SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fler målar om plåttaket istället för att lägga nytt

Nu lagerför vi Abratex plåt & takfärger
Att måla om ett plåttak kan vara ett alternativ till att byta ut hela taket, det är också en åtgärd som gör att plåten och taket håller längre. I Stockholmsområdet är det vanligare att måla om plåttak jämfört med i resten av Sverige, men kanske går vi mot en tid då fler företag kommer erbjuda plåttaksmålning. Eftersom att priserna och tillgången av plåt är oviss kan takfärg vara något som fler får upp ögonen för.

Takfärg är något som ligger i tiden. Det är ett hållbart sätt att fräscha upp ett plåttak utan att behöver tillverka ny plåt, det är enkelt att få ett resultat som håller och idag finns många miljövänliga takfärger på marknaden. Bevego samarbetar med tillverkaren Sunchem AB som producerar högkvalitativ plåt- och takfärg under varumärket Abratex, och tillsammans gör man nu en större satsning i Stockholmsområdet.
Bevego och Abratex

Bevego grundades år 1994, och där någonstans började också samarbetet med Abratex. Idag kan du beställa deras plåt- och takfärg på alla 33 Bevegofilialer i Sverige, och i utvalda butiker lagerhålls produkterna. Den nya satsningen fokuserar på Stockholmsområdet där produkterna nu kommer att lagerhållas i Älvsjö, Bromma och Rotebro. Ulf Sandén arbetar som utesäljare på Sunchem, företaget bakom Abratex, och har en nära kontakt med Bevego.

”Det är jätteroligt att satsa lite extra på samarbetet med Bevego, och det är värdefullt att våra produkter lagerhålls på filialerna i Stockholm. De företag som målar tak uppskattar att de kan åka och hämta upp färg samma dag som de ska ut till ett projekt. Många är spontana i sitt arbete, om det är fint väder en morgon när de vaknar passar de på att åka ut och måla. Då vill man kunna åka in till sin leverantör och hämta upp de färgburkar man behöver.” säger Ulf Sandén.

Vilka är Sunchem AB?

Det är i Getinge i Halland som plåt- och rostskyddsfärgerna tillverkas. Fabriken har en historia som sträcker sig långt tillbaka på 1900-talet, men det var först år 1986 som dagens bolagsstruktur bildades. Då var det Sunchem som drev fabriken i Getinge och tillverkade produkterna. AB Runo Ahlqvist var då ett försäljningsbolag som köpte färg och fog från Sunchem, och sålde vidare produkterna direkt till slutkund under eget varumärke - ABRA, en förkortning av AB Runo Ahlqvist.

1986 köpte Sunchem upp företaget AB Runo Ahlqvist och slog samman tillverkningen och försäljningen i ett bolag. Sedan 30 år tillbaka säljs varumärket Abratex endast via grossister som Bevego. Färg och fogmassa tillverkas fortfarande i Getinge, och i Partille utanför Göteborg har Sunchem produktion av plåtdetaljer för ventilationsindustrin. I Partille finns även Sunchems huvudkontor.
Två typer av plåt- och takfärg

Abratex mest populära produkter är två typer av vattenburna färger, en tunnskiktsfärg och en tjockfilmsfärg. Tunnskiktsfärgen finns som semimatt med namn Top 10 Aqua, och som halvblank med namn Top 40 Aqua. På den svenska marknaden är Abratex ensamma om att ha en tunnskiktsfärg som är halvblank, och matchar dagens blankare plåtar. Deras tjockfilmsfärg heter Abratex Flexcoat.

”Vilken färg man ska välja beror på vilka egenskaper som man vill åt. Tjockfilmsfärgen Abratex Flexcoat är uppbyggd på en speciell gummiemulsion med hög torrhalt och har en elasticitet på 200%. Om taket till exempel riskerar att röra sig mycket vid temperaturväxlingar, eller om det finns risk för ytspänningar från underliggande färgskikt, är det bra att måla med elastisk färg som följer med takets rörelser och inte krackelerar. Gummiakrylatet i tjockfilmsfärgen har tätande egenskaper vilket kan vara fördelaktigt om det till exempel är ett äldre tak med enkelfals som ska målas.” säger Ulf.

Tunnskiktsfärgen Top 10/40 Aqua väljs ofta till lite nyare plåttak och fasader som ska målas om, som inte är lika illa tilltygade. Detta är en lättapplicerad och mycket dryg färg där en liter kan räcka för en yta upp till 8 kvm. Top 10/40 Aqua har en hög finish och är lämplig för både tak och fasad, och plåtdetaljer som hängrännor.

