SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Färsk e-handelsstatistik visar positivt trendbrott

Som logistikbranschen behöver hålla koll på
I dagarna släppte Svensk Handel sin senaste upplaga av Svensk e-handelsindikator (mars 2024). Siffrorna visar att årets första kvartal är det första på över två år som visar en positiv omsättningstillväxt för svensk e-handel. Ett positivt tecken för en sektor som har gått igenom en rad prövningar under en längre tid. Lars Persson, nordisk försäljningschef på Descartes, kommenterar vad detta kan innebära för transport- och logistiknäringen.

– Det är positivt att se att svensk e-handel nu når ett trendbrott när det gäller omsättningstillväxt. Förhoppningsvis är det en trend som kommer hålla i sig. Samtidigt ser vi att summan per kund minskar vilket indikerar att det rör sig om fler paket som behöver transporteras från leverantör till kund. En utveckling som transportnäringen behöver vara lyhörd till för att kunna möta behovet framöver, säger Lars Persson.

Siffrorna från Svensk Handels e-handelsindikator mars 2024 visar att omsättningstillväxten för första kvartalet 2024 är 11 procent. Det bryter den negativa trenden som har varat i nio kvartal och är samtidigt det starkaste resultatet sedan Q1 2021. Detta trots att svenska kunder handlar för en mindre summa per person. Från 2 178 kr i mars månad 2023 till 2 122 kr under samma månad i år.

- Andelen konsumenter som e-handlar från företag utanför Sveriges gränser ökar enligt den senaste indikatorn. Snittet för första kvartalet i år är 18 procent, jämfört med 15 procent 2023. I en skakig omvärld är det av största vikt att företag har kontroll på att tulldokumentationen följer varje lands gällande regler för att undvika försenade leveranser. Även handelskontakter eller länder som är under sanktion kan leda till oförutsägbara avbrott i leveranskedjan, säger Lars Persson, nordisk försäljningschef på Descartes.

Svensk Handels e-handelsindikator genomförs i samarbete med Novus och kartlägger löpande konsumenters e-handelskonsumtion i Sverige. Datainsamlingen sker första veckan varje månad och mäter e-handel av fysiska varor.

Hela den senaste e-handelsindikatorn finner ni här.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-26
Stolt leverantör av mark & va-material
2024-04-25
Effektivisera städningen med en städrobot Använd vatten för att skära med precisionISCAR introducerar ny krymputrustningMöt EdmoLift på Elmia Produktionsmässor Vi ställer ut på Elmia Automation
2024-04-24
När konstant tryck och luftflöde är ett måste Elektronisk övervakning av luftkvalitén Från konstruktion till kund med Lännen AB Vandskæring A/S investerarVill du framtidssäkra din produktion?
2024-04-23
Reality Capture Från isen till affärslivetVisste du det här om magnetventiler?Panasonic anställer ny medarbetare i SverigeCognizant och Microsoft utökar AI-partnerskap
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp