SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Svenskar föredrar långva­rig andrahandsuthyrning

Har ökat under det senaste året
Sveriges bostadsrättsägare föredrar långtidsuthyrning på andrahandsmarknaden.

Det blir allt vanligare att hyra ut sin bostad, men huruvida det ska vara okej eller inte är Sveriges bostadsrättsägare inte eniga om. Närmare en av tre tycker det ska vara okej vid långtidsuthyrning och en av fyra vid korttidsuthyrning. Vissa vill inte tillåta uthyrning av bostaden alls.

Andrahandsmarknaden av bostäder har ökat under det senaste året. I januari presenterade Qasa statistik som visade att antalet andrahandslägenheter ökat med 26 procent i Stockholms län jämfört med 2023. Men om bostadsrätten får hyras ut eller inte måste gå via bostadsrättsföreningen – och om det ska vara tillåtet eller ej råder det delade meningar om. De flesta bostadsrättsägare, 28 procent, tycker det ska vara okej vid långtidsuthyrning som varar längre än sex månader. En fjärdedel anser istället att hyresperioder som är kortare än sex månader ska vara okej och 26 procent uppger att det alltid ska gå bra att hyra ut sin bostad.

– Att vilja hyra ut lägenheten i andrahand kan bero på många anledningar, inte minst att dryga ut kassan. Men för att göra det behövs ett tillstånd från styrelsen och ofta behöver den boende uppge skäl för uthyrning. Det kan bland annat vara att provbo med en sambo eller studera på annan ort. Hyran ska dessutom vara skälig, vilket baseras på driftkostnad och kapitalkostnad. Om en bostadsrättsägare hyr ut utan tillåtelse kan rätten till lägenheten gå förlorad och bostadsrättsföreningen kan då säga upp bostadsrättshavaren. Dessutom kan grannsämjan och tryggheten försämras, säger Therese af Jochnick, Affärsområdeschef Juridik på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum.

Resultatet i Sveriges Bostadsrättsrapport pekar även på att det senaste årets utmaningar resulterat i att fler satt sig in i de lagar och regler som rör bostadsrättshavare. Fler än tre av tio, 72 procent, menar att de är insatta och har koll. Det är en ökning med nio procentenheter sedan föregående år. Färre litar dock på att deras förening är tillräckligt kunnig inom juridik. I år uppger 35 procent att föreningen har tillräckligt med kunskap jämfört med 37 procent 2023.

– Alla bostadsrättsägare bör ha grundläggande koll på de lagar och regler som gäller för dem, något som givetvis är extra viktigt för styrelsen. Att andelen som litar på att föreningen besitter tillräcklig juridisk kunskap minskar är något som styrelsen behöver ta till sig. Vi rekommenderar att landets styrelser prioriterar och sätter av tid för att hålla sig uppdaterad på juridiken. Det är också bra att vid behov ta hjälp av experter i ett tidigt skede, för att få den hjälp som krävs, säger Therese af Jochnick.

En stor majoritet av bostadsrättshavarna håller sig till de uppsatta reglerna. Det är drygt en av tio som någon gång brutit mot föreningens stadgar eller ordningsregler. Likt tidigare år är det vanligast att spela hög musik eller störa efter tillåten tid, inte källsortera och förvara personliga saker i gemensamma utrymmen. När konflikter mellan medlemmar uppstår anser 32 procent att deras styrelse sköter konflikten bra, men 33 procent uppger att det finns förbättringspotential eller att styrelsen inte sköter det på ett bra sätt i dagsläget.

SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB är landets största oberoende företag av förvaltningstjänster för bostadsrätter. Bolaget grundades 1921 och är idag en helhetsleverantör som erbjuder expertis för bostadsrättsföreningen: ekonomisk och teknisk förvaltning, energirådgivning, projektledning av ombyggnation och renoveringar samt juridisk rådgivning. SBC tar varje år fram branschkompassen Sveriges Bostadsrättrapport och är en aktiv röst i media. SBC, som är en del av den internationella Odevogruppen, har idag 400 anställda och omsatte 675 mkr år 2023.

Läs hela rapporten här: https://www.sbc.se/bostadsrattsrapporten/

För ytterligare information kontakta:
Therese af Jochnick
Affärsområdeschef Juridik, SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB
Telefon: 08-775 72 37
E-post: therese.afjochnick@sbc.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-10
En vecka kvar till Elmia ProduktionsmässorVidareutvecklat OEM-slangpumparUtökar AI-flexibilitet över hybridmolnet10 år som VD
2024-05-09
Nyttja både plastens och metallens egenskaper
2024-05-08
RobotCenter Laxå säljer SvetsrobotstationCold forging via sourcing groups Upptäck InnovationenOlsons utökar produktkatalogen Belysning och indikering i samma lampa
2024-05-07
Industritorget expanderar Lasermaskiner för precision och effektivitet Låt oss integreraProtolabs utökar funktionaliteten RMS har allt för lagret
2024-05-06
Swecon erbjuder tilt­spinner för minigrävareInspodagen 2024 i TanåsABB utvidgar portföljenSvensk vindkraftexpertis eftertraktad i TysklandBOLIST Byggfest