MÅNDAG 24 SEPTEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

VM-arenorna modellerade med BIM-teknik från Tekla

Hela åtta av de tolv arenorna där fotbolls-VM I Ryssland utspelar sig har modellerats med hjälp av mjukvara från Tekla Structures.
Alla dessa åtta VM-arenor har dessutom konstruerats på sina egna, unika sätt för att passa beställarnas krav.

På Spartak Stadium i Moskva utspelade det sig ett riktigt fotbollsdrama i helgen när Island lyckades spela oavgjort mot Argentina. Arenan, med 45 000 sittplatser, har konstruerats med tjocka stålrör och tack vare detta har det varit möjligt att minska mängden stål i byggnaden med 26 procent. Det har också medfört att taket klassas som riktigt lätt, trots sina 8500 ton. Eftersom att projektörerna integrerat Teklas 3D-modeller i produktionen har projektet flutit friktionsfritt hela vägen från ritning till konstruktion.

Saint Petersburg Stadium är den största arenan med 67 000 sittplatser och imorgon, den 19/6, tar värdnationen Ryssland emot Egypten, sannolikt inför fullsatta läktare. Arenan har en utrullningsbar fotbollsplan och ett 286 meter brett tak som går att fälla ut och in, beroende på vädret. Efter en konstruktionstid på 10 år, togs arbetet över av projektörerna Kurganstalmost, vilka använder Tekla Structures. BIM-tekniken effektiviserade arbetet och lyckades få arenan klar inom den snäva tidsramen, i enlighet med FIFA:s riktlinjer.

Mordovia Arena i Saransk har 44 000 sittplatsen och står värd för mötet mellan Colombia och Japan. Arenans bas är konstruerad av 88 stycken, 40 meter höga, sammanlänkade konsoler med ett spann på 49 meter. Projektören Belenergomash producerade också komplexa metallkonstruktioner med en noggrannhet på 10 millimeter. Med BIM-teknik kunde projektören effektivisera arbetsprocesserna och främja kommunikationen mellan projektets olika divisioner.

Volgograd Arena har plats för 45 000 åskådare och till följd av dess komplexa design krävdes nära samarbete mellan konstruktörer och projektörer. Idag, den 18/6, går England in i VM-turneringen och möter Tunisien på arenan. BIM-teknik från Tekla integrerade all tillgänglig information om arenans konstruktion till en 3D-modell. Datan har sedan överförts direkt från modellen till produktionen, något som gett högre flexibilitet, mindre problem och minskat produktionstiderna.

Förutom ovanstående arenor, användes också Trimbles Tekla Structures för att konstruera följande VM-arenor:

• Nizhny Novgorod Stadium, där Sverige möter Sydkorea.
• Samara Arena
• Fisht Stadium, Sotji
• Kazan Arena

Här finns det fler bilder!

För mer information kontakta:
Tove Lindblad
Senior Technical Engineer Trimble Solutions Sweden AB
021-109 649
Tove.Lindblad@trimble.com

Om Trimble
Trimble använder tekniska lösningar för att göra fältarbetare och mobil personal på företag och myndigheter mer produktiva. Lösningarna är inriktade på tillämpningar som kräver positionering eller placering, däribland lantmäteri, konstruktionsarbete, jordbruk, vagnparks- och tillgångsförvaltning samt kartläggning. Utöver positioneringsteknik, t.ex. GPS, laser och optik, kan Trimbles lösningar omfatta programvara med innehåll som är specifikt för användarens behov. Lösningen levereras till användaren med trådlös teknik som säkerställer en nära koppling mellan fältet och det handläggande kontoret. Trimble grundades 1978 och har sitt huvudkontor i Sunnyvale i Kalifornien.
Mer information finns på: http://www.trimble.com.

Tekla BIM
Med en ambition att mångfaldiga sina kunders potential att tänka och prestera stort, delger Tekla en korrekt, detaljerad och informationsrik programvarumiljö för 3D-modellbaserad konstruktion (BIM; Byggnadsinformationsmodellering) som kan delas av entreprenörer, konstruktörer och tillverkare för stål, betong och trä. De mycket detaljerade och verklighetstrogna konstruktionsmodellerna som skapas, kombineras och distribueras med Tekla Structures möjliggör bästa tänkbara byggförutsättningar och produktionskontroll. Att centralisera byggnadsinformation i modellen möjliggör mer samkörd och integrerad projektledning och leverans. Detta innebär ökad produktivitet och eliminering av avfall, vilket gör konstruktioner och byggnader mer hållbara.
2018-09-19
Tyrolit presenterar en helt ny serie av supertunna kapskivorPengar till samarbetsprojekt för ökad användning av digital teknikNyföretagandet i Västmanland ökarSolör Bioenergi fortsätter expandera i VårgårdaSvenska startups tar nya innovationer till andra sidan AtlantenUpptäck ebm-papst i applikationer - TransportteknikDIGG – Myndigheten för digital förvaltning startar med Episerver i molnetMakita lanserar 36V kombihammare med SDS-Max och AWSEffektiv elektronikylning som aldrig krånglar viktigt för världsledande robottillverkareFickvänlig fotoskrivare för mobilkamerorDet tunga digitala tåget mot framtidenNy minivinkelslip för bearbetning i svåråtkomliga utrymmenNy patentlösning stärker järnväg och sparar underhållSmart Ethernetswitch från Moxa tilldelas Red Dot Award 2018
2018-09-18
Ny prognos Q4: Rejält ökad sysselsättning inom industrin under höstenStor premiär för MEKOM på nordens största elmässa.Carina Thern ny säljare hos Nimo-KG40 år med Mitsubishis framgångsrika pickuper Aventics greppar tag om det mestaAlla Opels personbilar WLTP-certifieradeÖver 100 miljoner kronor investerat i solenergi av privatpersonerBuss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresseProduktuppdatering för Mazda CX-3Netsecure utbildar om det nya NIS-direktivet den 26 oktoberEffektiv övervakning av transporterMed rätt typ av teknisk utrustning blir mötena både mer effektiva och kreativa. Martin Edofsson leder Smart City ConnectionSAP: Försörjningskedjor måste bli mer intelligentaIVECO Daily Blue Power - Mästare i Hållbarhet: International Van of the Year 2018.Malmö Stads miljöbyggpris tilldelas LINK arkitekturJennie Sahlsten ny vd och koncernchef för Erlandsson ByggÅkare, öka era intäkter med CargoSpace24!ebm-papst visar ny fläkt för kylning av järnvägs­applikationer på mässan InnoTransStart för ny satsning på kvinnor i techindustrinLogistic Contractor utvecklar och bygger lager åt skönhetsjätten Lyko
2018-09-17
MLT presenterar nya möjligheter för automatiserad kvalitetskontrollCanon får guld i hållbarhet från EcoVadisCanon lanserar PROGRAF TM-serienHär är framtidens bil – självkörande, utsläppsfri och uppkoppladJenny Larsson är ny distriktschef i Cementa region SydIrisity inleder samarbete med DahuaCecilia Ceder ny vd för Fairtrade SverigeABAX värvar ännu en anställd från världens största telematikföretagQuality Hotel View expanderar – endast 2,5 år efter öppningen Vinnarna av Årets byggnadsvårdare 2018Årets Företagare i Blekinge 2018 går till Roger Olsson De vann Härnösands företagspriserBilfinger visar på stort ägarskap och högt engagemangVärldspremiär för nya Yaris GR SPORTPolarbröd en av vinnarna av Livsmedelspriset 2018ExTe fyller 120 årFlytande våtmarkTornstadens första projekt med MKB Fastighets AB i MalmöDe första eldrivna lastbilarna har levereratsInspireras till forskning i PiteåToppnotering för fjärrkyla under rekordvarm sommar Norrköping Airport ökar passagerarantalet i augusti
2018-09-14
Vad händer egentligen i Göteborg den 9-11 oktober?Nu blir vi ÄNNU grönare!ABB och Nobel Media tillkännager internationellt partnerskapCM-seminarium på Business Arena 2018ABB-teknik ansluter Sveriges största solcellspark till elnätet
Annonser