SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Xylem Water Solutions global sponsor för Stockholm Junior Water Prize

Tonåring tilldelas Stockholm Junior Water Prize för en uppfinning som hjälper till att lösa det globala vattenproblemet
Stockholm Junior Water Prize delas ut varje år till studenter mellan 15 och 20 år som har genomfört enastående vattenrelaterade skolarbeten med fokus på miljömässiga, vetenskapliga, sociala och teknologiska aspekter.

Xylem har varit global sponsor för priset sedan starten 1997. Vinnaren 2019 utsågs av en internationell jury bestående av både yrkesverksamma och forskare inom vattenindustrin.

I dag använder drygt fyra miljoner människor solljus för att desinficera sitt dricksvatten, men inte förrän nu har det funnits något enkelt sätt att veta exakt hur mycket solljus som behövs för detta. Vinnaren av Stockholm Junior Water Prize 2019, Macinley Butson, har uppfunnit en dekal som ändrar färg när tillräckligt med UV-ljus har tagits emot för att patogener som finns i vattnet och som orsakar sjukdomar ska dö. Uppfinningen har potential att göra det enklare och säkrare för miljontals människor att få tillgång till rent dricksvatten.

Världshälsoorganisationens rekommendationer för hur mycket ljus som behövs för att ta död på patogener i vatten är för närvarande baserad på tid. Enligt dem ska vattnet exponeras för solljus mellan 4 och 48 timmar. Det är ett brett tidsspann vilket leder till att många gör fel. UV-exponeringen påverkas bland annat av var man befinner sig i världen, om det är soligt eller mulet ute, vilken årstid det är och på vilken höjd man befinner sig, säger Macinley.

McKinleys uppfinning, som kallas SODIS-dekalen, kan sättas direkt på eller bredvid PET-flaskor fyllda med vatten för att mäta exakt hur mycket UV-ljus som tagits emot. När dekalen ändrar färg från grönt till mörkblått är vattnet klart att användas. Dekalen kostar mindre än en amerikansk penny att producera.

– Jag började intressera mig för vattenfrågor när vi hade geografi i nian, berättar Macinley. Problemen med vattenbristen i världen är något alla är medvetna om, men först när jag började forska på området gick det upp för mig hur omfattande krisen verkligen är. Denna insikt inspirerade mig att använda mitt stora intresse för vetenskap, teknik, konstruktion och matematik.

Macinley är 18 år och kommer från Australien och har uppfunnit saker sedan hon var sex år.

– Jag tycker det är kul att lösa problem. Stöter jag på ett problem vill jag hitta en lösning. Jag försöker hjälpa människor på alla tänkbara sätt, säger Macinley.

Det är andra gången som Macinely har nått finalen i Stockholm Junior Water Prize. Hon vann uttagningen i Australien 2017 med sin självförsörjande vatten renare som drevs med hjälp av solenergi och kunde filtrera vatten så att det blev säkert att dricka och till och med medicinskt sterilt. Allt paketerat i ett platt paket enligt IKEA-modell.

– Det spelar ingen roll vem du är, var du bor, vilket land du kommer från eller vilket språk du talar, tillgång till rent vatten är lika viktig för alla på jorden. Det är något vi alla har gemensamt. Därför behöver vi samarbeta för att lösa problemet, säger Macinley.

Macinelys plan just nu är att studera till ingenjör på universitet och få ut sin uppfinning på marknaden.

– Jag vill först och främst att dekalen sprids och används. Jag vill se hur den kan komma till nytta. Många gånger tänkte jag under utvecklingsarbetet av dekalen att jag aldrig skulle lyckas få den att fungera. Men jag gav mig inte. Nu kan jag luta mig tillbaka och säga: ”Wow, min uppfinning kan verkligen göra skillnad!” Just nu känns allt så spännande och hoppfullt, säger hon.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN