SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Är renoveringsboomen över?

Renoveringsindexen sjunker
Ända sedan ROT-avdraget introducerades 2008 har det renoverats enormt i Svenska bostäder. Men 2022 har trenden fått ett abrupt stop. Enligt Renoveringsindex så sjönk renoveringarna med flera procentenheter jämfört med 2021. I nästan samtliga län handlar den om en minskning med mellan 20-25%.

Att detta sker nu är ingen slump, ingen har missat den långa Koronapandemin som kombinerat med kriget i Ukraina har orsakat rejäla rubbningar i världen.

I början av pandemin var det en kraftig ökning på renoveringar, nästan lite av en “renoveringsboom”. Byggföretaget hade långa listor med kunder som skulle få sina bostäder renoverade. Tacksamma tider. Men renoverings pengarna verkar nu vara slut, dessutom har den Svenska inflationen nått rekordhöjder (7,2 procent i maj 2022).

Detta har i sin tur lett till att man gärna håller i sina pengar. “Cash is king” i ekonomiska tider. Därför vill konsumenter inte satsa stora pengar på badrumsrenoveringar, köksrenoveringar och andra typer av renoveringar som ofta kostar några hundra tusen kronor.

Hårda tider väntar byggföretagen
Och inte nog med det, samtidigt som det renoveras mindre så ökar även priserna för marknadsföring.

Byggföretagen ska nu alltså betala mer pengar för att slåss och ett mindre antal kunder som har mindre pengar att renovera för. Det bäddar för att fler byggföretag kommer få det tufft i de kommande månaderna.

Framtidstjänsterna att satsa på:
Vi på Badrumsrenovering Uppsala att tiden att sälja dyra marmorbadrum för hundratusentals kronor kan vara förbi för flera byggfirmor, istället kanske man borde tänka om och satsa på tjänster som exempelvis Microcement. luckbyte i kök eller relining.

Se exempelvis på Microcement, som tillåter kunden att förlänga livslängden på sitt badrum med flera år. Kunden får ett helt nytt utseende på badrummet, en längre livslängd, och betalar ca 100 000 mindre än en vanlig badrumsrenovering.

Med relining kan man förnya sina gamla stammar till hälften av priset om man jämför med ett stambyte.

Vi tror stenhårt på tjänster som bygger på att förnya existerande material. Kunden betalar mindre, men får fortfarande ett fantastiskt resultat.

Dags att tänka om angående ROT-avdraget?
I takt med att renoveringarna minskar kanske det skulle bli aktuellt att lyfta frågan igen om ett ökat ROT-avdrag. Tidigare så var ROT-avdraget 50% av arbetskostnaden. Nu kan du enbart får 30%. Vi tror att skulle man återgå till den gamla procentsatsen så skulle även fler människor har råd att renovera.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN