SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Övervinn kompetensbristen genom att kämpa för talang

Hur norelem ACADEMY leder genom proaktiv sponsring
Tillverkningsindustrin står för närvarande inför en utmanande kompetensbrist. Med färre unga som kommer in i branschen och till synes fler hinder för att locka in dem från första början är det oerhört viktigt att branschledande företag stöttar utvecklingen av nya talanger. I den här artikeln tittar norelems vd Marcus Schneck, på hur norelem ACADEMY stöttar överbryggningen av kompetensbristen genom att sponsra och kämpa för tillverknings- och ingenjörsprojekt för yrkesverksamma i tidiga karriärer och blivande ingenjörer på väg.

norelem ACADEMY är kompetensutbildningsdelen av den tyska standard komponenttillverkaren norelem.

Sedan 2016 har norelem jobbat mer aktivt med att framgångsrikt utveckla sina talangutvecklingstjänster, och ACADEMY är bara en del av det. norelem ACADEMY erbjuder utbildningstjänster på alla nivåer: från allmän utbildning till yrkesutbildning och teknisk skola. norelem ACADEMY har som mål att erbjuda stöd och utvecklingsmöjligheter till ingenjörer i alla skeden av deras professionell karriär. Dessutom erbjuder norelem ACADEMY specialistföreläsningar och ger användare gratis tillgång till CAD-data på norelems webbplats.

Under de senaste åren har norelem ACADEMY tagit på sig uppgiften att sponsra studenter och utbildningstjänster för att ytterligare förbättra utvecklingsmöjligheterna och kompetensen hos blivande tekniker och ingenjörer flera områden inom tillverkning och teknik. Ett exempel på detta är norelems roll som primär sponsor för VDI:s racingcamp, där eleverna får möjlighet att förbereda sig för Formula Studenttävlingar genom att testa sina byggda fordon i en konkurrenskraftig miljö.

En global ledare inom talangutveckling
norelem ACADEMY i sig strävar alltid efter att sponsra nya projekt tidigt med finansiering och utbildning till yrkesverksamma och studenter inom tillverkningsindustrin. Ett färskt exempel är stödet till HTL Rennweg i Österrike. Projektet var ett ambitiöst flygteknikprojekt för att utveckla en flygplansväxlarvagn som de inblandade eleverna hade kallat "towy". Vagnen gör det säkert att manövrera enmotoriga flygplan av enskilda piloter, vilket innebär att en enskild användare helt kan koncentrera sig på säkerhet och eventuella faror för en kollision istället för den pressande uppgiften att förflytta flygplanet till respektive parkeringsposition. Därför ökar säkerheten från det att flygplanet landar tills det når sin slutliga parkeringsposition.

Projektet använde sig av många av norelems standardkomponenter, såsom kedjespännhjul för att ställa in rätt kedjespänning på växlarvagnen, vilket förbättrar drivningens funktion, minskar kedjans slitage och av den anledningen förbättrar kedjans livslängd.

Stöttar internationella studentprojekt
Verksamheten vid norelem ACADEMY spänner dock mycket bredare än så, och även internationellt.
ACADEMY tillhandahöll nyligen både standard- och driftskomponenterna till ett projekt inom ortopedi, traumakirurgi och idrottsmedicin av en student i Spanien.

Ortopedi är det medicinska området som handlar om behandling av medfödda missbildningar, förebyggande och behandling av kroniska sjukdomar samt skador på muskel-skelettsystemet. Allt som kan göras för att motverka dessa problem, eller åtminstone förhindra att de försämras, är en stor prestation inom medicin.

En framåtsträvande student vid universitetet i Valladolid, Spanien, arbetar med utformning, uträkningar och prototypframställning av en rörlighetsmekanism för ankelleden. Prototypen beräknar placeringen av patientens anklar och fötternas felställning för att motverka problem som klumpfot.

Målet med detta projekt är att utföra en skanning av leden som förberedelse för efterföljande skapandet av ett anpassat hjälpmedel för att korrigera fotens onormala inriktning.

Användningen av en FDM 3D-skrivare är tillämplig för konstruktionen av mekanismen, där CAD-data från norelem tillhandahålls. Prototypen tas fram och byggs av CAD-programvara, och de olika prototypdelarna skrivs ut och sätts ihop med hjälp av norelem standard- och driftskomponenter.

norelem stöttar detta studentprojekt genom att tillhandahålla snäckväxlar och cylindriska kugghjul som används för att överföra och beräkna kraftöverföringen av fotledens rörelser. Detta innebär att krafterna kan mätas exakt och registreras, vilket kan fastställa eventuella problem med patientens fotjustering. Dessa mätningar kan sedan användas för att skapa en anpassad ortos för varje enskild patient.

Att kämpa för innovativa lösningar genom sponsring
Förutom att sponsra projekt som de av HTL Rennweg och University of Valladolid, sätter norelem ACADEMY stor stolthet och glädje i att stötta studenters deltagande i evenemang och tävlingar, som exemplevis Robocop Rescue League-tävlingen. Elevtävlingen testar olika krissituationer med hjälp av autonoma eller fjärrstyrda robotar. Tävlingen syftar till att sätta nya milstolpar inom området katastrofräddning och att se till att projekt från akademisk forskning främjas att användas i den verkliga världen.

Teamet "Res.Q Bots", bestående av studenter från FH Campus Wien, använde sig av norelems kuggremmar som installerades i en robot för att överföra motorns vridmoment till axlarna; norelem axialkullager användes för att bära hjulen och för att säkerställa ett bra rullningsbeteende. Dessutom använde sig teamet av norelems låsringar för axlar, som förhindrade axiell förskjutning och säkrade lagret till huvudstrukturen.

Att tänja på gränserna för det uppnåbara
norelem ACADEMY sponsrar också tillverknings- och ingenjörsprojekt som flyttar gränserna för vad som kan uppnås. Ett sådant projekt, som för närvarande äger rum vid Technical University of München, siktar på att använda nya innovationer och framtida teknologier för att skapa den snabbaste tunnelborrmaskinen i världen; och kommer med stormsteg närmare att nå sitt mål genom att använda norelems mångsidiga standard- och driftskomponenter.

Projektet drivs av en ideell förening med målet att arbeta mot en grönare framtid genom att få människor att tillbringa mindre tid i trafiken. Teamet ser byggandet av tunnlar som en framtidsteknik formad och driven av innovation. För att nå detta mål strävar teamet efter att bygga världens snabbaste tunnelborrmaskin.

Maskinen använder sig av norelems glidlager för att motverka glidfriktionen mellan stift och hylsa. Den använder sig också av norelems shimsbrickor för att uppnå en hög kemikalieresistens och minska partiella vibrationer. Shims gör att bultar kan monteras och justeras på grepp-plattan samt att anslutningen till domkraftssystemet kan justeras.

norelem ACADEMY är extremt stolta över att stötta ingenjörs- och tillverkningsprojekt i alla skeden av utbildningar och projektutveckling. Det ligger helt i norelems ACADEMYS intresse att hjälpa till att överbrygga kompetensgapet, men också för norelem i sig att underlätta tillverkning och tekniska behov av nya projekt och utveckling.

För att utforska norelems fulla sortiment: www.norelem.se
För mer information om norelem ACADEMY: www.norelem-academy.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN