SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vägen mot mer ansvarsfull produktion

Från sågspån till energi och en frigolitfri framtid
Att tillverka produkter är, hur man än gör, en påverkan på miljön. Men hur gör man som fabrik för att minska sitt klimatavtryck i största möjliga mån? Och hur går man till väga för att göra en fabrik så effektiv som möjligt när det kommer till avfallshantering? På AJ Produkters träfabrik AJFF i Polen är det en långsiktig plan – men där man tar stora kliv. Är en stor förändring möjlig så är det vad man siktar mot.

Agnieszka Marjańska är miljöspecialist på AJFF sedan 2022 och har många bollar i luften när det kommer till fabrikens miljöarbete. För det handlar inte bara om den vardagliga avfallshanteringen och att öka återvinningsbart avfall, här är tanken att eskalera hela fabrikens miljötänk. Och det börjar utomhus.

– Just nu har vi 100 kilowatt solcellspaneler men ytterligare 500 kilowatt planeras. Inom en snar framtid vill vi utvidga vårt energisystem för att öka energieffektiviteten ytterligare.

Installationen av solcellspanelerna har bidragit med förnybar och lokalproducerad el till anläggningen. Den inköpta elen minskade med 6,6% från 2021 till 2022 och den egenproducerade elen uppgick under 2022 till 3,4% av den totala elförbrukningen.

Detta har bidragit till att växtgasutsläppen från värme och el har minskat med 6,6 %.

Ta till vara på spånet
Precis runt hörnet på fabriken, endast ett stenkast från solcellspanelerna, står en stor silo sammankopplad med byggnaden. Hit kommer sågspånet från tillverkningen efter att överblivna delar av bland annat spånskivor krossats. Överblivna skivor och trä transporteras på ett band direkt inne i fabriken till en kross där spånet sedan pressas på plats till pellets, redo att eldas.

– Vi återvinner stora delar av mängden sågspån från tillverkningen till energi för att värma upp anläggningen. På vintern värmer det upp lokalerna och varmvatten och på sommaren enbart varmvatten, förklarar Agnieszka.

Spånet som inte pressas till pellets samlas upp och skickas istället tillbaka till tillverkaren av spånskivor och blir till nya skivor.

Den ofrånkomliga plasten
Om det utomhus handlar om att expandera mängden solpaneler och utöka möjligheten till att ta till vara på resurserna är det tvärtom inomhus. Här handlar det om att minska så mycket som möjligt. På AJFF handlar det om att se över varje del av produktionens materialanvändning. Under 2022 inleddes flera projekt för att minska avfallsgenereringen av olika material, vilket ledde till att nästan 60% av den totala mängden avfall återvanns.

Målet är att i framtiden kunna utesluta plast i så stor utsträckning det går men det är det materialet som är svårast att komma undan. Just nu är det viktiga att all plast som blir över noggrant källsorteras – eller används så effektivt som möjligt.
Kontaktinformation
Postadress
Transport­vägen 23
30230 Halmstad
Besöksadress
Transport­vägen 23
30230 Halmstad
Region
Halmstad
Hallands län
Sverige
Organisationsnummer:
556190-7329
Grundat: 1975
Anställda: 206
Välkommen till AJ Produkter AB!

I över 40 år har AJ Produkter levererat inredning till kontor, skola, lager och industri. Konceptet har varit detsamma sedan starten – att vara ett ledande företag som erbjuder förstklassiga och attraktiva produkter till rätt pris. I vårt sortiment finner du tusentals produkter att välja mellan, levererat till din dörr precis när du behöver dem.

Allt detta lättillgängligt via vår inspirerande katalog, vår E-handel som är öppen dygnet runt eller via ett samtal till någon av våra säljare. Ett koncept som utan tvekan är lika aktuellt idag som när det startade.

Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 14001:2004 – ISO 9001:2000

Kontakter

AJ Kundservice
035-180 500

Filmer

AJ Produkter | Kontorsförvaring | Förvaringsskåp

AJ Produkter | Kontorsförvaring | Förvaringsskåp
AJ Produkter firar 40år!
Väx med oss | AJ Produkter & MTA bygg
AJ Produkter | Så väljer du rätt kontorsstol

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-19
Vill du veta hur avfuktning fungerar ?Fiber billigare och ger högsta hastighet i kontorsfastighetCoGig och SSAB i samarbeteWavin förutspår ökad marknadsandel 2024 Unik energilösning för hållbara bostäder
2024-02-16
ISCAR Sverige presenterarUtsätts dina kablar för kemikalier?Här är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare”Resultatet efter Eco Operator-utbildningenMQTT-protokoll sätter ny standard
2024-02-15
Nya ELESA vakuum­sugkoppar för automation Ny certifiering för SafeReachVälkommen till Cobot Roadshow i VärnamoSkydda anslutna apparater från störningarInvestera i den senaste tekniken
2024-02-14
En inblick i varför begagnade truckar kan vara rätt för dig Polarbröd driftsäkert med RP3 90W systemgaranti Dematek erbjuder gratis traversutbildning Lär dig mer om nätfilterHar ni också fått ökade krav på teknisk renhet?
2024-02-13
Intercut har installerat ELEMENT skärmaskin Ännu en fantastisk kundresa att lyfta framVälkomnar Reality Capture till DynaMate-familjenRF-System återlanserar extra tålig sopskopaThomas Concrete Group först i Sverige