SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Volvo Cars och Uber presenterar produktionsbil som är redo för självkörande

Volvo Cars, ledande inom fordonssäkerhet, och Uber, det ledande appbaserade taxibolaget, presenterar i dag en gemensamt utvecklad självkörande produktionsbil, nästa steg i det strategiska samarbetet mellan de båda företagen.
Uber och Volvo Cars ingick ett gemensamt teknikavtal 2016 och har sedan dess utvecklat flera prototyper som syftar till att snabba upp företagens utveckling av självkörande bilar. Volvo XC90 SUV som presenterades i dag är den första produktionsbilen som i kombination med Ubers självkörande system har kapacitet att köra helt själv.

XC90 i grundutförande har utrustats med viktiga säkerhetsfunktioner som gör att Uber enkelt kan installera sitt eget självkörande system, vilket möjliggör framtida utrullning av självkörande bilar i Ubers nätverk som en autonom samåkningstjänst.

De viktigaste funktionerna hos Volvo Cars autonoma körklara produktionsbil inkluderar flera reservsystem för såväl styr- och bromsfunktioner och extra räckvidd tack vare ett integrerat batteri. Om något av de primära systemen av någon anledning skulle sluta fungera, är reservsystemen utformade för att snabbt stanna bilen.

Förutom Volvos inbyggda reservsystem har en uppsättning sensorer ovanpå och inbyggda i bilen konstruerats för Ubers självkörande system för att kunna användas säkert och manövrera i stadsmiljö.

I kombination med Volvos fordonsplattform kan Ubers självkörande system en dag möjliggöra säker, pålitlig autonom samåkning utan det behövs en uppdragsspecialist, de specialutbildade Uber-medarbetarna som hanterar och övervakar bilen i områden som är tydligt skyltade och lämpliga för autonom körning.

Produktionsbilen med självkörande kapacitet som visades i dag är en del av det kommersiella avtal som Volvo Cars ingick med Uber 2016 för leverans av tiotusentals autonoma körklara bilar i grundutförande de kommande åren.

– Vi tror att autonom körteknik kommer att göra att vi kan förbättra säkerheten ytterligare, grunden för vårt företag. I mitten av nästa årtionde förväntar vi oss att en tredjedel av alla bilar som säljs kommer att vara helt autonoma. Vårt avtal med Uber understryker vår ambition att vara förstahandsvalet för världens ledande appbaserade taxibolag, säger Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Cars.

– Att ha ett nära samarbete med företag som Volvo är en viktig del för att effektivt bygga en säker, skalbar självkörande fordonsflotta, säger Eric Meyhofer. Volvo har länge varit känt för sitt engagemang för säkerhet, vilket är hörnstenen i deras senaste produktionsklara självkörande bil i grundutförande. Kombinerad med vår självkörande teknik kommer denna bil att vara en viktig ingrediens i Ubers autonoma produktsvit, CEO för Uber Advanced Technologies Group.

Volvo Cars planerar att använda ett liknande koncept för autonoma bilar för lanseringen av sina framtida självkörande bilar i början av 2020. Dessa teknologier, som ska introduceras på nästa generations Volvo-modeller baserat på fordonsarkitekturen SPA2, kommer att innehålla funktioner som har utformats för att möjliggöra övervakad autonom körning i tydligt skyltade områden som motorvägar och ringleder.

Volvo Cars tror att autonom körning potentiellt kan generera betydande trafiksäkerhetsfördelar för samhället som helhet när alla bilar är autonoma. Till dess kan tekniken erbjuda kunderna en bättre körupplevelse genom att eliminera vardagliga uppgifter som körning i trafikstockningar med många start och stopp.
Kontaktinformation

Volvo Personvagnar AB

Postadress
Avd. 50090 Hb3s
40531 Göteborg
Besöksadress
Vps/vci-huset Kaross­vägen 2
SE-29338 Olofström
Region
Göteborg
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556074-3089
Grundat: 1960
Anställda: 15768
Om Volvo Car Group

Volvo har tillverkat bilar sedan 1927. I dag är Volvo Cars ett av de mest välkända och ansedda bilmärkena i världen med en försäljning på 534 332 bilar i över 100 länder 2016. Volvo Cars ägs sedan 2010 av kinesiska Zhejiang Geely Holding (Geely Holding). Volvo Cars utgjorde en del av svenska AB Volvo fram till 1999 då företaget köptes av amerikanska Ford Motor Company. 2010 köptes Volvo Cars av Geely Holding.

I december 2016 hade Volvo Cars över 31 000 anställda världen över. Volvo Cars huvudkontor och produktutvecklings-, marknadsförings- och administrationsavdelningar finns i huvudsak i Göteborg. Volvo Cars kinesiska huvudkontor ligger i Shanghai. Företagets huvudsakliga bilfabriker finns i Göteborg, Gent (Belgien) och Chengdu och Daqing (Kina), medan motorerna tillverkas i Skövde och Zhangjiakou (Kina) och karosskomponenter i Olofström.

Kontakter

Volvo Cars
-

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Designed For Generations

Designed For Generations
Volvo V90: Made By Sweden | ”Prologue” Featuring Zlatan Ibrahimović
Adventure That Knows No Limits

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN