SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Sandvik Coromant inviger framtidens arbetsplats

Nära hemmet, nära universitetet, nära världen
Associerar du Uppsala till universitet eller verkstadsindustri? Nu får du tänka ”både och”. Sandvik Coromant prövar en spännande lösning där några av de 1200 anställda från anläggningen i Gimo kan boka arbetsplats i det spektakulära huset Juvelen. Nära hemmet, nära universitetet, nära världen.

Tisdag den 24 maj hamnar i Sandvik Coromants historiebok, i Uppsalas historiebok – och kanske, kanske det kommer nämnas som en del av svensk industrihistoria. Alla vet hur pandemin har revolutionerat vanliga kontorsjobb, och visst – en hel del tjänstemän inom industrin har kunnat jobba hemifrån. En del större verkstadsföretag har sedan länge haft kontor i städer som Stockholm. Men det här är något mer, Sandvik Coromant tar ett medvetet kliv in som framtidens arbetsgivare, rakt in i staden Uppsala.

Stort intresse i Uppsala
Det märks att det här är viktigt för Uppsala. Stan har en del företag inom Life Science och IT, men att ett klassiskt industriföretag flyttar in är historiskt. Alla finns på plats: kommun, region, universitet, handelskammare och samarbetspartners. Vi bjuds på en imponerande magishow av Talangvinnaren Johan Ståhl – ett passande namn med tanke på att Sandvik Coromant tillverkar verktyg för att skära och bearbeta stål.

Ett nytt tänk inom industrin
Helen Blomqvist som klipper bandet är global vd för Sandvik Coromant. Hon får frågan om varför man öppnar kontor just i Uppsala:
– Det handlar om att anpassa oss till framtiden. Vi är ett företag som hela tiden ligger i framkant, vi vill prova nya arbetssätt och Uppsala är ett perfekt ställe att komma till. Här kommer vi närmare universitetet och världen, och inte minst alla studenter som kan bli framtida medarbetare. Ett besök här kan bli ett första steg i en internationell karriär hos oss.

Hon berättar att koncernen har anläggningar i Sandviken, Gimo, Kista och Västberga i Stockholm. Uppsalakontoret ligger som ett nav i mitten med ett kontor som bokstavligen ligger intill perrongen. Hennes kollega Joakim Fagerudd fyller i, han är sitechef i Gimo och är en av de som driver initiativet Grön fabrik:

– Många snackar om hållbarhet, vi gör något. Här pratar vi dels om hållbara medarbetare – tänk vad det betyder för en pendlande småbarnsförälder att få möjligheten att sitta här – dels pratar vi minskat resande. Gimo är bara 40 minuter från Uppsala, men det betyder så mycket för miljö och hälsa när medarbetare kan cykla eller gå till jobbet.

Mötesplats på riktigt
Själva byggnaden är spektakulär, en guldskimrande, futuristisk byggnad. Sandvik Coromants kontor är inte ett jättestort, utan tar upp en del av bottenvåningen. Det känns påfallande modernt, helt inrett i företagets färger och med ljudabsorberande material. Här kan ett trettiotal personer jobba samtidigt, det finns både fasta och flexibla platser samt konferensrum. Förbipasserande ser i skyltfönstret hur en industrirobot från ABB arbetar. Men det är förstås bara för syns skull, tillverkningen sker förstås i Gimo.

Helen Blomqvist och Joakim Fagerudd berättar om fler spännande synergieffekter. Kontoret ingår i BASE10 i samma hus, där en serie innovativa, nystartade tech-företag hyr platser. Allt detta innebär möjligheter för möten på ett helt annat sätt än i Gimo. Uppsala universitet är representerade under invigningen av flera personer och intresset är tydligt. De har ett löpande samarbete med Sandvik Coromants anläggning i Gimo, men med det nya Uppsalakontoret kommer det bli mycket lättare att mötas.

På invigningen finns även några studenter representerade. En av dom är Johan Strandh som vunnit pris i Sandvik Coromants tävling Gimo Challenge. Vad tycker han om invigningen och det nya kontoret?
– Det är var hur kul som helst. Och snyggt kontor! Som student kan jag sätta mig på cykeln och efter några minuter besöka ett globalt industriföretag. Jag kan absolut tänka mig att jobba här efter examen.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-06-15
Ny landschef för Ahlsell SverigeMimecast har köpts upp av riskkapitalbolaget Permira Sökmotorn för möbler och inredning i Sverige - FAVIFlyttstädning och annan städning för företagetHelsingborg startar Sveriges första kommunala AI-labbNy utbildning säkrar hållbara affärer i Sydsveriges näringslivElever på Järfälla gymnasium tilldelas BygmastipendietTranpenad förvärvar Eyes4workUltimo ledare inom EAM-teknologiNy Castrol studie i Norden kring nästa bilköpStor skillnad på epostskydd bland nordiska företag Peab utför renoverings­projekt för Helsingfors UniversitetssjukhusTaigatechs AI-lösning redo för marknadenJoanna odlar i ett Elfa-system!
2022-06-14
CAD-Design blir vanligare och vanligareVolvo CE påbörjar testning Ny lasertrackerplattform med ultralång räckviddBättre fiskelycka tack vare hållfast LesjöforsdetaljF-Secures nya allt-i-ett-skydd förenklar säkerheten Lambertsson etablerar nytt kundcenterNP Nilsson förvärvar och växer inom industriellt byggandeNu möts internationell gruvindustri i SkellefteåDigitaliseringen har fått yrkeshögskolan att satsa på fler programmerareOmedelbara offerter på CNC-bearbetningHydroscand Group AB förvärvar Anderstorp Hydraulik ABZipforce lanserar en ny generation portabla elmotorer för cyklarNya allroundmaskiner för effektiv palltransportVärldsledaren inom värmepumpar storsatsar på den svenska marknaden
2022-06-13
Optimal lösning – det är målet för varje projektABB visar upp framtiden för processautomationMöt en av våra anställda: Johan EdbomIndustrirör från Jernbro Företagsfinansiering med stöd av EUAnders utmanar traditionella sätt att utforma fabrikerVärldens första elbilspool med laddning utan sladdVälkommen till lanseringen av Elektronikmässan Stockholm!Ramirent tecknar ramavtal med SinfraFörsta spadtaget för NP Nilssons nya logistikcenter!Ta med hemmakontoret till mässan Advanced EngineeringGKN Aerospace deltar i nytt EU-projektNexer tilldelas ramavtal med IneraNu öppnar Norrbotten Stål
2022-06-10
Enklare att använda teknik för hållbara byggnaderKundcase med 3D-scanner från PhotoneoSchneider Electric tilldelas flera prestigefyllda designpriserTransportbandsreparation på rekordtidVerdion säkrar en ny spek­ulativ möjlighet i Sverige Fördubbling av antal bluff-sms Fortsatt tryck på försörjningstrygghetenABB och Börjessons Lastbilar stöttar utbyggnadenTekniska museets samling fyller 100 årNytt utgångsläge när Science Village ska växaBolist Emmaboda gjorde rekordartad ökning på 4 årDell Technologies i partnerskap med AI Sweden
2022-06-09
Ewellix Nordics expanderarLevererade anläggnings­maskin tillverkad med fossilfritt stål till kundSveriges största laddgata invigdDags att ta vara på industri 4.0-vågen Tysk förpackningstillverkare integrerar ABB:s automatiska pappersprovningStora klimatvinster med utvinning i SverigeXiaomi lyfter och inspirerar unga kreatörer i AfrikaNordomatic fortsätter sin europeiska expansion