TISDAG 17 JULI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

VM-arenorna modellerade med BIM-teknik från Tekla

Hela åtta av de tolv arenorna där fotbolls-VM I Ryssland utspelar sig har modellerats med hjälp av mjukvara från Tekla Structures.
Alla dessa åtta VM-arenor har dessutom konstruerats på sina egna, unika sätt för att passa beställarnas krav.

På Spartak Stadium i Moskva utspelade det sig ett riktigt fotbollsdrama i helgen när Island lyckades spela oavgjort mot Argentina. Arenan, med 45 000 sittplatser, har konstruerats med tjocka stålrör och tack vare detta har det varit möjligt att minska mängden stål i byggnaden med 26 procent. Det har också medfört att taket klassas som riktigt lätt, trots sina 8500 ton. Eftersom att projektörerna integrerat Teklas 3D-modeller i produktionen har projektet flutit friktionsfritt hela vägen från ritning till konstruktion.

Saint Petersburg Stadium är den största arenan med 67 000 sittplatser och imorgon, den 19/6, tar värdnationen Ryssland emot Egypten, sannolikt inför fullsatta läktare. Arenan har en utrullningsbar fotbollsplan och ett 286 meter brett tak som går att fälla ut och in, beroende på vädret. Efter en konstruktionstid på 10 år, togs arbetet över av projektörerna Kurganstalmost, vilka använder Tekla Structures. BIM-tekniken effektiviserade arbetet och lyckades få arenan klar inom den snäva tidsramen, i enlighet med FIFA:s riktlinjer.

Mordovia Arena i Saransk har 44 000 sittplatsen och står värd för mötet mellan Colombia och Japan. Arenans bas är konstruerad av 88 stycken, 40 meter höga, sammanlänkade konsoler med ett spann på 49 meter. Projektören Belenergomash producerade också komplexa metallkonstruktioner med en noggrannhet på 10 millimeter. Med BIM-teknik kunde projektören effektivisera arbetsprocesserna och främja kommunikationen mellan projektets olika divisioner.

Volgograd Arena har plats för 45 000 åskådare och till följd av dess komplexa design krävdes nära samarbete mellan konstruktörer och projektörer. Idag, den 18/6, går England in i VM-turneringen och möter Tunisien på arenan. BIM-teknik från Tekla integrerade all tillgänglig information om arenans konstruktion till en 3D-modell. Datan har sedan överförts direkt från modellen till produktionen, något som gett högre flexibilitet, mindre problem och minskat produktionstiderna.

Förutom ovanstående arenor, användes också Trimbles Tekla Structures för att konstruera följande VM-arenor:

• Nizhny Novgorod Stadium, där Sverige möter Sydkorea.
• Samara Arena
• Fisht Stadium, Sotji
• Kazan Arena

Här finns det fler bilder!

För mer information kontakta:
Tove Lindblad
Senior Technical Engineer Trimble Solutions Sweden AB
021-109 649
Tove.Lindblad@trimble.com

Om Trimble
Trimble använder tekniska lösningar för att göra fältarbetare och mobil personal på företag och myndigheter mer produktiva. Lösningarna är inriktade på tillämpningar som kräver positionering eller placering, däribland lantmäteri, konstruktionsarbete, jordbruk, vagnparks- och tillgångsförvaltning samt kartläggning. Utöver positioneringsteknik, t.ex. GPS, laser och optik, kan Trimbles lösningar omfatta programvara med innehåll som är specifikt för användarens behov. Lösningen levereras till användaren med trådlös teknik som säkerställer en nära koppling mellan fältet och det handläggande kontoret. Trimble grundades 1978 och har sitt huvudkontor i Sunnyvale i Kalifornien.
Mer information finns på: www.trimble.com.

Tekla BIM
Med en ambition att mångfaldiga sina kunders potential att tänka och prestera stort, delger Tekla en korrekt, detaljerad och informationsrik programvarumiljö för 3D-modellbaserad konstruktion (BIM; Byggnadsinformationsmodellering) som kan delas av entreprenörer, konstruktörer och tillverkare för stål, betong och trä. De mycket detaljerade och verklighetstrogna konstruktionsmodellerna som skapas, kombineras och distribueras med Tekla Structures möjliggör bästa tänkbara byggförutsättningar och produktionskontroll. Att centralisera byggnadsinformation i modellen möjliggör mer samkörd och integrerad projektledning och leverans. Detta innebär ökad produktivitet och eliminering av avfall, vilket gör konstruktioner och byggnader mer hållbara.
2018-07-09
Viktor Hanson och Arkitema skapar koncepthus i KL-träDalakrafts snabbladdare ingår i Clevers laddnätverkSkandinaviens största hissautomatsystemVVS-grossisten Dahl etablerar ny butik i UddevallaStrömindikeringsplint med Push-in anslutning och frånskiljareLedande aktörer inom entreprenörskap möts i VästsverigeSiemens förnyar elnätets ”motorvägar” – affären värd en halv miljard De ska hitta lösningar för att magasinera grundvatten på Gotland Innovativa säkerhets­lösningar med Komatsu Komvision och ISO5006:2017
2018-07-06
Clockwork tar steget och blir rikstäckandeBAGA söker säljare till Stockholm och norra SvealandReguity Group AB förvärvar Digital Aktiebok från UC ABÖrestadskyl total­entreprenör för ett nytt kyl- och fryslager åt Svensk Caters ABHr Björkmans Entrémattor förvärvar Stockholms Hyr-TvättKompletta klassrumspaket gör oss bäst i klassen Best Transport satsar på livsviktiga tempererade transporterVad är skillnaden mellan studier på universitet och yrkeshögskola?Nu kan du ansöka om bygglov digitaltRaise Reach medverkar på mässan för alternativa investeringarNordic Waterproofings förvärv av Veg Tech AB är genomförtFörsta hjullastaren från CLAAS är såld i SverigeFöreningslivet behöver moderniseras och digital­iseras för att engagera ungaEn truck för alla tillfällen
2018-07-05
Trelleborg fokuserar på tekniska genombrott i sitt utbyggda FoU-centerPeab bygger om ledamotshuset i StockholmDet blir allt svårare att skydda ditt varumärke på egen handPeab Asfalt får stort uppdrag i Norvik Hamn, NynäshamnParker lanserar P1F, helt ny ISO15552-klassad pneumatikcylinderMastbyte påverkar radiomottagningen från TåsjöSpänningsaggregat med längre livslängd än någonsin!Återvunnen plast ger stora miljövinster för WexnetFord Mustang Bullitt är på plats under Goodwood Festival of SpeedRiksbanken, banker och börserna profilerar sig inom kryptovalutorCombitech tar över hela norska WatchcomKvikkac visar upp sin prisvinnande innovation On-Rails på Västgård game fair Sopra Steria öppnar nytt kontor i ÖstersundRegeringen måste göra det lättare att starta egetSolcellsenergi får Högskolans elräkning till 0Nöjda kunder hos Proton Lighting i VärnamoÄr BankID säkert?Renault testar autonoma mobilitetstjänster för allmänhetenSune firar 60 år på Norconsult!Karlstad i topp tio för hållbara transporter 2018Lätt för småföretagare att bli digitala Ointresse för ekonomi hos unga ger negativa konsekvenser senare i livetWästbygg Projektutveckling satsar på fler ungdoms­bostäder MTD-gruppen levererar Apoteas varor direkt hem Fujitsu förenklar katastrofåterställning med nästa generations ETERNUS Snapshot Manager
2018-07-04
Hur utvecklar man en hållbar uthyrningsverksamhet med miljötänk?WAGO TOPJOB® S DIN-skenmonterade kopplingsplintPeab renoverar bostäder i HelsingborgNCC renoverar och säkrar dammanläggning i HallandPrevas tecknar avtal med OMV (Norge) ASBilmarknaden juni 2018Regeringen satsar på kompetensutveckling inom AI Hur riggar vi en hållbar industriutveckling i hela landet?Ny CFO hos teknik- och industriserviceleverantören Bilfinger Energimyndigheten ger stöd till Preems och Vattenfalls planerade vätgasfabrik i GöteborgRagn-Sells och LKAB utvinner mineraler ur gruvavfall Sveriges myndigheter skapar förvirring kring elens klimatpåverkanSäkerhetsrummet skyddar värdefullt livsmedel26 miljoner kronor till projekt för att öka ekologisk produktion och konsumtion
Annonser