TISDAG 19 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

VM-arenorna modellerade med BIM-teknik från Tekla

Hela åtta av de tolv arenorna där fotbolls-VM I Ryssland utspelar sig har modellerats med hjälp av mjukvara från Tekla Structures.
Alla dessa åtta VM-arenor har dessutom konstruerats på sina egna, unika sätt för att passa beställarnas krav.

På Spartak Stadium i Moskva utspelade det sig ett riktigt fotbollsdrama i helgen när Island lyckades spela oavgjort mot Argentina. Arenan, med 45 000 sittplatser, har konstruerats med tjocka stålrör och tack vare detta har det varit möjligt att minska mängden stål i byggnaden med 26 procent. Det har också medfört att taket klassas som riktigt lätt, trots sina 8500 ton. Eftersom att projektörerna integrerat Teklas 3D-modeller i produktionen har projektet flutit friktionsfritt hela vägen från ritning till konstruktion.

Saint Petersburg Stadium är den största arenan med 67 000 sittplatser och imorgon, den 19/6, tar värdnationen Ryssland emot Egypten, sannolikt inför fullsatta läktare. Arenan har en utrullningsbar fotbollsplan och ett 286 meter brett tak som går att fälla ut och in, beroende på vädret. Efter en konstruktionstid på 10 år, togs arbetet över av projektörerna Kurganstalmost, vilka använder Tekla Structures. BIM-tekniken effektiviserade arbetet och lyckades få arenan klar inom den snäva tidsramen, i enlighet med FIFA:s riktlinjer.

Mordovia Arena i Saransk har 44 000 sittplatsen och står värd för mötet mellan Colombia och Japan. Arenans bas är konstruerad av 88 stycken, 40 meter höga, sammanlänkade konsoler med ett spann på 49 meter. Projektören Belenergomash producerade också komplexa metallkonstruktioner med en noggrannhet på 10 millimeter. Med BIM-teknik kunde projektören effektivisera arbetsprocesserna och främja kommunikationen mellan projektets olika divisioner.

Volgograd Arena har plats för 45 000 åskådare och till följd av dess komplexa design krävdes nära samarbete mellan konstruktörer och projektörer. Idag, den 18/6, går England in i VM-turneringen och möter Tunisien på arenan. BIM-teknik från Tekla integrerade all tillgänglig information om arenans konstruktion till en 3D-modell. Datan har sedan överförts direkt från modellen till produktionen, något som gett högre flexibilitet, mindre problem och minskat produktionstiderna.

Förutom ovanstående arenor, användes också Trimbles Tekla Structures för att konstruera följande VM-arenor:

• Nizhny Novgorod Stadium, där Sverige möter Sydkorea.
• Samara Arena
• Fisht Stadium, Sotji
• Kazan Arena

Här finns det fler bilder!

För mer information kontakta:
Tove Lindblad
Senior Technical Engineer Trimble Solutions Sweden AB
021-109 649
Tove.Lindblad@trimble.com

Om Trimble
Trimble använder tekniska lösningar för att göra fältarbetare och mobil personal på företag och myndigheter mer produktiva. Lösningarna är inriktade på tillämpningar som kräver positionering eller placering, däribland lantmäteri, konstruktionsarbete, jordbruk, vagnparks- och tillgångsförvaltning samt kartläggning. Utöver positioneringsteknik, t.ex. GPS, laser och optik, kan Trimbles lösningar omfatta programvara med innehåll som är specifikt för användarens behov. Lösningen levereras till användaren med trådlös teknik som säkerställer en nära koppling mellan fältet och det handläggande kontoret. Trimble grundades 1978 och har sitt huvudkontor i Sunnyvale i Kalifornien.
Mer information finns på: www.trimble.com.

Tekla BIM
Med en ambition att mångfaldiga sina kunders potential att tänka och prestera stort, delger Tekla en korrekt, detaljerad och informationsrik programvarumiljö för 3D-modellbaserad konstruktion (BIM; Byggnadsinformationsmodellering) som kan delas av entreprenörer, konstruktörer och tillverkare för stål, betong och trä. De mycket detaljerade och verklighetstrogna konstruktionsmodellerna som skapas, kombineras och distribueras med Tekla Structures möjliggör bästa tänkbara byggförutsättningar och produktionskontroll. Att centralisera byggnadsinformation i modellen möjliggör mer samkörd och integrerad projektledning och leverans. Detta innebär ökad produktivitet och eliminering av avfall, vilket gör konstruktioner och byggnader mer hållbara.
2019-02-14
Global konkurrens i digitaliseringBASF lanserar ny digital plattform för byggindustrinNy vibrationsövervakning på pappersmaskin i HallstavikIKEA investerar i en av världens största vindkraftsparkerMarkant ökning av kvinnliga forskare inom produktionsteknikFokus på inkluderande och jämställd arbetsplats på Personal & Chef
2019-02-13
Ny Forrester-rapport: 69% av företagen är missnöjda med sitt molnbaserade kundvårdssystem Indikera maskinens statusStationschef till Luleå (Krossvägen)Peab bygger bostäder och galleria i FalkenbergHur utreder man klagomål på inomhusklimatet? Framgångsrik jobbmässa för unga på Svenska MässanStrands i nytt samarbete – med rallystjärnaParker Hannifin lanserar externt övervakad pneumatisk säkerhetsventil för nödstopp och systemfelEngcons slanglösa modulsystem och högflödessvivel är klara för serieleveransROBOYAGI - Klassledande robotprestanda från RYOBI Focus Nordic går på djupet med ny drönaragenturStarkt resultat för Fortnox 2018BMW M tar mark med helt nya X-modellerTekniska museet och Stora Enso bygger Stockholms smartaste byggnad i träStark rekrytering till Assemblin ElNy skräddarsydd vuxenutbildning öppnar för jobb inom industrinRenault F1 Team – 2019Varning: ta det lugnt på sportlovsvägarnaRebl Industries flyttar in i Gothia Science Park
2019-02-12
Ny överenskommelse ska ge fler jobb inom byggsektornStororder när Spring Systems fortsätter växaExakt temperaturmätning med JUMO dTRANS T06Dematek levererar unik kran till världens modernaste forskningsanläggningVåra utbildningar 2019Hultafors 2.40 tumstock FSC®-certifieradArbetet med nästa generations smarta elmätare påbörjatStål & Hyr och Renta går samman med JRent i JönköpingHitachis kundtidning – nytt nummer uteBMW kör ifrån inom elektrifierad och självkörande mobilitetCarina Ståhl utses till ny VD i trähustillverkaren Sizes WorksWebbaserad Säker Vatten-utbildning för VS-projektörerGregor Rolski blir chef för Tyréns verksamhet i ÖsteuropaStora fördelar med att implementera AI-lösningarNy lösning för slipning av hörn Professionell IT-kyla för serverrum och teknikrumLVD erbjuder ny automation till Phoenix fiberlaser i storformatSäkert halkskydd, lika aktuellt året omSka få 3D-printing i Mellansverige att lyftaEtt whitepaper om energieffektivare värmedistribution med PUR-skumsisolerad kulvert Ny digital plattform håller koll på kostnaderna under byggprojektet
2019-02-11
Provkörning och premiärvisning av Volvo Dig Assist under Rally SwedenNCC bygger arbetstunnlar till nya tunnelbananFörslutning med unik historiaCygate vinnare av Volvo car group/Volvo cars quality excellence awardNya Opel Corsa tar toppteknologier till småbilssegmentetAPM Terminals driver aktivt miljöförbättringar - för en hållbar framtidÅrets vinnare av Quality Innovation Award inger stort framtidshoppKlarar du 90 dagar utan bil?Kraftigt förbättrade parametrar för hållbara transporterNy utmärkelse för skogsvård delas ut på SkogsElmia 100 % förnybar energi till Wibax terminalerNy vd för Förpacknings- och TidningsinsamlingenUpplands Motor har utsetts till årets återförsäljare av elbilarHållbar cement- och kalkproduktion i fokus för ny centrumbildningSvenske Erik Johansson är ny BMW Motorsport Junior 2019IT och ”Enterprise Mobility” i byggbransch och infrastruktur
Annonser