SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Bilförsäkring - Jämför bilförsäkringar här

Med en bilförsäkring kan du känna dig trygg på vägarna. Men hur gör man för att hitta den bästa bilförsäkringen? Här går vi igenom allt du behöver veta för att göra rätt val.

Jämför bilförsäkring


Jämför bilförsäkringar, från flera olika försäkringsbolag, för att hitta den billigaste och bästa bilförsäkringen utifrån dina behov. Det finns ofta pengar att spara!



Denna guide visar:
- Hur du jämför bilförsäkringar enkelt
- Vilka försäkringsdelar som ingår
- Hur du kan påverka priset

Jämför bilförsäkring


Att jämföra bilförsäkringar är viktigt för att säkerställa att du får anpassat ekonomiskt skydd – till marknadens bästa pris.

Jämför bilförsäkring i fyra steg:



1. Ange registreringsnummer
Via vårt verktyg ovan kan du enkelt jämföra och hitta marknadens bästa bilförsäkring för dina behov. Första steget är att ange bilens registreringsnummer. Eftersom registreringsnumret anger bilmodeller, årsmodell och annan information får försäkringsbolagen underlag för villkor och premie.

2. Ange personuppgifter
Efter att ha angett ditt registreringsnummer kommer du att behöva fylla i ditt personnummer. Detta då försäkringar varierar beroende på faktorer som ålder, geografisk position och liknande.

3. Jämför bilförsäkring
När du har angett ditt registreringsuppgifter och personuppgifter, är det dags att jämföra de olika bilförsäkringarna. Du får du en översikt över olika alternativ och premier från olika försäkringsbolag.

Innan du väljer rekommenderar vi att du läser klart denna guide för att förstå vad de olika försäkringsdelarna innebär och vad som är viktigt att tänka på för att pressa ner premien.

4. Teckna bilförsäkring
Efter att ha jämfört olika alternativ är nästa steg att teckna bilförsäkringen. Det innebär vanligtvis att du fyller i ytterligare information och godkänner försäkringsvillkoren. Många försäkringsbolag erbjuder möjligheten att teckna bilförsäkringen direkt online, vilket gör processen snabb och smidig.

Tre saker att tänka på när du jämför



När du jämför bilförsäkringar är det viktigt att inte bara fokusera på priset. Här är tre viktiga aspekter att tänka på:
1. Ersättning: Se till att du förstår vad försäkringen täcker för tillfällen. En billig bilförsäkring har lägre premie, men kan även ge ersättning vid färre tillfällen samt lägre ersättningsnivåer. Det kan bli kostsamt om olyckan är framme. Läs mer längre ner i guiden, vid rubriken ”Billigaste bilförsäkringen är…”.
2. Självrisk: Självrisken är den del av skadekostnaden du själv står för vid en skada. En lägre självrisk kan innebära en högre premie, men kan vara fördelaktigt om du skulle råka ut för en skada. Överväg din ekonomiska situation och hur mycket risk du är villig att ta.
3. Hur kan du påverka premien: För många är priset (premien) det viktigaste. Detta inte minst när det är billigare och äldre bilar som ska försäkras. Genom att förstå vad som påverkar premien kan du eventuellt sänka den. Se mer under kommande rubriker.

Så mycket kan du spara på att jämföra bilförsäkring


Att jämföra bilförsäkringar kan leda till betydande besparingar. I vissa fall kan besparingarna uppgå till flera tusen kronor per år. Det är därför viktigt att regelbundet jämföra de olika alternativen.

Exempel: Låt oss säga att du äger en vanlig personbil, en Volvo V70, och bor i en förort till Stockholm. Du har haft din nuvarande bilförsäkring i flera år och betalar årligen 6 000 kronor för den. Du har inte jämfört premier på ett tag och är nyfiken på om det går att spara pengar.

Genom att använda en jämförelsetjänst online anger du ditt registreringsnummer och personuppgifter för att få prisförslag från olika försäkringsbolag. Efter att ha jämfört erbjudanden hittar du ett alternativ som endast kostar 4 500 kronor per år, vilket är 1 500 kronor billigare än din nuvarande försäkring.

Besparingen i detta fall är alltså 1 500 kronor per år, och om du behåller samma försäkring i fem år kan du spara hela 7 500 kronor.


Är det enkelt att byta bilförsäkring?


Ja, det är mycket enkelt att byta bilförsäkring. Jämför först för att se om du hittar bättre villkor hos annat försäkringsbolag. Om så är fallet kan du kontakta nuvarande bolag för att se om försäkringen kan sägas upp direkt eller om det finns någon bindningstid. Det viktigaste att tänka på, om vill byta bilförsäkring, är att bilen aldrig ska vara oförsäkrad.

Bilförsäkring Pris – Få en billig bilförsäkring!


Priset på bilförsäkringar kan variera kraftigt vilket beror på en rad olika faktorer. Som konsument är det viktigt att förstå dessa faktorer för att kunna påverka kostnaden. Här är några av de viktigaste faktorerna.

1. Jämför försäkringsbolag
Det första och kanske mest uppenbara sättet att påverka priset är att jämföra olika bilförsäkringar. Det kan enkelt ske via vårt verktyg högst upp på denna sida.

Priser och villkor varierar mellan olika bolag och genom att jämföra kan du hitta den billigaste bilförsäkringen för just ditt behov.

2. Självrisk
Självrisken är den del av en eventuell skadekostnad som du själv står för. Genom att välja en högre självrisk kan du ofta sänka din årliga premie. Det är dock viktigt att balansera självrisken mot din egen ekonomiska förmåga att hantera eventuella skador.

3. Samlingsrabatt
Många försäkringsbolag erbjuder rabatter om du samlar flera försäkringar hos dem. Exempelvis kan du ha din bilförsäkring och hemförsäkring hos ett och samma bolag. På så sätt kan du ofta få en lägre totalkostnad.

4. Skadefria år
Antalet år du har varit skadefri påverkar också priset. Ju längre period du haft bilförsäkring, men utan att behövt nyttja den, desto lägre blir din premie. Detta beror på att försäkringsbolagen ser att du är en lågriskkund.

5. Ålder på förare
Förarens ålder är en annan viktig faktor som försäkringsbolagen tar hänsyn till. Yngre förare, särskilt de under 25 år, anses ofta vara en högre risk och kan därför få högre premier. Å andra sidan kan äldre och mer erfarna förare ofta dra nytta av lägre premier. En viss rabatt kan exempelvis ges till äldre om de anger att någon under 25 år inte kommer att köra bilen.

6. Ersättningstillfällen och nivåer
Olika försäkringsbolag erbjuder olika nivåer av ersättning vid skadefall. Det är viktigt att jämföra dessa nivåer. Är det lägre ersättningsnivåer kan premien vara lägre, men i vissa fall på bekostnad av det något sämre ekonomiska skyddet.

7. Om tillägg ingår eller inte
Var uppmärksam på vilka tillägg som ingår och vilka som kostar extra. Tillägg som vägassistans, hyrbil vid skada samt utökad glasförsäkring kan vara värdefulla men de kan också öka priset. Överväg vilka tillägg som är viktiga för dig och jämför priser med och utan dessa tillägg. Läs mer om olika tillägg längre ner i guiden.

8. Säkerhet – larm, garage, spårsändare
Försäkringsbolagen tar hänsyn till säkerhetsåtgärder som du har vidtagit för ditt fordon. Bilar utrustade med larm, spårsändare eller som förvaras i garage kan ofta få lägre premier. Detta beror på att dessa åtgärder minskar risken för stöld och skador, vilket i sin tur minskar risken för försäkringsbolaget.

9. Årlig körsträcka – kanske kan du minska lite i körsträcka?
Din årliga körsträcka kan också påverka priset på din bilförsäkring. Ju mindre du kör, desto lägre är risken för olyckor och skador.

Vissa försäkringsbolag erbjuder lägre premier för förare som kör kortare sträckor. Om du kan minska din körsträcka, till exempel genom att använda kollektivtrafik eller cykla, kan du potentiellt sänka premien.

10. Typ av bil
Vilken bilmodell du kör har en stor inverkan på priset. Försäkringsbolagen tar hänsyn till flera faktorer relaterade till bilen, såsom dess marknadsvärde, reparation- och underhållskostnader samt stöldbenägenhet. Exempelvis kan sportbilar och lyxbilar ha högre premier på grund av deras höga värde och kostsamma reparationer.

11. Bostadsområde
Ditt bostadsområde spelar också en roll i beräkningen av din premie. Områden med högre frekvens av brottslighet, särskilt bilrelaterade brott som stöld och skadegörelse, kan leda till högre premier. Likaså kan områden med högre trafikolycksstatistik resultera i högre kostnader. Detta beror på att försäkringsbolagen ser en ökad risk för skador i dessa områden.



Billigaste bilförsäkring är…


Vilken är den billigaste bilförsäkringen? Priset är en kombination mellan försäkringsskydd, fordon och försäkringstagare.

Försäkringsskydd - Enbart trafikförsäkring - Generellt sett är den billigaste bilförsäkringen enbart en trafikförsäkring, vilket är den lagstadgade miniminivån av försäkringsskydd i Sverige. Denna täcker skador som din bil orsakar på andra personer och deras egendom, men inte skador på din egen bil.

Fordonet – Billig och enkel - Priset påverkas av bilens bilmodell och dess ålder.

Försäkringstagaren – Låg risk - Risknivån påverkas av försäkringstagarens ålder, bostadsområde, eventuella säkerhetsåtgärder och körhistorik.

Men är billigaste bilförsäkringen verkligen billigast?


Det är viktigt att förstå att en låg premie inte alltid innebär att det är det mest kostnadseffektiva alternativet i det långa loppet. En bilförsäkring med låg premie kan ofta innebära en hög självrisk och låga ersättningsnivåer. Detta kan bli kostsamt om du råkar ut för en olycka eller om din bil blir stulen eller skadad.

Exempel: Låt oss säga att du jämfört och tecknat den billigaste bilförsäkringen på marknaden. För att få låg premie har du även valt en självrisk på 10 000 kronor.

Om du sedan råkar ut för en mindre kollision där reparationen kostar 8 000 kronor, måste du betala hela kostnaden själv eftersom den inte överstiger din självrisk. I ett sådant scenario skulle en bilförsäkring med en något högre premie men lägre självrisk ha varit mer ekonomisk.


De delar som långsiktigt påverkar kostnaden för en bilförsäkring är dessa:

Premien
Premien är själva priset på bilförsäkringen och betalas per försäkringsår. Betalning kan exempelvis ske en gång per år, halvår eller per månad.

Självrisk
Självrisken är den del av skadekostnaden som du själv står för innan försäkringen ger ersättning. En hög självrisk kan sänka din premie, men det ökar också din potentiella kostnad vid en skada. Det är viktigt att balansera självrisken mot din ekonomiska förmåga att hantera eventuella skador.

Ersättningsnivåer
Ersättningsnivåerna i din bilförsäkring avgör hur mycket pengar du kan få vid olika typer av skador eller förluster. En försäkring med låga ersättningsnivåer kan vara billigare, men den kan också innebära att du får mindre ersättning vid en skada.

Bilförsäkringens olika delar


Bilförsäkringar i Sverige består av flera olika delar – och kan tecknas på tre olika nivåer. Det är viktigt att förstå skillnaderna mellan dessa för att kunna välja rätt utifrån de egna behoven.

Trafikförsäkring bil – Lagligt krav
Trafikförsäkring är lagstadgad och måste tecknas för alla motorfordon som används i trafik. Så fort du köpt en bil behöver denna försäkring tecknas. Om inte det sker kommer straffavgift krävas in av Trafikförsäkringsföreningen.

Vad täcker trafikförsäkring?
Trafikförsäkringen täcker skador som din bil orsakar på andra personer och deras egendom. Det inkluderar personskador och egendomsskador till tredje part i händelse av en olycka. Det är viktigt att notera att trafikförsäkringen inte täcker skador på din egen bil eller personliga skador som du själv kan drabbas av.

Vad kostar trafikförsäkring?



Se pris på trafikförsäkring för din bil – Gör jämförelse via verktyget ovan.

Halvförsäkring bil
Halvförsäkring är ett steg upp från den grundläggande trafikförsäkringen och erbjuder ett bredare skydd. Den är särskilt lämplig för bilar som inte är helt nya men som fortfarande har ett betydande värde. Halvförsäkringen kombinerar trafikförsäkringens skydd med ytterligare försäkringselement som ger ett mer omfattande skydd.

Vad täcker halvförsäkringen?
Halvförsäkringen inkluderar allt som trafikförsäkringen täcker, plus några extra skydd. Nedan visas vad som vanligtvis ingår.
Stöldskydd: Täcker förlust eller skada på bilen om den blir stulen.
Brand: Ger ersättning om din bil skadas i en brand.
Glasruteskydd: Täcker kostnaden för att reparera eller byta ut bilens rutor, till exempel vid stenskott.
Räddning: Täcker vissa kostnader om bilen behöver bärgas efter en olycka eller haveri.
Rättsskydd: Ger ekonomiskt stöd för juridiska kostnader i samband med tvister som rör bilen.

Vad kostar halvförsäkring?


Se pris på halvförsäkring för din bil – Gör jämförelse via verktyget ovan.

Helförsäkring bil
Helförsäkring är det mest omfattande skyddet du kan välja för din bil. Den kombinerar trafik- och halvförsäkringens skydd med ytterligare försäkringsdelar som ger ett fullständigt skydd för både dig och din bil.

Vad täcker helförsäkring (vagnskadegaranti)?
Vagnskadegaranti är den centrala delen i en helförsäkringen. Den täcker skador på själva bilen som kan uppstå vid exempelvis en trafikolycka, vid kollision med ett djur eller vid avkörning av vägen. Det kallas för vagnskador. En vagnskadeförsäkring är alltså samma sak som en helförsäkring.

Vagnskada = Om din bil blir skadad i en olycka, kommer det klassas som vagnskada och därmed täckas av vagnskadeförsäkringen.

Vagnskadegaranti självrisk = Den självrisk som betalas om vagnskadegarantin används.

Vad kostar helförsäkring för ny bil?
För nya bilar är det ofta så att vagnskadegarantin ingår i bilens nybilsgaranti, vilket innebär att du inte behöver en fullständig helförsäkring.

I dessa fall kan en halvförsäkring vara tillräcklig under de första åren, eftersom vagnskadan redan är täckt av bilföretagets garanti. Det är dock viktigt att noggrant kontrollera villkoren för nybilsgarantin och se till att den täcker dina behov.

Vad kostar helförsäkring?
Se pris på helförsäkring för din bil – Gör jämförelse via verktyget ovan.

Tilläggsförsäkringar


Tilläggsförsäkringar är extra skydd som du kan lägga till din grundläggande bilförsäkring för att få ett mer omfattande skydd. Dessa tillägg är frivilliga och kan anpassas efter dina specifika behov.

Hyrbilstillägg
Om din bil blir obrukbar, på grund av en olycka eller reparation, kan ett hyrbilstillägg vara till stor hjälp. Detta tillägg täcker kostnaden för en hyrbil under tiden din bil är på verkstad, vilket säkerställer att du fortfarande exempelvis kan ta dig till jobbet utan problem.

Allriskförsäkring
Allriskförsäkringen, även känd som drulleförsäkring, täcker skador som orsakas av plötsliga och oförutsedda händelser. Detta kan inkludera allt från att du tappar nycklarna till att du spiller kaffe på bilens elektronik.

Utökat rättsskydd
Rättsskyddsförsäkringen täcker juridiska kostnader som kan uppstå vid tvister relaterade till din bil. Detta kan vara ovärderligt om du hamnar i en rättstvist efter en trafikolycka eller en tvist med en verkstad. Med utökat rättsskydd skapas bredare ekonomiskt skydd än vad som ingår i grundutbudet.

Vägassistans
Vägassistans erbjuder hjälp om du får problem med din bil på vägen, som punktering, motorstopp eller om du råkar ut för en mindre olycka. Detta tillägg kan ge dig snabb och professionell hjälp på plats av lokal bärgare.

Som tillägg eller i försäkringen för bilen?
När du överväger olika tilläggsförsäkringar är det viktigt att först kontrollera vad som redan ingår i din grundläggande bilförsäkring. Vissa bolag inkluderar vissa av dessa tillägg som standard i sina mer omfattande försäkringspaket, medan andra erbjuder dem som separata tillägg.

Specialförsäkringar
För vissa typer av bilar finns det specialförsäkringar som erbjuder skräddarsytt skydd utöver det som finns i standardförsäkringar. Dessa är anpassade för unika fordon och speciella behov.

Entusiastförsäkring
En entusiastförsäkring är avsedda för bilägare som ser sitt fordon som mer än bara ett transportmedel. Dessa är ofta anpassade för samlarbilar, modifierade bilar eller särskilt ovanliga fordon. Entusiastförsäkringar kan inkludera specialiserade ersättningsvillkor, som ersättning baserat på överenskommet värde snarare än marknadsvärde.

Veteranbilsförsäkring
En veteranbilsförsäkring är speciellt utformad för äldre bilar som klassificeras som veteranbilar. Med andra ord ska bilen vara minst 30 år. Den kan inkludera specialanpassade villkor samt begränsningar för hur och när bilen får användas.

Märkesbilsförsäkring
Märkesbilsförsäkringar är specialanpassade försäkringar för specifika bilmärken. Dessa är ofta utformade i samarbete med biltillverkarna. Märkesbilsförsäkringar kan inkludera unika fördelar som:
Originaldelsgaranti: Garanterar att endast originaldelar från tillverkaren används vid reparationer.
Specialiserad verkstadsservice: Tillgång till verkstäder som är specialiserade på just det märket, vilket säkerställer att bilen underhålls och repareras av experter.
Anpassade ersättningsvillkor: Ersättningsvillkor som är specifikt utformade för att matcha bilens värde och användning.

Dessa försäkringar är idealiska för dig som äger en premiumbil eller en bil från ett särskilt märke och vill ha en försäkring som är lika exklusiv som ditt fordon.

Vilken är den bästa bilförsäkringen?


I en av Sveriges bredaste, och helt oberoende, jämförelser av bilförsäkringar utses Folksam Stor till bästa bilförsäkringen. Den får 4,6 poäng av 5 möjliga. Inom de olika granskade områdena ges allra högst betyg inom ”Vagnskada” med 4,9 av 5 samt ”Stöld och glas” på 4,8 av 5. Lägst betyg ges på ”Räddning, rättsskydd och allrisk” på 4,3 av 5.

Det bör däremot nämnas att Folksam Stor inte ensam är bästa bilförsäkringen då även två andra bolag når upp till samma slutpoäng. Dessutom har samtliga tio bästa bilförsäkringarna totalbetyg på mellan 4,2 och 4,6. Det är alltså liten skillnad mot de som anses vara bäst.

Bäst bilförsäkring för dig är…


Jämförelsen ovan tar enbart hänsyn till ersättningstillfällen och ersättningsnivåer – inte till pris. De flesta anser däremot att priset är en viktig faktor. Dessutom finns ingen anledning att vara överförsäkrad. I detta fall betalas onödigt mycket, för ett ekonomiskt skydd som inte kommer att kunna utnyttjas.

Läs denna guide för att skapa dig en bild över vilka olika försäkringsdelar som vanligtvis finns inom en bilförsäkring och jämför sedan via verktyget ovan. Då kan du hitta bästa bilförsäkringen – utifrån dina villkor.

Frågor och svar om bilförsäkring



1. Vad kostar bilförsäkring?
Kostnaden för en bilförsäkring varierar beroende på flera faktorer som bilens modell, förarens ålder och körhistorik. I genomsnitt kan en bilförsäkring i Sverige kosta mellan 300 och 500 kronor per månad.

2. Bör en hel- eller halvförsäkring väljas för bilen?
Valet mellan hel- och halvförsäkring beror på bilens värde och din personliga situation. Även om hel- och halvförsäkringar skiljer sig lite i kostnad, erbjuder helförsäkringen betydligt mer omfattande skydd. Ofta är prisskillnaden inte speciellt stor.

3. Hur får jag billigaste försäkringen till min bil?
För att hitta den billigaste bilförsäkringen är det viktigaste att jämför erbjudanden från olika försäkringsbolag. Tänk också på att justera faktorer som självrisk och tilläggsförsäkringar för att sänka premien.

4. Vilken bilförsäkringar är bäst och billigast?
Det bästa och billigaste alternativet varierar beroende på individuella behov. I en stor jämförelse anges att Folksam är bäst – men den är inte billigast.

5. När är det värt att inte ha helförsäkring?
Det kan vara värt att avstå från helförsäkring om din bil är äldre och har lågt marknadsvärde. I sådana fall kan kostnaden för helförsäkringen överstiga bilens värde.

6. Vad händer om jag inte har bilförsäkring?
I Sverige är det lag på att ha minst en trafikförsäkring. Om du saknar försäkring riskerar du straffavgift och blir personligen ansvarig för alla kostnader vid en olycka.

7. Kan jag skriva bilen på min sambo för att få lägre premie?
Att skriva bilen på någon annan för att få lägre premie kan betraktas som försäkringsbedrägeri. Utgå ifrån att den som äger och försäkrar bilen även ska vara den som använder den mest.

8. Påverkar installation av säkerhetsutrustning min försäkringspremie?
Ja, installation av viss säkerhetsutrustning, som larm och spårsändare, kan påverka din försäkringspremie positivt.

9. Vad är skillnaden mellan trafikförsäkring och halvförsäkring?
Trafikförsäkring är en lagstadgad grundförsäkring som täcker skador din bil orsakar på andra personer och deras egendom. Halvförsäkring inkluderar trafikförsäkring och ger dessutom skydd mot bland annat brand, stöld, glasskador och räddning.

10. Påverkar förarens ålder priset på en bilförsäkring?
Ja, förarens ålder påverkar premien. Det kan alltså vara smart att jämföra premien utifrån vem i hushållet som står som ägare på bilen.

11. Kan jag pausa min bilförsäkring om jag inte använder bilen under en period?
Det beror på försäkringsbolaget. Vissa försäkringsbolag erbjuder möjligheten att pausa försäkringen under en period då bilen inte används.

12. Täcker bilförsäkringen skador som uppstår under hyra av bil?
Nej. Din bilförsäkring täcker enbart din bil. Av den anledningen behöver försäkring, samt eventuell reducering av självrisk, betalas hos uthyraren.

13. Kan jag byta försäkringsbolag när som helst under försäkringsperioden?
Försäkring kan generellt bara bytas efter att försäkringsperioden löpt ut. Däremot är det alltid möjligt att säga upp nuvarande försäkring vid försäljning eller avställning. När den sedan ställs på igen behöver du teckna ny bilförsäkring.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-02
Lanserar ny lösning för DLP- och generativ AILenovo stärker euro­peiskt hållbarhetsarbete Hälften av Europas intrång börjar interntLösningar för framtida datacenterutmaningarBlue Integrator 4.3
2024-05-01
En långvarig följeslagare i krävande arbetsmiljöer
2024-04-30
Trådlösa system ger helt nya möjligheter Maximera effektiviteten med motviktstruckarNy katalog från ChuckcenterKärlpress SVELOG 140 för matavfallDärför ska du prioritera service av dina truckar
2024-04-29
Container Basic Store för invallning av fat och IBC Ljustorn med IO-link Hur mycket kostar 3D-utskrift? Familjeägt företag satsar långsiktigt och hållbartNyckelbakterie upptäckt
2024-04-26
Länken i framgångsrikt partnerskapIndustridatorers roll i tuffa driftmiljöerSkyddsslang ECOLINEMjölby en av orterna som får ny utbildningsformCognizants innovations­program Bluebolt