SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Blomsterindustrin

Dynamisk, global samt snabbväxande
En av de högre industrierna i många utvecklingsländer och underutvecklade länder är just blomsterindustrin. Att odla blommor, det började man med under slutet av 1800-talet. Det i Storbritannien. Man odlade då i stor skala på stora ägor. Ser man till dagens blomsterindustri så är den dynamisk, global samt att den även är snabbväxande.

Idag så består blomsterindustrin i huvudsak av odlare, grossister och återförsäljare, som till exempel euroflorist.se. Dessa tre, av odlare, grossister och återförsäljare har en verksamhet som går in i varandra. Dock ser vi trender som gör att man vill eliminera mellanhänder, för att kunna göra blommor tillgängliga till lägre priser.

Från odlare till konsument
Blommor och växter, de tar idag olika vägar till konsumenten. Detta beror helt på var de odlas samt hur de ska säljas. En del som odlar, de klipper och packar sina blommor på sin plantskola för att sedan skicka dem till konsumenten via post. Andra blommor, de kan skickas till grossister, där handlare köper in dem för att sedan sälja dem vidare till konsument. Sedan finns det de odlare som själva säljer direkt till kund, så väl som till florister.

Mer hållbara blommor
En trend vi ser i blomsterindustrin, det är att skapa hållbarare blommor. Människan i sig blir allt mer miljömedveten. I takt med detta så efterfrågas produkter som är närodlade samt att de även gärna får odlas på ett ekologiskt hållbart sätt. Detta gäller även för blomsterindustrin. Just detta med hållbara blommor börjar bli en trend.

När det gäller odling av snittblommor, så är detta en stor industri, där det används bekämpningsmedel och gödningsmedel i stora mängder. Detta görs för att kunna massproducera blommor. Dessutom så produceras en majoritet av alla blommor av ett litet antal länder som exporterar dem över hela världen.

Nu har det dock uppstått rörelser som vill främja hållbar blomsterodling. Snittblommor är ju dessvärre inte hållbara på grund av att de behöver transport för att komma till sin destination. Bland annat skickas de med sjöfrakt eller med flyg, för att nå köpare runt om i världen.

När det gäller hållbart odlade blommor, så behandlar man dem inte med bekämpningsmedel samt att de både växer och säljs lokalt.

Blommor via nätet
Något som även är allt mer trendande i blomsterindustrin, det är att handla sina blommor på nätet, som till exempel på euroflorist. Ökad handel på nätet blev det tack vare pandemin men även för att det är enkelt.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-22
Förbättra din arbetsmiljöKvalitetssäkrade begagnade maskiner Tydlighet vid installations­märkningCarita Nero blir ny vd på KlaravikÖka effektiviteten i din tillverkningsprocess
2024-02-21
Det är viktigt att förstå termografins användbarhetFörsäkra dig om att hörseln inte tar skada vid arbetetUpptäck våra senaste produkterEn ny hydraul­cylinder eller renovera de befintliga? Mångsidiga verktyg för formning och bockning
2024-02-20
Effektiva lösningar för industriell luftkomprimeringEn väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningar
2024-02-19
Vill du veta hur avfuktning fungerar ?Fiber billigare och ger högsta hastighet i kontorsfastighetCoGig och SSAB i samarbeteWavin förutspår ökad marknadsandel 2024 Unik energilösning för hållbara bostäder
2024-02-16
ISCAR Sverige presenterarUtsätts dina kablar för kemikalier?Här är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare”Resultatet efter Eco Operator-utbildningenMQTT-protokoll sätter ny standard