 2018 Schneider Electric går in som partner i ny centrumbildning - KTH Live-In LabNy försäljningschef för Purus SverigeRookie-VM och Champions Trophy i extremsporten Timbersports Profibus PA till Profinet
2019-05-17
Global hållbarhetssuccé besöker EmpackAffischer i egen design hos SkyltmaxSveriges ledande fönstertillverkare Elitfönster använder TOUGHBOOK för smidigare lagerhanteringLantmännens spannmålsanläggning i Hargshamn är invigdJohan Söderström utsedd till Europachef för Power GridsSTEMMER IMAGING AG firar framgångsrik debut på Deutche Börse inom marknadssegmentet Prime StandartLekang Group utser Logent till nordisk partner för Inbound Transport Management Global Safety DayRusning efter nya motorsågen MS 500iKlätterteknik investerar i fritid Stölder på byggarbetsplatser har ökat med 60 procentAnslut kablar upp 185 mm2 med Power-Turn-anslutningFord Mustang firar 55 år som nummer ett Samarbete med Citroën i samband med deras 100-årsjubileum för att leverera självkörande elektrisk mobilitet Comfort-bolaget Wiiks Rör i Storvik – utsedd till Sveriges bästa VVS-företag!Starka resultat under första kvartalet i Schneider Sustainability ImpactIKEA går med i Solelkommissionen Förvaltning av elnätstillgångarScandbio förhandlar om upphörd verksamhet vid fabriken i VaggerydHöga personalkostnader en stor utmaningLivsmedelsindustrins fem viktigaste frågor inför EU-valetNy VD och koncernchef i GAROPeter Flyckt tillträder som ny vd för Midroc MechanicalNytt samarbete mellan Funkwerk och Malux har etableratsAssemblin bakom unik cleantechanläggningInternationell gruvkonferens till SkellefteåHydroscand finansierar en bättre IT-miljö för elever i Sydafrika
2019-05-16
Wåhlins Skärteknik AB investerar i en laserskärmaskin från Bystronic.Nu rullar den självkörande lastbilen på allmän väg
Annonser