TISDAG 17 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Volvo Cars deltar i banbrytande paneuropeiskt pilotprojekt för delning av säkerhetsdata

Volvo Cars går samman med andra biltillverkare, tjänsteleverantörer och nationella regeringar i ett banbrytande paneuropeiskt pilotprojekt för att dela trafiksäkerhetsdata genererat från bilar och infrastruktur.
Syftet är att skapa säkrare vägar för alla.

Pilotprojektet drivs under ett gemensamt paraply av offentligt-privat partnerskap som kallas European Data Task Force. Detta sammanför några av Europas ledande biltillverkare, tjänsteleverantörer liksom ett antal medlemsländer i EU.

Parterna kommer att dela anonymiserad säkerhetsdata eller säkerhetstjänster baserad på datan med piloten via en molnbaserad plattform. Volvo Cars bidrar till pilotprojektet genom att tillhandahålla realtidsdata från sina branschförsta uppkopplade säkerhetsteknologier Hazard Light Alert och Slippery Road Alert.

Till exempel kan de deltagande biltillverkarna använda uppgifterna för att varna förare om potentiella faror längre fram på vägen, medan tjänsteleverantörer kan leverera sin data via sina levande trafiktjänster och till trafikservice som sköts av nationella vägmyndigheter.

Pilotprojektet som sträcker sig över landsgränser och varumärken på en ömsesidig grund, har det övergripande syftet att förbättra säkerheten i trafiken för alla. European Data Task Force grundades 2017 med det exakta syftet: att göra körningen säkrare för alla trafikanter genom att prioritera samhällsnyttan över monetära vinster.

Volvo Cars har uppmanat till en öppen och ömsesidig delning av anonymiserad säkerhetsdata under ett par års tid. 2017 sa företagets vd Håkan Samuelsson vid en konferens på Europakommissionen i Bryssel att delning av data mellan regeringar och biltillverkare är den rätta vägen att gå.

- Vi anser att denna typ av anonymiserad datadelning ska göras gratis, för allas bästa och för en bredare samhällsnytta. Det räddar liv, tid och skattebetalarnas pengar. Jag uppmanar andra biltillverkare och regeringar att arbeta tillsamammans med oss för att göra verklighet av denna typ av datadelning så brett som möjligt, säger Håkan Samuelsson.

Volvo Cars egna varningssystem tillåter Volvobilar att kommunicera med varandra och att varna förare i närheten om hala vägar och faror via ett molnbaserat nätverk. Båda tjänsterna introducerades för första gången 2016 och är tillgängliga för alla nya Volvomodeller i Europa.

Att dela trafikdata i realtid kan innebära ett stort lyft för den totala trafiksäkerheten och blir mer inflytelserik ju fler bilar som är anslutna. Sedan förra året har Volvo Cars och Volvo Trucks delat data för att varna förare om faror i närheten i Sverige och Norge.

- Ju fler bilar vi har som delar säkerhetsdata i realtid, ju säkrare blir våra vägar. Det är därför som European Data Task force är ett så betydelsefull initiativ. Vi hoppas att få med ännu fler partners som delar vårt engagemang, säger Malin Ekholm, chef för Volvo Cars säkerhetscentrum.

Till redaktörer:
European Data Task Force omfattar följande organisationer:

EU: Holland, Ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning i Spanien, Ministeriet för inrikesfrågor La Subdirección General de Gestión de la Movilidad DGT; Finland, Transport- och kommunikationsbyrån TRAFICOM; Tyskland, Förbundsministeriet för transport och digital infrastruktur och Luxemburg, Ekonomiministeriet.

Tjänsteleverantörer: HERE Europe B.V. och TomTom Traffic B.V.

Biltillverkare: BMW AG; Ford Smart Mobility Ltd; Mercedes Benz; Volvo Cars
Kontaktinformation

Volvo Personvagnar AB

Postadress
Avd. 50090 Hb3s
40531 Göteborg
Besöksadress
Vps/vci-huset Kaross­vägen 2
SE-29338 Olofström
Region
Göteborg
Västra Götalands län
Sverige
Orgnr:
556074-3089
Grundat: 1960
Anställda: 15768
Om Volvo Car Group

Volvo har tillverkat bilar sedan 1927. I dag är Volvo Cars ett av de mest välkända och ansedda bilmärkena i världen med en försäljning på 534 332 bilar i över 100 länder 2016. Volvo Cars ägs sedan 2010 av kinesiska Zhejiang Geely Holding (Geely Holding). Volvo Cars utgjorde en del av svenska AB Volvo fram till 1999 då företaget köptes av amerikanska Ford Motor Company. 2010 köptes Volvo Cars av Geely Holding.

I december 2016 hade Volvo Cars över 31 000 anställda världen över. Volvo Cars huvudkontor och produktutvecklings-, marknadsförings- och administrationsavdelningar finns i huvudsak i Göteborg. Volvo Cars kinesiska huvudkontor ligger i Shanghai. Företagets huvudsakliga bilfabriker finns i Göteborg, Gent (Belgien) och Chengdu och Daqing (Kina), medan motorerna tillverkas i Skövde och Zhangjiakou (Kina) och karosskomponenter i Olofström.

Kontakter

Annika Bjerstaf
Editor & Press manager
-

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Designed For Generations

Designed For Generations
Volvo V90: Made By Sweden | ”Prologue” Featuring Zlatan Ibrahimović
Adventure That Knows No Limits

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-10
Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i SveviaRyobi lanserar flexibel lödning på ONE+batteri!Sydkoreanskt intresse för svensk fjärrvärmeteknik
2019-09-05
Kompetensförsörjning på agendan när Berendsen fick besökDu kommer väl?Leax ser affärsmöjligheter med Subcontractor ConnectPåminnelse pressinbjudan: Robotkonferens för tillverkningsindustrins framtidRedo för oljespill? Läs spillguidens ABCKom ihåg att förpackningen är en del av produkten!Schneider Electric utökar Easy UPS 3-serien Derome och Riksbyggen tecknar rikstäckande ramavtal​Hydroscand fyller 50 årHelhetslösningar från Weber
Annonser