SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Det ställs höga krav på kapslingar

Skapa en produkt med hög kvalitet och användbarhet
Kapsling av produkter blir allt vanligare i takt med att elektronikinnehållet i produkter ökar. Det ställs höga krav på kapslingar gällande förslutning av den känsliga elektroniken, ergonomi och certifieringar för att skapa en produkt med hög kvalitet och användbarhet för kunden.

Hur utformar man en kapsling till en produkt som ska upptäcka gasläckor i explosiva miljöer? En gnista från en statisk plastyta kan i värsta fall få ett utrymme fullt med gas att explodera. För att få stöttning med plastkonstruktionen vände sig INFICON till oss på Prodelox. Läs mer om det lyckade samarbetet nedan.

IRwin - söker gasläckor i högriskmiljöer
Produktutveckling på detaljnivå är kritiskt för produkter som ska verka i högriskmiljöer. En gnista från en statisk plastyta kan i värsta fall få ett utrymme fullt med gas att explodera. För att olyckor av detta slag inte ska kunna hända behöver många krav ställas på produkterna. Ett företag vars produkter ofta vistas i högriskområden är INFICON. De har under 50 års tid specialiserat sig på utrustning som mäter, lokaliserar och kvantifierar gasläckor. För några år sedan startade projektet IRwin, en detektor som ska hitta naturgasläckor. I utvecklingen av IRwin behövde många krav på kapslingen och mekaniken mötas, och det var i det läget INFICON vände sig till sin granne och tidigare utvecklingspartner, Prodelox, för stöttning.

Henrik Vennerberg, produktions- och kvalitetsansvarig på INFICON, beskriver hur de behövde ”en partner att luta sig mot” gällande kapslingsutmaningarna. De gillar Prodelox bredd och samspelet mellan kollegor med olika kompetens, och ett samarbete inleddes.

Både mekaniken och formen av kapslingen började som koncept, och togs steg för steg vidare med kontinuerliga avstämningar varje vecka. Prodelox skötte all diskussion med plasttillverkarna, vilket är något som INFICON specifikt uppskattade. Utveckling av en komplex produkt för högriskmiljöer kommer med många utmaningar. Exempelvis får produkten inte börja gå varm eller orsaka gnistbildning om den går sönder då det kan leda till allvarliga olyckor. Dessa risker är undanröjda genom så kallad egensäker design av elektronik och hölje. Även färgvalet kom med vissa produktionsutmaningar. INFICON ville använda sig av en signalfärg och då gasledningar ofta markeras med gult, föll valet naturligt på en gul produkt. Att få till en gul kapsling innebar dock större utmaningar än väntat då gul plast lätt blir förorenad och “ful” i texturen. Här var det kritiskt att ha en nära diskussion med plasttillverkarna för att hitta lösningar och komma framåt.

IRwin har nu funnits på marknaden ett tag och när Henrik ser tillbaka på utvecklingssamarbetet är han väldigt nöjd. När han reflekterar över vad han vill skicka med andra som ska ta fram kapslingar nämner han vikten av att börja tänka på mekaniken tidigt i utvecklingen. Det blir lätt att fokus ligger på insidan av produkten länge och att man tänker att ”kapsling fixar vi sen”. Men helheten kan bli mycket bättre om mekaniken tas i åtanke tidigt i utveckling när mycket rum för förändringar finns. Ett annat tips för att lyckas med sin kapsling är att tidigt 3D-printa delar, uttrycker Henrik. På så vis får man en känsla för formen direkt och det kan vara enklare att ta snabba beslut. Slutligen trycker Henrik på att med en produktanpassad kapsling kan man se till att ergonomin och användarvänligheten av produkten blir genomtänkt. Speciellt vid en produkt som IRwin som används direkt av människor.

Tanken är att IRwin ska vara så intuitiv och enkel att använda att man inte behöver någon teknisk utbildning för att manövrera den. Med en bra och genomtänkt kapsling kan man höja intrycket av produkten rejält, med
andra ord!

Både INFICON och Prodelox är väldigt nöjda med samarbetet med IRwin och Henrik avslutar med att uttrycka att han ”inte tror att det hade gått om vi inte haft Prodelox som partner. Modellen är väldigt komplex och vi hade inte haft kompetensen att göra det själva utan att tappa bort oss”.

Nyfiken på att läsa mer om INFICON och IRwin? Läs vidare här
Kontaktinformation
Postadress
Teknikringen 6
58330 Linköping
Region
Linköping
Östergötlands län
Sverige
Organisationsnummer:
556722-3259
Grundat: 2007
Anställda: 30
Välkommen till Prodelox AB!

Prodelox är en prisbelönt produktutvecklingsbyrå. Bland våra hundratals kunder finns flera av de största och mest välrenommerade svenska företagen men också många av de allra hetaste startup-bolagen.

Hos oss finns bred kompetens på hög nivå samlad under ett tak. Därför kan vi erbjuda dig effektiv och komplett produktutveckling med kreativitet och kvalitet. Hos oss blir idéer snabbt konkurrenskraftiga produkter.

För att lösa dagens problem och ta fram morgondagens produkter behövs en mängd olika kompetenser och strategier och ett stort mått kreativitet. Tillsammans med våra kunder och våra samarbetsparter tar vi fram kreativa lösningar på världens problem. Det kan låta enkelt, och det är just så vi vill att det ska kännas att jobba med oss.

Välkommen att kontakta oss!

Kontakter

Robert Armerö
VD
+46 (0)73 373 00 02
Nicklas Haraldsson
Business & Project Manager
+46 (0)70 419 08 08
Sofia Carlson
Business & Project Manager
+46 (0)70 419 08 03
Sara Skönnbrink
Marknadsansvarig
+46(0)70-419 08 09
Johanna Gustavsson
+46(0)70-624 64 79

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
CERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföring
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN