SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

DAF presenterar den nya generationens DAF

DAF XD Electric och DAF XF Electric
Modulära drivlinor erbjuder en räckvidd på 200 till över 500 kilometer på en enda laddning

DAF Trucks har presenterat toppmoderna, modulära eldrivlinor (BEV) för sin nya generation av DAF XD och XF lastbilar på IAA Transportation 2022 i Hannover, Tyskland. De här nya helt elektriska drivlinorna har en nollutsläppsräckvidd på över 500 kilometer på en enda laddning, vilket visar DAF:s miljöledarskap.

Toppmoderna PACCAR EX-D1 och PACCAR EX-D2 e-motorer
- 170 kW (230 hk) upp till 350 kW (480 hk)

Brett urval av effektiva batterier
-Utsläppsfri räckvidd på 200 till över 500 kilometer

-Passar för snabb DC- och AC-laddning

Utmärkt användarvänlighet för karossbyggare tack vare modulär batteriförpackning
650 V e-PTO finns som tillval
Diskreta detaljer i den blå yttre designen framhäver drivlinan med nollutsläpp
Försäljningen har startat för både XD Electric och XF Electric
-4x2-traktorkonfigurationer och 4x2- och 6x2-hyttkonfigurationer

-Day Cab, Sleeper Cab och Sleeper High Cab

År 2018 var DAF Trucks den första lastbilstillverkaren i Europa som marknadsförde en helt elektrisk distributionslastbil. Sedan dess har dussintals CF Electric-fordon med dragbilschassin och chassin med hytt satts i drift utan utsläpp av ledande transportoperatörer i hela Europa. Dessa enastående lastbilar används för att leverera till stormarknader, köra containers och samla in avfall i stadsmiljöer. DAF är ledande inom batteridrivna elektriska drivlinor med CF Electric samt LF Electric, med en utsläppsfri räckvidd på över 200 respektive 280 kilometer.

Nästa nivå av elektrisk transport
Med den nya generationens DAF XD Electric och XF Electric tar DAF helt elektrisk transport till nästa nivå. Dessa innovativa fordon bygger på den prisbelönta XF, XG och XG⁺ serien, som röstas fram till International Truck of the Year 2022 och erbjuder oöverträffad kvalitet, effektivitet, säkerhet och förarkomfort.

Två e-motorer, fem utgångar
De avancerade DAF XD och XF ellastbilarna drivs av de effektiva och tillförlitliga e-motorerna PACCAR EX-D1 och PACCAR EX-D2 med permanentmagnet, som erbjuder effekter från 170 kW/230 hk till 350 kW/480 hk. För att perfekt anpassa de här elektriska fordonen efter kundens behov och användning erbjuder DAF ett komplett utbud av batterier med två och upp till fem strängar som kan leverera nollutsläppsräckvidd på över 500 kilometer på en enda laddning. Tack vare optimal fordons- och laddningsplanering kan transportoperatörer praktiskt taget uppnå 1 000 helt elektriska kilometer per dag.

Snabb DC-laddningsstandard, AC-laddning finns som tillval
Den nya generationens XD Electric och XF Electric kan laddas snabbt med effekt på upp till 325 kW, vilket gör att ett tresträngs batteripaket kan ökas från 0 till 80 % av kapaciteten på bara över 45 minuter. Även det största batteriet kan laddas helt från tomt till 100 % på mindre än två timmar. En inbyggd laddare finns som tillval för att möjliggöra laddning av växelström (AC) på upp till 22 kW. Det ger flexibilitet att köra fordonet när det inte går att ladda snabbt med likström (DC)

Anpassad för karossbyggare
Tack vare flexibel och modulär förpackning av batterier på chassit erbjuder den nya generationens DAF XD och XF Electric samma branschledande användarvänlighet för karossbyggare som de befintliga modellerna i den nya generationens DAF-serie. Batteripaket kan anpassas optimalt efter fordonets användningsområde och lämna gott om utrymme för exempelvis sidolastarsuperstrukturer och kranben. Ett 650 V e-PTO finns som tillval för att driva extrautrustning, t.ex. en elektrisk kylinstallation för temperaturstyrd transport eller en elektronisk/hydraulisk kran. Det eliminerar behovet av en separat generator.

En blå touch
Nya DAF XD och XF Electric har samma attraktiva yttre design som de befintliga dieseldrivna versionerna. Diskreta blå detaljer i grillen och strålkastarna gör att de fullständiga elektriska batteriversionerna kan urskiljas på ett snyggt sätt.

DAF:s nya generation BEV-fordon har en särskild display på den digitala instrumentpanelen som visar status för den elektriska drivlinan (inklusive laddningsstatus och strömförsörjning). Navigeringssystemet (tillval) anger var offentliga laddningsstationer finns. Automatisk uppvärmning eller kylning av hytten före avfärd bidrar till den oöverträffade körkomforten och effektiviteten hos den nya generationens DAF XD Electric och XF Electric.

Specifika försäljningsråd och PACCAR-laddare
Förutom att tillhandahålla förstklassiga eldrivna lastbilar stödjer DAF även sina kunder med skräddarsydda försäljningsråd baserade på avancerade ruttsimuleringsmodeller för smidig övergång till e-lastbilar med nollutsläpp. Dessutom erbjuder DAF driftsupport genom ett komplett utbud av förstklassiga PACCAR-laddare som är perfekt anpassade till de nya XD och XF ellastbilarna, samt LF Electric, CF Electric, andra kommersiella fordon och till och med personbilar.
I det omfattande sortimentet ingår lösningar för fast laddning med effekt upp till 50 kW med standardväxelström och upp till 350 kW för ultrasnabb DC-laddning. Dessutom erbjuder DAF även mobila laddare, vilket ger maximal flexibilitet.

Produktionsstart Försäljning av nya generationens DAF XD Electric- och XF Electric-lastbilar har startat. De nya lastbilarna monteras i en ny produktionsanläggning i Eindhoven, med serieproduktion från och med det första halvåret 2023. XD och XF Electric finns i konfigurationerna 4x2 dragbilschassi samt 4x2 och 6x2 chassi med hytt för GCW:er på upp till 50 ton, beroende på nationella bestämmelser. De nya batteridrivna elfordonen erbjuds med de rymliga hytterna Day Cab, Sleeper Cab och Sleeper High Cab.


DAF Trucks N.V. – ett dotterbolag till PACCAR Inc, ett globalt teknikföretag som konstruerar och tillverkar lätta, medeltunga och tunga lastbilar. DAF erbjuder ett komplett sortiment av traktorenheter och lastbilar, för att kunna erbjuda rätt fordon för varje transporttillämpning. DAF är också en ledande leverantör av tjänster: MultiSupport reparations- och underhållsavtal, finansiella tjänster från PACCAR Financial och en förstklassig reservdelsservice genom PACCAR Parts.

www.daf.com

Asena Johansson
Marketing Manager
PR & Kommunikation
asena.johansson@nordictruckcenter.com
+4670-092 35 86

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-11-23
Advenica lanserar ZoneGuard PE250
2022-11-22
Kan CAM-system bidra till bättre miljö?En ny marknad växer framVåra specialister blir ännu bättre!Överens om att gemensamt undersöka lösningarFrån mötesapp till kommunikations­plattform
2022-11-21
Experten om de nya eldrivna maskinerna Bättre hälsa och säkerhet inom trävaruindustrinÖkad oro för IT-attackerFörändring i Stora Ensos koncernledningNimos måleriavdelning fördubblar produktionen
2022-11-18
Utsläppsfri återvinning i Bayern Maskin- och fixtur­konstruktioner blir säkrareLyfta och flytta gods smidigtEdge Gateway - Industri 4.0 har aldrig varit enklareHydro elektrifierar aluminiumtransporter
2022-11-17
Amada erbjuder kantpressar i mellansegmentetÄr chatbots standardalter­nativet för kundtjänst?Ny fabrik med rörlaser i spetsen ökar produktion TAWIs lyftanordningar hos PostnordVolvo klarar de hårda kraven hos SSAB