Fotonik- och optokomponenter för avståndsmätning, ToF, lidar och 3D-skanning

Pris: Ej angivet

Finansiering
Ny/Begagnad: Ny
Kategori: Övrigt
Övriga produkter
Produkter

Referensnr: 14
Upplagd: 2022-11-16
Harvey Washbrook
0708770679
Fredrik Wikfeldt
0738487722
Svante Karlsson
0704548306

Beskrivning

Optiska komponenter för lidar och avståndsmätning
Avståndsmätning enligt principen för ”light detection and ranging” (LiDAR) är en av de äldsta tillämpningarna för lasrar. En vanligt förekommande applikation i vardagen är laser- eller radarpistoler som polisen använder för att mäta hastigheten hos fortkörande bilar. Det finns också många industriella applikationer som avståndsmätare och 3D-skanners för bygg- och anläggningsindustrin. Lidarsystem förekommer också i mängder av självnavigerande system, t ex självkörande fordon, robotgräsklippare, robotdammsugare, drönare, osv.

Beskrivning
LiDAR-system fungerar enligt principen Time of Flight (ToF)-mätning. En pulsad laserdiod avger en kort ljuspuls. Det emitterade ljuset fortplantar sig tills det reflekteras av ett hinder och återvänder till källan. Där detekteras pulsen av en lavinfotodiod (APD) eller annan typ av optisk detektor. Avståndet mellan ljuskällan och det reflekterande objektet kan med hög noggrannhet beräknas från den tid som har förflutit från ljuspulsen sändes ut tills reflektionen detekteras.

De första LiDAR-applikationerna användes av NASA bara några år efter uppfinningen av lasern. Tekniken blev dock inte lämplig för massproduktion förrän i slutet av 1980-talet när små, effektiva sändare blev tillgängliga i och med utvecklingen av de första halvledarpulslaserdioderna (PLD). Idag används laseravståndsmätning i ett brett spektrum av applikationer. Här följer några exempel:

Styrning av kransystem
Vid transport av stort tungt gods måste ofta flera fristående kranar fungera som ett gemensamt system. Det är absolut nödvändigt att kranarna går helt parallellt med varandra hela tiden för att förhindra att lasten svajar. LiDAR-stödda system registrerar även de minsta avvikelserna och anpassar automatiskt kranarnas körhastigheter till varandra.

Självkörande fordon
Ett ständigt växande användningsområde är autonom körning. Medan transport- och städrobotar med LiDAR-baserad navigering redan används på fabriksgolv och i våra vardagsrum så kommer det att dröja innan tekniken är etablerad för fordon i trafiken. I dessa applikationer används vanligtvis pulsade laserdioder (PLD) som sänder ut i det nära infraröda området (NIR) med en våglängd på typiskt 905 nm. Beroende på applikation sträcker sig den optiska effekten från några tiotals watt till flera kW.

Kartografi och arkeologi
Tredimensionella ytprofiler kan skapas med hjälp av laserstrålar som sänds ut från flygplan och satelliter. Redan 1971 använde NASA en blixtlampspumpad rubinlaser för att mäta månens yta som en del av Apollo 15-uppdraget. Tack vare LiDAR, har arkeologer lyckats upptäcka resterna av forntida Mayabyggnader under det täta täcket av löv i den centralamerikanska regnskogen.

Ytterligare användningsområden
• Avstånds- och nivåmätningar i silos och smältdeglar även vid höga temperaturer
• Mätning av position och storlek av glödheta material i valsverk
• Höjdmätning av byggnader, träd och andra objekt för kartläggning av stads- och öppna ytor
• Profilmätning av stenbrott och deponihögar
• Sensorer för manövrering- och dockningssystem för fartyg
• Laseravståndsmätare för golf
• Laseravståndsmätare för kikare och kikarsikten

Pris: Ej angivet

Finansiering

Skicka intresseanmälan

Mottagare
Laser Components Nordic AB, Harvey Washbrook
Ämne
Meddelande

Avsändare

Företagsnamn
Namn
Epost
Telefon
Genom att du klickar "Skicka meddelande" godkänner du att vi sparar dina personuppgifter enligt aktuella villkor
Vill du ta emot e-postutskick ifrån industritorget?
Skicka en kopia av meddelandet till mig.
Kontaktinformation

Laser Components Nordic AB

Postadress
Skårs Led 3
41263 Göteborg
Region
Göteborg
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556965-2372
Grundat: Laser Components Nordic AB
Anställda: Laser Components Nordic AB
Välkommen till LASER COMPONENTS Nordic AB!

LASER COMPONENTS är specialiserat på utveckling, tillverkning och försäljning av komponenter till fotonik- och optoelektronikindustrin. Vi erbjuder industriella lasermoduler, laserdioder, UV-LEDs, InGaAs-APD:er, PbS-, PbSe-, Pyro- och andra IR-detektorer samt fiberoptik, laseroptik och laserskyddsutrustning för maskinbyggare, systemintegratörer och OEM-tillverkare. Hos LASER COMPONENTS hittar du en bred produktportfölj inom fotonikområdet där våra egna produkter kompletteras med komponenter och subsystem från strategiskt utvalda leverantörer.

Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 9001:2016

Kontakter

Fredrik Wikfeldt
0738487722
Svante Karlsson
0704548306
Harvey Washbrook
0708770679