SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fortsatt stort intresse för mobilt boende

Branschen säljer begagnat för miljarder
Intresset för det mobila livet är rekordstort och även om nyförsäljningen har minskat i år är marknaden stekhet. Efterfrågan på begagnade husbilar och husvagnar är enorm. Det visar siffror från Verendus och Bilvision i en färsk branschundersökning som Elmia Husvagn Husbil har genomfört.

Under 2023 har försäljningen av nya husvagnar och husbilar minskat jämfört med i fjol. Men någon oro för framtiden finns inte. Branschens återförsäljare upplever i stället att intresset för det mobila livet är större än någonsin. Det bekräftas också av högtrycket på landets camping- och ställplatser.

– Återförsäljarna vittnar om att det sällan har varit så mycket spring i butikerna som i år. Och försäljningen av begagnade husvagnar och husbilar går som tåget. Färska siffror visar att det hittills i år har sålts närmare 45 000 husvagnar och husbilar i Sverige. Av dem har nio av tio ekipage varit begagnade, säger Klas Brandt, mässansvarig för Elmia Husvagn Husbil.

Den stora försäljningen av begagnade fordon är starkt bidragande till att branschen har en fortsatt hög omsättning. Under årets första åtta månader beräknas den ha omsatt 22,6 miljarder kronor, att jämföra med försäljningen av nya fordon som under samma period var cirka 2,8 miljarder.

– Såväl husvagnar som husbilar lever generellt länge och har bra andrahandsvärden. Att vi har produkter som fungerar och används länge visar att vi är en klimatsmart bransch ur flera aspekter, säger Per Nilsson, ordförande för branschorganisation HRF, Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund.

Enligt undersökningen tror branschen på en stabilisering av nya fordon nästa år och att volymerna blir ungefär som i år. Men att ökningen kommer, det är alla övertygade om. För när återförsäljarna får sia fem år framåt är de alla övertygade om att branschen då har vuxit.

– Allt talar för det. Intresset för det mobila livet är rekordstort och de nya kundgrupper som kommit till under senare år, inte minst under pandemin, har stannat kvar. Segmentet vans lockar dessutom till sig en helt ny kundgrupp. Många uppskattar en aktiv fritid och här ger husvagn eller husbil möjlighet att leva sin dröm, säger Klas Brandt.

En trend inom branschen är att återförsäljarna blir större och säljer fler varumärken. Det är inte ovanligt att man i dag representerar dubbelt så många varumärken som för tio år sedan. Undersökningen visar också att allt fler väljer fordon efter funktion, användningsområde och pris snarare än varumärke, även om det fortfarande finns kunder som är trogna sitt favoritmärke.

Det gör förstås Elmia Husvagn Husbil synnerligen intressant eftersom mässan samlar många märken under ett och samma tak, samtidigt som det är premiärvisning av 2024 års modeller.
Kontaktinformation
Postadress
Mäss­vägen 12
55454 Jönköping
Besöksadress
Elmia­vägen 11
55454 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556354-2413
Grundat: 1989
Anställda: 78
Om Elmia

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Vi nöjer oss inte med att bara vara uppdaterade med allt som händer i din bransch.

Vi vill inspirera, sporra och driva på utvecklingen. Räkna med Elmia som en aktiv partner i din värld.

Kontakter

Lotta Frenssen
+46 36 15 20 38

Filmer

Hur hittar jag nya kontakter inom tillverkningsindustrin?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-16
Miljondonation till forskartjänstStudenter hjälper energibolagen i DalarnaNy unik metod kan visa risk för hjärt-kärlsjukdom14 aktörer ger 4%+ på rörliga sparkontonÖkat intresse för att köpa företag i Sverige
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga