Postadress
Bruks­gatan 35
26339 Höganäs
Besöksadress
Bruks­gatan 35
26339 Höganäs
Region
Höganäs
Skåne län
Sverige
Organisationsnummer:
556204-9691
Grundat: 1980
Anställda: 648
Välkommen till Höganäs Sweden AB

Höganäs AB är världens största järnpulvertillverkare och marknadsledande inom detta segment. Företaget är ett av Sveriges äldsta och startades 1797. Järnpulver/legeringar används inte enbart inom PM för att pressa detaljer som sedan värmebehandlas, utan används också inom en rad andra användningsområde så som:

Ytbeläggning

Termisk ytbeläggning - en möjlighet att uppnå önskade prestandaegenskaper på exponerade metallytor.
Höganäs högkvalitativa, termiska ytbeläggningspulver är baserade på nickel, kobolt och järn. De erbjuder en beprövad och kostnadseffektiv metod att förbättra både komponenternas prestanda och hållbarhet i miljöer som ger en hög grad av slitage och korrosion.

Höganäs pulver lämpar sig särskilt för högteknologiska ytbehandlingmetoder såsom PTA , HVOF, lasersvetsning, sprutsvetsning och flamsprutning. För exempelvis motorventiler, tryckvalsar, formar till glasflaskor, stålvalsar transportskruvar och plog/väghyvlar tex.

Kemisk och metallurgisk tillämpning

Järn pulver / Melt Flakes kan användas i flera kemiska och metallurgiska processer vid framställning av aluminium- och stålprodukter.

Våra produkter spelar också en roll när det gäller återvinning av industriella kemikalier och de används i stålverk. Vid vissa tillämpningar finns inget reellt alternativ till järnpulver.
Dessa tillämpningar har ofta särskilda krav gällande specifika egenskaper och stränga krav gällande materialegenskaper. I andra tillämpningar kan den stora ytan och/eller järnpulvrets renhet erbjuda kostnadseffektivare lösningar än alternativa metoder. Kostnadsbesparingar visar sig antingen som lägre direkta kostnader eller på systemnivå i form av ökad produktivitet.

Svetsning

Högre produktivitet, bättre svetsegenskaper och förbättrad kvalitet på svetsgods bidrar till ökad lönsamhet för användaren. Detta är anledningen till att svetsindustrin använder järnpulver - både som en beläggningskomponent för belagda svetselektroder och som en viktig beståndsdel i rörtråd.

Mjuk magnetiska material

Soft Magnetic Composites (SMC) är den internationella benämningen för pressade och värmebehandlade metallpulverkomponenter med tredimensionella (3D) magnetiska egenskaper. SMC-material består av ytbelagda järnpulverpartiklar, som i ett enda steg packas till komponenter med komplicerade former. Användningen av dessa material gör innovativa elektriska maskinformgivningar till en industriellt lönsam affär.

Raffinerat metal

Refined Metals omfattar förlegerade smältor tillämpningar inom gjuteri och smide. En rad olika kemiska material finns tillgängliga såsom kobolt-, nickel-, koppar- och järnbaserade legeringar.
Anpassade kundspecifika blandningar, flexibel tillverkning och högkvalitativa produkter gör att vi kan erbjuda unika lösningar och tjänster som klarar kritiska krav.

Slutproduktapplikationerna omfattar marknader för industriella gasturbiner, flyg, biomedicinsk, livsmedels- och pumpkomponenter.




Kontakter

Sven Lindskog
Media och Investor Relations
042-338000

Filmer

Cleanit® EC – Groundbreaking wastewater treatment through electrocoagulation