SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Höganäs blir första företag inom metallpulverindustrin

Att få sina mål för nettonoll-utsläpp godkända
SBTi har godkänt Höganäs AB:s vetenskapsbaserade utsläppsminskningsmål på kort och lång sikt och har verifierat dess nettonoll-vetenskapliga mål*. SBTi tillhandahåller den bästa tillgängliga arbetsmetoden för vetenskapligt baserade mål och kommer att validera Höganäs framsteg mot sina koldioxidneutrala mål på årsbasis.

Höganäs AB har validerats av SBTi för sitt åtagande att minska utsläppen av växthusgaser (GHG) från den egna verksamheten (scope 1 och 2) med 51 % från basåret 2018**, och att minska de absoluta utsläppen av växthusgaser (scope 3) från inköpta varor och tjänster, transporter och distribution uppströms samt affärsresor med 30 % inom samma tidsram.

Med detta blir Höganäs det första företaget inom metallpulverindustrin att få sina mål för minskad klimatpåverkan validerade av Science Based Targets initiative (SBTi). Därmed kan Höganäs säkerställa att deras klimatåtgärder är i linje med den senaste vetenskapen.

– Höganäs ambition är att vara förstahandsvalet som leverantör av hållbara metallpulver, och vi vill vara ledande i att ställa om branschen mot en mer hållbar framtid. Denna validering är därför en viktig milstolpe för att nå våra hållbarhetsmål. Vi är fast beslutna att ta ansvar för vår del av omställningen och att stödja våra kunder i att uppfylla sina respektive ambitioner att bli mer hållbara, säger Magnus Eriksson tillförordnad vd Höganäs AB.

För att uppnå målen fokuserar Höganäs på att ställa om till användning av fossilfri energi i produktion och transport, ersätta fossilt kol och tänka om kring sin materialförsörjning. Bland de pågående initiativen finns en plan för att slutföra förberedelsearbetet för övergång till 100 % fossilfri el från 2023 och för att uppnå 40 % minskning av utsläppen från fossila bränslen till 2026, vilket kan uppnås genom elektrifiering och användning av biobränslen.

– Mot bakgrund av den senaste klimatforskningen från IPCC är den här valideringen ett viktigt erkännande, som visar att vi menar allvar med att bidra till att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 °C, säger Catharina Nordeman, Vice President Sustainability. Vi har sedan vi skickade in våra mål i januari 2022, accelererat våra ambitioner ytterligare till att nå nettonoll-utsläpp i scope 1 och 2 redan 2030 och i hela värdekedjan fram till 2037. Dessa ambitioner ingick dock inte i valideringen av SBTi, men är vad vi strävar efter.

Direkta utsläppsminskningar kommer att prioriteras och alla kvarvarande utsläpp kommer att avlägsnas permanent från atmosfären i enlighet med SBTi-kriterierna innan nettonoll-utsläpp nås.

*Höganäs godkända mål för nettonoll-utsläpp finns i tabellen under:
https://sciencebasedtargets.org/companies-taking-action/

**Målgränsen omfattar markrelaterade utsläpp och avskiljning av bioenergiråvaror


För mer information, kontakta gärna:
Emma Lefdal, Vice President Marketing & Corporate Communications
Mobil +46 73 51 50 80, e-post: emma.lefdal@hoganas.com
www.hoganas.com
Kontaktinformation
Postadress
Bruks­gatan 35
26339 Höganäs
Besöksadress
Bruks­gatan 35
26339 Höganäs
Region
Höganäs
Skåne län
Sverige
Organisationsnummer:
556204-9691
Grundat: 1980
Anställda: 648
Välkommen till Höganäs Sweden AB

Höganäs AB är världens största järnpulvertillverkare och marknadsledande inom detta segment. Företaget är ett av Sveriges äldsta och startades 1797. Järnpulver/legeringar används inte enbart inom PM för att pressa detaljer som sedan värmebehandlas, utan används också inom en rad andra användningsområde så som:

Ytbeläggning

Termisk ytbeläggning - en möjlighet att uppnå önskade prestandaegenskaper på exponerade metallytor.
Höganäs högkvalitativa, termiska ytbeläggningspulver är baserade på nickel, kobolt och järn. De erbjuder en beprövad och kostnadseffektiv metod att förbättra både komponenternas prestanda och hållbarhet i miljöer som ger en hög grad av slitage och korrosion.

Höganäs pulver lämpar sig särskilt för högteknologiska ytbehandlingmetoder såsom PTA , HVOF, lasersvetsning, sprutsvetsning och flamsprutning. För exempelvis motorventiler, tryckvalsar, formar till glasflaskor, stålvalsar transportskruvar och plog/väghyvlar tex.

Kemisk och metallurgisk tillämpning

Järn pulver / Melt Flakes kan användas i flera kemiska och metallurgiska processer vid framställning av aluminium- och stålprodukter.

Våra produkter spelar också en roll när det gäller återvinning av industriella kemikalier och de används i stålverk. Vid vissa tillämpningar finns inget reellt alternativ till järnpulver.
Dessa tillämpningar har ofta särskilda krav gällande specifika egenskaper och stränga krav gällande materialegenskaper. I andra tillämpningar kan den stora ytan och/eller järnpulvrets renhet erbjuda kostnadseffektivare lösningar än alternativa metoder. Kostnadsbesparingar visar sig antingen som lägre direkta kostnader eller på systemnivå i form av ökad produktivitet.

Svetsning

Högre produktivitet, bättre svetsegenskaper och förbättrad kvalitet på svetsgods bidrar till ökad lönsamhet för användaren. Detta är anledningen till att svetsindustrin använder järnpulver - både som en beläggningskomponent för belagda svetselektroder och som en viktig beståndsdel i rörtråd.

Mjuk magnetiska material

Soft Magnetic Composites (SMC) är den internationella benämningen för pressade och värmebehandlade metallpulverkomponenter med tredimensionella (3D) magnetiska egenskaper. SMC-material består av ytbelagda järnpulverpartiklar, som i ett enda steg packas till komponenter med komplicerade former. Användningen av dessa material gör innovativa elektriska maskinformgivningar till en industriellt lönsam affär.

Raffinerat metal

Refined Metals omfattar förlegerade smältor tillämpningar inom gjuteri och smide. En rad olika kemiska material finns tillgängliga såsom kobolt-, nickel-, koppar- och järnbaserade legeringar.
Anpassade kundspecifika blandningar, flexibel tillverkning och högkvalitativa produkter gör att vi kan erbjuda unika lösningar och tjänster som klarar kritiska krav.

Slutproduktapplikationerna omfattar marknader för industriella gasturbiner, flyg, biomedicinsk, livsmedels- och pumpkomponenter.




Kontakter

Sven Lindskog
Media och Investor Relations
042-338000

Filmer

Cleanit® EC – Groundbreaking wastewater treatment through electrocoagulation

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-26
Stolt leverantör av mark & va-material
2024-04-25
Effektivisera städningen med en städrobot Använd vatten för att skära med precisionISCAR introducerar ny krymputrustningMöt EdmoLift på Elmia Produktionsmässor Vi ställer ut på Elmia Automation
2024-04-24
När konstant tryck och luftflöde är ett måste Elektronisk övervakning av luftkvalitén Från konstruktion till kund med Lännen AB Vandskæring A/S investerarVill du framtidssäkra din produktion?
2024-04-23
Reality Capture Från isen till affärslivetVisste du det här om magnetventiler?Panasonic anställer ny medarbetare i SverigeCognizant och Microsoft utökar AI-partnerskap
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp