SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

4 av 5 kan tänka sig oblig­atorisk kontorsnärvaro

Viktiga insikter från årets undersökning
Castellums årliga trendrapport, Framtidens arbetsliv, visar att distansarbetet fortsätter att minska och majoriteten kan tänka sig obligatorisk kontorsnärvaro. Allt fler företag väljer aktivitetsbaserade kontorslösningar utan fasta skrivbord och de arbetsgivare som erbjuder möjlighet till träning och rörelse på kontoret har flest nöjda medarbetare.

Den 13 mars publiceras Castellums årliga trendrapport Framtidens arbetsliv, där 4 000 kontorsarbetare i Norden svarar på frågor och förväntningar på arbetslivet och kontoret som arbetsplats.

”När covid-19 drabbade världen blev flexibilitet och distansarbete snabbt det nya normala, årets rapport visar tydligt att kontoret åter är den huvudsakliga arbetsplatsen, men kontoret står i stor förändring. I årets mätning har flexibla kontor ökat med 60 procent till förmån för egna rum och fasta skrivbord. Vi märker tydligt bland våra kontorshyresgäster att de som anstränger sig för att skapa attraktiva arbetsplatser med hög variation också är de som i störst utsträckning får tillbaka nöjda medarbetare till kontoret,” säger Heléne Lidström, arbetsplatsstrateg på Castellum.

Det är femte året i rad som Castellum tagit tempen på kontorsarbetare och kan jämföra utvecklingen och trenderna före och efter coronapandemin.

Fem viktiga insikter från årets undersökning

1. Kontorsnärvaron fortsätter öka. De flesta vill vara på kontoret merparten av veckan. Endast 1 av 10 jobbar nu främst på distans, men vikten av valfrihet består.
2. Flexibla kontor allt populärare. Aktivitetsbaserade kontor ökar raskt i antal och popularitet. Andelen kontorsarbetare som föredrar aktivitetsbaserat har stigit 100 procent på ett år.
3. Kontoret underlättar ledarskapet. 7 av 10 chefer tycker kontoret och hög kontorsnärvaro är viktigt för deras ledarskap. Extra viktigt är det i stora organisationer.
4. Bra kontorsmiljö lockar fler. 8 av 10 tycker kontorsmiljön är avgörande när de söker nytt jobb. Och ju bättre arbetsmiljö, desto högre närvaro.
5. Arbetsro är kontorets stora utmaning. Kontoret gynnar kulturbyggande, samarbete och produktivitet. Men 3 av 10 tycker det kan vara svårt att arbeta ostört på kontoret.

I rapporten kan du även läsa hur stor roll kontorets läge spelar vid val av arbetsgivare, vad som ligger högst på medarbetarnas kontorsönskelista, hur många unga som tycker att kontoret är viktigt för deras psykiska hälsa och vilka som faktiskt skulle uppskatta att ersätta sin chef med AI.

Kontakta oss för en djupdykning i rapporten eller surfa in på castellum.se/framtidens-arbetsliv-2024 och anmäl dig till det livesända rapportsläppet där vi presenterar årets mest intressanta insikter och låter en expertpanel diskutera de senaste trenderna.

För mer information, vänligen kontakta:
Heléne Lidström, arbetsplatsstrateg Castellum AB, 070 793 23 00
Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör Castellum AB, 070 206 75 62

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när