SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Cyberbrottslingar utnyttjar AI för attacker

AI effektiviserar dagens cyberbrottslighet dramatiskt
AI har blivit ett av de mest omtalade begreppen inom cybersäkerhet. Påståenden om teknikens förmåga att både skydda och hota våra digitala samhällen haglar tätt, men hur ser verkligheten egentligen ut?

Enligt nya insikter från FortiGuard Labs utnyttjas AI redan av cyberkriminella, men inte på det science fiction-liknande sätt som det ofta framställs. Nedan är några exempel på hur det faktiskt ser ut.

• Det handlar inte om helt nya typer av attacker, utan om att existerande metoder som social ingenjörskonst, phishing och skadlig kod effektiviseras och automatiseras med hjälp av AI. Resultatet är attacker som går snabbare att genomföra, blir mer precisa och därmed svårare att upptäcka för vanliga försvarssystem.

• Ett av de växande fenomenen är så kallade AI-as-a-Service-modeller, där tjänster som automatiserad kartläggning av mål, generering av deepfakes och språkanpassade phishingkit säljs vidare brottsliga nätverk på kriminella forum. Precis som ransomware-as-a-service har dessa lösningar bidragit till en industrialisering av cyberbrottslighet, där olika aktörer ansvarar för olika delar av attackkedjan, från det initiala intrånget till intäktsgenerering.

• Samtidigt ser experter tecken på att AI också kan komma att påverka själva upptäckten av sårbarheter. I framtiden kan tekniken användas för att snabbare hitta så kallade zero-day-sårbarheter, luckor i befintligt cyberförsvar, innan säkerhetsbranschen hunnit upptäcka och åtgärda dem.

• En utmaning är att kriminella aktörer ofta agerar snabbare och utan de byråkratiska hinder som legitima organisationer traditionellt måste handskas med. Deras förmåga att dela effektiva verktyg och metoder i realtid skapar ett tryck på försvarssidan att förbättra samarbetet mellan privata aktörer, offentlig sektor och forskningsvärlden.

AI stärker även försvaret – men tempot måste öka
Men det finns också ljusglimtar. Försvarare har börjat använda AI på bred front, till exempel för prediktiv analys, hotmodellering och automatiserad incidentrespons. Det viktiga är att försvarare fortsätter anpassa sig lika snabbt som angriparna.

Framgången hänger dock på att dessa försvarare håller jämna steg med hotaktörerna. Det krävs kontinuerlig utveckling av metoder, ökat gränsöverskridande samarbete och samverkan mellan teknik, människor och lagstiftning.

Framtiden kräver samarbete – inte bara teknik
I takt med att AI blir en allt större del av både attacker och försvar växer behovet av gemensamma normer och tydliga ramar för ansvarsfull användning. Tekniken tycks förändra spelplanen, men utgången avgörs fortfarande av oss människor.

Enligt experterna på Fortinet krävs mer än enbart teknisk innovation för att möta framtidens hotbild, det behövs robusta samarbeten mellan allt från cybersäkerhetsexperter till beslutsfattare och forskare som måste jobba tillsammans för att ligga steget före.

Hela inlägget finns att läsa här

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2025-05-16
Dålig kontorsluft kan bli dyr affärOnlineauktioner av maskiner ökar kraftigtDC-Energimätare för laddstationerSamarbete nyckeln till Zinkens Färöarna-resaNya styrsystem från Epec
2025-05-15
ASSA ABLOY lanserar smart porttelefonserieNy Innolift-modell för ID Buzz och CaddyFPT Industrial får 2025 Fuso Supplier AwardAnsvarsfullt inköp av metaller och mineralerInnovation innebär även risktagande
2025-05-14
Framtidens robotar kräver smartare säkerhetAMD satsar stort med EPYC 4005-serienHyundai och Staffare i perfekt samarbeteHållbarhet inom fasaddesign
2025-05-13
RobotCenter Laxå går till Karlebo/BeijerNya CNC-laserskärare i två storlekarKingston FURY lanserar PCIe 5.0 SSDSmarta nyheter för en bättre arbetsdagSå skyddar du dig under hockey-VM
2025-05-12
Unik och mobil servicelyft för truckarKombihyvel med spiralkutter och spånsugMaskin Fransson växer med nyckelrekryteringarSäker fastspänning och fixering av arbetsstyckenSvensk industri i förändring