Tips, råd och förarbete

High Build Polyester och Polyester är två beläggningar som är vanliga på plåt idag. Dessa material fungerar utmärkt att måla på och man behöver i regel inte grundmåla. Det enda som krävs är att man noggrant tvättar taket, och eventuellt ruggar vid behov, innan målning. I sortimentet från Abratex finns allt du kan tänkas behöva vid takmålning, från tvätt och verktyg till grundfärg och rostskydd. På Sunchems hemsida finns en pdf som heter Abratex målningsråd med saker att tänka på innan målning.
Service och kunskap nära till hands

”Vi på Sunchem besöker Bevegos filialer då och då för att lära känna medarbetarna och sprida kunskap om våra produkter. På en avdelning inom byggplåt är takfärg en liten del, och det är inte lätt att hålla sig uppdaterad om alla produkter. Ofta är det bra med repetition, och när det kommer nya medarbetare på Bevego så utbildar vi dem. Du kan alltid titta in hos din närmaste Bevegofilial och ställa dina frågor om du är nyfiken på våra produkter, Bevegos medarbetare har bra koll!” säger Ulf.

Ulf berättar också att Sunchem kan följa med ut till större projekt för att rådge kring förarbetet och hjälpa till i valet av färg. Det är många faktorer som påverkar hur arbetet bör genomföras och hur bra resultatet kommer att bli, som plåtens skick, de underliggande färgskikten, vidhäftningen mellan skikten, typ av färg som använts, rostangrepp och så vidare. Sunchem tar med sig sina verktyg ut till det aktuella taket för att bland annat kunna avgöra antal underliggande färgskikt, vidhäftningen mellan skikten och om det är möjligt att få bort gammal färg.
Kulörer på plåt- och takfärg

Plåt- och takfärgerna från Abratex finns i fem-åtta standardkulörer beroende på färgsystem. I Stockholmsområdet är svart den absolut mest använda kulören. Det går också bra att beställa färgerna i valfri NCS-kulör. Söker du till exempel efter en röd nyans som inte är varken tegelröd eller mörkröd kan du ta med dig den aktuella NCS-koden in till Bevego, så beställs rätt mängd färg i just den nyans som du önskar.
Välkommen in!
Kontaktinformation

BEVEGO Byggplåt & Ventilation AB

Postadress
Box 168
44124 Alingsås
Besöksadress
Malm­gatan 8
44124 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556396-5713
Grundat: 1990
Anställda: 430
Välkommen till Bevego!

Om du inte redan känner till oss är vi ett av landets ledande grossist- och handelsföretag inom byggplåt, teknisk isolering och ventilation.

Bland våra kunder anses vi vara en tillförlitlig leverantör med gott rykte, något vi är mycket stolta över och jobbar hårt för. Vi kavlar gärna upp ärmarna och ser till att vårt sortiment ständigt uppdateras, att vår kvalité är den högsta och våra medarbetare de mest kompetenta.

Verksam på den professionella marknaden
Vi vänder oss till dig som är verksam på den professionella marknaden och arbetar alltid långsiktigt med ledande och stabila leverantörer och tillverkare. Våra främsta kundgrupper är plåtslagare, ventilationsmontörer, isoleringsentreprenörer och småskalig industri.

Kvalitet och erfarenhet
Vårt förhållande till omvärlden bygger på specialisering, tillgänglighet, kompetens och produkter. Vi eftersträvar att varje uppdrag leder till förnyat förtroende och fortsatta affärer.

Den naturliga länken!

Välkommen att kontakta oss!

Kontakter

Annika Lincoln
0730-63 57 65

Filmer

Bevego - Våra Värderingar

Bevego - Våra Värderingar
Bevego hållbarhets Event, Karlstad. El-Louise

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-07-02
Ny avfallskraftanläggning nära PragHertz och RedLocker på sommarturnéIVECO S-Way har tilldelats prisRamirent öppnar nytt kundcenter i KungsbackaVi rustar för framtiden
2024-07-01
Lär dig om vakuum­mätarens viktiga rollEffektiviteten av värmekamerorHur man förstärker delar Samuel Sollenby återvänder till OlsonsEn historia inom skärande bearbetning
2024-06-28
Kantvikars betydande roll Kompressorns roll i kylanläggningarOTTO Digital Services för systemSäkerhet med väggrindar och vägbommarNyhet i sortimentet från Western Fabrications
2024-06-27
Födelsedag 60-års Rockwell arrangerar år­ets automationshändelse Optimera kabelhanteringen Saab tecknar kontraktOKQ8 Bank har tecknat ett 3 årigt avtal
2024-06-26
XMOR® revolutionerar grävandetInga maskiner är för stora för ossTrejon lanserar CONDORÅtervunnet material möter AI ROCKWOOL bygger stenullsfabrik i Sverige