SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Få kvinnor driver företag

Fyra av tio positiva till att starta eget
Sverige ligger i botten när det kommer till kvinnligt företagande. Knappt 30 procent av företagen drivs av kvinnor. Fyra av tio svenska kvinnor är dock positivt inställda till att driva eget, enligt en undersökning genomförd av webbhotellspecialisten STRATO tillsammans med Sifo.

Knappt tre av tio svenska företag drivs av kvinnor. Detta innebär att Sverige i ett europeiskt perspektiv ligger dåligt till när det kommer till kvinnligt företagande. Endast Slovakien, Irland, Malta och Rumänien placerar sig lägre i listan av EU-länder.

Detta tycks dock inte bero på ett ointresse från kvinnors sida. När STRATO tillsammans med Sifo undersökte svenskarnas inställning till att starta och driva egna företag framkom att många kvinnor i någon mån är positivt inställda till att starta eget.

Så ser kvinnor på egenföretagande
Totalt uppgav 47 procent att de var positivt inställda till att starta och driva eget företag. Närmare en av fem (18 procent) uppgav att det är något de kan tänka sig att göra någon gång i livet, medan 3 procent drömmer om att starta sitt eget företag. Att man kan tänka sig att ha ett eget företag som syns och finns på nätet uppgavs av 5 procent, medan lika många kan se sig själva sälja produkter på nätet och bedriva egen e-handel. 9 procent har redan har ett eget företag.

Detta hindrar kvinnor från att ta steget
Sju procent uppger att de har tänkt på att starta eget, men ännu inte tagit steget. Bland dessa respondenter uppger de flesta att de inte har tagit steget för att de ännu inte har funnit den rätta affärsidén. Näst vanligast är att man trivs med sitt nuvarande jobb (35 procent), medan 22 procent avstår för att de tycker att det känns för osäkert. Lite drygt en femtedel, 21 procent, avstår för att det verkar vara för mycket arbete.

– Det är tydligt att många värderar trygghet i arbetslivet, något som är extra förståeligt i ekonomiskt utmanande tider. Undersökningen visar tydligt att många har drömmar som de avstår från, bland annat med anledning av osäkerhet och oro för hög arbetsbelastning. Att omvandla sina drömmar till verklighet behöver dock inte innebära avkall på trygghet. Den som har ett hjärteprojekt kan börja smått på sin fritid för att ge det ett ansikte utåt på nätet, för att senare växla upp, säger Herman Borel, Internationell affärsverksamhetschef på STRATO.

En av tio vet inte hur man kommer igång
Att det på olika vis känns svårt eller utmanande att ha ett eget företag tycks vara ett hinder för många av de som är positivt inställda till att starta eget men ännu inte gjort det. Respondenterna uppger att de inte vet hur eller var de ska börja (15 procent), att det verkar för komplicerat att komma igång (13 procent), att de saknar kunskap för att skapa en hemsida, webbshop eller mejl (9 procent) och att de inte vet vilka verktyg de ska använda för att få igång verksamheten på nätet (4 procent).

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 21–26 april 2023.
Totalt intervjuades 1337 personer i åldern 18–65 år, varav 1034 personer inom sysselsättning.
Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när