SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Corpower oceans skapar energi via vågkraft

Med Jernbros snabba hjälp
Jernbro i Avesta har bidragit med tillverkning av komplexa detaljer till CorPower Oceans första fullskaliga produkt CorPower C4. Det är en boj som är 19 meter hög och har en diameter om 9 meter, som ska generera energi ur havsvågor.

− Jimmy Lindberg och hans kollegor på Jernbro har hjälpt till med snabb service flera gånger under projektet. Teamet har verkligen supportat oss till 100%. Jag har förstått att Jernbro också har tyckt att det har varit roligt att jobba med oss, i och med våra snabba puckar och utmanande saker att tillverka, berättar Thomas Lindahl, Senior inköps- och kvalitetsingenjör på CorPower Ocean.

CorPower Ocean kom i kontakt med Jernbro när de snabbt behövde tillverka nya komponenter till sin testanläggning för vågkraftsprovning i Västberga (som för övrigt är världens största). De snabba insatserna sköttes utmärkt och har haft stor betydelse för CorPowers tidplan. Det ledde till att samarbetet utökades, eftersom CorPower Ocean behöver kreativa leverantörer som kan hantera korta ledtider för komplexa komponenter till rimliga kostnader.

− Bojen genererar energi när den rör sig upp och ner med vågorna. Det är alltså den lagrade energin i vågorna som omvandlas till el för kraftförsörjning av affärsverksamheter och hushåll nära kustområden, förklarar Thomas.

− Det har verkligen varit ett annorlunda projekt och det känns fantastiskt att på något sätt ha kunnat bidra till den gröna omställningen. Vi var ett av få företag som kunde lösa uppgiften på den korta tid som fanns till förfogande, men det gjorde alltså vi, berättar Jimmy Lindberg som är Planerare och beredare på Jernbro.

Jimmy berättar vidare att allt de har gjort, har varit något som de aldrig har gjort förut och ibland har de fått ritningar som har blivit godkända nästan samma dag. Det har också varit givande på så sätt att de har fått prata direkt med konstruktören och fått ge tips och råd om vad man kan ändra för att göra det enklare och billigare och samtidigt med högre kvalitet.

Jernbro CorPower Maskinbearbetning

− På bilden ovan visas lastbärande komponenter i höghållfast stål. Jernbro har gjort flera av dess delar med höga toleranskrav. Bearbetningen utfördes med hjälp av påbyggnadsutrustning på maskinerna. Vi hade en idé om hur vi skulle göra och Jernbro förverkligade det på ett kreativt och kompetent sätt. Jernbro backade alltså inte för den tuffa utmaningen, berättar Thomas.

Jernbro har varit delaktig i slutfasen av prototypens fullskala, vilken ska sjösättas i Portugal under hösten. Därefter påbörjas arbetet med att utveckla och tillverka ytterligare 3 bojar av nästa generation som ska bilda en minipark. En uppsamlingsboj ska också byggas för att kunna överföra energi till elnätet på land med minimerade energiförluster.

− Det känns verkligen bra att CorPower Ocean har uppskattat vår tillgänglighet och att vi hållit deras deadlines. Ett kul bevis på att de är nöjda med vår insats är att de har ramat in en ritning på en av de detaljer som vi har tillverkat, säger Jimmy och skrattar.

− Jernbro har varit en viktig leverantör till oss och samarbetet har löpt på förträffligt. Jimmy och hans kollegor har varit mycket supporterande och hela tiden hjälpt oss med flera komplexa detaljer. Även när vi har ringt en fredag har de löst det på bästa möjliga sätt, avslutar Thomas.
Kontaktinformation

Jernbro Industrial Services AB

Postadress
Mölndals­vägen 42
41263 Göteborg
Besöksadress
Mölndals­vägen 42
41263 Göteborg
Region
Göteborg
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556912-0149
Grundat: 2016
Anställda: 1000
Industriservice för bättre snurr

Jernbro-koncernen är Sveriges ledande aktör inom industriellt underhåll och projekt och omsätter 1,7 miljarder.
Varje dag, året om, hjälper vi svensk industri och ägare av samhällsinfrastruktur att producera säkrare, effektivare och mer hållbart.
Med djup ingenjörs- och utförarkompetens inom underhåll och övriga teknikdiscipliner som mekanik, el, automation och energi bidrar vi till utveckling och effektivisering av kundernas verksamhet och därmed också till ökad konkurrenskraft.
Vi finns lokalt och nära våra kunder på ett 30-tal platser, där våra 1000 anställda har specifika kunskaper om deras olika processer och utmaningar.
Bland våra många kunder finns små och medelstora lokala företag och stora internationella koncerner med verksamhet inom verkstad, fordon, gruvor, stål, livsmedel, energi, trä, papper och massa samt vatten och avlopp.


Vi ser fram emot att höra av dig!

Certifieringar

AAA – ISO 14001:2015 – ISO 3834-2:2005 – ISO 45001 – ISO 9001:2015 – ISO 9712 – SS-EN 1090-1:2009 – SS-EN ISO 3834-2 – SS-EN ISO 9606-2:2005

Kontakter

Jernbro
010-483 00 00

Filmer

Manuwork - industrins framtida arbetsplats

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd