SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Bidrag och ersättningar för solceller 2022

Alla 6 bidrag och ersättningar du kan få för solceller 2022
Att det finns ett miljöpolitiskt incitament för att få så många svenskar som möjligt att installera solceller kan inte ha gått någon förbi. För den som vill få så stor lönsamhet som möjligt i sina solceller finns det en rad bidrag och ersättningar att ansöka om, som sammantaget gör det mycket fördelaktigt att satsa på egenproducerad el via solceller.

Här följer en genomgång av alla de bidrag och ersättningar du kan få för solceller 2022.

Bidrag och ersättningar för solceller 2022



● ROT-avdrag.
● Nya solcellsbidraget – avdrag grön teknik.
● Nätnytta för såld solel.
● Skattereduktion för såld solel.
● Ursprungsgarantier och elcertifikat för såld solel.
● Ersättning för såld solel från elhandelsbolaget.

ROT-avdrag för solceller



När du installerar solceller kan du få rotavdrag för delar av den arbetskostnad installationen fört med sig. Entreprenören som utfört arbetet kommer dra av (högst) 30 % av arbetskostnaden direkt på fakturan. Du behöver inte själv ansöka om rotavdrag.

Det finns inget särskilt rotavdrag för just solceller, utan det fungerar precis som när du anlitar en hantverkare för till exempel en renovering. Du kan bara dra av en viss summa i rotavdrag under ett och samma år, och slutberäkningen sker på din deklaration. Hur mycket du kan dra av för ROT varje år bestäms av hur mycket du skattat för under året, och vilka andra avdrag du har gjort.

Nya solcellsbidraget – avdrag för grön teknik



Du som ska installera grön teknik (där ingår till exempel solceller) kan göra avdrag i din deklaration för både arbetskostnad och materialkostnad. Detta kallas även det “nya solcellsbidraget”, och kan inte kombineras med rotavdrag. Därmed påverkar avdraget för grön teknik inte heller den totalsumma du kan göra rotavdrag för varje år.

Skatteavdrag för grön teknik gäller följande installationer



● Nätanslutet solcellssystem.
● Laddningspunkt för t.ex. elbilar.
● System för att lagra egenproducerad el, t.ex. via solceller.

Skatteavdrag för grön teknik gäller följande fastighetstyper



● Småhus eller så kallad “ägarlägenhet” du själv äger.
● Lägenhet i bostadsrättsförening där du äger nyttjanderätten till lägenheten (vilket är det vanliga när det kommer till lägenheter i BRF).
● Fastighet som du själv äger som är under uppbyggnad, men som när den är klar kommer vara antingen ett småhus eller en ägarlägenhet.

Med ägarlägenhet menas en lägenhet där ägaren äger fastigheten eller delen av fastigheten som lägenheten utgör. Detta är inte detsamma som att “äga” en bostadsrättslägenhet. Ibland beskrivs ägarlägenheter som radhus, fast på höjden.

Du kan läsa mer om solcellsbidrag hos Hemsol, där du också hittar en mängd information om hur du bäst går till väga för att investera i och installera solceller och annan modern teknik för grön el.

Nätnytta för såld solel



Nätnytta för såld solel är inte ett statligt bidrag eller avdrag, utan handlar om att du säljer överskottet av din egenproducerade el till det elnät du är ansluten till. Ersättningen för nätnytta kan ligga på runt 5 öre/kWh, beroende på elbolag. Som privatperson kan du ha inkomster på upp till 40 000 SEK varje år, utan att behöva skatta för dem. Detta är dock en totalsiffra, som gäller alla dina extra inkomster.

När du vill sälja solel behöver du teckna två typer av avtal med ditt elbolag, ett som konsument och ett som producent. Det brukar kallas för förbrukningsavtal respektive produktionsavtal. När du har dessa båda avtal på plats säljs överskottet av din elproduktion automatiskt via elnätet. Du behöver inte betala någon energiskatt på ditt sålda elöverskott, så länge som din anläggning har lägre effekt än 500 kW.

Skattereduktion för såld solel



Du som säljer el som privatperson har rätt till att få skattereduktion för din sålda solel. Upp till 30 000 kWh/år får du en skattereduktion på 60 öre för varje kWh som du sålt till elnätet. Skatteverket får information om hur mycket el du har sålt direkt från ditt elbolag, och summan av din skattereduktion för såld solel kommer stå förtryckt i din deklaration.

Ursprungsgarantier och elcertifikat för såld solel



När du säljer din överskottsel från solceller ska du inte missa att ansöka om dokument för ursprungsgarantier och elcertifikat från Energimyndigheten. Sammanlagt handlar det om potentiella ersättningar på runt 3 öre per såld kWh.

Ursprungsgarantier för såld solel



Ursprungsgarantier är ett elektroniskt dokument som visar vilken typ av elkälla som elen i fråga kommer ifrån. I fallet med ursprungsgarantier för såld solel handlar det alltså om ett dokument som bevisar att den el du producerar verkligen kommer från solceller och grön teknik.

Att du kan visa upp ursprungsgarantier gör att ditt elhandelsbolag kan vara säker på att elen du säljer verkligen kommer från solceller. Detta är elhandelsbolagen beredda att betala för, och ersättningen ligger ofta runt 1 öre extra per Kwh.

Elcertifikat för såld solel



Ett elcertifikat utfärdas av Energimyndigheten och är gratis för dig som är elproducent. Att få ett elcertifikat innebär att du har registrerat dig själv som säljare av el hos Energimyndigheten. Du behöver också installera en mätare för hur mycket el du säljer. En viss mängd el ger dig en viss mängd elcertifikat, och precis som för ursprungsgarantier är detta något du kan sälja vidare till ditt elbolag.

Ett elcertifikat ger dig ersättningar som ligger runt 2 öre/kWh. Det kan dock tillkomma vissa kostnader som är knutna till att vara registrerad elproducent. Kontrollera med Energimyndigheten om dessa kostnader kommer gälla dig.

Ersättning för såld el hos elhandelsbolaget



En ersättning för såld el hos elhandelsbolaget handlar helt enkelt om det pris du får när du säljer överskottet av din egenproducerade solel till ditt elbolag. Ersättningen för din sålda solel kan variera mellan olika elhandelsbolag. Den ersättning du får är spotpriset plus elbolagets valda påslag.

Vad är spotpris på el?



Den som vill sälja egenproducerad el behöver självklart hålla koll på de termer som används. Spotpris är det pris som elhandelsbolagen själva köper in sin el för. Spotpriset på 1 kWh el för den nordiska marknaden sätts på elbörsen Nord Pool. Precis som på den vanliga börsen handlar prisnivån om tillgång och efterfrågan.

Elkonsumenter med fast elavtal påverkas inte av hur spotpriset på el rör sig. Du som ska sälja el behöver dock alltid ta med ett rörligt spotpris i beräkningen, när du räknar ut slutsumman för vad du får för den solel du producerar och säljer. Du kan lätt följa utvecklingen dag för dag på Nord Pools hemsida.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN