SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Smart investera biogas för lantbruket

Bra för klimatet och hållbarheten
I varje andel gödsel som dina djur producerar finns en potential för energiutvinning i form av biogas. Denna biogas kan sedan användas för att generera värme, elektricitet eller till och med fordonsbränsle. Därför kan det vara smart att fundera på om du ska satsa på att köpa dig en biogasanläggning. Produktion av biogas från gödsel är en etablerad metod som inte bara minskar jordbrukets negativa miljöpåverkan utan även bidrar till att skapa hållbar energi för samhället.

Fördelar med biogasproduktion för svenska lantbruk
Det finns idag många fördelar med att ha en egen biogasanläggning hemma på lantgården. Till exempel är det miljövänligt. Genom att omvandla organiskt material i gödsel till biogas kan ditt lantbruk minska sina utsläpp av växthusgaser. En betydande del av Sveriges totala växthusgasutsläpp kommer från lantbruket, och gödselhantering utgör en väsentlig del av detta. Biogasproduktion bidrar därmed till att minska klimatpåverkan och främjar ett mer hållbart lantbruk.

En annan fördel är att du får en bra energiåtervinning. Den producerade biogasen kan användas för att producera fordonsbränsle(gas) samt generera elektricitet och värme. Detta minskar Sveriges beroende av fossila bränslen och främjar övergången till förnybara energikällor. Förnybara energikällor står för en betydande del av Sveriges totala elproduktion, och biogas utgör en viktig del av denna mix. Den producerade värmen kan användas lokalt för olika ändamål på gården, medan överskottet av el kan matas in i det nationella elnätet och förse samhället med ren och stabil energi.

Du får även mindre avfall. Biogasproduktion minskar nämligen mängden organiskt avfall som annars skulle spridas direkt på åkrar. Genom att använda detta avfall för biogasproduktion kan du effektivt hantera dina resurser och minska mängden avfall som hamnar på fälten.

Efter att biogasen har producerats från gödseln återstår en näringsrik biprodukt som kan användas som gödningsmedel. Detta sluter kretsloppet genom att näringsämnena återförs till marken, vilket främjar en hållbar jordbruksproduktion samtidigt som det minskar behovet av konstgödsel och bidrar till en mer hållbar användning av naturresurserna.

Bra för klimatet och hållbarheten
Biogasproduktion från gödsel är en betydelsefull åtgärd för att bekämpa klimatförändringar och främja hållbarhet inom det svenska lantbruket. Dessutom spelar det en kritisk roll i att säkerställa en stabil elförsörjning i Sverige. Genom att investera i biogasanläggningar kan du som svensk lantbrukare aktivt bidra till att minska landets klimatpåverkan samtidigt som du garanterar en pålitlig elförsörjning för kommande generationer.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-10
En vecka kvar till Elmia ProduktionsmässorVidareutvecklat OEM-slangpumparUtökar AI-flexibilitet över hybridmolnet10 år som VD
2024-05-09
Nyttja både plastens och metallens egenskaper
2024-05-08
RobotCenter Laxå säljer SvetsrobotstationCold forging via sourcing groups Upptäck InnovationenOlsons utökar produktkatalogen Belysning och indikering i samma lampa
2024-05-07
Industritorget expanderar Lasermaskiner för precision och effektivitet Låt oss integreraProtolabs utökar funktionaliteten RMS har allt för lagret
2024-05-06
Swecon erbjuder tilt­spinner för minigrävareInspodagen 2024 i TanåsABB utvidgar portföljenSvensk vindkraftexpertis eftertraktad i TysklandBOLIST Byggfest