SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

3 unga ventilationsmon­törer tävlar om SM-guldet

Finalen är 23-25 april i Karlstad
Finalen i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” närmar sig och nu avslöjas det vilka de tre finalisterna är; Rohullah Rajabi från Karlstad, Albin Eriksson från Uddevalla och Hobbe Eriksson från Östersund. Den 23-25 april möts de på Yrkes-SM i Karlstad för att göra upp om den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024”.

- Var noggranna, varje millimeter räknas, är den föregående vinnarens tips till de unga talangerna.

SM för unga ventilationsmontörer är en tävling som instiftades år 2022 av Plåt & Ventbyrån och som återkommer vartannat år. Syftet är att uppmuntra unga i branschen och visa att ventilationsmontör är ett framtidsyrke att räkna med. Samtidigt får den relativt nya gymnasieinriktningen Ventilation, som finns på VVS- och Fastighetsprogrammet, en chans att glänsa i strålkastarljuset.

Nu offentliggörs de tre finalisterna i SM för unga ventilationsmontörer 2024, vilka kommer att tävla mot varandra den 23-25 april under Yrkes-SM i Karlstad.

Finalisterna i SM för unga ventilationsmontörer 2024 är:
Rohullah Rajabi, 20 år, Nobelgymnasiet i Karlstad, 079-026 37 13
Albin Eriksson, 19 år, Östrabo Yrkesgymnasium i Uddevalla, 076-761 36 29
Hobbe Eriksson, 18 år, Jämtlands Gymnasium i Östersund, 070-360 54 50

Intervjuer med varje finalist finns att läsa på yrkeventmontor.se.

- Kriterierna för att kvala in till tävlingen har varit på en hög nivå, med mycket fokus mot montering för att passa framtidens ventilationsarbeten. Alla sökande har fått göra samma uttagningsprov, och där har Rohullah, Albin och Hobbe verkligen briljerat och visat en extra god yrkesskicklighet. Det ska bli riktigt spännande att se hur det går för dem i SM, då tävlingsuppgiften blir ännu mer komplex, säger Magnus Karlqvist, tävlingsledare SM samt yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola.

Tävlingsuppgiften kräver styckning och montering
Ventilationsmontörernas uppgift under SM består till en viss del av förarbete inför montering. Detta innebär styckning, mängdning och beställning av materiel enligt en särskilt framtagen tävlingsritning. Även själva monteringen sker enligt ritning, men precis som det kan vara i ett kundprojekt så kommer det att ske förändringar under tävlingen, vilket de tävlande måste hantera och utföra.

Tips inför slutspurten i SM från Pontus Forsström, vinnare år 2022
Endast en av de unga talangerna kan landa högst upp på prispallen, något som Pontus Forsström lyckades med år 2022 då han var 19 år. Idag arbetar han som ventilationsmontör samt ventilations- och värmepumpstekniker. Parallellt har han en roll som yrkesambassadör, vilket innebär att han lyfter yrket ventilationsmontör och vikten av en skräddarsydd utbildning.

- Till årets finalister är mitt bästa tips att vara noggrann, varje millimeter räknas! En SM-tävling inom ventilation är mycket viktig, framförallt för att framhäva yrket i sig, men också för att ge ungdomar en chans att visa vad de går för. Att ha vunnit SM är som ett kvitto på att jag är duktig på mitt jobb, vilket betyder oerhört mycket. Det är även kul att ha det på sitt CV, säger Pontus Forsström, vinnare av titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör ” år 2022.

Pressbesök och offentliggörande av vinnaren
Media är välkomna att se finalisterna tävla på Tingvalla sportcenter i Karlstad den 23–25 april 2024. Kontakta Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån, före besöket. SM-finalen pågår den 23 – 25 april. Vinnaren av ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024” tillkännages i samband med prisutdelningen torsdagen den 25 april, efter klockan 16.30.

Den 25 april tillkännages vinnaren även på yrkeventmontor.se och Mynewsdesk.

För mer information om tävlingen:
Kontakta Magnus Karlqvist, tävlingsledare SM samt yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola, vid frågor om tävlingsmoment.
Telefon: 070-276 28 78
E-post: magnus.karlqvist@platventbyran.se

Vid övriga frågor kring SM:
Kontakta Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån, vid övriga frågor kring SM och kommunikation.
Telefon: 073-729 12 81
E-post: kaveh.nowroozi@platventbyran.se

Om SM för unga ventilationsmontörer
SM för unga ventilationsmontörer är en tävling som hålls vartannat år och arrangeras samt genomförs av Plåt & Ventbyrån, ventilationsbranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor. Det sker på uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen och fackförbundet Byggnads. Huvudsponsor är Lindab.

För mer information: yrkeventmontor.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när