SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Koll på ergonomi är viktigt för industrin

Vad är ergonomi – egentligen?
Ordet ergonomi används ofta när det talas om arbetsplatser, men har du koll på vad som egentligen menas? Oavsett yrke är det viktigt att ha tillgång till ergonomiska arbetsredskap såväl som kunskap om hur kroppen skyddas mot att ta skada. Läs vår blogg om hur du kan ta hand om dig själv och dina medarbetare med friskare personal och färre sjukskrivningar som följd.

Ergonomi är ett vanligt förekommande begrepp, inte minst inom arbetsmiljö. Det är också ett begrepp med viktig innebörd. En ergonomisk arbetsplats förebygger risker för ohälsa, ökar välbefinnandet, uppmuntrar till produktivitet och gör det roligare att jobba. Genom kunskap om exempelvis arbetsställning och användning av ergonomiska hjälpmedel kan belastningsskador undvikas. Nyckeln till god ergonomi är att ta hänsyn till fysiska, psykiska och sociala aspekter och individers olika förutsättningar.

Ergonomi innebär en helhetssyn
Begreppet ergonomi var länge begränsat till att beskriva relationen mellan människa och produkt. Det är fortfarande en betydande aspekt och det finns en uppsjö av funktionella och ergonomiska produkter som gör vardagen bättre, exempelvis stolar för aktivt sittande. Men ergonomi har kommit att rymma mycket mer än så. Det handlar om en helhetssyn på arbetsplatsen – att planera och anpassa både den fysiska miljön och själva arbetet efter personalen. Detsamma gäller dig som ofta jobbar hemifrån.

Ta hänsyn till individuella skillnader
En ergonomisk arbetsplats är alltså anpassad efter personerna som jobbar där, inte tvärtom. Allra bäst trivs vi när arbetsförhållandena stämmer överens med våra individuella fysiska och psykiska förutsättningar. Därför är det viktigt att ta hänsyn till individuella skillnader i exempelvis fysisk styrka och storlek eller förmåga att hantera information. Utifrån dessa skillnader kan man sedan utforma och organisera arbetsuppgifter, verktyg och arbetsplats på ett mer ergonomiskt sätt.

Kognitiv ergonomi
Kognitiv ergonomi kallas även informationsergonomi och handlar om samspelet mellan människa och teknik. Den teknik som används på arbetsplatsen behöver vara anpassad till människans förmåga att se, höra, förstå, minnas och fatta beslut. Ett datorsystem som inte passar hjärnans sätt att ta in information gör arbetet svårare och mer ansträngande. Arbetsplatsen behöver inte bara anpassas för kroppen utan också för hjärnan.

Belastningsergonomi
Belastningsergonomi är läran om hur belastningar i arbetet påverkar kroppens rörelseorgan. Rörelse och belastning är bra för människokroppen. De är när lyft utförs felaktigt eller om det som ska lyftas är för tungt i förhållande till muskelstyrkan som det blir problem. För att undvika belastningsskador orsakade av lyft behövs utbildning i lyftteknik samt hjälpmedel som exempelvis lyftbord och ministaplare.

Även repetitiva rörelser, för mycket stillasittande och felaktiga arbetsställningar kan orsaka belastningsskador. Anpassningar av arbetsplatsen för att passa både för arbetsuppgifterna och de som utför dem kan behöva göras. Justerbara kontorsstolar, höj- och sänkbara skrivbord med ergonomiska tillbehör samt arbetsplatsmattor kan göra mycket för att förbättra personalens hälsa och välmående.

Handintensivt arbete
Med begreppet handintensivt arbete menas arbete som utförs med ihållande snabba handledsrörelser i kombination med kraft. Om sådana moment sker under en stor del av arbetsdagen kan det orsaka belastningsbesvär i hand, arm och vidare upp mot nacke och skuldror. Exempel på arbeten som kan innehålla handintensiva moment är köksyrken, lokalvård, postsortering, montering och omvårdnadsarbete.

Ljudergonomi
Buller är alla ljud som inte är önskvärda och som stör arbetsmiljön. Det kan vara allt från höga ljud från arbetsmaskiner till bakgrundsljudet av ett fläktsystem på kontoret. Buller behöver inte uppnå en hög ljudnivå för att vara skadligt, men vid ca 85 dB är det fara för hörselskador.

Buller och dålig ljudakustik kan också leda till stressrelaterade problem. För yrkesgrupper som behöver prata mycket kan en dålig ljudmiljö leda till röstproblem då de behöver höja rösten onödigt mycket för att bli hörda. Ljudabsorbenter, bordsskärmar och ljuddämpande skärmväggar mildrar störande ljud och bidrar till en bättre arbetsmiljö. Ljudergonomi är en viktig aspekt vid utformandet av en hälsosam arbetsplats. Läs gärna om hur du kan inreda ljudsmart på jobbet!

Ljusergonomi
När belysningen under arbetstiden inte är optimal finns det risk för huvudvärk och besvär med ögonen. Dessutom kan det leda till obekväma arbetsställningar och spänningar i musklerna när man inte kan se sitt arbete ordentligt eller riskerar att bli bländad. Se över belysningen på arbetsplatsen så att alla kan må och jobba bättre. I vårt blogginlägg Lys upp kontoret i höst finns fler tips för bra belysning.

Vikten av rörelse
De flesta är nog medvetna om att det inte är bra för hälsan med för mycket stillasittande. Bland annat ökar risken för besvär i rygg och nacke, syresättningen minskar och vissa sjukdomar drabbar oftare de som rör sig sällan än de som är mer aktiva. Enligt Folkhälsomyndigheten bidrar fysisk aktivitet till en ökad fysisk och psykisk hälsa, förbättrad inlärning samt bättre koncentrationsförmåga och sömnkvalitet. Kom ihåg att ta en paus och stretcha tillsammans!

Mer information om ergonomi hittar du hos Ergonomihjälpen.

Sammanfattning
Blogginlägget förklarar vad begreppet ergonomi innebär. Förutom kunskap om korrekta arbetsställningar och användning av olika ergonomiska hjälpmedel handlar det om att planera och anpassa såväl arbetsmiljö som arbetsmetoder efter indivduella förutsättningar. God ergonomi kräver en helhetssyn som innefattar belastningsergonomi, ljudergonomi, ljusergonomi, kognitiv ergonomi, risker med repetitivt arbete, vikten av regelbunden och varierad rörelse med mera.
Kontaktinformation
Postadress
Transport­vägen 23
30230 Halmstad
Besöksadress
Transport­vägen 23
30230 Halmstad
Region
Halmstad
Hallands län
Sverige
Organisationsnummer:
556190-7329
Grundat: 1975
Anställda: 206
Välkommen till AJ Produkter AB!

I över 40 år har AJ Produkter levererat inredning till kontor, skola, lager och industri. Konceptet har varit detsamma sedan starten – att vara ett ledande företag som erbjuder förstklassiga och attraktiva produkter till rätt pris. I vårt sortiment finner du tusentals produkter att välja mellan, levererat till din dörr precis när du behöver dem.

Allt detta lättillgängligt via vår inspirerande katalog, vår E-handel som är öppen dygnet runt eller via ett samtal till någon av våra säljare. Ett koncept som utan tvekan är lika aktuellt idag som när det startade.

Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 14001:2004 – ISO 9001:2000

Kontakter

AJ Kundservice
035-180 500

Filmer

AJ Produkter | Kontorsförvaring | Förvaringsskåp

AJ Produkter | Kontorsförvaring | Förvaringsskåp
AJ Produkter firar 40år!
Väx med oss | AJ Produkter & MTA bygg
AJ Produkter | Så väljer du rätt kontorsstol

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-07-02
engcon tecknar strategiska avtal i JapanOKQ8 öppnar bilpool i AlingsåsMed rätt volym slår stansning allt
2024-07-01
Lär dig om vakuum­mätarens viktiga rollEffektiviteten av värmekamerorHur man förstärker delar Samuel Sollenby återvänder till OlsonsEn historia inom skärande bearbetning
2024-06-28
Kantvikars betydande roll Kompressorns roll i kylanläggningarOTTO Digital Services för systemSäkerhet med väggrindar och vägbommarNyhet i sortimentet från Western Fabrications
2024-06-27
Födelsedag 60-års Rockwell arrangerar år­ets automationshändelse Optimera kabelhanteringen Saab tecknar kontraktOKQ8 Bank har tecknat ett 3 årigt avtal
2024-06-26
XMOR® revolutionerar grävandetInga maskiner är för stora för ossTrejon lanserar CONDORÅtervunnet material möter AI ROCKWOOL bygger stenullsfabrik i Sverige