FREDAG 16 NOVEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

VM-arenorna modellerade med BIM-teknik från Tekla

Hela åtta av de tolv arenorna där fotbolls-VM I Ryssland utspelar sig har modellerats med hjälp av mjukvara från Tekla Structures.
Alla dessa åtta VM-arenor har dessutom konstruerats på sina egna, unika sätt för att passa beställarnas krav.

På Spartak Stadium i Moskva utspelade det sig ett riktigt fotbollsdrama i helgen när Island lyckades spela oavgjort mot Argentina. Arenan, med 45 000 sittplatser, har konstruerats med tjocka stålrör och tack vare detta har det varit möjligt att minska mängden stål i byggnaden med 26 procent. Det har också medfört att taket klassas som riktigt lätt, trots sina 8500 ton. Eftersom att projektörerna integrerat Teklas 3D-modeller i produktionen har projektet flutit friktionsfritt hela vägen från ritning till konstruktion.

Saint Petersburg Stadium är den största arenan med 67 000 sittplatser och imorgon, den 19/6, tar värdnationen Ryssland emot Egypten, sannolikt inför fullsatta läktare. Arenan har en utrullningsbar fotbollsplan och ett 286 meter brett tak som går att fälla ut och in, beroende på vädret. Efter en konstruktionstid på 10 år, togs arbetet över av projektörerna Kurganstalmost, vilka använder Tekla Structures. BIM-tekniken effektiviserade arbetet och lyckades få arenan klar inom den snäva tidsramen, i enlighet med FIFA:s riktlinjer.

Mordovia Arena i Saransk har 44 000 sittplatsen och står värd för mötet mellan Colombia och Japan. Arenans bas är konstruerad av 88 stycken, 40 meter höga, sammanlänkade konsoler med ett spann på 49 meter. Projektören Belenergomash producerade också komplexa metallkonstruktioner med en noggrannhet på 10 millimeter. Med BIM-teknik kunde projektören effektivisera arbetsprocesserna och främja kommunikationen mellan projektets olika divisioner.

Volgograd Arena har plats för 45 000 åskådare och till följd av dess komplexa design krävdes nära samarbete mellan konstruktörer och projektörer. Idag, den 18/6, går England in i VM-turneringen och möter Tunisien på arenan. BIM-teknik från Tekla integrerade all tillgänglig information om arenans konstruktion till en 3D-modell. Datan har sedan överförts direkt från modellen till produktionen, något som gett högre flexibilitet, mindre problem och minskat produktionstiderna.

Förutom ovanstående arenor, användes också Trimbles Tekla Structures för att konstruera följande VM-arenor:

• Nizhny Novgorod Stadium, där Sverige möter Sydkorea.
• Samara Arena
• Fisht Stadium, Sotji
• Kazan Arena

Här finns det fler bilder!

För mer information kontakta:
Tove Lindblad
Senior Technical Engineer Trimble Solutions Sweden AB
021-109 649
Tove.Lindblad@trimble.com

Om Trimble
Trimble använder tekniska lösningar för att göra fältarbetare och mobil personal på företag och myndigheter mer produktiva. Lösningarna är inriktade på tillämpningar som kräver positionering eller placering, däribland lantmäteri, konstruktionsarbete, jordbruk, vagnparks- och tillgångsförvaltning samt kartläggning. Utöver positioneringsteknik, t.ex. GPS, laser och optik, kan Trimbles lösningar omfatta programvara med innehåll som är specifikt för användarens behov. Lösningen levereras till användaren med trådlös teknik som säkerställer en nära koppling mellan fältet och det handläggande kontoret. Trimble grundades 1978 och har sitt huvudkontor i Sunnyvale i Kalifornien.
Mer information finns på: www.trimble.com.

Tekla BIM
Med en ambition att mångfaldiga sina kunders potential att tänka och prestera stort, delger Tekla en korrekt, detaljerad och informationsrik programvarumiljö för 3D-modellbaserad konstruktion (BIM; Byggnadsinformationsmodellering) som kan delas av entreprenörer, konstruktörer och tillverkare för stål, betong och trä. De mycket detaljerade och verklighetstrogna konstruktionsmodellerna som skapas, kombineras och distribueras med Tekla Structures möjliggör bästa tänkbara byggförutsättningar och produktionskontroll. Att centralisera byggnadsinformation i modellen möjliggör mer samkörd och integrerad projektledning och leverans. Detta innebär ökad produktivitet och eliminering av avfall, vilket gör konstruktioner och byggnader mer hållbara.
2018-11-13
Ökad säkerhet i truckmiljön med Zone Intelligence Bättre arbetsmiljö med ljuddämpade diamantklingorPremiär för ny butik och entre i Älvsjö och ny filial i Borås.Scanias transportlaboratorium blir fossilfrittRejmes Bil prisbelönta på motorgalan 2018Maskinhandboken – Ny SEK Handbok!Nordic Truckcenter SE inleder samarbete med TOTAL Nordic
2018-11-12
Skanska utvecklar nytt hotell i Kiruna som säljs till LKAB för cirka 500 miljoner kronorNy exportsäljare - Alexander LjungbergMätningar till grund för elbesparingPeab bygger ut Tofta skjutfältAcademic Work prisas för bästa försäljnings- och marknadsorganisationDemo utförsäljning av mätinstrument Ny satsning från Stoppa machokulturen Tyréns vinner nytt uppdrag i Norge åt Bane Nor Snart öppnar vi butik i UppsalaLindinvent letar Försäljningsingenjörer och UtvecklareInbjudan till seminarium om framtidens transporter​Politiken som kan förändra bygg- och fastighetsmarknadenStål & Hyr Group går samman med Aros Hyresmaskiner ABSFVF avtalar med Branschkontroll för kontroll av samtliga Certifierad Verkstad och Eurogarant!Zero Sun: Soldriven villa möjlig även där solen lyser med sin frånvaroSunPines Hållbarhetspris till Lindbäcks Group Vatten på Gotland kräver nytänkNu går vi live med CS24 connectIndustriföretag i Skövde är med på Elmia SubcontractorMiljötillstånd för utbyggnad och intag av förnybara råvarorRealgymnasiets fordonsutbildning ProMeister Fordon vinner pris på Motorgalan 2018Årets butik 2018 finns i Skellefteå
2018-11-09
Nomo Elmia Subcontractor 2018Skanska investerar EUR 170 M, cirka 1,8 miljarder kronor, i kontorsbyggnad i Warszawa, PolenNya Volvo EC750E HR: branschens mest produktiva rivningsgrävareVellinge är Årets Nyföretagarkommun 2018Vinge till unik racing-Tesla visas på InnoDexPolarbröd - årets marknadsförareVem blir Årets Cleantechprofil? Här är de nominerade.Ny maskin för rörlaserskärning till Weland ABFramtidens elsystem - fullt med nyheter från forskning och branschVärldspremiär för nya Mitsubishi L200Öppet Hus på Möjligheternas Torg: Maskinförare, ett framtidsyrke för flerReportage: Tuffa utmaningar med rätt stöd recept för lyckad praktikFortsatt storsatsning på verkstadsjuridikHär är vinnarna på Motorgalan 2018Kommuner och landsting behöver säkra upp mot extremväderMiljösamordningstjänster – ny skrift för att bestämma konsultuppdragets innehållEnergy Machines hjälper Stockholmsmässan ta hem internationella evenemangVS-uppdrag med beväpnad vaktBetongmarksten från Benders en vinnare för Kinnarps
2018-11-08
Scania utrustar kompressorer med onlinesystem för tillståndskontrollNyheter och nypremiär hos MEKOM på Elmia SubcontratorPremiär för webbaserad injusteringsutbildningHexagon Manufacturing Intelligence och Softgear inleder samarbete för tydligare mätresultatELMIA Subcontractor 2018Självkörande och digitalt på årets Logistik & TransportDEKRA vinner pris som Årets TeknikföretagB2B-företagen tror på ökad e-handel men vill inte satsaSh bygg och Sirius IBK samlade in 23 000 kronor till BarncancerfondenSuccé för årets mässor – nu är Elmia i behov av nya mässytorDigitalstrul stressar svenskarna – hälften missnöjda med verktygen på jobbetIdag får Sveriges bästa station – Circle K Kristineholm i Alingsås – motta prisetBandvagnstillverkaren STV lanserar världens första antispinnsystem till BV206Framtidens underhåll – från tillståndsbaserat underhåll till artificiell intelligens
Annonser